Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανικός δάκτυλος χτυπά ΧΑ και αγορές

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το σύνολο των blue chips, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τις 815 μονάδες, σε ευθυγράμμιση με τις έντονες πιέσεις στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο της «βόμβας» Τραμπ. Αυξημένος ο τζίρος.

Αμερικανικός δάκτυλος χτυπά ΧΑ και αγορές

«Βόμβα» Τραμπ βυθίζει τις αγορές. Με το νέο «χτύπημα» του Αμερικανού προέδρου, γράφοντας σε tweet του πως οι «εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί», έχουν πάρει... φωτιά οι αγορές.

Από τα futures του S&P 500 στη Wall Street μέχρι τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Μιλάνο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι μετοχές δέχονται εντεινόμενες πωλήσεις/πιέσεις, με συγκεκριμένους κλαδικούς δείκτες να «γράφουν» τις μεγαλύτερες απώλειες. 

Στο μείον 0,63% τα συμβόλαια του S&P 500 προς τις 2.662 μονάδες, με το... ντόμινο να παρασύρει το γερμανικό χρηματιστήριο έως 2,15% χαμηλότερα, το γαλλικό κατά 1,75%, με παράλληλες πρώτες αναταράξεις και στις αγορές χρήματος/συναλλάγματος. 

Μέσα σε αυτή τη... δίνη και οι ανησυχίες ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Ιταλία, την Κυριακή. Στο μείον 2,35% το ιταλικό χρηματιστήριο.

Ωστόσο οι βαρύτερες απώλειες καταγράφονται στη Φρανκφούρτη, καθώς μετοχές ομίλων που άμεσα ή έμμεσα πλήττονται από τη νέα πολιτική Τραμπ διορθώνουν έως 3,25% χαμηλότερα.

Ενδεικτικά μετοχές των πανίσχυρων ομίλων Volkswagen, Thyssen Krupp, Siemens κ.α. είναι υπό πίεση, παρασύροντας από τραπεζικές μέχρι μετοχές ασφαλιστικών εταιρειών, τηλεπικοινωνιών κ.α. 

Σε αυτό το «πολεμικό» περιβάλλον στροβιλίζεται εδώ και ώρα το ΧΑ, καθώς μετά τα πρώτα 40'-50' που επιχειρήθηκε να εξισορροπηθούν οι πιέσεις από τις περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, οι εντολές εντάθηκαν, με συνέπεια δείκτες και μετοχές να πάρουν σχεδόν κάθετη κλίση.  

Πάνω από 2% η διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί προς τις 810 μονάδες, στο 1,95% για τον FTSE25 προς τις 2.070 και στο μείον 2,45% για τον Δείκτη Τραπεζών, στις 875 μονάδες. 

Συναλλαγές και τζίρος αυξανόμενοι μετά τις 11:30 και ακόμη περισσότερο, όταν μετά τις 12:45-13:00 έκαναν τον γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων οι νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Δεν είναι τυχαίο πως κατ' εξαίρεση της συνήθους πρακτικής των ξένων, οι πρώτες σημαντικές εντολές πώλησης από γραφεία (κυρίως) του Λονδίνου ενεργοποιήθηκαν μία-μιάμιση ώρα νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως συμβαίνει καθημερινά. Ετσι πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα. 

Είναι ενδεικτικό πως ενώ στις 11:15 διασώζονταν τουλάχιστον 2-3 μετοχές του δείκτη και σε άλλες 6-8 το ποσοστό υποχώρησης ήταν μικρότερο της αγοράς (του Γενικού Δείκτη), πριν λίγο (στις 13:40), σε κόκκινο... βαθύ κόκκινο είχαν βαφτεί και οι 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Από τραπεζικές μέχρι μεταλλουργικές και βιομηχανικές, φτάνοντας μέχρι τις παραδοσιακές επιλογές των ισχυρών ξένων οίκων. 

Στο μείον 3,26%, στα 3,56 ευρώ η μετοχή της Viohalco, με αυξανόμενες πωλήσεις, στο μείον 2,54% στα 9,60 της Μυτιληναίος με εντεινόμενες ρευστοποιήσεις. Ενδεικτικό το ότι νωρίτερα στη μετοχή της Mυτιληναίος είχαν γίνει συναλλαγές αξίας 3,2 εκατ. ευρώ (στις 13:45), ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται την τελευταία ώρα. 

Πέραν αυτών, οι πωλήσεις εκτείνονται στο σύνολο των μετοχών του δείκτη, με αποθαρρυντικό το ότι έχουν ενταθεί σε τίτλους των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Δεδομένου ότι αυτές οι δύο μετοχές είναι στις πωλήσεις των ξένων από τις αρχές Φεβρουαρίου, με σημαντικές μάλιστα απώλειες, η σημερινή επιβάρυνση της τάσης δημιουργεί ανησυχητικές -από την τεχνική πλευρά- ενδείξεις.

Στα 11,32 ευρώ, με απώλειες 2,08% η μετοχή του ΟΤΕ, στα 9,80 του ΟΠΑΠ, χαμηλότερα κατά σχεδόν 3%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια. Βραχυπρόθεσμα και για τις δύο μετοχές, η διαγραμματική εικόνα έχει επιβαρυνθεί αισθητά, με τη σημερινή να... παραπέμπει σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. 

Στα 30 εκατ. ευρώ ο τζίρος (στις 13:45) προοιωνίζεται πως θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της εβδομάδας (στα 45 εκατ. ευρώ), με σημείο προσοχής τα επίπεδα των 60+ εκατ. ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορούσε να γίνει λόγος για μίνι sell-off με ουρά για νέο γύρο ρευστοποιήσεων από τη Δευτέρα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η εικόνα των αμερικανικών futures στη συνέχεια της συνεδρίασης και το προοίμιο ανοίγματος της Wall Street, καθώς τότε θα φανεί εάν οι πωλήσεις θα πολλαπλασιαστούν ή θα μετριασθούν. 

Εύλογα η σχέση ανοδικών/πτωτικών έχει επιβαρυνθεί στις 17/92, τη χειρότερη σχέση των τελευταίων 3 εβδομάδων.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v