Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο εγκλωβισμός και το δύσκολο stock picking

Με χαμηλούς τζίρους και ισχυρή δόση επιφυλακτικότητας κινείται το χρηματιστήριο. Σε ποιες μετοχές εστιάζουν οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές. Ο ρόλος των ξένων αγορών και τα εσωτερικά μέτωπα.

ΧΑ: Ο εγκλωβισμός και το δύσκολο stock picking

O μύθος του Σίσυφου είναι ένας από τους πάμπολλους, που μας έχει κληρονομήσει η θεία ελληνική ιστορία και συμβολίζει την άκαρπη και συχνά μάταιη πολλές φορές προσπάθεια των κόπων και των θυσιών του ανθρώπου.

Θα περιοριστώ μόνο σε αυτή την εισαγωγική αναφορά στον ιδρυτή και βασιλιά της αρχαίας Εφύρας, που στη συνέχεια ονομάστηκε Κόρινθος για να αποδώσω λίγο πιο... γλαφυρά αυτό, που διαδραματίζεται στο ΧΑ, τις τελευταίες εβδομάδες. Περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, με το μέσο ημερήσιο τζίρο «εγκλωβισμένο» στα 50 το πολύ 55 εκατ. ευρώ, επιλεκτικές και μόνον κινήσεις, με μικρά αποτελέσματα (εκτός εξαιρέσεων), εικόνα επιφυλακτικότητας και απραξίας από την πλειονότητα των «ισχυρών χεριών» και το σημαντικό απουσία προσδοκίας και κινήτρων για ανάληψη ουσιαστικότερης δράσης σε μία... τελματωμένη αγορά.

Ούτε και η τελευταία εβδομάδα, μας έκανε σοφότερους, με ίσως μόνο ενδιαφέρον στοιχείο την «εκτόξευση» του τζίρου στο κλείσιμο λόγω rebalancing. Πέραν αυτού ελάχιστα, αφού ακόμη και στην «λήξη» του triple witching οι συναλλαγές, οι μεταβολές των θέσεων των traders φανέρωναν σε μία ράθυμη και επιφυλακτική διαχείριση μίας αγοράς που δεν έχει λόγους να γίνει ελκυστική.

Πλαγιοκαθοδική κίνηση από την «κορυφή» της Δευτέρας, με κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό και ενδεικτική την υποχώρηση του ΔΤΡ από την περιοχή των 910 έως τις 836 μονάδες (χαμηλά Παρασκευής) με εβδομαδιαίες απώλειες 4,32%.

Ο τραπεζικός κλάδος, και λόγω ΔΝΤ πέραν των άλλων γνωστών προβλημάτων, ήταν ο κύριος υπαίτιος για τη μικρή υποχώρηση του ΓΔ κατά 0,93% στις 813,91 μονάδες καθώς μεγάλη κεφαλαιοποίηση με οριακά θετικό πρόσημο και μεσαία με πολύ μεγαλύτερο διαφοροποιήθηκαν ανοδικά. Στις 2.088,10 και τις 1.283,27 μονάδες αντίστοιχα.

Αυτή η εμφανής αδυναμία της αγοράς, σε επίπεδο δεικτών ξανάφερε στο προσκήνιο το... δίλημμα δείκτες ή μετοχές, καθώς σε αυτό το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων πιο κερδισμένοι βγαίνουν όσοι ακολουθούν την δεύτερη επιλογή.

Εχοντας λίγο ως πολύ δεδομένη την... ομηρεία των τραπεζών για όσο διάστημα εξελίσσονται τα stress tests, εκκρεμούν οι «απειλές» του ΔΝΤ, παραμένουν επιφυλακτικά τα ξένα σπίτια (με πιο τελευταία την BofA που παραμένει «αρκούδα» για τις συστημικές τράπεζες) η αγορά, τα blue chips δεν μπορούν να οδηγήσουν την αγορά πειστικά προς τις 860 μονάδες.

Χιλιοειπωμένο (και) από την στήλη και δε νομίζω, πως θα αλλάξει κάτι θεαματικά- για τον ΓΔ- τουλάχιστον όσο οι τράπεζες δεν βγαίνουν από την κατάσταση που βρίσκονται. Πρακτικά όσο ο ΔΤΡ δεν πείθει για υπέρβαση των 940 τόσο η κίνηση του ΓΔ προς τις 860 θα παραμένει ένα στοίχημα με λιγοστές πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Τι μένει, συνεπώς, στους traders και δευτερευόντως σε όσους κινούνται πιο επενδυτικά; η επιλογή μετοχών, η επικέντρωση τους σε συγκεκριμένες εισηγμένες που είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσομάκροπρόθεσμα έχουν περιθώρια απόδοσης.

Για τους μεν πρώτους η τελευταία εβδομάδα έδωσε ευκαιρίες και στη μεγάλη κατηγορία (ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΠΕ, Grivalia, Motor Oil, Sarantis, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και FF Group. Ξεχώρισαν δε ΜΟΗ με 7,92% και FF Group με 6,01% αμφότερες με θεαματική επιστροφή. Για ακόμη μία εβδομάδα απογοήτευσαν ΟΠΑΠ και λιγότερο ο ΟΤΕ, ενώ ειδικά για τον Οργανισμό οι εκτιμήσεις των ειδικών για τη μη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τρίτο παίκτη διαφοροποιήθηκαν θεαματικά.

Από τον FT Mid Cap, με τον δείκτη να υπεραποδίδει αισθητά έναντι των άλλων σε εβδομαδιαίο, τριμηνιαίο και από την αρχή του έτους, με θετικό πρόσημο "έκλεισαν" την εβδομάδα οι: J&P Αβαξ, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Attica Bank, ΕΥΑΘ, Ικτίνος, ΚΛΜ, Intralot, MIG, MLS, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, ΥΓΕΙΑ, Fourlis. Ξεχώρισαν Ικτίνος με 11,74% αλλά και Πλαστικά Θράκης (3,77%), Πλαίσιο (3,64%) και Fourlis (3,03%).

Δεδομένων των συνθηκών και με τον ΔΤΡ στο μείον 4,32% το... ταμείο αυτό για μετοχές του FTSE25, περισσότερο του FT Mid Cap δεν ήταν και άσχημο. Μάλιστα πηγαίνοντας κάποιος προς τις χαμηλότερες κατηγορίες θα δει πως επί μέρους στοιχήματα απέδωσαν θεαματικά αδιαφορώντας παντελώς για την κατάσταση των τραπεζών ή την... σισύφεια ταλαιπωρία του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε Creta Farms, που λόγω (και με αφορμή) την ευνοϊκή συμφωνία που έκλεισε με τις τράπεζες έδωσε ένα 13,04% αλλά και σε Πλαστικά Κρήτης (6,56%), Κέκροψ (3,57%), Ελαστρον (3,03%), Quest (3,93%), KΡΙ ΚΡΙ (3,94%), Autohellas (2,52%), Πετρόπουλος (0,92%) και ακόμη ορισμένων που συνέχισαν κόντρα στη… μεγάλη εικόνα.

Στην... σκιά των τραπεζών και του FTSE25 λειτουργεί ένα μέρος της αγοράς που έχει λόγο χρηματιστηριακής ύπαρξης και αυτό θα παραμείνει και την προσεχή εβδομάδα.

Ομως πέραν της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης της αγοράς και των κινήσεων των traders υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων/μετοχών από τη μεγάλη μέχρι τη μικρή κατηγορία που αποτελούν μεσο-μακροπρόθεσμες θέσεις ξένων, αλλά και ελλήνων επενδυτών. Μην διαφεύγει της προσοχής μας, πως την εβδομάδα της νέας ταλαιπωρίας στον τραπεζικό κλάδο, για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου καταγράφηκε νέο ιστορικό υψηλό, στα 9,38 ανεβάζοντας την αποτίμηση της εταιρείας έως τα 670 εκατ. ευρώ.

Την ίδια εβδομάδα τα «ισχυρά χέρια» συνέχισαν να προστατεύουν τις θέσεις που έχουν "χτίσει" μεσο-μακροπρόθεσμα, για παράδειγμα, στην ΓΕΚ/Τέρνα ή επανέκαμψαν όπως στην περίπτωση της Motor Oil.

Ανάλογα παραδείγματα επενδυτικής ανόδου εντοπίζει κάποιος στην περίπτωση των Πλαστικών Κρήτης, του ΚΡΙ ΚΡΙ, της Quest, της Autohellas και λιγοστών ακόμη από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία.

Συνεπώς τακτική που αποδίδει δεν την αλλάζεις... με το stock picking ίσως- κατά την ταπεινή εκτίμηση μου- τη μόνη διέξοδο σε ένα χρηματιστήριο, που από τις αρχές Φεβρουαρίου έχει κατεβάσει στροφές και έχει περάσει σε μία φάση εσωστρέφειας και καθημερινής χρηματιστηριακής φθοράς που- προς ώρας-δεν δείχνει να οδηγεί σε θεαματική αλλαγή φοράς.

Τεχνικά η απώλεια για τον ΓΔ των 818 μονάδων έχει χαμηλώσει τον πήχη της δοκιμασίας λίγο χαμηλότερα προς τις 809 μονάδες.

Η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων (την Τρίτη η Alpha Bank, την Πέμπτη Viohalco, Cenergy) σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα εσωτερικά μέτωπα μπορεί να διαμορφώσουν τάση κατ΄ αρχήν στα επί μέρους. Στις διεθνείς αγορές η προσοχή είναι στραμμένη στην Τετάρτη, στην Fed, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα αμερικανικά επιτόκια.

Και μία που ο λόγος για τα ξένα χρηματιστήρια, το "κλείσιμο" του S&P 500 στις 2.752 μονάδες, δηλαδή πάνω από την στήριξη των 2.740 μονάδες κρατά "ζωντανές" τις ελπίδες των long. Που εν πολλοίς θα επιβεβαιωθούν ή διαψευσθούν Τετάρτη- Πέμπτη ανάλογα με την απόφαση της Fed.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v