Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πιέσεις στα όρια των 810 μονάδων

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να παραπέμπει σε κινήσεις τακτικής. Απώλειες για τραπεζικές μετοχές και blue chips. Σε υψηλότερα επίπεδα Μυτιληναίος, Grivalia, Τιτάνας.

Χρηματιστήριο: Πιέσεις στα όρια των 810 μονάδων

Ηπιες μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την εικόνα ενδεικτική της έλλειψης κατεύθυνσης των αγορών, συνέπεια της επιφυλακτικότητας και των αμφιβολιών για το προς τα πού θα κινηθεί η Wall Street.

Πιθανό το σενάριο μίας συντηρητικής τακτικής σήμερα-αύριο, μέχρι και την Τετάρτη, οπότε η Fed θα αποφανθεί για τα αμερικανικά επιτόκια.

Με την τάση εκτός ασαφή, στο ΧΑ περισσεύουν οι λόγοι για συνέχιση της ταλαιπωρίας των δεικτών και της επιλεκτικής αυτονόμησης επιμέρους εισηγμένων/μετοχών από τη μεγάλη μέχρι τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Από τις 813 έως τις 809 μονάδες η λίγο ως πολύ αναμενόμενη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη, που εκτός συγκλονιστικών ανατροπών θα παραμείνει εγκλωβισμένος στο εύρος των 820 προς 800 μονάδες, μέχρις ότου δοθεί η κατάλληλη αφορμή είτε για να επιχειρηθεί μία αντίδραση πέραν των 825, είτε για να «δοκιμασθεί» χαμηλότερα προς το όριο των 800 μονάδων.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, οι περισσότεροι επενδυτές και traders επιλέγουν να παραμένουν θεατές, ενώ από τους ενεργούς είναι φανερό πως σε τράπεζες και επιμέρους blue chips υπερισχύουν οι short, με λιγότερους δε να επιχειρούν με κινήσεις stock picking.

Χαμηλότερα οι τράπεζες, στις 835 ο ΔΤΡ, χαμηλότερα τα περισσότερα blue chips, στις 2.078 ο FTSE25, με απώλειες και ο FT Mid Cap, που κατά κανόνα διαφοροποιείται από τη μεγάλη κατηγορία.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα και από το πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης της Παρασκευής και βεβαίως αρκετά χαμηλότερα του μέσου όρου των 50-55 εκατ. ευρώ, των τελευταίων 2-3 εβδομάδων.

Το 40% του ισχνού τζίρου έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, με την Alpha Bank χαμηλότερα στο 1,87 ευρώ, με αρνητικό πρόσημο και Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Συγκριτικά καλή συναλλακτικότητα σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Motor Oil, Viohalco, αλλά και ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Intralot κ.α.

Αποθαρρυντική και σήμερα η εικόνα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, με σταθερές πωλήσεις για ακόμη μία συνεδρίαση, προσπάθεια αντίδρασης στη Μυτιληναίος προς τα 9,76 ευρώ, χαμηλότερα με πιέσεις έως 1,92% σε Motor Oil και Viohalco, ενώ στις 11:15 στη μετοχή της Coca Cola είχε γίνει μόλις μία πράξη, για... μία μετοχή ίσα-ίσα για να «ανοίξει» στα 28,53 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στο 1/2, με 20 έναντι 43 μετοχών.

Από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία περιορισμένες οι κινήσεις σε Creta Farms, ΥΓΕΙΑ, Πλαίσιο, Νηρέα, MLS.

Εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης δεν διαφανεί περιθώριο επαναφοράς πάνω από τις 815 μονάδες, το πιθανότερο είναι πως η διολίσθηση του ΓΔ θα συνεχισθεί και χαμηλότερα των 805 μονάδων.

Ενδεικτικό το γεγονός, πως στις 11:20 ο τζίρος ήταν στα 2,95 εκατ. ευρώ και στη μετοχή της Coca Cola δεν είχε γίνει... δεύτερη πράξη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v