Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση και καθίζηση τζίρου σηματοδοτούν τη συνεδρίαση. Πέριξ των 810 μονάδων η κίνηση του Γενικού Δείκτη. Πτωτικά οι τραπεζικές μετοχές, υψηλός όγκος συναλλαγών στην Alpha. Θετική αυτονόμηση για Aegean, Grivalia.

Συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» στο Χρηματιστήριο

Ταλαιπωρίας συνέχεια, με τον ΓΔ προς τις 800 μονάδες και τους traders σταθερά σε stock picking.
Αρνητικό «γύρισμα» στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της εξέλιξης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και ενόψει Fed, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX από το αρχικό υψηλό των 12.369 προς το χαμηλό των 12.229 προ μίας ώρας, επίπεδο απ' όπου επιχειρείται να... ανασυρθεί ο δείκτης. 

Στις ευρωπαϊκές αγορές προεξοφλείται η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο 1,75% (από το 1,50%), με τις 25 μ.β. να σημαίνουν αρκετά και βραχυπρόθεσμα αλλά και προοπτικά, καθώς η Fed έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τουλάχιστον άλλες δύο κινήσεις μέσα στο 2018. Χαμηλότερα «δείχνουν» τα futures του S&P 500 στη Wall Street, με τιμή... εκκίνησης τις 2.743 μονάδες.

Με τον DAX στο μείον 0,78%, το μείον 0,40% του ΓΔ θεωρείται φυσιολογικό, με την αγορά να σώζεται από τα χειρότερα ακριβώς επειδή το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον περιορίζεται σε συναλλαγές αξίας λιγότερες των 14 εκατ. ευρώ, λίγο πριν τις 14:30.

Με τέτοιο απαξιωτικό τζίρο και περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα καθίσταται πιο ευχερής η διαχείριση και της σημερινής πτωτικής τάσης, με τη φειδωλή προσφορά να απορροφάται από τα επίπεδα των 806,48 μονάδων. Και μάλιστα χωρίς σημαντική πίεση.

Θα είναι ενθαρρυντικό εάν διασωθεί σήμερα το όριο των 800 και ακόμη καλύτερα εάν για τον ΓΔ επιτευχθεί ένα «κλείσιμο» πάνω από τις 809 μονάδες. Ολη αυτή η... μέτρηση με το... μοιρογνωμόνιο γίνεται ακριβώς για να κερδίζεται χρόνος και πόντοι για τους δείκτες, καθώς όσο επιτυγχάνεται αυτό το stock picking μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Επίπονο και ψυχοφθόρο αναμφίβολα, αλλά είναι η μόνη τακτική με την οποία μπορεί κάποιος να μείνει εντός παιδιάς σε μία τέτοια αγορά όπως του ΧΑ, τις τελευταίες εβδομάδες.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στο εύρος των 842,36-831,72, αρκετά χαμηλότερα του σημείου αναστροφής (των 870 μον.) αλλά και σε απόσταση σχετικής ασφαλείας από τις επικίνδυνες στηρίξεις που οδηγούν προς το... 7άρι.

Το 48% του ισχνού τζίρου έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, με την Alpha Bank να έχει το 40% της αξίας που έχει γίνει συνολικά στις μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων.

Στο διάγραμμα της μετοχής (βλέπε παρακάτω) φαίνεται πως συγκριτικά για τον κλάδο είναι το πιο «σφικτό» και το μόνο που δικαιολογεί το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει για τον κλάδο. Τουλάχιστον όσο η μετοχή κινείται πάνω από το 1,82 ευρώ. Κοντινές αντιστάσεις το 1,89 και κύρια στο 1,96 ευρώ. Συγκριτικά βελτιωμένη η εικόνα της ΕΤΕ, από το 0,2684 ευρώ.

Από τα blue chips, στα περισσότερα υπερισχύουν οι πωλητές, ωστόσο και σήμερα ξεχωρίζουν κάποια από τα «δυνατά χαρτιά».

Αεροπορία Αιγαίου, με την προσφορά να απορροφάται από τα 9,01 και να ενισχύεται έως τα 9,34 ευρώ. Θυμίζω τα ιστορικά υψηλά της μετοχής, στα 9,38 ευρώ, από τη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου.

Με αγοραστές σε ΓΕΚ/Τέρνα (η προσφορά απορροφάται από τα 5,32 ευρώ), σε Grivalia (από τα 8,75), σε ΕΥΔΑΠ (από τα 5,80), σε Jumbo (από τα 15,36), σε Μυτιληναίο (από τα 9,70 ), σε ΤΙΤΑΝ (από τα 20,85).
Συγκριτικά βελτιωμένη, βραχυπρόθεσμα/σε ημερήσιο, η εικόνα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ (πάνω από τα 9,655) και του ΟΤΕ (όσο συντηρείται υψηλότερα των 11 ευρώ).

Από τη μεσαία κατηγορία, ξεχωρίζει η MIG και λόγω αυξημένων συναλλαγών/τζίρου που παραπέμπει σε κινήσεις ισχυρών χεριών, που σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες σχετίζεται και με την υπεραπόδοση της μετοχής του ΥΓΕΙΑ. Στο 0,718 ευρώ, με 6,53%. Στις δύο μετοχές έχουν γίνει συναλλαγές συνολικής αξίας 430 χιλιάδων ευρώ (στις 14:50).

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών περίπου στο αρχικό 1/2, με 39 μετοχές με θετικό πρόσημο και 61 με αρνητικό.
Κυρίως από τις χαμηλότερες κατηγορίες οι μετοχές με θετικό πρόσημο και υψηλή απόδοση.

Λίγο πριν τις 15:00, ο τζίρος μετά βίας στα 15 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v