Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απειλούνται οι 800 μονάδες με τζίρο… περιπτέρου

Νέα πτώση για τον Γενικό Δείκτη με το τρίτο χαμηλότερο τζίρο της φετινής χρονιάς. Βαρίδι ο τραπεζικός κλάδος με την Πειραιώς (7%) να υφίσταται τις ισχυρότερες πίεσης. Βιοχάλκο, Motor Oil, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

ΧΑ: Απειλούνται οι 800 μονάδες με τζίρο… περιπτέρου

Ασφαλώς και δεν υπήρχε έστω και ένας από αυτούς που παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. "day by day", που να πιστεύει ότι η συναλλακτική εκτίναξη της Παρασκευής άφηνε θετικές παρακαταθήκες για την συνέχεια, όσον αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Όλοι γνώριζαν ότι η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν "ειδικών συνθηκών" λόγω του "rebalancing" που έφεραν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE, όμως άλλο τα 107,7 εκατ. της Παρασκευής και άλλο σήμερα η Εγχώρια Αγορά να διεκδικεί με αξιώσεις τον χαμηλότερο τζίρο τρέχοντος έτους και τελικά να δίνει τον τρίτο χαμηλότερο, με τους αμέσως χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 26/2 (21,122 εκατ.) και 15/1 (29,528 εκατ.).

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η συναλλακτική δραστηριότητα έδωσε τα διαπιστευτήριά της από το ξεκίνημα, καθώς χρειάστηκαν 17 ολόκληρα λεπτά συναλλαγών για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, ενώ το πρώτο ημίωρο ολοκληρώθηκε με τζίρο 1,9 εκατ. (!)

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η κίνηση του Γενικού Δείκτη μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, η εικόνα της σχεδόν απόλυτης εγκατάλειψης για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, αλλά και η πολύ κακή, συναλλακτικά, εικόνα στο ταμπλώ του FTSE25.

 

Και αν οι τίτλοι των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15.30, δηλαδή μετά από πέντε ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, ο ΟΛΠ είχε διακινήσει 2076 τεμ., ο Σαράντης 2700 και λιγότερα από 10000 τεμ. είχαν αλλάξει χέρια σε Grivalia, Folli Follie Group, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνα (!)

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ενδιαφέρον των ενεργών traders σε Χ.Α. και Διεθνή Χρηματιστήρια, έχει επικεντρωθεί στη διεθνή επιτοκιακή πολιτική (την Πέμπτη αναμένονται οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ θα έχει προηγηθεί την Τετάρτη η απόφαση της Fed υπό το νέο διοικητή Jerome Powell) και στην ειδησεογραφία όσον αφορά τις εξελίξεις στον διαφαινόμενο Εμπορικό πόλεμο, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι και τις μέρες που οι Διεθνείς Αγορές επιχειρούν βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει βυθισμένο στην εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση, που επέστρεψαν δριμύτερες κατά τις τελευταίες εβδομάδες και που επιβεβαιώνουν την πλήρη απόσυρση των Ξένων Παικτών, μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον από την πλευρά των αγοραστών.

Το "stock picking" σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους μπορεί να "σώζει τα προσχήματα" και να "ωραιοποιεί" τις πτωτικές διαθέσεις, όμως το γενικότερο ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ έχει μειωθεί σημαντικότατα και τίποτα δεν δείχνει ότι οι αγοραστές είναι προ των πυλών, προκειμένου να επιστρέψουν δριμύτεροι.

Από την άλλη, η αργή, αλλά σταθερή, διολίσθηση των τιμών στο Τραπεζικό ταμπλώ, επιβεβαιώνει την επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών για τον κλάδο και τους "αστερίσκους" που συνοδεύουν την ειδησεογραφία του, αλλά και τα Ξένα χαρτοφυλάκια που διατήρησαν, ή αύξησαν τις "short" θέσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 842,36 (+0,11%) και 817,78 μονάδων (-2,82%), στις 17.00 βρέθηκε στις 818,64 (-2,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 819,3 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,63%.

Υπ΄ όψιν ότι το σημερινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών σηματοδοτεί και νέα χαμηλά τριμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/12/2017 (785,10 μονάδες).

Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 900 μονάδων, ο πρώτος λόγος θα παραμένει στους "short" και όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 850 μονάδων, δεν θα μπορεί να αποκλειστεί το "ατύχημα" που θα οδηγήσει σε γενικευμένο "sell off", με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 820 - 816 και 760 μονάδες.

Το 840 είναι κοντινή αντίσταση που πρέπει να κατοχυρώσει αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι μίαν αντίδραση, ενώ σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η εικόνα της πτωτικής αναμονής πολύ δύσκολα θα ανατραπεί μέχρι η Αγορά να έχει μία ξεκάθαρη εικόνα από τα εν εξελίξει Τραπεζικά "stress tests".

"Στην εβδομάδα που ξεκινάει, η Alpha και ο όμιλος Viohalco θα ανακοινώσουν τα ετήσια αποτελέσματά τους την Τρίτη και την Πέμπτη αντίστοιχα, ενώ την Τετάρτη o νέος Πρόεδρος της Federal θα αναφερθεί στα της νομισματικής πολιτικής. Η διατήρηση των πολλών αβεβαιοτήτων δεν επιτρέπει αισιοδοξία για την υπέρβαση της κίνησης του Γενικού Δείκτη από το στενό εύρος των προηγούμενων ημερών" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Το πέρασμα του Γενικού Δείκτη και πάλι, στην περιοχή των 810 - 800 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες καταγραφής νέου χαμηλότερου επιπέδου. Στο επίκεντρο θα βρεθεί την εβδομάδα που ξεκινά η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη, ενώ παράλληλα παρατηρούμε ότι η διαφορά της 10ετούς απόδοσης μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας βρίσκεται στις 229 μονάδες βάσης, ήτοι στο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο εδώ και 28 τουλάχιστον χρόνια. Επιπλέον, η καμπύλη αποδόσεων στις ΗΠΑ, όπως μετριέται από το άνοιγμα της 10ετίας με την 2ετία, τείνει να γίνει περισσότερο επίπεδη με την διαφορά να κινείται μόλις στο 0,55%" ανέφερε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Μένοντας στις Αγορές ομολόγων, οριακές αυξήσεις παρουσίασαν οι αποδόσεις των μακρινών λήξεων στα Ελληνικά (στο 4,2% η απόδοση του Κρατικού 10ετους), αλλά και όλες οι λήξεις στα Αμερικανικά ομόλογα (στο 2,87% το 10ετες, στο 3,10% το 30ετες).

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "την τρίτη εβδομάδα του Απρίλη, από τις 16 έως τις 22 του μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ελπίζεται ότι θα αρχίσει σταδιακά να ανοίγει τα χαρτιά του, τόσο για τις απαιτήσεις από την Ελλάδα όσο και για τις 'προσφορές που είναι διατεθειμένο να κάνει, προκειμένου να παράσχει ένα δίχτυ ασφαλείας την επόμενη ημέρα του μνημονίου. Στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, με τη Γερμανική Κυβέρνηση να έχει αναλάβει καθήκοντα, οι πολιτικοί περιορισμοί λήψης αποφάσεων για το χρέος θα έχουν εκλείψει. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί οι μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα 'θέλω' του Ταμείου και τα 'μπορώ' των Κρατών Μελών. Ένας πρώτος συμβιβασμός θα μπορούσε να επιχειρηθεί έως τις 26 Απριλίου, καθώς στο Eurogroup της Σόφιας οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ανακοινώσει ότι θα εξετάσουν τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος, αν και το ζήτημα αναμένεται να λυθεί πολύ αργότερα".

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Τρ. ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό, σε σχέση με την πώληση της θυγατρικής της στην "OTP Bank Romania", ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι απέρριψε την αίτηση της "OTP" για την απόκτηση του 99,28% της "Banca Romaneasca". Η έγκριση της "OTP" ως νέου μετόχου της "BROM" από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η ΕΤΕ διερευνά τις διάφορες στρατηγικές επιλογές για τις δραστηριότητές της στη Ρουμανία, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης. Η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της ΕΤΕ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Folli Follie Group (+0,68%), τις περισσότερες μέρες και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών που κλείνουν τον τίτλο και στο υψηλό ημέρας (!) Προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά των 16,42 ευρώ (κλείσιμο 6/3). Πρώτη αντίσταση στην ζώνη 17,30 - 17,80 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 18,00 ευρώ.

Αντίθετα, σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και επιβεβαιωμένης καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 16,50 ευρώ, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 15,50 ευρώ.

Σε πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,944 ευρώ (κλείσιμο 12/3) η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-2,29%) που σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση οριακά ψηλότερα της ζώνης στήριξης 1,87 - 1,82 ευρώ, κινούμενη μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 1,96 ευρώ.

Από τα 8,37 ευρώ (κλείσιμο 22/2) έχει ξεκινήσει η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση των Ελ. Πετρελαίων (-0,75%), με τον τίτλο να μην έρχεται, σήμερα, σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Πολύ κρίσιμη η στήριξη των 7,79 ευρώ, καθώς καθοδική διαφυγή θα οδηγήσει προς την επόμενη στήριξη των 7,00 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 8,16 ευρώ.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου επέστρεψαν οι φήμες για νέες εξελίξεις στο Υγεία (+8,31% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και το οποίο "τράβηξε" ψηλότερα και την MIG (+7,09% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Κανάκης (+4,28% με λίγες συναλλαγές και εν όψει νέας επιστροφής κεφαλαίου), τρεις συνεχόμενες η Ακρίτας (+6,04% με ελάχιστες συναλλαγές), ενώ "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Κέκροπας (+0,69%), για τον οποίο είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Κάθε συνεδρίαση που περνάει, δείχνει όλο και πιο επιβαρυνόμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, χάθηκε και η στήριξη των 811 - 810 μονάδων και απομένει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, πριν ο Δείκτης βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 794 - 785 μονάδες. Το 828 κοντινή αντίσταση, με κύρια το 839 που, πλέον, είναι και το "stop" στο ημερήσιο "short".

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,72%), το νέο μας δεδομένο είναι ότι το "stop" στο ημερήσιο "short" κατέβηκε στις 2157 μονάδες. Το 2062 είναι κοντινή στήριξη, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 2030 ή στο 2006. Το 2112 κοντινή αντίσταση, ενώ ανοδική διαφυγή μπορεί να μας φέρει στο 2157.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά δεν έχει ιδιαίτερα νέα και ουσιαστικά, περιμένει δεδομένα περισσότερο σε σχέση με τον Τραπεζικό κλάδο και τα 'stress tests" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το "παιχνίδι" είναι περισσότερο στο χέρι της ΕΚΤ, έχοντας κάποια θετικά δεδομένα με τις εξελίξεις στα στεγαστικά, με την διαφορά ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Η νέα σειρά σε Παράγωγα ξεκίνησε από την Παρασκευή και θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει καλύτερα "ποιος έχει το πάνω χέρι". Οι Ξένες Αγορές βρίσκονται λίγο πολύ σε επίπεδα που δεν υπάρχει ουσιαστική τάση.

Το θετικό είναι πως ανεξάρτητα των δεικτών βλέπουμε, λίγους, τίτλους της μικρότερης κεφαλαιοποίησης να ξεχωρίζουν. Η αύξηση όγκου συναλλαγών είναι απαραίτητη, για να δούμε μία αξιόπιστη ανοδική κίνηση. Στην παρούσα, η Αγορά δείχνει να "χωνεύει" την άνοδο Νοεμβρίου - Ιανουαρίου κινούμενη πλαγιοπτωτικά, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι και ο μόνος που δεν έχει καταφέρει να αλλάξει τάση μεσοπρόθεσμα, σταματώντας σε όλες του τις προσπάθειες στα επίπεδα της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Το μόνο σίγουρο είναι πως ανεξάρτητα αν θα χρειαστούν στο μέλλον νέες αυξήσεις κεφαλαίου, βρίσκονται πωλητές σε κάθε σοβαρή ανοδική προσπάθεια. Θα πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα, ειδικά στα "κόκκινα" δάνεια, αν οι Τραπεζικές μετοχές θέλουν να αποτιμηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Φαίνεται πως η ΕΚΤ σχεδιάζει την δημιουργία μιας "bad bank" για να μπορέσει να δώσει πιο σύντομη λύση, με το πρόβλημα στα NPEs και NPLs στον Τραπεζικό κλάδο.

"Η όλη διαδικασία δεν αποκλείει και περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου, σε δεύτερο χρόνο" εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,29%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,90%).

Αξιοσημείωτες απώλειες καταγράφουν οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται και οι δείκτες στην Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο του "Brexit", η οποία θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, έχει διευθετηθεί και μεγάλο μέρος της τελικής συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ, οι δύο Πλευρές συμφώνησαν για τα δικαιώματα των πολιτών και τον οικονομικό διακανονισμό, ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των Ιρλανδικών συνόρων.

Ο κ. Μπαρνιέ χαρακτήρισε το νέο προσχέδιο της Συνθήκης "αποφασιστικό βήμα", λέγοντας όμως πως "δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου".

Από την πλευρά του, ο Υπουργός "Brexit" της Βρετανίας, κ. Ντέιβιντ Ντέιβις, είπε πως "η Βρετανία θα μπορεί να επικυρώνει νέες εμπορικές συμφωνίες, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και πως οι υφιστάμενοι εμπορικοί κανόνες της ΕΕ θα ισχύουν κατά τη μεταβατική περίοδο".

"Οι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετατοπίζουν τις διαβουλεύσεις τους προς τις προσδοκίες για την πορεία που πρέπει να έχουν τα επιτόκια, καθώς ακόμα και οι πιο θερμοί υπέρμαχοι της χαλαρής νομισματικής πολιτικής αποδέχονται ότι πρέπει να λήξουν φέτος οι αγορές ομολόγων", ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Σύμφωνα με πέντε πηγές του Πρακτορείου, "τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου νιώθουν άνετα με τις προβλέψεις της Αγοράς, ακόμα και για μια αύξηση επιτοκίου ως τα μέσα του 2019, με τη μεταξύ τους συζήτηση να αφορά όλο και περισσότερο τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από εκεί και έπειτα".

Επιστροφή στο ΧΑ

Ως "πιστωτικά θετικές" αποτιμά τις εξελίξεις στις Ελληνικές Τράπεζες η Moody’s, μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για τα "IFRS9".

Την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2018, το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε πλεόνασμα 843 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1.592 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 2,056 δισ. ευρώ, έναντι 3,292 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Τον τρόπο με τον οποίο θα έλθουν οι αναβαθμίσεις της Χώρας από τους Οίκους αξιολόγησης περιγράφει η Goldman Sachs και εξηγεί ότι αυτό είναι πιθανό αν οι μακροοικονομικές προοπτικές και οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ισορροπίες βελτιωθούν, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 32,6 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΓΡΒ και ΤΙΤΚ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Euroabank και Motor Oil.

Κακή η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Με πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.086 συμβόλαια).

Στα 8.962 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.998 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.541, 1.224 για τον Απρίλιο, 17 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.084) κινήθηκε μεταξύ 2.062,5 και 2.084,75 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.000 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.686), Εθνική (11.361), MIG (4.999), Alpha Bank (2.063), Πειραιώς (4.919), ΔΕΗ (1.139), ΟΤΕ (178), Ελλάκτωρα (172), Intralot (276), ΑΔΜΗΕ (133), Μυτιληναίο (886), Viohalco (201), Cenergy (153), Ιντρακόμ (379), ΓΕΚ (102).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 70.054, Eurobank 50.002, Εθνική 139.543, Alpha Bank 18.175, Intralot 11.948, Ελλάκτωρα 10.388, Πειραιώς 17.168.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                              Name of Issuer               NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.405.741 τεμ., (από 10.350.741 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 100.242.156 τεμ. (94.753.105), Πειραιώς 13.017.630 τεμ. (13.017.630), ΔΕΗ 3.124.397 τεμ. (3.124.397), Eurobank 21.241.586 τεμ. (20.392.351).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v