Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Μάχη» για τις 800 μονάδες

Πιέσεις στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη, που κάνει πράξεις κάτω και από το όριο των 800 μονάδων. Το βαρύ κλίμα στις αγορές και ποιές εξελίξεις μπορούν να διαφοροποιήσουν την εικόνα. Γιατί επιλέγεται stock picking.

ΧΑ: «Μάχη» για τις 800 μονάδες

«Βουτιά» λόγω Facebook στη Wall Street, στον ρυθμό της διήμερης συνεδρίασης της Fed οι αγορές.

Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, η «αγορά των αγορών» γυρίζει στο μείον, για το 2018, εξέλιξη ενδεικτική του υψηλού βαθμού δυσκολίας που έχει το 2018, σε σύγκριση με το 2017 και τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. 

Στα καθ' ημάς, μία από τα ίδια, καθώς η αγορά παραμένει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απονευρωμένη, χωρίς κίνητρα για να λειτουργήσει με όρους αγοράς, εγκλωβισμένη σε ένα στενό εύρος διακύμανσης και έχοντας πάρει ήδη κλίση από τα τοπικά «υψηλά» της προηγούμενης Δευτέρας. 

Με το «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου και την υποχώρηση του ΔΤΡ από την περιοχή των 910 μονάδων, στη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου, οι πωλητές, με μέτριες συναλλαγές, έχουν φέρει τον κλαδικό δείκτη σχεδόν 100 μονάδες χαμηλότερα, διαμορφώνοντας ανάλογο κλίμα και για πολλά blue chips. 

Ακόμη μία συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών η χθεσινή, με τζίρο... περιπτέρου, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς δεν ξεπέρασαν τις 26,7 εκατ. μετοχές και τα 32,6 εκατ. ευρώ. 

Διολίσθησης συνέχεια για τους βασικούς δείκτες, με ελεγχόμενη μεν προσφορά πλην όμως αρκετή για να (ξανα)οδηγήσει την αγορά στη δοκιμασία των 800 μονάδων. Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα προς το καλύτερο, πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η «ταλαιπωρία» προς τις 790 και ακόμη χαμηλότερα. Προσώρας, κάτι θεαματικό στον ορίζοντα, που θα μπορούσε να αναστρέψει την κατάσταση, δεν φαίνεται, απεναντίας μέρα με τη μέρα μοιάζει να παγιώνεται αυτό το κλίμα υποχωρητικότητας στην αγορά.

Οπως σημειώναμε και χθες, για πολλοστή φορά, όσο ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε ομηρεία των stress tests και τον... φόβο του ΔΝΤ, πολύ δύσκολα θα υπάρξει αναστροφή. Μάλιστα στη χθεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξε καν σκέψη, ούτε και διάθεση, για υπέρβαση των 850 για τον κλαδικό δείκτη, πόσο δε μάλλον των 870 μονάδων, που θεωρούνταν ως ελάχιστη προϋπόθεση για απαρχή βελτίωσης του κλίματος, της τάσης. 

Με τον ΔΤΡ στις 819,30, ο ΓΔ χαμηλώνει κάτω και από τις 810, ο FTSE25 χάνει και άλλο έδαφος προς τις 2.071, ενώ σε συγκριτικά καλύτερη θέση ο FT Mid Cap υποχωρεί στις 1.276 μονάδες. 

Τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο δείκτη; Eάν δεν αντιδράσουν οι long -ενδεχομένως με αφορμή την απόφαση της Fed ή κάποια άλλη εξωγενή παράμετρο-, αλλαγή στο σκηνικό δεν διαφαίνεται. Συνεπώς, αναγκάζοντας τους λίγους ενεργούς παίκτες και επενδυτές να περιορίζονται σε κινήσεις stock picking, τις μόνες που -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να συντηρήσουν εντός παιδιάς ένα χαρτοφυλάκιο. Αλλωστε με συναλλαγές της τάξεως των 33 εκατ. ευρώ, για τι αγορά να μιλήσουμε. 

Μονόδρομος οι επιλεκτικές κινήσεις στη μεγάλη αλλά και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Με γνώμονα είτε τα αποτελέσματα 2017 είτε επιχειρηματικές κινήσεις, μένουν ενεργές συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές. 

Ενδεικτική η περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου, με αφορμή τα ιστορικά καλά μεγέθη χρήσης 2017, της ΓΕΚ/Τέρνα, που προχωρά σε έκδοση εταιρικού ομολογιακού (έως 120 εκατ.), ή της Grivalia, ή της Jumbo, ή της ΕΥΔΑΠ

Περιπτώσεις μετρημένες, που δεν μπορούν να αναστρέψουν τη γενικότερη τάση, από τη στιγμή μάλιστα που όπως εδώ και καιρό έχουμε πει (και με επανειλημμένες αναφορές μας), ορισμένα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια μειώνουν μέρος των θέσεών τους σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Σήμερα Τρίτη, η προσοχή όσων είναι ενεργοί στον τραπεζικό κλάδο εστιάζεται στα αποτελέσματα της Alpha Bank, της μόνης με συγκριτικά καλύτερη τεχνική εικόνα από τις συστημικές και της μόνης σε αυτή τη φάση (του κλάδου) που θα μπορούσε να κρατήσει τον ΔΤΡ από το να αποφευχθεί η περαιτέρω διολίσθηση σε επίπεδα τιμών με το... 7άρι μπροστά. Στο 1,849 ευρώ η μετοχή, με απώλειες 1,65% και συναλλαγές αξίας 6,479 εκατ., δηλαδή σχεδόν το 1/5 των συνολικών.

Για την Εθνική, όπως εύγλωττα αναφέρει από νωρίτερα το πρωί ο Χρήστος Κίτσιος, έχει φθάσει η ώρα της αλήθειας για την τράπεζα και τη θυγατρική ασφαλιστική. Προφανώς ένας επιπλέον ανασταλτικός παράγων τόσο για τον όμιλο ΕΤΕ όσο για τον κλάδο. Βαρύνοντας ανάλογα την εικόνα...

Εκτός από τις 8 μετοχές με θετικό πρόσημο (Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ/Τέρνα, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, FF Group, Τέρνα Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ), με σταθερό πρόσημο έμειναν χθες Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. 

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχώρισαν βεβαίως η MIG (*) και το ΥΓΕΙΑ και ΕΥΑΘ, ΚΛΜ και Fourlis, Κορρές, AsCo (με τζίρο χαμηλότερο και των 500 ευρώ, οι δύο τελευταίες). 

(*) σχετική μέτρηση και τεχνικά σημεία για τη μετοχή, σε ανάλυση του Ηλία Ζαχαράκη, σε χθεσινή ανάρτησή μας στον Εκη. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v