Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπεί στις 805 μονάδες ο ΓΔ

Σταθεροποιητικές τάσεις και σχετικά αυξημένος τζίρος στο Χρηματιστήριο. Κέρδη υψηλότερα του 2% για ΔΕΗ, ΟΤΕ. Ανοδο καταγράφουν Εθνική, Alpha, ΟΛΠ, Viohalco. Aπώλειες για Μotor Oil, Πειραιώς, Coca Cola. Πακέτα στις τράπεζες.

ΧΑ: Ισορροπεί στις 805 μονάδες ο ΓΔ

Ηπιες μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιμένοντας τη Fed. Με μικρές διακυμάνσεις το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ΧΑ, που με το... καλημέρα «πέρασαν» δύο εξελίξεις.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, που γνωστοποιούσε για την άσκηση του δικαιώματος από την Deutsche Telekom για την αγορά του 5% του μ.κ. του ΟΤΕ και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκποίησης 750.000 μετοχών της Motor Oil στο μείον 5% από τα 18,50 ευρώ, όπως είχαμε αναφέρει στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Πιο ζωηρή απ' ό,τι τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις η εικόνα της αγοράς στο ξεκίνημά της και στα πρώτα 25'-30', αφήνοντας υποσχέσεις πως οι long θα καταφέρουν να αποφύγουν -προσώρας- άλλη μία δοκιμασία χαμηλότερα των 800 μονάδων. Θα δείξει, καθώς η μαρκέτα μόλις «άνοιξε», ωστόσο οι ενθαρρυντικές ενδείξεις στην αρχή μάς καθιστούν συγκρατημένα αισιόδοξους. Βέβαια η τάση παραμένει σε συνάρτηση με τις διεθνείς αγορές, δηλαδή με Fed-Wall Street, αλλά και σε σχέση με όσα διαδραματίζονται εντός των τειχών.

Στις 805-810 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με «ανάσες» από τις τράπεζες και με τα περισσότερα blue chips να ακολουθούν. Αιχμή της προσπάθειας αντίδρασης στον τραπεζικό κλάδο η Alpha Bank, λόγω αποτελεσμάτων αλλά κυρίως με αφορμή τις ενέργειες της διοίκησης για πώληση πακέτων «κόκκινων» δανείων και για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου/μείωσης προσωπικού.

Εως τις 825 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με την Alpha Bank στο 1,847, την Εθνική στο 0,2732, τη Eurobank στο 0,74 με άνοδο και οι τρεις σε αντίθεση με την Πειραιώς που «ταλαιπωρείται» χαμηλότερα, στα 2,924 ευρώ.

Το 25% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά αυξημένος σε τηλεπικοινωνίες, τυχερά παιχνίδια, πετρέλαιο-αέριο. Προς τις 2.075 ο FTSE25, με βοήθειες πρωτίστως από τις τράπεζες αλλά και από 14 blue chips, που με ΟΤΕ και ΔΕΗ δημιουργούν κλίμα.

Η... λήξις συναγερμού για το 5% του ΟΤΕ αίρει την αγορά από μία εκκρεμότητα και δεδομένης της βαρύτητας της μετοχής του Οργανισμού, η εξέλιξη της απόκτησης (και) του 5% είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ομίλου. Εως τα 11,60 από τα 11,24 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με ενθαρρυντικές ενδείξεις την ενίσχυση της μεταβλητότητας και την ενεργοποίηση αγορών σε τιμές πολύ κοντά στα σημαντικά 11,65 ευρώ.

Εως τα 2,79 από τα 2,698 η μετοχή της ΔΕΗ, με την αγορά να αναμένει το ν/σ του Υπ. Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, διαδικασία που αναμένεται προς τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου. Πάνω από τα 2,80 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ διαμορφώνει και πάλι long τάση σε διάστημα εβδομάδας, οπότε πολύ πιθανά να δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές στη συνέχεια.

Από τα 18,74 ευρώ οι συναλλαγές και η απορρόφηση της προσφοράς στη μετοχή της ΜΟΗ, με τις εντολές στη συνέχεια να ανεβαίνουν έως τα 18,92 ευρώ.

Από τα blue chips κινητικότητα σε Viohalco, Grivalia, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ, όλα με αγοραστές. Στην περιοχή των 1.325 ο FT Mid Cap, με μόλις δύο μετοχές στο... κόκκινο, για ΚΛΜ και Fourlis.

Εντονότερη συναλλακτική δραστηριότητα σε MIG και ΥΓΕΙΑ, ενώ ακολουθούν Cenergy (με τη Viohalco ανακοινώνουν αποτελέσματα αύριο, Πέμπτη), Attica Bank, Intralot και Ιντρακόμ.

Στις 11:10 ο τζίρος στα 32 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των πακέτων), με προσυμφωνημένες πράξεις σε ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank. Σε καλή αναλογία 2+/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 54 μετοχές να έχουν θετικό πρόσημο. Και σήμερα οι υψηλότερες αποδόσεις από μετοχές της μεσαίας/χαμηλότερης κατηγορίας με ΥΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ, Profile, Δρομέα, J&P Αβαξ, Κέκροψ κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v