Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Επενδυτές με... το δάχτυλο στη σκανδάλη λόγω FF

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης μετά το πρωϊνό sell-off που προσγείωσε τον ΓΔ στις 787 μονάδες. Ευάλωτο σε φήμες το ΧΑ, στη σκιά της υπόθεσης Folli Follie. Εφτασαν στο limit down Ιντραλότ, Ιντρακόμ και Ιντρακάτ πριν μαζέψουν τις απώλειες.

XA: Επενδυτές με... το δάχτυλο στη σκανδάλη λόγω FF

Καταιγιστικά τα «χτυπήματα» στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με συνέπεια μετά τις 11:30 να έχει βαφεί σε... βαθύ κόκκινο, πρωτού ανακάμψει και περάσει σε θετικό έδαφος. Εξέλιξη στην οποία έπαιξε ρόλο και η δήλωση του QCM ότι δεν έχει εμπλοκή σε άλλη ελληνική εταιρεία πλην της Folli Follie.

«Επί δικαίων και αδίκων...» οι εσπευσμένες πωλήσεις που προηγήθηκαν, όπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων, καθώς η αφορμή για να διαρραγεί η ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης λειτούργησε σαν ντόμινο, κυρίως στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Συνδυάστηκε δε με φημολογία που ενέπλεξε τον όμιλο Κόκκαλη, οδηγώντας πρόσκαιρα Ιντραλότ, Ιντρακάτ και Ιντρακόμ στα όρια του -30%.

Η αδυναμία της μετοχής του FF Group να αντέξει στην πίεση των πωλητών άλλαξε άρδην το αρχικά διαχειρίσιμο κλίμα, ενώ από τη στιγμή που ακολούθησαν τα «χτυπήματα» στις τρεις μετοχές του ομίλου Ιντρακόμ παρασύρθηκαν χαμηλότερα και μετοχές/εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ετσι από τις 11:30 και μετά, η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό ήταν εντελώς αντίθετη από αυτήν που διαμορφωνόταν στα πρώτα 30'-40' της συνεδρίασης, με συνέπεια να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις σε τίτλους και των δύο κατηγοριών. Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη ως τις 787 μονάδες, κυρίως όμως του FTSE25 κάτω από τις 2.070 μον., φαίνεται πως δημιούργησε προβλήματα σε κωδικούς margin, με συνέπεια να ακολουθήσουν επαναλαμβανόμενες πωλήσεις στη (σχεδόν) πλειονότητα των 25+20 μετοχών των δύο βασικών δεικτών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την... κατακόρυφη διόρθωση της αγοράς αφενός στην υφέρπουσα εικοτολογία για επικείμενα «χτυπήματα» ξένων funds σε μετοχές άλλων εισηγμένων, αφετέρου, σε λογαριασμούς δανεισμού/κάλυψης μετοχών που μετά τη νέα υποχώρηση της μετοχής του FF Group σε συνδυασμό με το 3πλό limit down των μετοχών Ιντρακόμ προκάλεσαν συνθήκες ασφυξίας σε ένα μέρος της αγοράς.

Εως τις 786,81 μονάδες έφτασε να υποχωρεί ο ΓΔ, έως τις 2.061,60 o FTSE25, έως τις 903,44 μονάδες ο ΔΤΡ. Αργότερα, αφότου καταγράφηκαν οι χαμηλές τιμές ημέρας, ενεργοποιήθηκαν συντονισμένα κινήσεις αγορών από επενδυτικούς κύκλους, επαγγελματίες της αγοράς, βασικούς μετόχους.

Σημειωτέον, πως ενώ μέχρι τις 11:05 -οπότε και η αγορά ήταν σε θετικό έδαφος- ο καθαρός τζίρος διαμορφωνόταν στα 12 εκατ. ευρώ, στο διάστημα μέχρι τις 12:10 έφτασε τα 20 για να προστεθούν άλλα 6 με 8 εκατ. ευρώ μέχρι τις 12:30, όταν σταδιακά εξισορροπήθηκε σε κάποιο βαθμό η κατάσταση. Από το χαμηλό των 903 μονάδων, ο ΔΤΡ αντέδρασε σταδιακά προς τις 930, ο ΓΔ από τις 786 προς τις 800 και ο FTSE25 από τις 2.061 περί τις 30 μονάδες υψηλότερα.

Σε σχηματισμό V και οι 3 βασικοί δείκτες, με τη μεταβλητότητα στο ζενίθ και τις προσπάθειες των ανθρώπων της αγοράς να περιορίσουν την έκταση των απωλειών.

Στη μετοχή του FF Group μετά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης -έως τα 7,65 ευρώ- ακολούθησε «γύρισμα» προς τα 6,44, για να ανακάμψει έως τα 6,81 ευρώ και να γυρίσει σε θετικό έδαφος μετά τις 13:30.

Πιεστικές ρευστοποιήσεις στις τρεις μετοχές του ομίλου Ιντρακόμ, με χαμηλές τιμές για την Ιντρακάτ στο 0,88, για την Intralot στο 0,686 και για την Ιντρακόμ στο 0,532 ευρώ. Χαμηλές τιμές, που σημειώθηκαν περίπου στο ίδιο διάστημα που διόρθωνε προς τα χαμηλά και η μετοχή του FF Group. Εν συνεχεία οι πιέσεις αμβλύνθηκαν και η Intralot κινείται στα 0,87 ευρώ (-11,2%), η Ιντρακόμ στο 1,19 ευρώ (-4%) και η Ιντρακάτ στο 0,7% (-77%). Με αφορμή τα παραπάνω πηγές της αγοράς θύμιζαν ότι η Intralot διαθέτει εγνωσμένου κύρους ελεγκτές (Grand Thornton και η ΣΟΛ). 

Συντονισμένες οι προσπάθειες (υπο)στήριξης και στις τρεις μετοχές, με σταδιακό περιορισμό των μεγάλων απωλειών, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται αγορές σε τίτλους των Cenergy, J&P Αβαξ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.

Κοπιώδεις οι προσπάθειες των ψυχραιμότερων, με αποτέλεσμα μετά τις 12:30 οι απώλειες για τον ΓΔ να περιοριστούν στο 0,78%, με τον δείκτη να επανέρχεται πάνω από τις 800 μονάδες. Στις 12:40, με θετικό πρόσημο, από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Grivalia, Coca Cola, Jumbo, ΟΠΑΠ, Sarantis.

Δεδομένης της μέχρι τώρα εικόνας της συνεδρίασης, φαίνεται πως η προσπάθεια αποκατάστασης των ισορροπιών δεν θα περιοριστεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v