Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στην πτώση αναζητά το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν κέρδη. Ανακάμπτει ο τίτλος της Folli μετά τα δύο απανωτά limit down. Οι μετοχές που άντεξαν στις πιέσεις και τα κρίσιμα τεχνικά σημεία. Ελπίδες για «βοήθεια» από το εξωτερικό.

Φρένο στην πτώση αναζητά το Χρηματιστήριο

Ανοδική κίνηση στο ΧΑ με τον ΓΔ να καταγράφει άνοδο 0,5% στις 814 μονάδες. 

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι τραπεζικές μετοχές ενώ σημάδια ανάκαμψης δείχνει και ο τίτλος της Folli μετά τα δύο συνεχόμενα limit down που έχουν φέρει τη μετοχή στα όρια των 7 ευρώ, εν μέσω επίθεσης από το αμερικανικό hedge fund QCM.

Ο τίτλος ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση 6% στα 7,06 ευρώ. Στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν, ενώ αυτή την ώρα η μετοχή καταγράφει άνοδο 1,2% στα 7,59 ευρώ. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Ενθαρρυντικά τα νέα από τη Wall Street και ευτυχώς για τους long στο ΧΑ, μπας και αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αλλη μία, τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με θετικό πρόσημο και ο S&P 500 με 0,35% στις 2.672,63 μονάδες. Πλέον η προσοχή των traders στρέφεται στην απόφαση Τραμπ για τη «συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Τεχνικά, όσο ο S&P 500 συντηρείται υψηλότερα των 2.610-2.600 μονάδων, τόσο οι long έχουν περιθώρια κινήσεων, ειδάλλως σε αντίθετη περίπτωση αλλάζει άρδην το σκηνικό. 

Ωστόσο, την ώρα που οι ευρωαγορές αντιδρούν σε υψηλά τριών μηνών -χάρη στη Νέα Υόρκη-, ένα άλλο μέτωπο αρχίζει να προβληματίζει, αυτό των αναδυόμενων αγορών, καθώς η πτώση της τουρκικής λίρας -η μεγαλύτερη- δημιουργεί ντόμινο για τα περιφερειακά νομίσματα της Νότιας Αφρικής, των Φιλιππίνων, της Ρωσίας, της Ινδίας. 

Στα καθ' ημάς, μετά και το χθεσινό «άδειασμα» στις 810,72 μονάδες, το ερώτημα του... ενός εκατομμυρίου είναι αυτό που εύστοχα έθετε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος για το «πόσο βαρίδι θα γίνει το Folli Follie για το ΧΑ».  Δεύτερη συνεχόμενη σημαντική διόρθωση, με τους βασικούς δείκτες χαμηλότερα ήδη των σημαντικών στηρίξεών τους, με την κατάσταση στο «μέτωπο του FF Group» να δείχνει πως θα έχει και άλλα επεισόδια -εκατέρωθεν- με το QCM να βάλλει, ένα μέρος της επιχειρηματικής, χρηματιστηριακής κοινότητας να επιχειρεί χθες να απομονώσει το πρόβλημα από το υπόλοιπο μέρος της αγοράς, ειδικότερα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου και η μεγαλύτερη έκθεση στα ξένα funds, στο κάθε είδους «ξένο κεφάλαιο». 

Συναλλαγές αξίας 65,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15,8 στη μετοχή του FF Group, άρα καθαρός τζίρος στα περίπου 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας. Συνολικά περίπου 25 εκατ. στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (μέχρι και τα stress tests πέρασαν στο περιθώριο) και συγκριτικά υψηλός τζίρος σε Motor Oil, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Jumbo, Intralot, Coca Cola, Viohalco κ.ά.

Δηλαδή και στη χθεσινή συνεδρίαση, δεύτερη συνεχόμενη, οι επενδυτικοί κύκλοι, οι επαγγελματίες της αγοράς, βασικοί μέτοχοι (υπο)στήριξαν τις θέσεις τους, οι πωλήσεις δεν υπερέβησαν τα συνήθη/επιτρεπτά όρια.

Σε γενικές γραμμές, το σύστημα δείχνει να απορροφά τους όποιους κραδασμούς, οι χρηματιστηριακές να διαχειρίζονται τα προβλήματα που αναπόφευκτα δημιουργούν τα margins, τα ξένα funds δεν φαίνεται να έχουν... περιλάβει στο στόχαστρό τους και άλλες εισηγμένες. ΔEH και δευτερευόντως η Intralot, ξεχωριστές βέβαια περιπτώσεις, δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. 

Επίσης τα αντανακλαστικά του συστήματος λειτούργησαν σχετικά ικανοποιητικά, με ενδεικτική την περίπτωση των ΟΤΕ-ΟΠΑΠ. Αποκοπή μερίσματος για τον δεύτερο και «πλάτη» με αγοραστές και άνοδο 1,57% για τον πρώτο, με σχεδόν βέβαιο πως εάν χρειαστούν (υπο)στηρίξεις, θα ενεργοποιηθούν σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. 

Ωστόσο αυτή είναι η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της κατάστασης και προσώρας, η διαχείρισή της είναι σχετικά ικανοποιητική.  Το θέμα, και αυτό προφανώς θα απασχολεί το σύστημα, είναι πόσο βαθιά θα φτάσει αυτή η κρίση, που με επίκεντρο το FF Group μπορεί να λειτουργήσει σαν ντόμινο, εάν όντως αρχίσουν να πωλούν θέσεις για να καλύψουν margins, εάν ουσιώδη ζητήματα αξιοπιστίας, αμφισβήτησης δεδομένων κ.λπ. δεν περιοριστεί στη συγκεκριμένη εταιρεία. Αγριο μεν το... bullying (ας μου συγχωρεθεί ο χαρακτηρισμός) που υφίσταται η άλλοτε εισηγμένη των σχεδόν 2 δισ. ευρώ. αλλά προς το παρόν περιορίζεται σε αυτήν, με όσα εύλογα ερωτήματα γεννώνται για τον ρόλο των εμπλεκόμενων και το κυριότερο για το ποια θα είναι η κατάληξη. 

Με αφορμή την «υπόθεση FF Group», έγιναν χθες αρκετές αγορές σε χαμηλότερες τιμές σε αρκετές μετοχές-σηματωρούς, που στη συνέχεια αντέδρασαν υψηλότερα. Ενδεικτικά στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συναλλαγές έγιναν μέχρι το χαμηλό ημέρας των 5,06 ευρώ, απ' όπου ενεργοποιήθηκαν αγορές, απορροφήθηκε η προσφορά, για να κλείσει με μείον 0,38% στα 5,27 ευρώ. Αλλη περίπτωση, ενδεικτική και αυτή για τον σηματωρό Μυτιληναίο. Πωλήσεις έως τα 9,66, απορρόφηση της προσφοράς και τελική τιμή στο συν 0,31% και στα 9,85 ευρώ.

Εως τα 3,435 η Viohalco, έως τα 21,05 ο ΤΙΤΑΝ, στα 21,55 με θετικό πρόσημο στο κλείσιμο. Κινήσεις τέτοιες έγιναν αρκετές από τα ισχυρά χέρια και απέδωσαν. Και αυτό είναι που κρατάμε από τη χθεσινή συνεδρίαση. 

Τεχνικά η διόρθωση προς τις 810 μονάδες επαναφέρει για τον ΓΔ το σενάριο/κίνδυνο περαιτέρω διολίσθησης προς τις 797 μονάδες, ωστόσο αρκετά θα εξαρτηθούν από την εικόνα στο FF Group. 

Ειδικότερα χθες έγινε μία προσπάθεια να «ανοίξει» από το limit down, κυμάνθηκε στα 7,52-8,80, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας (-29,98%) με συναλλαγές 2.046.464 μετοχών, αξίας 15.829.194 ευρώ. Ανεκτέλεστο στο χαμηλό για άλλες 394.582 μετοχές, στα 503,45 εκατ. η αποτίμηση. 

Μένει να φανεί σήμερα πώς θα κινηθούν QCM, βασικοί μέτοχοι και ξένα funds που έχουν αυξημένη συμμετοχή στο μ.κ. της εταιρείας. Σημειωτέον η τελευταία ενημέρωση όσον αφορά στη μετοχική σύνθεση του FF Group: Οικογένεια Δημήτρη Κουτσολιούτσου 39%, Ξένοι Θεσμικοί 31%, Fosun International Holdings (*) 13,9%, Fidelity Internatioanl 8,3%, Ελληνες θεσμικοί 4,3%, Ιδιώτες Επενδυτές 2,4%. 

(*) στο monitoring το ποσοστό των Κινέζων και οι τελευταίες... μεταβιβάσεις σε θυγατρικές (σχετικά αναφέρεται ο Στρατηγικός Αναλυτής) και στα υπόψη το «κλειστό» χθες Λονδίνο. 

Στα υπόψη η νέα μικρή επιβάρυνση του 10ετούς κατά 0,22% στα 4,107% και η σημαντική υποχώρηση, κατά 1,95%, του GREK προς το όριο των 10$.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v