Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περνούν τον κάβο των stress test οι τράπεζες

Χωρίς κλυδωνισμό ή ανάγκη κρατικής στήριξης αναμένεται να ολοκληρωθεί το τεστ αντοχής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι τέσσερις βασικοί στρατηγικοί άξονες της επόμενης ημέρας. Το ζήτημα του μηδενισμού του ELA.

Περνούν τον κάβο των stress test οι τράπεζες

Θετικά είναι τα μηνύματα από τη διαδικασία διεξαγωγής των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να περάσει, χωρίς κλυδωνισμό και ανάγκη κρατικής στήριξης, το τεστ αντοχής και στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη κάποιων -μικρού ποσού- κεφαλαίων, αυτά θα καλυφθούν με ίδια μέσα.

Πηγή με εις βάθος γνώση της διαδικασίας επισημαίνει στο Euro2day.gr πως κατά πάσα πιθανότητα καμία τράπεζα δεν θα χρειαστεί να υποβάλει capital plans, καθώς οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν -όπου προκύψουν- θα είναι μικρές και απολύτως διαχειρίσιμες.

Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα των stress tests στο προγραμματισμένο ραντεβού με τις εποπτικές αρχές του ευρωσυστήματος στις 18-19 Απριλίου στη Φρανκφούρτη.

Η επιτυχία των stress tests αναμένεται -εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά- να συμβάλει σημαντικά και στην προσπάθεια της ήπιας εξόδου από το μνημόνιο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία τα επόμενα χρόνια, τόσο στο μέτωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας (σ.σ. όσον αφορά την ελληνική οικονομία), όσο και στην πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επόμενοι στόχοι

Με δεδομένο ότι από το καλοκαίρι του 2017 έως και σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει απανωτούς ελέγχους (TAR, stress test) από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), μετά τον κάβο των τεστ αντοχής -τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στις 4 Μαΐου- αναμένεται να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς τα στρατηγικά τους πλάνα, τα οποία στηρίζονται σε τέσσερις άξονες:

1) Στην επιτάχυνση των μέτρων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έτσι, τους επόμενους μήνες και ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε επιπλέον πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς και με εγγυήσεις, και στην επιτάχυνση των πλειστηριασμών (σ.σ. 2000 σε μηνιαία βάση). Επίσης, έχοντας τελειώσει με τα stress tests αναμένεται να εντείνουν και να διευρύνουν την παλέτα των ρυθμίσεων που θα προτείνουν κυρίως προς τα νοικοκυριά.

2) Μηδενισμός του ELA. Στόχος των τριών συστημικών τραπεζών (Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank) είναι το αργότερο έως το τέλος του 2018 να έχουν μηδενίσει την εξάρτησή τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί από την Εθνική.

3) Προσέλκυση καταθέσεων. Το θέμα αυτό απασχολεί εδώ και καιρό τις διοικήσεις, ωστόσο η επιστροφή των καταθέσεων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συνολική εξέλιξη της οικονομίας, κυρίως όμως με τα capital controls. Η πλήρης άρση τους θα διώξει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οποιαδήποτε αβεβαιότητα έχουν οι καταθέτες.

4) Η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων αλλά και τα πλάνα για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο αφενός τα κεφάλαια, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην χρηματοδότηση της οικονομίας, αφετέρου την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v