Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οπισθοχώρηση προς τις 810 μονάδες

Με χαμηλό τζίρο η αγορά πιέζεται προς χαμηλότερα επίπεδα. Σε blue chips εντοπίζονται οι περισσότερες πιέσεις, ενώ στις τράπεζες εμφανίζονται «αντιστάσεις». Στα παράγωγα και στο rebalancing εστιάζεται το ενδιαφέρον.

ΧΑ: Οπισθοχώρηση προς τις 810 μονάδες

Μέτριες συναλλαγές, μεγαλύτερη η υποχώρηση στο ΧΑ, παρά το ότι στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπια ανοδικές τάσεις.

Σταθεροποιητικό το χθεσινό «κλείσιμο» του S&P 500 στη Wall Street, στις 2.747,33 μονάδες, με ελαφρά υπερίσχυση των αγοραστών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Αυτά εκτός, γιατί εντός οι πωλητές έχουν μικρό προβάδισμα από τα πρώτα 5' της συνεδρίασης, με το πρόβλημα να εστιάζεται κυρίως σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και λιγότερο στον τραπεζικό κλάδο.

Παρότι ο τελευταίος είναι (για ακόμη μία φορά) στο... στόχαστρο ξένων πωλητών -αυτή τη φορά... ελέω ΔΝΤ-, σήμερα η πίεση ασκείται περισσότερο προς την πλευρά των δύο δεικτοβαρών μετοχών, με συνέπεια το ποσοστό υποχώρησης του FTSE25 να είναι σχεδόν υπερδιπλάσιο του ΔΤΡ.

Ειδικότερα, ο ΓΔ χαμηλότερα έως τις 811,42, με τελευταία γραμμή άμυνας των long πριν την κλίση προς περιοχές των 790 και 770 μονάδων, στις 809. Περιοχή όπου εκτιμάται ότι θα δοθεί ακόμη μία «μάχη» μεταξύ πωλητών - αγοραστών.

Εως τις 837 μονάδες ο ΔΤΡ, έως τις 2.081 o FTSE25 και λογικά στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς προς τις 815 μονάδες. Αυτή την κίνηση την περιμένουμε μέχρι τις 13:45-14:00, δηλαδή πριν τη δημοπρασία για το «κλείσιμο» των τριών σειρών σε παράγωγα-προϊόντα, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη από νωρίς να έχει αναλύσει τα κύρια τεχνικά σημεία λόγω triple witching και FTSE rebalancing.

Σε μέτρια επίπεδα συναλλαγές/τζίρος, θυμίζοντας πως μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση, η μέση ημερήσια αξία διαμορφωνόταν λίγο πάνω από τα 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου στα επίπεδα των προηγούμενων τριών εβδομάδων. Τζίρος μέτριος σε μία αγορά που δεν... ανακυκλώνεται, που δεν προσελκύει νέους παίκτες/νέα κεφάλαια, με συνέπεια το σενάριο υπέρβασης των 840 (με στόχο τις 860) να έχει εξασθενήσει από το πρωί της Τρίτης. Συνακόλουθη η πλαγιοκαθοδική κίνηση από την κορυφή της Δευτέρας, με καταληκτικό σημείο την ευρύτερη ζώνη των 810 μονάδων.

Εάν η κίνηση σταματήσει σε αυτή την περιοχή, έχει καλώς, μπορεί να δοθεί ακόμη μία ευκαιρία στους long, κάτι που θα φανεί μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας του triple witching.

Ωστόσο η ουσία είναι πως παρότι οι πωλητές δεν έχουν ισχυρό λόγο για να εντείνουν τις πωλήσεις, έχει μειωθεί αισθητά το ενδιαφέρον από την πλευρά των αγοραστών, οι οποίοι για ακόμη μία ημέρα στρέφονται προς το stock picking.

Με τη μετοχή του ΟΤΕ έως 2,58% χαμηλότερα, στα 10,97 ευρώ, και με τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 9,71 ευρώ, οι short έχουν σημαντικό πλεονέκτημα για πονταρίσματα σε χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με όσα σημείωνε ο Φώτης Κόλλιας, για τον ΟΤΕ εύλογα στα χρηματιστηριακά γραφεία προεξοφλείται πως στο διάστημα των 30 ημερών (περιθώριο στο οποίο η Deutsche Telekom θα αποφασίσει την αγορά ή όχι του 5%) θα εκδηλωθούν πιέσεις και πιθανότατα να γραφούν χαμηλότερες τιμές για τον βαρύτερο τίτλο της αγοράς. Πλέον ο υπολογισμός της τιμής -δυνητικής εξαγοράς του μειοψηφικού ποσοστού- γίνεται με βάση τη μέση τιμή των τελευταίων 20 ημερών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε ορίζοντα 20-30 ημερών.

Ενθαρρυντικό το ότι μέχρι πριν λίγο -στις 11:25- δεν σημειωνόταν αξιόλογη δραστηριότητα στα ΣΜΕ του ΟΤΕ στα Παράγωγα. Παρότι κάποιος θα περίμενε να «ανοίγουν» θέσεις στη μετοχή, προεξοφλώντας κίνηση προς τα 10,90 ευρώ -της 5ης Μαρτίου-, στο ΣΜΕ έχουν γίνει μόλις 5 και 22 συμβόλαια, και οι δύο σειρές με discount έως 2,55%. Για να έχουμε καλύτερη εικόνα θα χρειαστεί να περιμένουμε και τη διαδικασία της «λήξης» της σειράς μηνός.

Αρνητική η σχέση ανοδικών/πτωτικών στη μεγάλη κατηγορία, καθώς σε 6 μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές. Σε Αεροπορία Αιγαίου(*), ΓΕΚ/Τέρνα, Εθνική, Eurobank, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο επίκεντρο η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου -μετά την ανακοίνωση των ομολογουμένως πολύ καλών αποτελεσμάτων για το 2017- και της Eurobank -μετά το πράσινο φως για την εξαγορά της Bancpost από την Banca Transilvania.

Στη μεσαία κατηγορία, με αγοραστές 5 μετοχές (J&P Αβαξ, Attica Bank, MIG, Νηρέας, Ιντρακόμ), χωρίς μεταβολή 3 (Υγεία, Cenergy, Fourlis), ενώ για 5 (Ανεμος, AsCo, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΚΟΡΡΕΣ) δεν είχε γίνει καν αρχική πράξη συναλλαγής.

Στο 1/2 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ELTON, Creta Farms, ΚΕΚΡΟΨ κ.α. με τη μεγαλύτερη απόδοση.

Στις 11:36 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 6,1 εκατ. ευρώ.

(*) στον Εκηβόλο, έχει αναρτηθεί «μέτρηση» για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v