Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το rebalancing εκτόξευσε το τζίρο

Μικρές απώλειες για το Γενικό Δείκτη με το 60% του τζίρου στις τελικές δημοπρασίες. Μεικτά πρόσημα στο τραπεζικό ταμπλό. Τι έκαναν οι μετοχές που ενεπλάκησαν στο rebalancing λόγω FTSE. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

ΧΑ: Το rebalancing εκτόξευσε το τζίρο

Συνεδρίαση που ξεκίνησε ως "ειδικών συνθηκών" και εξελίχθηκε σε συνεδρίαση αναμονής, καθώς το "triple witching" Μαρτίου δεν έδωσε "σαφέστερα δείγματα γραφής" και το σύνολο των ενεργών παικτών τήρησε στάση αναμονής περιμένοντας τις τελικές δημοπρασίες, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι εκεί θα λάβουν χώρα οι "καθυστερημένες" αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω αλλαγών στους δείκτες του FTSE και με Ελληνικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές της Μυτιληναίος εισέρχονται στον FTSE All-World Index και Emerging Europe mid-cap index και των Σαράντης και Viohalco στον Emerging Europe Small-cap index.

Παίρνοντας τις εξελίξεις της σημερινής συνεδρίασης "step by step", από το ξεκίνημα όλα έδειχναν πως το σύνολο του ενδιαφέροντος έχει μεταφερθεί για το τέλος. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου χρειάστηκαν 13 λεπτά συναλλαγών, στο ημίωρο ο τζίρος έφθασε στα 2,7 εκατ., η συμπλήρωση της πρώτης ώρας βρήκε τον τζίρο στα 5,3 εκατ. και το δίωρο συναλλαγών στα 9,4 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 13.45 και πριν σταματήσουν οι συναλλαγές για την τριπλή λήξη των συμβολαίων Μαρτίου, ο Τραπεζικός δείκτης βρισκόταν στις 841,61 μονάδες (-0,12%), έχοντας κινηθεί μεταξύ 848,94 (+0,75%) και 836,46 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης στις 814,10 μονάδες (-0,44%), έχοντας κινηθεί μεταξύ 818,22 (+0,06%) και 811,02 μονάδες (-0,82%), ενώ ο τζίρος έφθανε στα 15,6 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αξίζει, επίσης, υποσημείωσης ότι και μετά τις 14.00 που είχε ολοκληρωθεί το triple witching Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να κινείται στο ίδιο εύρος το οποίο δεν άλλαξε μέχρι τέλους, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε νεότερη "κορυφή" μέχρι τις 850,3 μονάδες (+0,92%).

Με τα παραπάνω δεδομένα κύλησε η συνεδρίαση μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, ενώ ίσως αξίζει αναφοράς ότι για μία ακόμα συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης πλησίασε στις παρυφές της αποφασιστικής ζώνης στήριξης 811 - 810 μονάδων και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη για την συνέχεια.

Το στενό εύρος μέσα στο οποίο κινούνται οι δείκτες του Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει "ακυρώσει" πολλούς από τους ενεργούς traders, που δεν τους δίνεται το κατάλληλο εύρος τιμών, προκειμένου να προσαρμόσουν τις ημερήσιες κινήσεις τους και αυτό φαίνεται στον τζίρο, έστω και αν σήμερα αυτός δεν είναι ενδεικτικός για την συνέχεια.

Για να δούμε λεπτομερέστερα το τι συνέβη στις τελικές δημοπρασίες, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 816,31 μονάδες (-0,17%), ο Τραπεζικός δείκτης στις 846,4 μονάδες (+0,45%) και ο τζίρος στα 47,8 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Όσον αφορά τις "ενδιαφερόμενες" μετοχές, ο Μυτιληναίος βρισκόταν στα 9,93 ευρώ (-0,4%) με συναλλαγές 335959 τεμ., ο Σαράντης στα 14,75 ευρώ (+0,34%) και όγκο 23879 τεμ. και η Viohalco στα 3,665 ευρώ (+1,24% και μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας) με συναλλαγές 174166 τεμ.

Μετά τις τελικές δημοπρασίες, ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 107,7 εκατ. που σημαίνει ότι το 60%, περίπου, της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, άλλαξε χέρια μετά τις 17.00, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στις 841,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Ο τίτλος της Μυτιληναίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 9,70 ευρώ (-2,71% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) με συνολικό όγκο 1507985 τεμ., του Σαράντη στα 14,70 ευρώ, αμετάβλητος, με όγκο 152235 τεμ. και της Viohalco στα 3,59 ευρώ (-0,83%) με συναλλαγές 752953 τεμ.

Όμως οι εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς μέσω αυτών τέσσερις τίτλοι του FTSE25 ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και άλλοι επτά στο ημερήσιο χαμηλό (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, μπορεί οι επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικοί τίτλοι (πλην Πειραιώς) να "αναδύθηκαν" από τα σημερινά χαμηλά ημέρας, όμως τίποτα δεν δείχνει ότι η επιφυλακτικότητα έχει χάσει την δυναμική της και ότι οι τιμές των Τραπεζικών μετοχών, δεν θα αναζητήσουν και χαμηλότερα επίπεδα.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop short" έχει κατέβει στις 910 μονάδες, με επόμενη στήριξη στο 824, όμως η παραμονή κάτω από το 845 είναι αρνητικότατη ένδειξη, για συνέχιση της κίνησης.

"Η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, περιλαμβάνει την τριπλή λήξη των ΣΜΕ, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών του FTSE με τις μετοχές των Μυτιληναίου, Viohalco και Σαράντη να εντάσσονται στους δείκτες. Προσδοκάται, επομένως, αυξημένη μεταβλητότητα, με ανοικτά τα ενδεχόμενα για το τελικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, λίγο ψηλότερα, ή χαμηλότερα από τα χτεσινά επίπεδα" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Για σήμερα αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα, κυρίως λόγω Παραγώγων (τριμηνιαίος κύκλος), αλλά και κατά περίπτωση λόγω αναθεωρήσεων του FTSE. Υπενθυμίζουμε ότι οι βασικές τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται στην περιοχή των 810 - 800, 780 και 750 μονάδων. Στον αντίποδα, ενδιάμεση αντίσταση υπάρχει στις 835 μονάδες, 850 και 870 μονάδες. Η σημερινή συνεδρίαση ενδεχομένως να μην είναι αντιπροσωπευτική της βραχυπρόθεσμης πορείας", τόνιζε στο δικό της report η Merit Investment Sec.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις, χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.

"Σε μία εβδομάδα θα ανοίξουν οι προσφορές για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ και αν η διαφορά μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη από 15% ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί αμέσως, ενώ αν είναι μικρότερη από το ποσοστό αυτό, θα υπάρξει δεύτερος κύκλος προσφορών". Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό "Στο Κόκκινο".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., το σύνολο των εγχώριων αναλυτών περίμενε, σήμερα, αύξηση του όγκου συναλλαγών λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE, με τις αλλαγές να είναι σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, ενώ εφιστούσαν την προσοχή και στην μετοχή του ΟΤΕ, καθώς δεν υπήρξε, προς το ΤΑΙΠΕΔ, κάποια προσφορά για το 5% του Οργανισμού.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, χωρίς αμφιβολία, στο επίκεντρο της προσοχή των ημερήσιων παικτών βρέθηκε η μετοχή του ΟΤΕ.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με βάση τη συμφωνία Μετόχων, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom, που ελέγχει το 40% του Οργανισμού, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει τους Γερμανούς ώστε, αν το επιθυμούν, να ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν και να αποκτήσουν το πρόσθετο 5%. Η τιμή στην οποία μπορεί να αποκτήσει η Deutsche Telekom το 5% είναι η μέση τιμή της μετοχής του ΟΤΕ στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις. Έχουν, μάλιστα, προθεσμία 30 ημερών ώστε να απαντήσουν αν θα ασκήσουν το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,36%) συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, όμως, από την άλλη, αντέδρασε από το χαμηλό των 10,97 ευρώ (-2,58%). Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop short" εντοπίζεται στα 11,64 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 11,40 ευρώ. Αν επιμείνουν οι πωλητές, σημαντική η ζώνη στήριξης 11,17 - 10,90 ευρώ, την οποία "δοκίμασε" και σήμερα ο τίτλος.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ (-2,67% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) με τον τίτλο να ξαναχάνει το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 6,25 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 6,11 ευρώ και σημαντική στήριξη στην ζώνη 5,88 - 5,77 ευρώ, μέσα στην οποία "έκλεισε" σήμερα η μετοχή.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΧΑΕ (-0,93% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Το ημερήσιο "stop short" στα 5,05 ευρώ, ενώ αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 4,80 - 4,50 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και για τον Τιτάνα (-1,89% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ο τίτλος του οποίου κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Δείχνει ισχυρή η ζώνη στήριξης 20,90 - 20,50 ευρώ, μέσα στην οποία ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση, ενώ για να δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, χρειάζεται κλεισίματα υψηλότερα των 21,70 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και για την Lamda Development (-0,90%). Επόμενη στήριξη στα 6,52 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 6,89 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνεχίζουν να έχουν κάποιους λίγους "θαυμαστές" όλο και ψηλότερα κινείται η Attica Group (+2,35%), πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΑΝΕΚ (+1,03%), τρεις συνεχόμενες ανοδικές συμπλήρωσαν Creta Farm (+0,77%) και ΕΚΤΕΡ (+3,80%), ενώ ο Κέκροπας (+7,41%) θα συνεχίσει το γνώριμο "δρομολόγιο" περιμένοντας την απόφαση του Δικαστηρίου.

Με σαφή πλαγιοανοδική κατεύθυνση οι Έλτον (+1,86%), Παπουτσάνης (+1,95%) και Ικτίνος (+0,96%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην Ιντρακόμ (+0,12%) μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Αλουμύλ (+17,05%), όμως αξίζει υποσημείωσης ότι είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι στα υφιστάμενα, αρνητικά, δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,47%), οι 2078 μονάδες είναι η επόμενη στήριξη και οι 2112 η πρώτη αντίσταση. Το "stop" στο "short", σε ωριαίο, παραμένει στις 2156 μονάδες και σε ημερήσιο στις 2175 μονάδες, αλλά θα κατέβει στις επόμενες συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε πτωτική με εβδομαδιαίες απώλειες 0,93% για τον Γενικό Δείκτη και 4,32% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 1,44% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 3,96%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Με μικρές διακυμάνσεις και μικρό τζίρο πέρασε αυτή η βδομάδα" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Ενώ υπάρχουν όλες οι προοπτικές για να πάει καλά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι ίδιοι οι Έλληνες προπαγανδίζουμε τους κινδύνους που κάνουν την επένδυση στην Ελλάδα επισφαλή.

Από τεχνική άποψη, οι μακροπρόθεσμοι δείκτες δείχνουν άνοδο.

Από θεμελιώδη άποψη, πολλές εισηγμένες δείχνουν αποτελέσματα καλύτερα των αναμενομένων, ενώ αρκετές εισηγμένες αρχίζουν να δίνουν μερίσματα μετά από αρκετά χρόνια. Το πακέτο Junker, μέρος του οποίου πέρυσι χρηματοδότησε τις ομολογιακές εκδόσεις, βρίσκεται εκεί και περιμένει. Φυσικά περιμένει εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα και καλό κλίμα στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα, ώστε να μπορεί να επιτυγχάνεται η απαραίτητη μόχλευση.

Οι Τράπεζες πουλάνε τα πολύ επισφαλή "κόκκινα" δάνεια χωρίς να καταγράφουν νέες ζημιές, τα λειτουργικά τους αποτελέσματα είναι καλά, ενώ τα "stress tests" δεν αναμένεται να υποδείξουν άμεσα αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Από την άλλη η μαζική επίλυση των "κόκκινων" δανείων καθυστερεί και αυτό εντείνει τις ανησυχίες για πρόσθετες επισφάλειες.

Στην αρνητική πλευρά κυριαρχούν τα γεωπολιτικά και η ανησυχία για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα στήριξης φέτος το Καλοκαίρι.

Οι σχέσεις με τους Γείτονές μας είναι όλες σε κρίση, ενώ η επιθετικότητα της Τουρκίας δημιουργεί φήμες για "θερμό επεισόδιο" που δεν διαψεύδονται.

Προχωρούμε ολοταχώς για το τελικό στάδιο των "μνημονίων", με λιγότερες από 100 μέρες μπροστά μας, χωρίς να έχει γίνει καθαρό τι είναι εφικτό να επιτύχουμε.

Όλα αυτά δημιουργούν σύγχυση στους Επενδυτές και δημιουργούν την κατάσταση που βιώνουμε. Οι πωλητές φοβούνται να "σπρώξουν" τις τιμές πολύ κάτω και αγοραστές δεν υπάρχουν.

Αν καταφέρουμε να παραμείνουμε στην παρούσα διακύμανση μεταξύ 800 και 840 μονάδων μέχρι το Πάσχα, συντηρούνται οι ελπίδες για καλύτερη πορεία των τιμών.

"Σε κάθε περίπτωση η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου σε μετοχές που δίνουν μερίσματα, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν" υπενθυμίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Τον 'υποβιβασμό' κάτω από τις 800 μονάδες προσπαθεί να αποφύγει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δηλώνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας έντονη αδυναμία ανοδικής επικράτησης, επί της διαγραμματικής αντίστασης των 830 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η συμπεριφορά αυτή του Γενικού Δείκτη, λόγω και του χαμηλού τζίρου συναλλαγών, έχει προκαλέσει έναν "πειθαναγκασμό" στους ενεργούς επενδυτές, ως προς την αποφυγή βραχυχρόνιων ζημιών, δημιουργώντας έτσι μια σαθρή διακράτηση μέσω της βεβιασμένης πώλησης. Έτσι διαγραμματικά, ενώ η απόδραση από το επίπεδο των 830 μονάδων θα δώσει ανάσα ανόδου, η καταστρατήγηση των 800 μονάδων θα φέρει στο προσκήνιο τις 770 μονάδες

Κρίσιμη η συμπεριφορά του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης πάνω στο δοκιμασμένο επίπεδο των 2080 μονάδων. Πιθανό καθοδικό πέρασμα, με σημαντική αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα φέρει τον δείκτη για ακόμα μια φορά στο κατώφλι της ισχυρής ζώνης στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων. Αντιθέτως μάζεμα πέριξ των 2080 μονάδων των όποιων ρευστοποιήσεων, ενόψει και των "triple witching" μπορεί να αφυπνίσει ανοδική κίνηση προς την περιοχή ανασύνταξης των 2120 με 2135 μονάδων.

Η σθεναρή αντίσταση της περιοχής των 900 μονάδων έφερε τελικά ισχυρές πωλήσεις στον Τραπεζικό δείκτη και εκτενές "pull back" προς το διαγραμματικό επίπεδο στήριξης των 846 με 830 μονάδων, επιφέροντας ταυτόχρονα "ρίγη" σε όσους βραχυχρόνιους επενδυτές "τόλμησαν" να πιστέψουν στην ανοδική συνέχεια προς το σταθμό των 940 μονάδων.

"Αδυναμία στήριξης των πωλητών στις γραμμές των 830 μονάδων, θα δώσει καθοδικό έδαφος προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 780 μονάδων" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς η μείωση και διατήρηση των συναλλακτικών όγκων σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, βασίζεται περισσότερο σε μια λογική αναμονής" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αν και κατά την τρέχουσα εβδομάδα τιμολογήθηκαν απαντήσεις αναφορικά με την επίδραση του "Λογιστικού Προτύπου 9" στις Τράπεζες, τα ανοικτά ζητήματα φαίνεται να απασχολούν τους επενδυτές επισκιάζοντας τα πολύ καλά, έως τώρα, αποτελέσματα των 22 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει τα οικονομικά πεπραγμένα της χρήσης του 2017.

Η στάση του ΔΝΤ, η επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής για την μνημονιακή έξοδο, τα "τεστ αντοχής" των Τραπεζών και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών στην περιοχή της Μεσογείου, έχουν αυξήσει το βαθμό επιφυλακτικότητας, αφενός για το πλήθος των αβεβαιοτήτων που έχουν συσσωρευθεί και αφετέρου για την ποσοτική και ποιοτική διάσταση καθεμιάς από αυτές. Επιπλέον η νευρική παλινδρόμηση των Ξένων Αγορών, στην παρούσα φάση, δεν βοηθάει στο να αλλάξει η δυναμική, διατηρώντας το όποιο ενδιαφέρον αυστηρά εστιασμένο σε συγκεκριμένες μετοχές.

Όσο η Αγορά οδεύει προς τις αργίες του Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα με αυτή την ατζέντα ανοιχτή, η προοδευτική μείωση των συναλλαγών φαίνεται μονόδρομος, δεδομένης και της εποχικής συρρίκνωσης που παρατηρείται κατά τις συνεδριάσεις που λαμβάνουν χώρα πριν και ενδιάμεσα των δύο Θρησκευτικών Εορτών.

Αναφορικά με την εφαρμογή του "ΔΠΧΠ 9" η επιβάρυνση στα κεφάλαια ήταν 5,2 δισ. ευρώ, εντός των εκτιμήσεων της Αγοράς, ενώ η επίδραση στα εποπτικά κεφάλαια φαίνεται διαχειρίσιμη, αφήνοντας ικανοποιητικό περιθώριο και στις τέσσερις Τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το δυσμενές σενάριο των "τεστ αντοχής".

Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν αποτυπώνοντας την επίδραση στα κεφάλαια, οι Ελληνικές Τράπεζες διαπραγματεύονται 0,37x την ενσώματη καθαρή θέση, διατηρώντας σταθερά έκπτωση έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Τραπεζών, οι οποίες διαπραγματεύονται σε μέσα επίπεδα στο 0,73 T/BV.

Το κατά πόσο θα κλείσει η ψαλίδα των αποτιμήσεων θα εξαρτηθεί από το "λογαριασμό" των "τεστ αντοχής" (θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου) αλλά και την ταχύτητα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, που θα βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών και θα απελευθερώσουν κεφάλαια. Στο δεύτερο κομμάτι παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ενέργειες πώλησης πακέτων δανείων φτάνουν σε τελικό στάδιο ωρίμανσης.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε μια λογική υπεράσπισης των κεκτημένων, διατηρώντας μια μικρή απόσταση ασφαλείας από τα πρόσφατα χαμηλά των 795 μονάδων. Η ανοδική αντίδραση εξαντλήθηκε στις 838 μονάδες μένοντας από "καύσιμα", αφού στο εν λόγω επίπεδο η προσφορά από την κατοχύρωση κερδών απαιτούσε κάτι καλύτερο από τα 55 εκατ. ευρώ μέσων ημερήσιων συναλλαγών.

Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να υπερβεί την αντίσταση των 840 μονάδων, έφερε εκ νέου την Αγορά στα επίπεδα διαπραγμάτευσης μεταξύ 810 και 830 μονάδων, με συνεδριάσεις που είχαν σχετικά χαμηλό εύρος και κλεισίματα προς το άνω όριο της ημερήσιας διακύμανσης. Η εικόνα του Γενικού Δείκτη παραπέμπει περισσότερο σε ανάλωση χρόνου, διατηρώντας μια τεχνική ουδετερότητα ως προς την επιλογή μιας κατεύθυνσης, τουλάχιστον στο βαθμό που κάτι τέτοιο θα φαίνονταν αποφασιστικά σε μια διάσπαση βασικών τεχνικών επιπέδων.

Η Αγορά φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί μεταξύ του κινητού μέσο όρου των 200 ημερών και των δύο μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. Οι ταλαντωτές επίσης δεν δίνουν κάποια αποφασιστική ένδειξη, κινούμενοι στο μέσον της οθόνης. Η μόνη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, είναι το αδύναμο σήμα αγοράς του MACD, μια ένδειξη η οποία, ωστόσο, ήρθε από την παρέλευση χρόνου, παρά από μια ανοδική κίνηση της Αγοράς.

Συμπερασματικά και η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο χρηματιστηριακά, καθώς η έλλειψη ισχυρού εγχώριου καταλύτη θα διατηρήσει την λογική εύρους διακύμανσης, με τους υφιστάμενους τζίρους που επικρατούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τα προγραμματισμένα γεγονότα της επόμενης εβδομάδας είναι μεν λίγα, έχουν ωστόσο υψηλό ειδικό βάρος.

"Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι Προεδρικές εκλογές στην Ρωσία. Την Τρίτη 20 η Alpha Bank θα ανακοινώσει αποτελέσματα δ’ τριμήνου, τα οποία θα είναι επηρεασμένα από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Την
Τετάρτη τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ, καθώς είναι προγραμματισμένη η τακτική συνάντηση των μελών της FED, με εξαιρετικά πιθανή την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων. Την Πέμπτη (22/3) είναι η σειρά της Viohalco και της Cenergy να ανακοινώσουν αποτελέσματα. Την Παρασκευή, η μετοχή της Grivalia Properties θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,36 ευρώ ανά μετοχή)" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Αυστραλό" ASX 200 (+0,48%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex (-1,54%).

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο ήταν στο 1,1% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 1,2%. Σε μηνιαία βάση ήταν 0,2%, σε συμφωνία με τη δημοσκόπηση του Reuters.

Σύμφωνα με τη Eurostat, o πληθωρισμός εξαιρουμένων του τομέα της Ενέργειας και των Τροφίμων ήταν στο 1,2% σε ετήσια βάση, σε συμφωνία με τη δημοσκόπηση του Reuters, ενώ σε μηνιαία βάση ήταν 0,3%, επίσης σε συμφωνία με τις προβλέψεις.

Το εργατικό κόστος στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε 1,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με το 1,6% που ήταν το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τη Eurostat και τα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters, οι μισθοί αυξήθηκαν 1,7% το τέταρτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με το 1,6% στο τρίτο τρίμηνο.

Το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν στο 2%, σε άνοδο από το 1,9% το προηγούμενο τρίμηνο και από το 1,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, οι κενές θέσεις ήταν στο 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, σταθερές σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά σε άνοδο από το 1,8% του τέταρτου τριμήνου του 2016.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση, με ποσοστό μόλις 0,1%.

Αλλάζοντας Ήπειρο, υποχώρηση 7% είχαν οι εκκινήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σε εποχικά προσαρμοσμένη ετήσια βάση, φτάνοντας τις 1,24 εκατ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που μεταδίδει το CNBC. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters είχαν προβλέψει μείωση που θα οδηγούσε στον αριθμό των 1,290 εκατ. Οι άδειες για μελλοντική ανέγερση σπιτιών μειώθηκαν 5,7%, στις 1,298 εκατ. τον Φεβρουάριο.

H βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 1,1% το Φεβρουάριο, καταγράφοντας την υψηλότερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Η Fed ανακοίνωσε πως η μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε 1,2%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters κινήθηκαν 0,3% υψηλότερα. Η παραγωγή του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, δείχνοντας πτώση 0,3% αντί για άνοδο 0,1%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη πραγματοποίησε άλμα σε υψηλό 14 ετών το Μάρτιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 102 μονάδες, από 99,7 το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα υποχωρήσει στις 99,3 μονάδες.

"Οι Επενδυτές τοποθέτησαν $43 δισ. σε funds μετοχών και ETF την προηγούμενη εβδομάδα, με τις εισροές να ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ που είχε επιτευχθεί μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Οι καθαρές εισροές $34,9 δισ. σε funds που επενδύουν σε Αμερικανικές μετοχές ήταν αρκετές για να γυρίσουν σε θετικό έδαφος το ισοζύγιο εκροών – εισροών από την αρχή του έτους", σύμφωνα με στοιχεία της EPFR.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιμένει στη σύσταση "underperform" για τις Ελληνικές Τράπεζες η Bank of America Merrill Lynch, διατηρώντας τις τιμές - στόχους.

Συγκεκριμένα, οι τιμές - στόχοι διαμορφώνονται: Αlpha Βank στα 1,36 ευρώ, Eurobank 0,65 ευρώ, Εθνική 0,25 ευρώ και Πειραιώς 3,26 ευρώ.

Η BofA επιμένει σε παλαιότερες εκτιμήσεις ότι υπάρχει σημαντικό ρίσκο ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών και πιθανότητα άλλων λύσεων για τα προβληματικά δάνεια και μεταξύ αυτών θα μπορούσε να είναι μια "bad bank".

Εκτιμά επιπλέον ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια προληπτική γραμμή, αν η Ελλάδα αποφασίσει να προχωρήσει προς τη λύση της "bad bank", δεδομένης: α) της αβεβαιότητας γύρω από τα πιθανά κέρδη/ζημίες και β) η χρηματοδότηση που προτείνεται από την Κομισιόν θα είναι από τις Τράπεζες και μπορεί να φέρει Κρατική εγγύηση.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 818,22 (+0,06%) και 811,02 μονάδων (-0,82%), στις 17.00 βρέθηκε στις 816,31 (-0,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 813,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,46%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 107,7 εκατ., από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΓΡΙΒ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΜΛΣ - προχώρησε στην πώληση 95.000 ιδίων μετοχών στην τιμή των 4,20 ευρώ), ενώ ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν και Grivalia.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ, παρά τις τελευταίες μετακυλίσεις θέσεων, μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (135.443 συμβόλαια).

Στα 8.998 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.309 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.529, 1.584 για τον Μάρτιο, 1.921 για τον Απρίλιο, 24 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.099,25) κινήθηκε μεταξύ 2.080,75 και 2.104 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.100 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.767), Εθνική (49.853), MIG (20.590), Alpha Bank (9.646), Πειραιώς (8.102), ΔΕΗ (1.842), ΟΤΕ (2.040), ΟΠΑΠ (913), Ελλάκτωρα (2.190), Τέρνα Ενεργειακή (1.529), Intralot (3.683), ΑΔΜΗΕ (2.439), Μυτιληναίο (2.130), Viohalco (1.222), Cenergy (1.559), Lamda Development (1.902), Ιντρακόμ (338), ΕΧΑΕ (510), Ελ. Πετρέλαια (1.416), Jumbo (125), ΕΥΔΑΠ (312), ΓΕΚ (854), Folli Follie Group (243), Τρ. Αττικής (5.406), ΟΛΠ (369), Motor Oil (246), Τιτάνα (138).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 71.338, Eurobank 49.740, Εθνική 137.502, Alpha Bank 18.430, Intralot 12.210, Ελλάκτωρα 10.382, Πειραιώς 16967.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                         Name of Issuer                 NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.350.741 τεμ., (από 10.311.673 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 94.753.105 τεμ. (96.242.105), Πειραιώς 13.017.630 τεμ. (13.017.630), ΔΕΗ 3.124.397 τεμ. (3.124.397), Eurobank 20.392.351 τεμ. (20.392.351), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v