Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενες πιέσεις στο ΧΑ

Διευρύνονται οι απώλειες του Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κάτω από τις 820 μονάδες. Απώλειες άνω του 3% για ΔΕΗ, Σαράντη. Στο κόκκινο Πειραιώς, Εθνική, Coca Cola. Γύρισαν πτωτικά Viohalco, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Εισαγόμενες πιέσεις στο ΧΑ

Με απώλειες το... ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Ευρώπη, απόρροια της χθεσινοβραδινής νέας διόρθωσης στη Wall Street. Με μείον 1,33% στις 2.677 μονάδες χαμηλότερα ο S&P 500, με απώλειες 1,05% στις 12.060 ο DAX και με τις εκλογές στην Ιταλία σε μόλις δύο 24ωρα.

Τελευταία συνεδρίαση για αυτή την εβδομάδα, με την προσοχή των traders να στρέφεται στο Μιλάνο και στην επόμενη ημέρα, τη Δευτέρα. Νωρίτερα κατά 1,25% χαμηλότερα, στις 22.173 μον., ο ΜΙΒ, την ώρα που σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιπλέον βάρος προστίθεται από τις αποφάσεις Τραμπ για τις πολιτικές στον κλάδο του μετάλλου/μεταλλευμάτων.

Για επιλεκτικές κινήσεις με ορίζοντα το triple witching της προσεχούς Παρασκευής αναφέρεται από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, δίνοντας και τεχνικά σημεία για τους τρεις βασικούς δείκτες, ΓΔ, ΔΤΡ και FTSE25.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ καλείται να προσαρμοσθεί με τις όσο δυνατόν μικρότερες απώλειες, να γίνει διαχείριση των νέων δεδομένων και να σταθεί σε εύλογα επίπεδα.

Ωστόσο μετά τις 11.30 οι πιέσεις εντάθηκαν και ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον κατα 1,58% στις 817 μονάδες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση δόθηκε ένα πρώτο δείγμα γραφής για τη στάση των ισχυρών χεριών, περιορίζοντας συγκριτικά τις απώλειες για τραπεζικές μετοχές και blue chips. Στα της χθεσινής συνεδρίασης θετικά συνέβαλαν και οι επικείμενες αλλαγές στους δείκτες FTSE25, με την αναβάθμιση του Μυτιληναίου στον FTSE Emerging Markets Mid Caps και την είσοδο στον Small Caps των Viohalco και Sarantis.

Σήμερα, από την αρχή της συνεδρίασης επιχειρείται ανάλογη διαχείριση των όσων αρνητικών διαδραματίζονται από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και Μιλάνο, με τους traders προσεκτικούς όπως και χθες. Περιορισμένης έκτασης οι ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips, φειδωλή η προσφορά από τους πωλητές, προσεκτική η απορρόφησή της από τους αγοραστές. Σε τιμές έως τις 825,56 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, έως τις 892,20 για τον Δείκτη Τραπεζών και έως τις 2.097,99 για τον FTSE25.

Συναλλαγές στα περίπου 3 εκατ. ευρώ, τζίρος στα 14 και... εκατ. ευρώ, με το 29% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικό σε τίτλους των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ αλλά και Viohalco, ΕΛΠΕ, ΤτΕ, Coca Cola, Motor Oil, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ενεργειακή κ.α.

Ενδεικτική της στάσης των επενδυτών και traders το ότι 3 μη τραπεζικές μετοχές (ΟΤΕ, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ) είχε γίνει (στις 11:00) ο μεγαλύτερος τζίρος. Στοιχείο που παραπέμπει στις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις μικρού μέρους θέσεων που είχαν «χτιστεί» σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ειδικότερα για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ οι αναφορές της στήλης είναι συχνότατες, καθώς καταδεικνύουν τη στάση επενδυτών και traders.

Με απώλειες και οι 4 συστημικές τραπεζικές, με περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής και μεγαλύτερο τζίρο στον τίτλο της ΕΤΕ και της Alpha Bank.

Ωστόσο η προσοχή είναι στραμμένη περισσότερο στα blue chips, ειδικότερα σε συγκεκριμένα που δοκιμάζονται, λόγω των τελευταίων εξελίξεων σε διάφορα μέτωπα. Μεγαλύτερος τζίρος, καθώς «βγαίνει» προσφορά από την αρχή της συνεδρίασης, στη μετοχή της Μυτιληναίος, με τον κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο πιέσεων πανευρωπαϊκά. Ελέω Τραμπ η πίεση σε μετοχές εταιρειών του ευρύτερου κλάδου, κάτι που αποτυπώνεται και στο ΧΑ, με πωλήσεις στη Μυτιληναίος έως τα 9,63 ευρώ.

Πωλήσεις και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ για ακόμη μία συνεδρίαση, συνεκτιμώντας ότι αυτή η τακτική συνεχίζεται αδιάλειπτα από τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Με περιορισμένο/ελεγχόμενο τζίρο κοντά στον μειωμένο μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας (στα 45 εκατ. ευρώ). Στις 14/55 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, από τις χειρότερες αναλογίες της εβδομάδας. Εξαιρέσεις στη γενικότερη διόρθωση, Νηρέας, Καρέλιας, Κορρές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v