Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βγήκαν άμυνες αλλά όχι… αντίδραση

Η καθοδική διάσπαση των 800 μονάδων ενεργοποίησε τους αγοραστές αλλά στο τέλος τις εντυπώσεις κέρδισαν οι πωλητές. Στις 805 μονάδες ο ΓΔ με τον τζίρο να δείχνει ελαφρά βελτιωμένη εικόνα. Νέα πίεση για Πειραιώς, ανοδικά η Εθνική.

ΧΑ: Βγήκαν άμυνες αλλά όχι… αντίδραση

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 2,92% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από ισάριθμες πτωτικές με αθροιστικές απώλειες 8,35% και από νέα χαμηλά τριών μηνών και όταν στα πρωινά χαμηλά ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 796,86 μονάδες (-1,31%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 795,76 (-2,87%), επόμενο ήταν να ενεργοποιηθούν "αντανακλαστικά επιβίωσης", καθώς ήταν κοινό μυστικό ότι, πιθανό, κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 800 μονάδων, θα είχε σαν συνέπεια την σημαντική αύξηση των εν δυνάμει πωλητών.

Έτσι, Δεικτοβαρείς μετοχές και βασικοί δείκτες αντέδρασαν από τα πρωινά χαμηλά, γύρισαν και σε θετικό πρόσημο και από εκεί και πέρα περίμεναν το σημερινό ξεκίνημα της Wall Street, περιστρεφόμενοι πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου και οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από επιστροφή φημών για κάποιες από τις εισηγμένες.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το σημερινό "come back" των βασικών δεικτών από τα πρωινά χαμηλά, ήταν μία πρώτη "νίκη" των αγοραστών και μία ένδειξη ότι στο Χ.Α. έχουν απομείνει τα "στοιχειώδη αντανακλαστικά", όμως η γενικότερη εικόνα παραμένει προβληματική και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας την πλήρη απόσυρση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ακόμα και για τίτλους εταιρειών που θα "είχαν" λόγους να κινηθούν "contrarian" στο επιφυλακτικό κλίμα που συντηρεί και ενδυναμώνει ο Τραπεζικός κλάδος. Ακόμα και κάποιο "stock picking" που είχε παρατηρηθεί λίγες συνεδριάσεις πριν, δείχνει να ελαχιστοποιείται και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν βέβαιη την "επίσκεψη" του Δείκτη χαμηλότερα των 800 μονάδων, στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, καθώς όλα δείχνουν ότι η Εγχώρια Αγορά παραμένει υπό τον έλεγχο των "short".

"Η βεβαρημένη, τεχνικά, εικόνα, δίνει ισχυρό ψυχολογικό πλεονέκτημα στους πωλητές, πιθανολογώντας έτσι μια ακόμη επικράτηση έναντι των αγοραστών στη σημερινή 'αψιμαχία τους', χωρίς να αναμένεται ουσιαστική συναλλακτική διαφοροποίηση. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν το 'οχυρό' των 800 μονάδων θα παραμείνει απαραβίαστο για μια ακόμη ημέρα" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο χθεσινός τζίρος μας παραπέμπει περισσότερο σε συσσώρευση, παρόλο που κατά την χθεσινή συνεδρίαση υποχωρήσαμε για 5η συνεχόμενη ημέρα. Αν δεν προκύψει κάτι σημαντικό από την FED αύριο, δεν αποκλείεται να παραμείνουμε εντός του εύρους των 800 - 830 μονάδων για την υπόλοιπη εβδομάδα. Επιπλέον, σταδιακά, θα αρχίσουν να πυκνώνουν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για την χρήση του 2017, ενώ υπενθυμίζουμε ότι πολλές από τις εισηγμένες που δίνουν μέρισμα το πραγματοποιούν το επόμενο 4μηνο" τόνιζε η Merit Investment Sec.

Επιστρέφοντας τα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει αναφοράς ότι στα χαμηλά ημέρας ο τίτλος της Alpha Bank (-1,84%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,813 ευρώ (-1,95%), της Εθνικής (+1,89%) μέχρι τα 0,258 ευρώ (-2,64%), της Eurobank (+0,76%) μέχρι τα 0,703 ευρώ (-3,23%) και της Πειραιώς (-4,15%) μέχρι τα 2,85 ευρώ (-7,71%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αφού "αναδύθηκε" από το χαμηλό των 795,76 μονάδων (-2,87%), αντέδρασε μέχρι τις 823,01 (+0,45%), στις 17.00 βρέθηκε στις 813,46 (-0,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 813,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,73%.

Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα που απευθύνονται σε παίκτες με "βραδύτερα αντανακλαστικά", το τελευταίο "οχυρό" των αγοραστών είναι οι 800 μονάδες, πριν ο εν λόγω δείκτης "επισκεφτεί" την ζώνη στήριξης 755 - 735.

Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 912 - 919 μονάδων.

Δεν ήταν ιδιαίτερα πολλές οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

"Η μετάβαση σε ένα νέο πιο εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο έχει ήδη ξεκινήσει κι αναμένεται να συνεχιστεί", εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την χρηματοδότηση της Οικονομίας. Τόνισε ωστόσο ότι "η Ελληνική Οικονομία χρειάζεται αύξηση της Ιδιωτικής αποταμίευσης και των άμεσων Ξένων επενδύσεων και ένα 'επενδυτικό σοκ', με έμφαση στις πιο παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρηματικές επενδύσεις, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υστέρησης του προϊόντος και να δοθεί ώθηση στο μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου προς διεθνώς εμπορεύσιμα Αγαθά και Υπηρεσίες".

Η αναφορά του διοικητή της ΤτΕ, για το ρόλο της ιδιωτικής αποταμίευσης προκάλεσε το μειδίαμα του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος παίρνοντας τα λόγο είπε, ότι "θα 'τρίζουν τα κόκαλα' των αποθανόντων καθηγητών του κ. Σουρνάρα και όσοι είναι εν ζωή θα πέφτουν από τον 5ο όροφο, με την άποψη ότι η Ιδιωτική αποταμίευση μπορεί να στηρίξει μια Οικονομία που μόλις βγήκε από την ύφεση. Αν δεν υπάρξει Ιδιωτική κατανάλωση, πώς μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις", λέγοντας μάλιστα ότι έχει στα χέρια του κείμενα του κ. Στουρνάρα που αναφέρουν τα αντίθετα.

Στον κατάλογο των Χωρών Μελών του, όπου το περασμένο έτος ψηφίστηκαν, ή υλοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις στα φορολογικά συστήματα οι οποίες είναι φιλικές προς την ανάπτυξη, συγκαταλέγει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), την Ελλάδα, ενώ σύγχυση προκάλεσε η αναφορά του Οργανισμού για "μείωση του αφορολογήτου κατά ένα τρίτο, με ισχύ από το 2019".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) θα καθορίσει το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην ιδιαίτερα πιθανή περίπτωση, κατά την οποία η Exin δεν κατορθώσει να προσκομίσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, στην Εθνική πειστικές αποδείξεις για την εξεύρεση των 718,5 εκατ. ευρώ. Έντεκα ημέρες πριν συμπληρωθεί το 9μηνο, εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η Exin δεν έχει ακόμη στείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τις δεσμεύσεις κεφαλαίων και τη δομή της συναλλαγής".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα απογοητευμένοι δηλώνουν όσοι από τους αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι πιέσεις που είχαν ασκήσει στις τιμές οι προηγούμενες, πτωτικές, συνεδριάσεις, θα έφερναν κάποια αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, αν αυτό το επέτρεπαν τα πρόσημα των Διεθνών Αγορών.

Όμως παρά τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών και το "πράσινο" ξεκίνημα της Wall Street, το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, στο Χ.Α., "παίχτηκε" μέχρι τέλους και έκλεισε στο "κόκκινο" (!)

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Grivalia (+0,34%), που μπορεί να έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, όμως διατηρεί την επαφή του με τα πρόσφατα υψηλά.

Το ημερήσιο "stop long" στα 8,58 ευρώ, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 8,99 ευρώ θα ξαναβάλει σε δοκιμασία την ισχυρή αντίσταση των 9,30 - 9,40 ευρώ.

"Ελληνικό Δημόσιο και όμιλος Λάτση βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο μεταβίβασης από κοινού, πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων", αναφέρει η εισηγμένη σε ανακοίνωσή - απάντηση σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του "Euro2day.gr".

"Οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει, αναμένεται όμως ότι ολοκληρώνονται εντός του προσεχούς διαστήματος", ανέφεραν τα Ελ. Πετρέλαια (-0,50%).

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 8,16 (ενδοσυνεδριακό υψηλό 12/3) και 7,74 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 8/3). Το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 8,16 ευρώ, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 7,70 ευρώ, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 7,00 ευρώ, πράγμα που δείχνει δύσκολο εν όψει εξελίξεων.

Δείχνει να προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα χαμηλά τρέχοντος έτους η ΔΕΗ (0%), όμως η προσφορά μόνο αμελητέα δεν δείχνει. Το 2,66 είναι το επίπεδο εκείνο που κατοχύρωση, στο κλείσιμο, μπορεί να μας δώσει υποχώρηση προς το 2,43 με ενδιάμεση στήριξη τα 2,54 ευρώ.

Αντίστοιχα τα 2,86 ευρώ είναι κύρια αντίσταση στο γράφημα, που διάσπαση, σε κλείσιμο, μπορεί να μας δώσει και πάλι ανοδική διέξοδο.

Παρά την επιφυλακτική εικόνα στο ταμπλώ των, θεωρούμενων, Δεικτοβαρών μετοχών, επέστρεψε η κινητικότητα των αγοραστών για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με τον κλάδο της Υγείας να πρωτοστατεί και την μετοχή του Υγεία (+14,66%) σε ρόλο "σηματωρού".

Στην περίπτωση του Υγεία, επέστρεψαν οι φήμες για άμεσες εξελίξεις, με αποτέλεσμα ο τίτλος να διεκδικήσει νεότερα υψηλά. Αξίζει υπενθύμισης η σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση της εισηγμένης σύμφωνα με την οποία "το εύλογο εύρος τιμών προσδιορίσθηκε μεταξύ €0,64 και €0,78 ανά μετοχή, σύμφωνα με τις ακολουθηθείσες από τον Χρηματοοικονομικό Σύμβουλο (Euroxx Sec.) της εταιρείας μεθόδους αποτίμησης". Σήμερα ο τίτλος έδωσε ανοδική διαφυγή υψηλότερα του προαναφερόμενου εύρους, "τραβώντας" ψηλότερα και τους τίτλους των MIG (+15,23%), Ιασώ (+8,37%) και Ιατρικού Αθ. (+7,19%).

Αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,867 ευρώ (κλείσιμο 12/3) επιχειρήθηκε σήμερα στην Ιντρκόμ (+5,09%), ενώ περισσότερα από 200000 τεμ. άλλαξαν χέρια στα 0,82 ευρώ.

Επέστρεψαν οι αγοραστές σε Profile (+5,19%), Νηρέα (+0,36%), Έλαστρον (+1,01%), ενώ, παρά το επιφυλακτικό κλίμα, επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Έλτον (+1,52%), Fourlis (+2,94%), Ικτίνος (+4,50%), Attica Group (+3,01%), Εβροφάρμα (+3,64%), ΑΕΓΕΚ (+9,94%) και Αλουμύλ (+8,59%), με τον τελευταία τίτλο να χρήζει προσοχής αν συνεχίσει να έχει αγοραστικό ενδιαφέρον.

Αντίδραση στο χθεσινό -18,6% για την CPI (+23,81%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Κρέκα (+18,75%) με τον συνολικό όγκο των τριών συνεδριάσεων να φθάνει μόλις στα 616 τεμ., ενώ σε αυτά τα επίπεδα που έχει υποχωρήσει ο Περσέας (+1,76%) ίσως έχει αρχίσει να φαίνεται ελκυστικός για κάποια χαρτοφυλάκια, που θα περιμένουν την υποβολή της δημόσιας πρότασης από τον αγοραστή της Σελόντα (0%).

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση Από 20/03/2018, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. τα 13.341.021 δικαιώματα της Φουντλίνκ συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 20/03/2018 έως και 29/03/2018, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,1870. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 20/03/2018, έως και 05/04/2018.

Δεν αφήνει περιθώρια, έστω και συγκρατημένης αισιοδοξίας, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, ακόμα και με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Για τον Γενικό Δείκτη και για να δημιουργηθούν βάσιμες ελπίδες τερματισμού του τελευταίου πτωτικού κύματος, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 840 - 860 μονάδων, εγχείρημα το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες δείχνει να έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 809, 818 - 821 και 827 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 800 μονάδες και ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 769 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στην ζώνη 786 - 781.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,56%) και για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας, χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 2175 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2076 - 2084, 2117 και 2158 μονάδες. Κλεισίματα χαμηλότερα των 2060 μονάδων, επιδεινώνουν δραματικά τα τεχνικά δεδομένα, με επόμενο σημείο αναφοράς τις 1869 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι 'αψιμαχίες' ανάμεσα σε πωλητές και αγοραστές γύρω από τις 800 μονάδες συνεχίζονται, με τη συναλλακτική καχεξία να τις συνοδεύει, με εξαίρεση τη συνεδρίαση 'ειδικών χαρακτηριστικών', ελέω του rebalancing της περασμένης Παρασκευής" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με δεδομένη τη συντήρηση των πολλών αβεβαιοτήτων σε όλα τα πεδία, από την έκβαση των "stress test", μέχρι το ενδεχόμενο όξυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, η στάση των επενδυτών αναδιατάσσεται καθημερινά, με την υιοθέτηση διαχειριστικών πρακτικών που ενσωματώνουν τη διαμόρφωση πιθανολογούμενων αρνητικών σεναρίων, με την προοπτική των θετικών σεναρίων που αφορούν την επάνοδο στην κανονικότητα και την αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης να αδυνατίζουν σε αυτή τη φάση.

Με το φόβο, επομένως, του ενδεχομένου επέλευσης "των χειρότερων", οι πωλητές πυκνώνουν και οι αγοραστές διακρατούν τη ρευστότητά τους, προσδοκώντας χαμηλότερες τιμές.

Ο φαύλος κύκλος του αποπληθωρισμού επανεμφανίζεται απειλώντας τη διάσπαση του "οχυρού" των 800 μονάδων, με τα αντανακλαστικά των αγοραστών να αποτρέπουν, επί του παρόντος, την περαιτέρω πτωτική κίνηση. Θα χρειασθούν ωστόσο νέοι καταλύτες, πέραν των υπό δημοσίευση βελτιωμένων αποτελεσμάτων για το 2017 που ήδη εκδίδονται, όπως η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις, που θα προσφέρουν ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο Ενεργειακός κλάδος προσφέρεται για τέτοια εγχειρήματα, με την ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου, τα Ελληνικά Πετρέλαια, να προσφέρει το 51%, πλέον του management, στους Υποψήφιους Επενδυτές, διαδικασία που αναμένεται να απασχολήσει την Επενδυτική Κοινότητα το επόμενο διάστημα, καθώς τα ελκυστικά δεδομένα διαμορφώνουν προϋποθέσεις για αναβάθμιση της τιμολόγησής τους.

Θα προηγηθεί η κατακύρωση του διαγωνισμού για τη ΔΕΣΦΑ και ενώ αναμένεται η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, η πώληση μειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΗ και η πιθανή ολοκλήρωση του Κινεζικού ενδιαφέροντος για τη εταιρεία που κατέχει τον ΑΔΜΗΕ.

Στο μεταξύ, στον κλάδο της Υγείας εντείνεται η κινητικότητα (Υγεία, Ιασώ), διαμορφώνοντας προσδοκίες για επέκταση και σε άλλες εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με υποτιμημένα θεμελιώδη (χαρακτηριστικά distressed).

Στο διεθνές περιβάλλον, όλα τα βλέμματα στρέφονται προς το νέο κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ, τον Τζερόμ Πάουελ και στον τρόπο που θα αναφερθεί για τους επόμενους χειρισμούς του, περί τα Αμερικανικά παρεμβατικά επιτόκια, τα οποία εκτιμάται ότι θα αναπροσαρμοστούν τρεις φορές στο βαθμό που δεν συντρέξει πληθωριστική απειλή.

Παράλληλα, ο διορισμός νέου Υπουργού Εξωτερικών από τον Πρόεδρο Trump, επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι είναι απρόβλεπτος, με το ενδεχόμενο έναρξης Εμπορικού πολέμου, λόγω επιβολής δασμών, να είναι ανοικτό. "Ευλόγως, οι Αγορές κινούνται με νευρικότητα και αυξημένη μεταβλητότητα, με τις Ευρωπαϊκές να προσβλέπουν σε σύντομη πρόοδο της συνοχής του Γαλλογερμανικού άξονα σε καίριους τομείς, όπως εκείνο της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής ένωσης" αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την δεύτερη συνεδρίαση τη εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Κορεάτη" Kospi (+0,42%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,47%).

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ανάπτυξη 2,4% περιμένει τη φετινή χρονιά η Ελβετική Κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν στο 2,3%. Για το 2019, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα είναι 2%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση βρισκόταν στο 1,9%.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός για φέτος αναμένεται στο 0,6%, ενώ προηγουμένως η πρόβλεψη ήταν για 0,3%. Για το 2019 προβλέπεται 0,7% σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε τον Φεβρουάριο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,7% σε ετήσια βάση, από 3% που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 2,8%.

Τo οικονομικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε τον Μάρτιο, αντανακλώντας την αυξανόμενη αβεβαιότητα για τη πιθανή ζημία από τους ενδεχόμενους δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ.

Η μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου ZEW έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών μειώθηκε στις 5,1 μονάδες, από 17,8 τον προηγούμενο μήνα. Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε να υποχωρήσει στις 13 μονάδες.

Ο ξεχωριστός δείκτης, που μετράει την εκτίμηση των επενδυτών για τις τρέχουσες συνθήκες της Οικονομίας, υποχώρησε στις 90,7 μονάδες, από 92,3 τον προηγούμενο μήνα. Η δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα είναι στις 90 μονάδες.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη τον Μάρτιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε στις 0,1 μονάδες, όσο και το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο μηδέν.

Αλλάζοντας Ήπειρο, "η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα εξαγγείλει, μέχρι την Παρασκευή, την επιβολή νέων δασμών, οι οποίοι αθροιστικά θα φθάνουν σε αξία ακόμη και τα $60 δισ. σε εισαγόμενα είδη που παράγονται στην Κίνα, βάζοντας στο στόχαστρο τους τομείς της Τεχνολογίας, των Τηλεπικοινωνιών και ανακινώντας διενέξεις για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας", δήλωσαν δύο Αξιωματούχοι, ενήμεροι σχετικά.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε, βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων, ως Εγγυήτρια, που απορρέουν από το από 24/07/2017 πρόγραμμα εκδόσεως κοινού ομολογιακού δανείου της "Τέρνα Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε. Χρηματοδοτήσεων", ύψους 60 εκατ. ευρώ, ότι η επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την εταιρεία "ICAP Group A.E." την κατέταξε εκ νέου στη διαβάθμιση "ΒΒ".

Η διαβάθμιση "ΒΒ" υποδηλώνει πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε Επιχειρήσεις, οι οποίες ενδέχεται να επηρεαστούν, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό, από δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και επομένως, η πιστοληπτική τους ικανότητα παραμένει σχετικά σταθερή.

Επιστρέφοντας στα της σημερινή συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 796,86 (-1,31%) και 811,89 μονάδων (+0,55%), στις 17.00 βρέθηκε στις 806,45 (-0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 805,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 61 εκατ., από τα οποία τα 12,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΤΡΟ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΓΡΙΒ), ενώ ΕΤΕ, ΓΡΙΒ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 49,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Grivalia δεν "κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, Folli Follie Group, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και Motor Oil.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις επέτρεψε σε 16 τίτλους να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Με πτωτική συνεδρίαση συνέχισε και η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (64.320 συμβόλαια).

Στα 8.923 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.962 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.118, 947 για τον Απρίλιο, 171 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.065,5) κινήθηκε μεταξύ 2.043,25 και 2.081 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.509), Εθνική (15.076), MIG (29.806), Alpha Bank (3.876), Πειραιώς (7.523), ΔΕΗ (950), ΟΤΕ (263), Ελλάκτωρα (337), Intralot (180), Μυτιληναίο (425), Viohalco (197), Cenergy (199), Ιντρακόμ (214), ΕΧΑΕ (115), Ελ. Πετρέλαια (119), Jumbo (103), Lamda Development (158).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.800, Eurobank 49.155, Εθνική 142.122, Alpha Bank 17.928, Intralot 11.877, Ελλάκτωρα 10.519, Πειραιώς 16.192.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

   Position Holder                             Name of Issuer                 NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,52%
 
2018-03-16

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.152.741 τεμ., (από 10.405.741 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.567.156 τεμ. (100.242.156), Πειραιώς 13.017.630 τεμ. (13.017.630), ΔΕΗ 3.124.397 τεμ. (3.124.397), Eurobank 40.741.586 τεμ. (21.241.586).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v