Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές μπορούν να δώσουν «καύσιμα»

Οριακές πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τα σενάρια και γιατί αναμένεται να συνεχιστεί το stock picking στην αγορά. Οι τίτλοι με φορά long, που μπορούν να δώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Η τάση στις αγορές και τα κρίσιμα όρια για τις τράπεζες

ΧΑ: Ποιες μετοχές μπορούν να δώσουν «καύσιμα»

Εβδομάδα οικονομικών αποτελεσμάτων, νεότερων για τις τράπεζες και Fed, αυτή που ξεκινά από την περιοχή των 814 μονάδων.

Μετά από απώλειες της τάξεως του 1% για τον ΓΔ, με... υπαίτιο τον κλάδο-κλειδί των τραπεζών, που «χαμηλώνοντας» περισσότερο από 4% επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις των traders πως όσο διαρκούν τα stress tests, θα κρατούν σε ομηρία το ΧΑ. Με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος των ενεργών παικτών να επιλέγει τον ρόλο του θεατή ενώ από τους traders, η πλειονότητα κινείται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και με επιλεκτικές κινήσεις. 

Για εγκλωβισμό και δύσκολο stock picking κάναμε λόγο στο σχόλιό μας της Κυριακής, σε μία συγκυρία που ο κλάδος ρυθμιστής (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης έρχεται από διόρθωση από την «κορυφή» της προηγούμενης Δευτέρας, τις 910 μονάδες, με ορατό τον κίνδυνο εάν δεν επανέλθει πάνω από τις 870, να απειλείται με περαιτέρω υποχώρηση σε επίπεδα τιμών με το... 7άρι μπροστά. 

Αύριο ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα της Alpha Bank, ωστόσο κρίνοντας από την υποδοχή της αγοράς στην ανακοίνωση της Eurobank, η αγορά, οι traders δεν φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Για τον κλάδο, τη διαφορά θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ ή ο SSM, στην περίπτωση που προχωρούσαν σε κάποιες κινήσεις βοηθητικές, για παράδειγμα στο θέμα των στεγαστικών ή των προβλέψεων που θα μπορούν να λάβουν σε βάθος χρόνου οι συστημικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος είναι σε short φορά, θα αρχίσει να δίνει και πάλι ελπίδες στους long σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 870 ενώ το stop για τα short συμβόλαια θα ενεργοποιούνταν από τη στιγμή που ο ΔΤΡ περνούσε και τις 910 μονάδες. Στις 841,47 μονάδες ο ΔΤΡ και οι short έχουν το πλεονέκτημα. Χρήσιμη για την προσέγγισή μας του κλάδου τα αναλυτικά στοιχεία του Γιώργου Α. Σαββάκη για τις αποτιμήσεις των μετοχών μετά τα IFRS 9, θυμίζοντας πως μόλις την Παρασκευή και η BofA εμφανίστηκε «αρκούδα» για τον κλάδο.  

Για τις αγορές, πιθανότατα για τον κλάδο (διεθνώς) η Τετάρτη να είναι η μέρα που, λόγω Fed, θα μπορούσε να γίνει η διαφορά. 

Για το ΧΑ, πέραν των τραπεζών, η γενικότερη εικόνα είναι ικανοποιητική σε αρκετούς τομείς, κάτι που αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό με την εμφανή διαφοροποίηση αρκετών εισηγμένων/μετοχών από τη μεγάλη και τη μεσαία μέχρι τη χαμηλότερη κατηγορία. 

Στις 2.088,10 μονάδες ο FTSE 25, μετά τις απώλειες 1% της τελευταίας εβδομάδας, το stop στο short χαμήλωσε στις 2.157 μονάδες, η κοντινότερη στήριξη είναι στις 2.062, που εάν χαθούν, θα μπορούσε να δώσουν τιμές στα 2.030 και στις 2.006 μονάδες. Κοντινή αντίσταση στις 2.112 και επόμενη, κύρια, στις 2.157 μονάδες. 

Στο σενάριο που ο δείκτης κλίνει χαμηλότερα των 2.062, τότε, αντίστοιχα, για τον ΓΔ θα είναι ορατές οι 794 μονάδες, ενδεχόμενο που θα μας υποχρεώσει να (ξανα)δούμε την τακτική μας σε εβδομαδιαία μέτρηση. 

Πρακτικά και μέχρι νεωτέρας, μένουμε στις stock picking κινήσεις, εστιάζοντας από τον τραπεζικό κλάδο στην Αlpha Βank που έχει long φορά και μπορεί αύριο να δώσει το κάτι παραπάνω, από τα blue chips σε Μυτιληναίο (*), Jumbo, Sarantis (*), Viohalco (*), Grivalia, Motor Oil, ΔΕΗ, ενώ από τα mid caps σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Fourlis, Πλαίσιο, Πλαστικά Κρήτης και Θράκης, αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Quest κ.α. 

Στη Wall Street, ο S&P 500 στις 2.748 κοντά στη στήριξη των 2.738, που εάν χαθεί ο δείκτης κλίνει προς τις 2.698 μονάδες, οπότε αλλάζει όλος ο σχεδιασμός. Αντιθέτως, επαναφορά πάνω από τις 2.708 δίνει ισχυρό long σήμα για 2.834 και φιλόδοξα 2.850 μονάδες.

Προφανώς και οι όποιες αποφάσεις της Fed θα επηρεάσουν την «αγορά των αγορών».    

(*) και λόγω rebalancing, ενώ για Viohalco η αγορά περιμένει και τα αποτελέσματα χρήσεως 2017. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v