Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η Deutsche Telekom πετά σωσίβιο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Οι Γερμανοί αναμένεται να ασκήσουν το δικαίωμα που διαθέτουν και να αποκτήσουν το 5% του ΟΤΕ, σε μια κίνηση... καλής θέλησης. Στα 280 εκατ. ευρώ προβλέπεται να κινηθεί το τίμημα για το 5% του Οργανισμού.

Πώς η Deutsche Telekom πετά σωσίβιο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Με τη στάση των Γερμανών της Deutsche Telekom (DT) συνδέεται σημαντικότατο τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση, χωρίς προσφορές, του διαγωνισμού πώλησης του 5% του ΟΤΕ από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η DT λέγεται πως θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τη σύμβαση μετόχων με το ελληνικό δημόσιο και θα το αγοράσει. Έτσι θα «αιμοδοτήσει» τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ με περίπου 280 εκατ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο με δεδομένες τις καθυστερήσεις σε άλλα μέτωπα όπως η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις κ.α.

Στη συμφωνία μετόχων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom, που ελέγχει σήμερα το 40% του οργανισμού, προβλέπεται πως το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τους Γερμανούς ώστε, αν το επιθυμούν, να ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν και να αποκτήσουν το 5%. Η τιμή στην οποία μπορεί να αποκτήσει η Deutsche Telekom το 5% είναι η μέση τιμή της μετοχής του ΟTE στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις. Έχει, μάλιστα, προθεσμία 30 εργάσιμων ημερών, ώστε να απαντήσει αν θα ασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Οι Γερμανοί αναμένεται να ασκήσουν το δικαίωμα και να αποκτήσουν το 5% του Οργανισμού σε μια κίνηση καλής θέλησης, ώστε να στηρίξουν και τους στόχους εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ούτως ή άλλως, έχουν ήδη προχωρήσει οι αλλαγές στη συμφωνία μετόχων με το δημόσιο, που θα γίνουν ακόμα πιο εμφανείς στην τακτική γενική συνέλευση του καλοκαιριού.

Τότε θα περιοριστούν οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου στο Δ.Σ. του Οργανισμού. Το δημόσιο ακόμα και μετά την πώληση του 5% θα διατηρήσει άμεσα το 1%, ενώ άλλο 4% θα κατέχει έμμεσα, μέσω του IKA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v