Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανάδυση από τα χαμηλά με χορηγία FTSE

Οι τρεις εμπλεκόμενες μετοχές στις αλλαγές των δεικτών έδωσαν τον τόνο στη συνεδρίαση. Πιέσεις δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ ο τζίρος παρέμεινε στα μέτρια επίπεδα των τελευταίων ημερών. Στις 831 μονάδες ο ΓΔ.

ΧΑ: Ανάδυση από τα χαμηλά με χορηγία FTSE

Μία αναβάθμιση και δύο προσθήκες στους δείκτες FTSE, αποδείχθηκαν ικανές να τραβήξουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. από τα χαμηλά ημέρας, έστω και αν η γενικότερη εικόνα που αφήνει εδώ και πολλές συνεδριάσεις το Χ.Α. είναι τουλάχιστον προβληματική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη, "Στις 16/3 τίθενται σε εφαρμογή οι αλλαγές στους δείκτες FTSE / Russell Global Equity Index Series των Ανεπτυγμένων και των Αναδυόμενων Αγορών με το εγχώριο ενδιαφέρον να είναι έντονο, αφού επίκειται μια αναβάθμιση και δύο προσθήκες. Στον δείκτη FTSE Emerging Europe Midcap εισέρχεται, πλέον, η Μυτιληναίος και αναβαθμίζεται περαιτέρω, αφού μέχρι τώρα συμμετείχε στο δείκτη Small Cap. Αντίστοιχα, στον FTSE Emerging Europe Small Cap προστίθενται οι μετοχές των Viohalco και Σαράντη. Μετά τις τελευταίες προσθήκες, οι εγχώριες συμμετοχές στο δείκτη FTSE Emerging Europe All Cap Index θα αυξηθούν στις 22, ενώ η στάθμιση της Χώρας από το 6,16%, αναμένεται να μεταβληθεί επίσης".

Να σημειωθεί ότι η ημέρα αλλαγών συμπίπτει με το triple watching στην Αγορά Παραγώγων.

Από εκεί και πέρα, σε σκηνικό χαμηλού τζίρου και αυξημένης ατασικότητας, με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις, όποτε το υπαγορεύουν οι Διεθνείς Αγορές, παραμένει το Χ.Α., εγκλωβισμένο στο πεδίο τιμών μεταξύ 896 και 811 μονάδων.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, ο χαμηλός όγκος συναλλαγών δυσκολεύει την οποιαδήποτε πρόβλεψη, ενώ το ενδιαφέρον των ενεργών traders σε Χ.Α. και Διεθνή Χρηματιστήρια επικεντρώνεται στη διεθνή επιτοκιακή πολιτική, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι και τις μέρες που οι Διεθνείς Αγορές επιχειρούν βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει βυθισμένο στην εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση.

Το "stock picking" σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους μπορεί να "σώζει τα προσχήματα", όμως το γενικότερο ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, έχει μειωθεί σημαντικότατα κατά τις τελευταίες εβδομάδες και τίποτα δεν δείχνει ότι οι αγοραστές είναι προ των πυλών, για να επιστρέψουν δριμύτεροι.

Από την άλλη, η αργή διολίσθηση των τιμών στο Τραπεζικό ταμπλώ, τονίζει την επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών για τον κλάδο, αλλά και τους "αστερίσκους" που συνοδεύουν την ειδησεογραφία του, την ώρα που η βύθιση του τζίρου επιβεβαιώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την απόσυρση των Ξένων παικτών, οι οποίοι επέλεξαν να περιμένουν "σαφέστερα δείγματα γραφής" όσον αφορά το "είδος" εξόδου της Χώρας από τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το Ελληνικό χρέος, τα αποτελέσματα των "τεστ κοπώσεως" για τις Εγχώριες Τράπεζες, αλλά και την μείωση της μεταβλητότητας στις Διεθνείς Αγορές.

Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι περισσότερο από βέβαιο, ότι το ενδιαφέρον των Διεθνών Αγορών θα παραμείνει προσηλωμένο στις ΗΠΑ, καθώς ο νέος πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, θα επιστρέψει σήμερα στο Κογκρέσο, για να καταθέσει στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας και από τα λεγόμενα οι Αγορές θα προσπαθήσουν να ψυχανεμιστούν τις διαθέσεις της νέας διοίκησης της Fed.

"Το δυσμενές κλίμα των Διεθνών Αγορών και ο μάλλον 'άχρωμος' Κυβερνητικός ανασχηματισμός, προδιαθέτουν μάλλον αρνητικά για την κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο πήχης των προσδοκιών για το ύψος των συναλλαγών παραμένει χαμηλά" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις του το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Οι οριακές διακυμάνσεις συνεχίζονται εντός του εύρους που έχουμε ορίσει, ενώ δεν αναμένεται κάποια μεγαλύτερη κίνηση αν δεν διαφύγουμε των 850 μονάδων. Για σήμερα, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα στοιχεία Φεβρουαρίου της μεταποίησης Markit PMI για Ελλάδα, Ευρωζώνη και ΗΠΑ. Ο Dow δεν δείχνει να έχει εξασφαλίσει την επάνοδο σε ανοδική τροχιά, καθώς η συσσώρευση συνεχίζεται με ταλαντώσεις γύρω από την κρίσιμη περιοχή των 25300 - 25500 μονάδων" τόνιζε στο πρωινό του report το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια "μερικής ανάδυσης" από τα χαμηλά ημέρας, τόσο για τον Τραπεζικό δείκτη, όσο και για τους επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, όμως αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια καθώς το κλίμα στον κλάδο παραμένει εξόχως επιφυλακτικό και τίποτα δεν δείχνει άμεση επιστροφή των αγοραστών.

Στην περίπτωση της Εθνικής (-2,03%), αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή υποχώρηση δεν "φρενάρισε" στο κρίσιμο επίπεδο των 0,30 ευρώ και καθώς όλοι οι traders γνώριζαν τι θα συμβεί αν ο τίτλος υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, από τις κινήσεις "stop loss" που θα ενεργοποιηθούν, άρχισε να "βρέχει χαρτιά" με αποτέλεσμα ο τίτλος να υποχωρήσει μέχρι τα 0,2986 ευρώ (-2,16%), για να ανακάμψει, ελαφρώς, στην συνέχεια.

Αν επιμείνουν οι πωλητές, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,2940, 0,2848 και 0,2766 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας, κατ΄ αρχήν μέχρι τις 902,24 μονάδες (-1,29%), όμως το "γλίστρημα" της Εθνικής τον ανάγκασε να γράψει νέο χαμηλό στις 899,77 μονάδες (-1,56%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 901,58 (-1,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και στις 898,57 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,69%.

Το σημερινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 42 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 29/12 (876,19 μονάδες).

Για τους παίκτες με γρήγορα αντανακλαστικά, το "stop" στο ημερήσιο "short" στις 933 μονάδες, ενώ σαν βασικά επίπεδα δείχνουν οι 883 και 923 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη συνάντηση που είχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί.

Στουρνάρας και Νουί συμφώνησαν ότι οι Ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την μείωση των "κόκκινων" δανείων.

"Όταν λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε Πανελλαδικό επίπεδο, οι Δανειολήπτες θα αναγκαστούν να πάνε στις Τράπεζες και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους", εκτίμησε η κ. Νουί, μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "καθώς οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να βαδίζουν στο μονοπάτι της μεταβλητότητας, η Εγχώρια Αγορά θα ακολουθεί λόγω απουσίας εγχώριων θετικών καταλυτών, όμως το μεγάλο πρόβλημα για το Χ.Α. παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που σήμερα έδωσε καλύτερα "δείγματα γραφής" και λόγω FTSE, αξίζει αναφοράς η συμπεριφορά των τίτλων που αναβαθμίζονται ή προστίθενται.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Μυτιληναίο (+2,07%). Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα 9,50 ευρώ κύρια στήριξη με το "stop long" στα 9,42. Η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 9,80 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 10,00 και 10,22 - 10,38 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική κίνηση για την Viohalco (+4,84%), που υποχώρησε αισθητά από το υψηλό του +6,27%. Το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 3,58 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα αγοράς, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 3,86 και 3,94 - 4,00 ευρώ.

Δεν μπόρεσε την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση ο Σαράντης (0%), που έκλεισε στο ψυχολογικό όριο των 15,00 ευρώ. Κλείσιμο υψηλότερα των 15,20 ευρώ, δημιουργεί, τεχνικές, προϋποθέσεις κίνησης προς τα 16,60 ευρώ.

Από την άλλη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (-1,72%) συμπληρώνοντας και τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση. Η απώλεια της σημαντικής στήριξης των 27,14 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για τις επόμενες στηρίξεις που εντοπίζονται στα 26,50 και 25,90 ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Jumbo (+0,54%), που υποχώρησε αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του +2,68%. Συνέχιση κίνησης εντός στενού εύρους, με χαμηλότερες κορυφές. Το άνω άκρο του τριγωνικού σχηματισμού στα 16,30 ευρώ και το κάτω άκρο στα 15,00 ευρώ. Διάσπαση ενός των δύο άκρων θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α., θα ανακοινώσει η εισηγμένη τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 1/7/2017 - 30/6/2018 και σήμερα σημειώθηκαν τα πρώτα "πονταρίσματα".

Εν τω μεταξύ, νέα μικρή άνοδο παρουσίασαν οι αποδόσεις για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 4,49%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και κατηφορίζοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσει, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι Cenergy (+0,30%), Κορδέλου (+9,95%), Τρ. Αττικής (+2,86%), Reds (+1%) και Profile (+7,53% στον απόηχο μία πρώτης "γεύσης" από τα αποτελέσματα 2017 και εν μέσω εκτιμήσεων για νέα εξαγορά).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η AS Company (+1,98%), που σήμερα δοκίμασε και υψηλά 10ετιας και πλέον, αντέδρασαν μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι Νηρέας (+2,05%) και Έλαστρον (+3,38%) και μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές οι ΕΛΧΑ (+4,19%) και Q&R (+1,94%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Yalco (+19,50%, με ελάχιστες συναλλαγές), αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,995 ευρώ (κλείσιμο 9/2) η ΕΚΤΕΡ (+7,47%), ενώ πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν τα Πλ. Θράκης.

Στην περίπτωση του τελευταίου τίτλου, τα 2,41 ευρώ κοντινή στήριξη, ενώ τα 2,59 ευρώ είναι το "stop" στο "short", σε ημερήσιο γράφημα.

Συνεχής η επιδείνωση για τα γραφήματα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 838 - 841. Για την ουσιαστική βελτίωση της εικόνας, το λιγότερο που απαιτείται είναι η επιστροφή, με κλεισίματα, υψηλότερα των 850 μονάδων.

Αντίθετα, συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 835 μονάδων (ένα σημειώθηκε σήμερα), θα αυξήσουν τις πιθανότητες επαναδοκιμασίας των 810 μονάδων, ενώ καθοδική διαφυγή θα οδηγήσει στις 773 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,83%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, δεν μπόρεσε να κατοχυρωθεί το 2175 και να δοθεί αγοραστικό σήμα, ενώ η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 2136 μονάδων, επανέφερε σε ισχύ το σήμα εξόδου.

Η ζώνη του 2105 - 2090 είναι η επόμενη στήριξη, ενώ οι 2136 - 2140 μονάδες, σταδιακά, μετατρέπονται σε σημαντική αντίσταση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις από Fitch και Moody΄ς, δεν έδωσαν την απαιτουμένη δυναμική για συνέχιση του ανοδικού σεναρίου, στο Χ.Α." επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι "μαύροι κύκνοι" που επανεμφανίστηκαν στο διεθνές περιβάλλον, μετά την πρόσφατη διόρθωση των Διεθνών Αγορών, αλλά και οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων που έχουν ανακοινωθεί από FED & ΕCB συντηρούν την ανασφάλεια στις Αγορές μετοχών και ομολόγων, με αρκετούς Οίκους να βλέπουν συνέχιση της διόρθωσης. Επιπλέον οι επικείμενες Ιταλικές εκλογές (4/3/18), αλλά και η έγκριση του Κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία από τα συνεργαζόμενα κόμματα, εντείνουν την αβεβαιότητα στις Αγορές.

Σε αυτό το περιβάλλον οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων ενισχύθηκαν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο εμφάνισε σημάδια κόπωσης, αδυναμίας και αδιαφορίας με μείωση των όγκων συναλλαγών.

Οι εγγενείς αδυναμίες που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν την Ελληνική Οικονομία, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που γίνεται, παραμένουν. Πρόσθετα η πρόσφατη πολιτική όξυνση, αλλά και η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Γειτόνων εξ Ανατολών (και όχι μόνο) επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

Αν δε, η αναταραχή στις Αγορές, κυρίως τις ομολογιακές ενταθεί, τότε η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει ακόμα δυσκολότερη…

Ο Μάρτιος αν και προσπάθησε να μπει με θετικό πρόσημο δεν τα κατάφερε, συνέχισε δε τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών κάτω από τον μέσο όρο του Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης Τραπεζών συνεχίζει την συσσώρευση του σε στενό εύρος τιμών, μεταξύ 876 και 1000 μονάδων και μόνο η διάσπαση αυτών των επιπέδων θα ξεκαθαρίσει την συνέχεια. Η παραμονή του για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κάτω εύρος τιμών και κάτω από τον Μέσο όρο 30 ημερών, τεχνικά λειτουργεί επιβαρυντικά.

Δηλώσεις όπως η σημερινή της κας Nouy (SSM) περί αδύναμης εικόνας των Ελληνικών Τραπεζών, δεν βοηθούν ανοδική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης, μόνο με διάσπαση της αντίστασης των 860 μονάδων αναιρεί το καθοδικό σενάριο και μας οδηγεί ξανά πέριξ των 900 -920 μονάδων. Τυχόν εξέλιξη του καθοδικού σεναρίου δίνει στόχους πέριξ των 780 - 770 μονάδων.

Αντίστοιχα αποτυχία του FTSE25 να διασπάσει τις 2170 σε 1η φάση και τις 2203 μονάδες, σε 2η φάση, μεγάλωσε τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 2070 μονάδων, με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 2030 - 2020 και τις 1970 μονάδες.

Αναμένουμε την ολοκλήρωση αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, για να επαναξιολογήσουμε τις αποτιμήσεις τους και τα σχετικά ratio, βάσει των θεμελιωδών μεγεθών τους. Από τα πρώτα αποτελέσματα 7 εισηγμένων που έχουν ανακοινωθεί, αποτελεί θετικό στοιχείο η σημαντική αύξηση των μερισματικών αποδόσεων προς τους Μετόχους. Μένει να δούμε αν αυτό το φαινόμενο θα βρει μιμητές από μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περίπου το 10% των εισηγμένων εταιρειών μοίρασε το 100% των μερισμάτων το 2017.

Επίσης, ιστορικά ο Μάρτιος από το 2008, σε μία περίοδο 10 ετών, έχει αποδειχθεί "Γδάρτης & Παλουκοκαύτης" 6 φόρες, δίνοντας αρνητικά κλεισίματα (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2017). Ακολούθησαν 6 μεγάλες διορθώσεις από -25% μέχρι -62%. Αντίστοιχα ο Μάρτιος έχει δώσει 4 θετικά κλεισίματα (2009, 2010, 2014, 2016) και μόνο μία μεγάλη αντίδραση (+59% το 2009) μέσα στην 10ετια.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να μην παρασυρόμαστε σε αψυχολόγητες αγορές και να ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν “στρατηγικές profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους.

"Τυχόν διορθώσεις σε προηγούμενες σημαντικές αντιστάσεις, για εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες αγορών, με χρήση 'stop loss' και πάντα με διαχείριση θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του μήνα οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,65%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,56%).

Αξιοσημείωτες οι απώλειες στην Ευρώπη, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων η Wall Street.

Πιέζονται χαμηλότερα Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο κινήθηκε ο δείκτης PMI του τομέα Μεταποίησης της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI Μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 58,6 μονάδες, από 59,6 τον Ιανουάριο, ο δείκτης παραγωγής στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 59,6 μονάδες, από 61,1, ενώ αντιθέτως ο δείκτης τιμών παραγωγής στην μεταποίηση αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, στις 58,4 μονάδες, από 58 τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται πως τα προκαταρτικά στοιχεία έδειχναν τον PMI μεταποίησης στις 58,5 μονάδες, τον PMI παραγωγής στις 59,5 μονάδες και τον PMI τιμών παραγωγής στις 58,5 μονάδες.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008, τον Ιανουάριο, χάρη στη δυνατή οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στα 14,111 εκατ. ανθρώπους τον Ιανουάριο, από 14,121 εκατ. ένα μήνα νωρίτερα. Το ποσοστό ήταν 8,6% και είναι το χαμηλότερο από το Δεκέμβριο του 2008. Πέρυσι τον Ιανουάριο η ανεργία ήταν στο 9,6%, με 15,540 εκατ. ανέργους.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο ρυθμός των απολύσεων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, με βάση την μέτρηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας, την εβδομάδα που έληξε στις 24 Φεβρουαρίου, υποχώρησε κατά 10.000 στις 210.000.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα διαμορφωθούν στις 226.000.

"Οι Αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσαν πάνω από $218 δισ. σε επαναγορές μετοχών, από τότε που το Κογκρέσο ενέκρινε τη φορολογική μεταρρύθμιση τον Δεκέμβριο", ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών "TrimTabs", η οποία παρακολουθεί τις επαναγορές μετοχών.

Ανέφερε πως η αξία των προγραμμάτων επαναγοράς που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο εκτινάχτηκε στα $153,7 δισ., από $59,9 δισ. τον Ιανουάριο. Το επίπεδο αυτό αποτελεί ρεκόρ, πάνω από το προηγούμενο υψηλό των $133 δισ. τον Απρίλιο του 2015.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης, ο οποίος κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,1% τον Δεκέμβριο. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,7%.

Ο δομικός δείκτης PCE κινήθηκε 0,2% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί κατά 0,3%.

O μεταποιητικός δείκτης του Ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στις 60,8 μονάδες το Φεβρουάριο, από 59,1 τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2004. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν μια μέτρηση κοντά στις 59 μονάδες.

"Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων προκαλεί πτώση στις Αγορές μετοχών, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις προοπτικές των επιτοκίων. Όμως, τα επιτόκια δεν ήταν πάντοτε τόσο χαμηλά και οι αυξανόμενες αποδόσεις είναι ένδειξη συνολικής οικονομικής ισχύος", εξηγεί η JP Morgan.

Με τη μείωση του ισολογισμού της Fed, οι "παραμορφώσεις" από την ποσοτική χαλάρωση εξασθενούν και οι αποδόσεις αυξάνονται προς μια φυσική ισορροπία. Αντί να είναι σημάδι αναταραχής, οι υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να είναι ένδειξη ότι η Οικονομία έχει επιστρέψει σε πιο σταθερή βάση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα Μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, κλείνοντας στις 56,1 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 55,2 μονάδες του Ιανουαρίου, ο δείκτης υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών από τον Ιούνιο του 2000. Η αύξηση επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε εννέα μήνες, τη μακρύτερη περίοδο συνεχούς αύξησης μετά την οικονομική κρίση.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ κινείται σε υψηλότερα επίπεδα τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον πρώτο μήνα του νέου έτους, στις 104,3 (από 101,9) μονάδες. Ο δείκτης ενισχύεται για τρίτο κατά σειρά μήνα, κινούμενος στην υψηλότερη επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2014.

Στους επιμέρους τομείς της Οικονομίας, η ανάκαμψη του δείκτη προέρχεται από τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές, τη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες και αντισταθμίζεται εν μέρει από την επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στο Λιανικό Εμπόριο, λόγω της πίεσης στο διαθέσιμο εισόδημα των Νοικοκυριών.

"Στα 302 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Motor Oil το 2017, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 1%", προβλέπει η Alpha Finance σε σχετικό report.

Tα EBITDA προβλέπεται να ανέλθουν στα 599 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής.

Η Alpha Finance διατηρεί την τιμή - στόχο των 21,90 ευρώ και τη σύσταση "outperform" για τη μετοχή της εισηγμένης.

Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 12 Μαρτίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 826,61 (-1,08%) και 836,98 μονάδων (+0,16%), στις 17.00 βρέθηκε στις 832,22 (-0,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 831 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,56%.

Ο τζίρος στα 50,4 εκατ., από τα οποία τα 11,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΠΑΠ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΤΕ και Τιτάν.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν οριακή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη δραστηριότητα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.776 συμβόλαια).

Στα 13.551 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.959 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.614, 1.488 για τον Μάρτιο, 126 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.116) κινήθηκε μεταξύ 2.109 και 2.130,5 μονάδων και έκλεισε με μικρή υπερτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (27.000 Πειραιώς, 370.800 Τρ. Αττικής), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.394), Εθνική (14.905), MIG (3.674), Alpha Bank (3.332), Πειραιώς (4.380), ΔΕΗ (780), ΟΤΕ (323), Ελ. Πετρέλαια (101), ΟΠΑΠ (301), Ελλάκτωρα (490), Τέρνα Ενεργειακή (105), Intralot (262), ΑΔΜΗΕ (108), Μυτιληναίο (739), Viohalco (784), Τρ. Αττικής (204), Cenergy (323), ΓΕΚ (136).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 78.087, Eurobank 44.213, Εθνική 127.813, Alpha Bank 24.071, Τρ. Αττικής 11.650, Intralot 16.158, ΔΕΗ 10.035, Ελλάκτωρα 11.000 και Πειραιώς 15.428.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer               NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.416.969 τεμ., (από 10.416.969 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 117.040.205 τεμ. (117.040.205), Πειραιώς 9.072.307 τεμ. (9.033.637), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 20.004.704 τεμ. (20.004.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v