Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ηπιες απώλειες και χαμηλός τζίρος

Στο κόκκινο παραμένει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 830 μονάδων. Πιέσεις καταγράφονται σε Εθνική, Coca Cola, Πειραιώς, Eurobank. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco. Σταθεροποιητικά ο ΟΤΕ. Χαμηλός ο τζίρος.

XA: Ηπιες απώλειες και χαμηλός τζίρος

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, απόρροια των εντεινόμενων ανησυχιών για τη διαφαινόμενη άνοδο των επιτοκίων. Με αφορμή το χθεσινό πτωτικό «γύρισμα» στη Wall Street, οι ευρωπαϊκές αγορές, στην πλειονότητά τους, υποχωρούν με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες. Επιπρόσθετα προεξοφλείται η ενίσχυση της μεταβλητότητας τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, με αφορμή τις εκλογές της Κυριακής 4 Μαρτίου, στην Ιταλία.

Οπως σημειώναμε και χθες, έχει πλέον καταστεί εμφανές πως οσάκις θα... φταρνίζεται η Νέα Υόρκη, θα... κρυώνει κατ' αρχάς η Φρανκφούρτη, με τις άλλες αγορές να ακολουθούν. Σε αυτό το περιβάλλον, η μέχρι τώρα εικόνα του ΧΑ διαμορφώνεται συγκριτικά καλύτερη σε σχέση με αυτή του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, του Παρισιού ή του Μιλάνου. Ενδεικτικά ο DAX υποχωρεί 1,55% στις 12.238 μονάδες, ο ΜΙΒ κατά 1,28% χαμηλότερα στις 22.348 μον. κ.ο.κ.

Τούτων δοθέντων, το μείον 0,64% του ΓΔ στις 830 μονάδες, με τον τζίρο να περιορίζεται στα 20 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να αποτιμηθούν ενθαρρυντικά. Τουλάχιστον όσον αφορά στο εύρος της διόρθωσης, το μετριότατο του τζίρου και τη σύνθεση των traders πωλητών.

Από τις 826,61 μονάδες η αναπήδηση του ΓΔ, λίγο μετά τις 12:30, με περιορισμένης έκτασης συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, ένδειξη όπως σημειώναμε και στο προηγούμενο σχόλιο της επιφυλακτικότητας μεν των αγοραστών αλλά (κυρίως) του πόσο προσεκτικοί και φειδωλοί είναι οι πωλητές. Συγκριτικά με το Μιλάνο, όπου μόλις 2 από τις 40 μετοχές του δείκτη είναι στο μείον και οι τραπεζικές σε βαθύ κόκκινο, η κατάσταση στην Αθήνα είναι πολύ πιο ψύχραιμη.

Εικόνα ανάλογη του Μιλάνου παρουσιάζει και η Φρανκφούρτη και η ίσως μόνη ελπίδα των Ευρωπαίων είναι ένα εκ νέου «γύρισμα», ανοδικό αυτή τη φορά, της Νέας Υόρκης. Στις 14:15 τα futures του S&P 500 στη Wall Street «έδειχναν» πτωτικό άνοιγμα από 0,44% χαμηλότερα, στις 2.702 μονάδες. Ωστόσο τεχνικά για τον συγκεκριμένο δείκτη δικαιολογείται μία αντίδραση από λίγο χαμηλότερα, ίσως σήμερα, ίσως αύριο.

Στα καθ' ημάς, η διαγραμματική απεικόνιση του ft25, από τη στιγμή που υποχωρεί χαμηλότερα των 2.136, «δείχνει» προς τις στηρίξεις των 2.105 και 2.090 ενώ ζητούμενο για σήμερα-αύριο είναι ένα κλείσιμο πάνω από τις 2.115 μονάδες. Στο διάγραμμα φαίνεται η ισχυρή αντίσταση στις 2.140.

Σε μόλις 4 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές και 2 παραμένουν χωρίς μεταβολή, ωστόσο οι τζίροι που πραγματοποιούνται δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, καθώς σε μόνον 6 μετοχές έχουν ξεπεράσει το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Στη δε περίπτωση του ΟΠΑΠ (δεύτερος με τζίρο 2,8 εκατ., έναντι 3,1 της Alpha Bank), οι συναλλαγές γίνονται στην ανοδική προσπάθεια στο εύρος των 10,01-10,15 ευρώ.

Προσώρας στο όριο των 10 ευρώ ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές αγοράς/(υπο)στήριξης της τεχνικότητας της μετοχής. Αλλά και σε ΟΤΕ και Jumbo αυξημένες συναλλαγές γίνονται στην άνοδο της τιμής των μετοχών ενώ η υπεραντίδραση της Viohalco (κατά 3,42% στα 3,63 ευρώ) δίνει τον τόνο της.

Μάλιστα το ανοδικό «γύρισμα» και της μετοχής της ΓΕΚ/Τέρνα λίγο μετά τις 14:15 (από τα 5,24 στα 5,34 ευρώ) δίνει... ανάσες στην αγορά. Η συμπεριφορά των ισχυρών χεριών σε μετοχές-σηματωρούς, την ώρα που στην Ευρώπη επικρατεί ανησυχία, είναι μία ένδειξη που συνεκτιμάται από τους ανθρώπους της αγοράς.

Οπως επίσης το ότι η αρχική σχέση 1/2 μεταξύ ανοδικών/πτωτικών έχει βελτιωθεί κάπως σε 45/62, με αρκετούς τίτλους και από τη μεσαία αλλά και τη χαμηλότερη κατηγορία να πηγαίνουν κόντρα. Σπύρου, Asco, Profile, FG Europe, Βιοκαρπέτ, Νηρέας, ΕλβάλΧαλκόρ, Κορδέλου κ.α., από τις 45 με θετικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v