Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές παίζουν «κόντρα στο ρεύμα»

Οι προσπάθειες για θετικό πρόσημο δεν ευοδώθηκαν και η ταλαιπωρία συνεχίζεται για τους βασικούς δείκτες. Ποιες μετοχές κινούνται κόντρα στο ρεύμα και για ποιες η μεταβλητότητα έχει κορυφωθεί. Ποια είναι η τεχνική εικόνα στην αγορά.

ΧΑ: Ποιες μετοχές παίζουν «κόντρα στο ρεύμα»

Αμύνθηκε μεν, δεν έπεισε δε. Αμφίσημου αποτελέσματος η χθεσινή επιχείρηση αντίδρασης στο ΧΑ, καθώς οι προσπάθειες ανασύνταξης των long ήταν εμφανείς, πλην όμως στο τέλος δεν αποφεύχθηκε το αρνητικό πρόσημο. Κατά 0,23% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης στις 805,58, με χαμηλό ημέρας στις 796,86 μονάδες. 

Συναλλαγές 65,031 εκατ. μετοχών, τζίρος 61,036 εκατ. ευρώ, με το 38% να αλλάζει χέρια στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο. 

Στις διεθνείς αγορές, αναμονή για την απόφαση της Fed, προεξοφλώντας αύξηση του επιτοκίου στο 1,75% (από 1,50%) και στη Wall Street να δίνεται «μάχη» μέχρι το τέλος για το οριακά θετικό κλείσιμο στις 2.716,94 μονάδες. Οι τελευταίες εξελίξεις και από το μέτωπο της Facebook εύλογα επηρεάζουν την «αγορά των αγορών». 

Η Credit Suisse αναλύει έξι καλά και έξι άσχημα νέα για τις αγορές, ενώ σε ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου γίνεται λόγος σε οδηγία Γιούνκερ για «σύγκρουση» με το ΔΝΤ

Στα καθ' ημάς, ελάχιστη διαφοροποίηση από το κλίμα των τελευταίων συνεδριάσεων, με ενθαρρυντική εξαίρεση για τους επενδυτές την ανθεκτικότητα συγκεκριμένων εισηγμένων/μετοχών στις συνεχείς δοκιμασίες (ένδειξη πως τα ισχυρά χέρια δεν πωλούν τις θέσεις τους) και θεαματική για όσους traders επιμένουν στον... μονόδρομο του stock picking.

Και η χθεσινή συνεδρίαση όντως επιφύλαξε μία έκπληξη με αφορμή το «ξέσπασμα» της MIG, συνακόλουθα του Υγεία,  δίνοντας αφορμές για σενάρια και υποθέσεις. Στις επιλεκτικές κινήσεις περιοριζόμεθα εδώ και μέρες, «ανεβάζοντας» όποτε έχουμε τεχνικά στοιχεία για μετοχές στον Εκηβόλο, αλλά μέχρις εκεί. Γιατί, όπως εκτιμά ο έμπειρος Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος χρηματιστηριακή), το ΧΑ είναι σε... αιχμαλωσία, τουλάχιστον για όσο ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε... ομηρεία.

Κατάσταση που δύσκολα θα αλλάξει προς το πολύ καλύτερο, όσο διενεργούνται τα stress tests, δηλαδή για όσο η αγορά δεν γνωρίζει τι ακριβώς αποτελέσματα θα προκύψουν για κάθε έναν συστημικό όμιλο ξεχωριστά και εάν και πώς θα υπάρξει το ενδεχόμενο πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών (για το 2019). Η Αναστασία Παπαϊωάννου εστιάζει στις προσπάθειες της Alpha Bank να πουλήσει δύο πακέτα «κόκκινων» δανείων

Στις 813,34 με χαμηλό ημέρας στις 795,76 μονάδες για τον ΔΤΡ, με την Alpha Bank χαμηλότερα 1,84% στο 1,815 ευρώ και ανακοίνωση αποτελεσμάτων, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κάνουν καμία μεγάλη διαφορά.

Εντυπωσιακή η μεταβλητότητα για τη μετοχή της Πειραιώς, στο εύρος των 2,85-3,094 ευρώ. Σε μέτρηση εβδομάδος, ο ΔΤΡ υποχωρεί 5,83% και όπως σημειώνει έμπειρος αναλυτής, μπορεί να σώθηκε προσωρινά (; ) η στήριξη των 800, όμως η μέχρι πρότινος των 848 μον. έχει μετατραπεί σε ισχυρότατη αντίσταση, που πολύ δύσκολα θα επανακαταληφθεί από τους long, χωρίς κάποια ουσιαστική θετική είδηση/εξέλιξη. Κάτι που προσώρας, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. 

Η εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση μέτρια, με 8 ανοδικές και 3 χωρίς μεταβολή, με ενθαρρυντική την αντίδραση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ αλλά και την άνοδο των ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Lamda Development, Grivalia, OTE. Σε μετοχές σηματωρούς δόθηκε η ευκαιρία να απορροφηθεί προσφορά σε λίγο χαμηλότερες τιμές, ένδειξη πως τα ισχυρά χέρια διαφυλάσσουν τις μεσο-μακροπρόθεσμες θέσεις τους. 

Και ερχόμαστε στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, όπου και επιμένουμε εδώ και μέρες πως λόγω της μικρής έως μηδενικής έκθεσης των μετοχών σε ξένα χέρια, η προσπάθεια διαφοροποίησης αρκετές φορές τελεσφορεί. 

Βέβαια χθες θέμα συζήτησης σε πολλά χρηματιστηριακά γραφεία ήταν η... εκρηκτική υπεραντίδραση των MIG και Υγεία, δεδομένου δε ότι τα 15άρια έγιναν με συνολικό τζίρο 3 εκατ. ευρώ, η εικοτολογία που αναπτύχθηκε και μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης έδωσε έναν τόνο στη χειμαζόμενη αγορά μας. 

Υπεραντίδραση όμως είχαν και άλλες μετοχές από αυτές τις κατηγορίες: ΙΑΣΩ, Αλουμύλ, Ιατρικό, Ιντρακόμ, Profile, Attica Group, Ικτίνος κ.α., με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 67/46 μετοχές. Το συν 3,14% του FT Mid Cap έναντι του μείον 0,56% του FTSE25 αποτυπώνει ένα μέρος της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στο χρηματιστήριο. 

Δύσκολη και η σημερινή συνεδρίαση, με την προσοχή των αγορών στη Fed, τα οικονομικά αποτελέσματα και τον... δασμολογικό «πόλεμο». Στα καθ' ημάς το κλίμα παραμένει βαρύ στα πολιτικά, στα εθνικά και στα τραπεζικά, με τα περιθώρια κινήσεων και ελιγμών περιορισμένα. 

Τεχνικά, για τον ΓΔ, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, για τη βελτίωση της κακής εικόνας απαιτείται η υπέρβαση -τουλάχιστον- των 818-821 μονάδων, αλλά ακόμη και αυτό θα εθεωρείτο άθλος. Για την επιδείνωσή της αρκεί η παραβίαση του πρόσφατου χαμηλού των 784 μονάδων. 

Για τον FTSE25, η αντίδραση περιορίζεται στο πλαίσιο ενός retest και τίποτε περισσότερο. Δηλαδή μίας απεγνωσμένης απόπειρας για την ανακατάληψη του προσφάτως διασπασθέντα απλού ΚΜΟ 200 ημερών, που διέρχεται από τη σημαντική αντίσταση των 2.084 μονάδων. Η υπέρβασή της αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για τη βελτίωση της κακής εικόνας. Για τους short, σημαντική είναι η περιοχή στις 2.042 μον. καθώς σε ενδεχόμενη διάσπασή της το πιθανότερο είναι να αυξήσουν κατακόρυφα τις θέσεις πώλησης με συνέπειες απρόβλεπτες για τους long καθώς η... βύθιση κάτω από τις 1.999 μον. θα είναι νομοτελειακή και θα αποτελεί πρόκριμα προεξόφλησης για ακόμη χειρότερες εξελίξεις. Απευκταίο το τελευταίο ενδεχόμενο, ωστόσο οφείλουμε να το αναφέρουμε. Προσβλέποντας πάντα στην εμφάνιση ενός... joker, που θα μπορούσε να δώσει ανάσες σε τράπεζες και μεγάλη κεφαλαιοποίηση.   

Στα υπόψη για σήμερα-αύριο, η τακτική Γ.Σ. των μετόχων της Grivalia, η εκποίηση 750.000 μετοχών της Motor Oil με οριζόμενη τιμή για την εκποίηση να ορίζεται η τιμή της αμέσως προηγούμενης τιμής κλεισίματος σε απόκλιση κατά 5%. Στα 19,32 ευρώ, με απώλειες 0,72% και τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v