Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Από το sell-off στην... ανάδυση!

Οριακή η πτώση πλέον το ΧΑ, μετά την αρχική βύθιση λόγω φημών και «ανασφάλειας». Ανοδος 12% για τη μετοχή της Folli Follie. Μαζεύτηκαν οι απώλειες για Intracom, Intralot, Intrakat. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Coca Cola. Αυξημένος ο τζίρος.

XA: Από το sell-off στην... ανάδυση!

H επιχείρηση αποκατάστασης των ισορροπιών στο ΧΑ αποδίδει καρπούς. Μετά τη νέα... βύθιση της αγοράς έως τα επίπεδα των 786,81 μον., η συντονισμένη ενεργοποίηση αγοραστών συνέβαλε στη σταδιακή επαναφορά πάνω από το όριο των 800 προς τις 812 μονάδες νωρίτερα για να κινηθεί στις 805 στη συνέχεια.

Η ανάδυση της αγοράς από τα χαμηλά ημέρας έως τα πρόσφατα επίπεδα δημιούργησε περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, με ακραίες διακυμάνσεις, επιτάχυνση της ροής συναλλαγών, ανεβάζοντας έτι περαιτέρω το ρίσκο. Το πιθανότερο, αυτό να συνεχιστεί για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε και θα διαμορφωθεί η εβδομαδιαία απόδοση.

Στην εξομάλυνση της κατάστασης συνέβαλαν εκτός από τη συντονισμένη προσπάθεια των επαγγελματιών της αγοράς, η κάλυψη πολλών προβληματικών λογαριασμών με margin (σε αυτό βοήθησε και το κλείσιμο του Τ+3), οι διευκρινίσεις που δόθηκαν αρχικά από το QCM, στη συνέχεια από τη διοίκηση του FF Group για αγορά ιδίων μετοχών (επαναγορά από το εύρος των 5-5,50 ευρώ), η άμεση αντίδραση των ενδιαφερόμενων στη... βύθιση και των 3 μετοχών του ομίλου Ιντρακόμ.

Ετσι ο μεν ΔΤΡ αντέδρασε από τις 903 έως τις 942 μονάδες (στις 14:30), ο ΓΔ από τις 786 έως τις 808, ο FTSE25 από τις 2.061 έως τις 2.105 και ο FTMid Cap από τις 1.138 έως τις 1.215 μονάδες.

Τζίρος στα 77 εκατ. -από τα οποία τα 15,9 εκατ. ευρώ στη μετοχή του FF Group που πλέον αντιδρά κατά σχεδόν 12%.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης η αυξημένη μεταβλητότητα, με ενδεικτική τη διακύμανση του δείκτη των Mid Caps (1.138-1.260), το ακραίο 25% για τις 2 από τις 3 μετοχές του ομίλου Ιντρακόμ. Μεταβλητότητα με αυξημένο τζίρο, που πρακτικά παραπέμπει σε υψηλό intraday, κάτι που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς διευκόλυνε στην αποσυμφόρηση της ασφυκτικής πίεσης των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων (Παρασκευής-Δευτέρας).

Εκτιμάται πως πολύ μεγάλο μέρος από τον τζίρο αφορά σε συναλλαγές ενδοσυνεδριακές και Τ+3, με τους πωλητές να εναλλάσσονται με τους αγοραστές και... τούμπαλιν.

Σε σχηματισμό V και οι 3 βασικοί δείκτες, με τους βραχυπρόθεσμους traders να παίρνουν μετά τις 14:30 τις όποιες ενδοσυνεδριακές αποδόσεις, με συνέπεια το εκ νέου «γύρισμα» χαμηλότερα της αγοράς.

Στην περιοχή των 940 μον. ο ΔΤΡ, με χαμηλό σημείο ημέρας τις 903,44, επιβεβαιώνοντας -προσώρας- τη σημαντική στήριξη των 890-900 μονάδων. Ωστόσο η μέχρι τώρα επιβεβαίωση δεν εξασφαλίζει τους long από ένα επόμενο πιθανό «γύρισμα» και δοκιμασία της εν λόγω περιοχής.

Από τον κλάδο, περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank. Η Αlpha Βank παραμένει σε θέση οδηγού για τον κλάδο. Από τις 21 μη τραπεζικές, αυξομειούμενη η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με συνεχείς εναλλαγές, ενώ νωρίτερα σε 9 τίτλους υπερίσχυαν οι αγοραστές.

Κόντρα ανοδική κίνηση για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, με 3,05% στα 9,47 ευρώ, για την Coca Cola στα 28,24, για τη Motor Oil στα 19,22, για την Jumbo στα 14,92, για τον Μυτιληναίο στα 9,89, για τον ΟΠΑΠ στα 9,42, για τον ΤΙΤΑΝα στα 21,95 ευρώ. Αυξημένο volatility στα Mid Caps λόγω των ακραίων διακυμάνσεων κυρίως στις 3 μετοχές του ομίλου Ιντρακόμ και δευτερευόντως σε τίτλους όπως η Cenergy.

Eως το μείον 30% οι μετοχές των Ιντρακάτ, Intralot, Ιντρακόμ, με αφορμή φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά αλλά διαψεύσθηκαν μετά τη διευκρίνιση που δόθηκε από το QCM. Μετά τις 14:30 oι απώλειες για τις τρεις μετοχές μαζεύτηκαν.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως ειδικά στην περίπτωση των συγκεκριμένων τριών μετοχών ήταν άμεση η παρέμβαση των εμπλεκόμενων, οι κινήσεις ήταν συντονισμένες και αποτελεσματικές, ενώ έγκαιρη ήταν η ενεργοποίηση blocks αγοραστών που συνέβαλαν στην ταχύτερη δυνατή απορρόφηση των ανοιχτών εντολών πώλησης, το «ξεκλείδωμα» των limit downs. Αποτέλεσμα τα «κλειδώματα» των μετοχών δεν είχαν διάρκεια και σχετικά γρήγορα οι εμπλεκόμενοι αποκατέστησαν τις ισορροπίες. Να σημειωθεί πως και στις τρεις μετοχές ο τζίρος έφτανε τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Αποτελεσματικές κινήσεις (υπο)στήριξης, σε μικρότερη έκταση έγιναν σε μετοχές των Cenergy, Fourlis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. Στις 41/73 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τις MERKO στο 12% και τα 40 ευρώ, τον Καράτζη στο 3,33% και τα 7,75 ευρώ κ.α

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v