Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ξανά στο limit down η Folli Follie

Σε εξέλιξη προσπάθεια αυτονόμησης της αγοράς από τη Folli Follie, η οποία υποχωρεί ξανά στα χαμηλά ημέρας. Σταθεροποιητικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές. Βουτιά για ΔΕΗ. Κίνηση υψηλότερα για Coca Cola, ΟΤΕ, Μυτιληναίο.

Χρηματιστήριο: Ξανά στο limit down η Folli Follie

Σε αρνητικό έδαφος παραμένει το ΧΑ αλλά με τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες να έχουν περιοριστεί.
Από τις 805,53 μονάδες, νωρίτερα ο ΓΔ, πριν λίγο στις 816,34 με ανάλογη διακύμανση για τους FTSE25 και ΔΤΡ.

Οπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, το ενθαρρυντικό είναι πως σταδιακά αποδίδει καρπούς η προσπάθεια επενδυτικών κύκλων και επαγγελματιών της αγοράς να... απομονώσουν το «πρόβλημα FF Group» από την υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Προσπάθεια που φέρνει -εν μέρει- αποτελέσματα, με τους ίδιους παράγοντες να εκτιμούν πως θα απαιτηθεί ένας κύκλος συνεδριάσεων μέχρις ότου ισορροπήσει το μέρος της αγοράς που είναι εκτεθειμένο (κυρίως) στα κάθε λογής ξένα funds. Αυτό, συμπλήρωναν, με την προϋπόθεση πως από τους εμπλεκόμενους θα δοθούν άμεσα πειστικές απαντήσεις, ειδικότερα δε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία εισηγμένων/αγοράς.

Αυξημένη η μεταβλητότητα και για τους 3 βασικούς δείκτες, με εμφανή την προσπάθεια ανάπτυξης υποστηρικτικών δυνάμεων, που αρχικά εστίασαν στη δεικτοβαρή μετοχή του ΟΤΕ και σταδιακά, μετά τις 12:30-12:45, στον τραπεζικό κλάδο.

Ζητούμενο, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, η διάσωση για τον FTSE25 των 2.118 μονάδων (σχετικό διάγραμμα), προσπάθεια που γίνεται, όπως αναφέραμε με ΟΤΕ και τράπεζες.

Το διάγραμμα του FTSE 25

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 41/69 μετοχές, ναι μεν υπέρ των δεύτερων αλλά και με κάποια αποτελέσματα για τους πρώτους.

Συναλλαγές/τζίρος συγκριτικά αυξημένα, σε σχέση με της τελευταίας εβδομάδας (στα 68 εκατ. ο μ.ο.), δεδομένου ότι από τα 46 εκατ. αξίας συναλλαγών το περίπου 1/3 αφορά στη μετοχή του FF Group.

Αφαιρούμενου του τζίρου στη συγκεκριμένη μετοχή, συγκριτικά στις άλλες εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, ένδειξη πως -μέχρι τώρα- η αμφισβήτηση, η κρίση αξιοπιστίας που καλώς ή κακώς εκφράζεται από μερίδα ξένων επενδυτικών κύκλων δεν περνά σε άλλες εισηγμένες.

Πράγματι ο τζίρος στις 4 συστημικές τραπεζικές, που ακολουθούν (σε απόσταση του FF Group), δηλαδή Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, κυμαίνεται στα συνήθη επίπεδα και μάλιστα στις μετοχές των Αlpha Βank, Eurobank πραγματοποιείται σε ανοδική αντίδρασή τους. 

Εκτός από τις τραπεζικές, αυξημένος τζίρος γίνεται σε τίτλους των Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Jumbo, αλλά και Intralot, Coca Cola, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Grivalia, Cenergy.

Εκτός από τη μετοχή της ΔΕΗ, που και αυτή «ταλαιπωρείται» από short πωλήσεις, οι απώλειες για τη μετοχή του ΟΠΑΠ αποδίδονται στην αποκοπή μερίσματος (0.30/μετοχή), για τη ΜΟΗ στις εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της Coral, ενώ σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Viohalco, Coca Cola, ΕΛΠΕ τον πρώτο λόγο έχουν οι αγοραστές.

Από το δίδυμο των ΟΤΕ-ΟΠΑΠ, δεδομένου ότι σήμερα «έκοβε» ο δεύτερος, το βάρος, αναπόφευκτα, θα έπεφτε στον πρώτο. Οντως με αγοραστές έως και 2,18% στα 11,72 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ λειτουργεί σε σημαντικό βαθμό εξισορροπητικά.

Το διάγραμμα της μετοχής του ΟΤΕ

Οσον αφορά στη μετοχή του FF Group μέχρι νωρίτερα (στις 14:55) είχαν γίνει συναλλαγές 1,8 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 14 εκατ. ευρώ. Με βάση το... βάθος εντολών, κατ' αρχάς δεν εμφανίζονται on block μεγάλες εντολές χαμηλότερα του 29%, με αποτέλεσμα, έστω και με αργό ρυθμό, να προχωρούν αρκετές συναλλαγές. Σε επίπεδα πέριξ του μείον 27%, στα 7,52 ευρώ. 

Ωστόσο, μετά τις 15:00, η μετοχή της Folli Follie επέστρεψε στο limit down, υποχωρώντας κατά 29,98%, στα 7,52 ευρώ. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συναλλαγές, την Παρασκευή και σήμερα (μέχρι τις 14:59) είχαν περάσει το 3,8% του μ.κ. της εισηγμένης.

Στα Παράγωγα, θέσεις (πώλησης) 1.809 στην τρέχουσα σειρά έως 31,81% χαμηλότερα και μόλις 6 ΣΜΕ στην επόμενη, με discount στο 44,95%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v