Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη ημέρα… ξεκούρασης για το ΧΑ

Με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων έκλεισε η συνεδρίαση. Μικρές μεταβολές στους δείκτες. Πτώση 4,2% για ΔΕΗ, 2% για τα Folli Follie. Στήριξη από Coca Cola (+2,29%), οριακές κινήσεις στις τράπεζες.

Δεύτερη ημέρα… ξεκούρασης για το ΧΑ

Συνεδρίαση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, που ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όλους όσους υποστήριζαν πως η μείωση της μεταβλητότητας και των ταλαντώσεων των δεικτών, θα συνοδευτεί με σημαντική καθίζηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Μπορεί ο κλαδικός δείκτης Τραπεζών να συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μετά από αρκετές αλλαγές προσήμων, όμως ο σημερινός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων και με σημαντικές βοήθειες από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές), δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, ακόμα και για αυτούς που θα ήθελαν, άμεσα, οι δείκτες να διεκδικήσουν σημαντικά υψηλότερα νούμερα.

Με το γνωστό βαρίδι της ΔΕΗ (-4,22%) και τον τίτλο της Folli Follie Group (-1,84%) να παραμένει στο "ασανσέρ του τρόμου" (κινήθηκε μεταξύ +2,27% και -10,05%) και εμφανώς επιφυλακτικό το μεγαλύτερο κομμάτι του μη Τραπεζικού 25αρη, απέμεινε η ΕΕΕ (+2,29%), στον απόηχο της περιληπτικής ενημέρωσης για την πορεία των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2018 και η όποια προσπάθεια των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί το θετικό πρόσημο για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κάτι που δεν επετεύχθη για τον Γενικό Δείκτη, παρά τις "καθυστερημένες" βοήθειες από Ελ. Πετρέλαια (+0,25%), Motor Oil (+1,55% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Μυτιληναίο (+0,61%) και ΟΠΑΠ (+1,12% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

"H συναλλακτική κόπωση συνιστά φανερή ένδειξη αδυναμίας για περαιτέρω ανοδική κίνηση. Ωστόσο, η υπερκάλυψη – έκπληξη για την έκδοση του ομολόγου της Coral, διαχέει ηχηρή 'ψήφο εμπιστοσύνης' για τις αξιόπιστες επενδυτικές επιλογές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ανοικτά, επομένως, όλα τα ενδεχόμενα για το πρόσημο του Γενικού Δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα αναμένουμε για τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό για το Χ.Α.. Στην παρούσα φάση τα μετοχικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να διατηρούν, τουλάχιστον, ικανοποιητική ρευστότητα, ανάλογα πάντα με το προφίλ ρίσκου. Σήμερα ανακοινώνεται η βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου και ο δείκτης τιμών καταναλωτή Απριλίου. Σε νέο ιστορικό υψηλό βρίσκεται το άνοιγμα αποδόσεων 10ετών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας, στις 245 μονάδες βάσης" ήταν οι επισημάνσεις της Merit Investment Sec.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, την ψυχολογία των λίγων αγοραστών στήριξαν τα μικρά κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών, το θετικό ξεκίνημα της Wall Street αλλά και τα θετικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, όπου σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, τόσο για τους Ελληνικούς (στο 4,09% η απόδοση του 10ετους), όσο και για τους Αμερικανικούς τίτλους (στο 2,96% η απόδοση του 10ετους ομολόγου).

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Eurobank (+1,38%), ενώ μαζί με την Εθνική (-0,46%) προσπάθησαν να επιστρέψουν, ή να πάρουν, σχετική απόσταση ασφαλείας από τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ., κάτι που η πρώτη δεν το πέτυχε παρά το θετικό, τελικό, πρόσημο και η δεύτερη διατηρείται οριακά ψηλότερα των 0,30 ευρώ.

Παρά ταύτα η γενικότερη εικόνα παραμένει εμφανώς επιφυλακτική και τίποτα δεν δείχνει, μέχρι τώρα, πως ο Τραπεζικός θα είναι ο κλάδος που θα ηγηθεί της επόμενης ανοδικής κίνησης, φέρνοντας τους δείκτες προς νέα, βραχυπρόθεσμα, υψηλά.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 972,24 (-0,21%) και 991,89 μονάδων (+1,81%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 979,95 (+0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 977,69 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,35%.

Για τον εν λόγω δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 988 - 996 μονάδων, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν κανένα λόγο ενασχόλησης. Ανοδική διαφυγή δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για την επόμενη κίνηση προς τις 1012 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, απόλυτα αποφασιστική η στήριξη των 939 μονάδων, ενώ πιθανό "γλίστρημα" μπορεί να ανοίξει "καθοδικό μονοπάτι" προς τις 921, 903 και 888 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, "τα 'stress tests' στις Ελληνικές Τράπεζες έδειξαν ότι καμία δεν απαιτείται να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια για να καλύψει δυνητικές ελλείψεις και αυτό είναι πιστωτικά θετικό (credit positive)", τονίζει η Moody’s σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Όπως εξηγεί, οι Ελληνικές Τράπεζες δεν χρειάζεται να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια και αυτό θα τους δώσει χρόνο να εστιάσουν στη μείωση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν, όπως τη χαρακτηρίζει.

Η Moody’s πάντως σημειώνει πως "παρότι το αποτέλεσμα του 'test' δείχνει την αντοχή των εποπτικών κεφαλαίων του κλάδου, σημαντικό μέρος αυτών αποτελεί η αναβαλλόμενη φορολογία (DTAs). Το συντριπτικό ποσοστό (περίπου 16 δισ. ευρώ) είναι επιλέξιμο για μετατροπή σε 'tax credit' που πληρώνονται από το Δημόσιο, αν οι Τράπεζες έχουν ζημίες".

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η συσσώρευση, μετά από συνεχείς συνεδριάσεις υψηλής μεταβλητότητας. δείχνει το επικρατέστερο σενάριο, όμως η προσγείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, βάζει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για κάτι σημαντικά καλύτερο".

Μεταφερόμενοι στις μη Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικότατες βοήθειες στους βασικούς δείκτες, ήταν αυτός της ΕΕΕ, έστω και αν υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 29,14 ευρώ (+4,15%). Το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 28,70 ευρώ, θα δώσει σήμα επανατοποθετήσεων, με την επόμενη, σημαντική, αντίσταση, να εντοπίζεται στην ζώνη 30,45 - 30,87 ευρώ.

Συμπλήρωσε πέντε συνεδριάσεις χαμηλότερα από τα 1,80 ευρώ ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+0,11%) που σήμερα έδειξε διαθέσεις σχετικής ανάκαμψης, αλλά υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας. Αν ο τίτλος διασπάσει καθοδικά τη στήριξη στα 1,70 ευρώ, θα "ανοίξει η καταπακτή" για κίνηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Το ημερήσιο "stop short" στα 1,89 ευρώ.

Διατηρεί την επαφή του με τα πρόσφατα υψηλά ο τίτλος του Τιτάνα (-0,23%), βοηθούμενος και από τις αγορές βασικών μετόχων. Επόμενη, σημαντική, αντίσταση στα 22,40 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 21,05 ευρώ.

Κατεβαίνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, με "ανοιχτές" εντολές αγορών το +3,94% της Κορρές (στην πρώτη πράξη και με 80 τεμ. βρέθηκε στα 6,50 ευρώ, +27,95%), αλλά και το +5,56% της Μινέρβα (η πρώτη πράξη με 5000 τεμ. στα 0,234 ευρώ, +8,33%), ενώ η Pasal (+15,34%) συμπλήρωσε τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες πέντε.

Από την συνεδρίαση της 24/4 είχε να "δει" αρνητικό κλείσιμο η Mermeren (-5,42%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Παπουτσάνης (+1,70%), ενώ "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Σελόντα (+6,63%) και Centric (+6,62%). Να σημειωθεί ότι και για τους δύο παραπάνω τίτλους, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές, προσπάθησε αντίδραση η Creta Farm (+4,64%), επέστρεψαν οι πιέσεις σε Ιντρακόμ (-2,96%) και Intralot (-3,59%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η Κρι Κρι (+3,27%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Αλουμύλ (-1,47%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για τον Λιβάνη (-13,54%), ενώ επτά πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες οκτώ, αθροίζει η ΕΛΧΑ (-0,62%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο Κανάκης (+7,22%), στον απόηχο της αναπάντεχης είδησης για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή, όμως υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας των 4,04 ευρώ (+12,22%) και η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

Τεχνικά, δεν άλλαξαν τα δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για την σχετική αποκατάσταση της τραυματισμένης, τεχνικά, εικόνας, απαιτείται η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 826 μονάδων και η υπέρβαση της ζώνης 834 - 841. Καθοδική κίνηση χαμηλότερα των 810 - 797 μονάδων, θα ξαναβάλει σε δοκιμασία τα πρόσφατα χαμηλά των 786 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,36%), πρώτο μέλημα η διακράτηση των 2131 μονάδων, προκειμένου να μην επιστρέψουν τα σενάρια δοκιμασίας των 2080 - 2055 μονάδων.

Για την σχετική αποκατάσταση της "ομαλότητας", minimum ζητούμενο η υπέρβαση της ζώνης 2160 - 2172, ενώ για να οριστικοποιηθεί η επιστροφή του ανοδικού momentum χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 2202 - 2214 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το τελευταίο διάστημα και ενώ φαινόταν ότι η Αγορά μας είχε κάνει ένα ακόμα βήμα σταθεροποίησης, σε μία υψηλότερη ζώνη διακύμανσης του Γενικού Δείκτη μεταξύ 840 - 880 μονάδων, η εμφάνιση ενός 'μαύρου κύκνου' με την μορφή της γνωστής υπόθεσης σχετικά με την εταιρεία Folli Follie, ήλθε να μας υπενθυμίσει πόσο ευάλωτη είναι η Χρηματιστηριακή μας Αγορά και πόσο ψύχραιμοι θα πρέπει να είναι όσοι ακόμη ασχολούνται με αυτήν" επισημαίνει ο Γιάννης Βλαχάκης.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι μία σειρά θετικών εγχώριων εξελίξεων δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν την Αγορά μας, στην οποία κυριάρχησαν φόβοι σχετικά με την αξιοπιστία των ισολογισμών διαφόρων εισηγμένων εταιρειών, με αφορμή την υπόθεση με την Folli Follie, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος για φημολογίες και έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις. Με την ανάθεση του ελέγχου της εταιρείας στην Ernst & Young, σε συμφωνία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μένει να φανεί, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση του πορίσματος, αν θα υποχωρήσουν και οι ανησυχίες καθώς και οι έντονες χρηματιστηριακές διακυμάνσεις.

Προσπαθώντας να εκτιμήσουμε τους παράγοντες που θα έχουν σημαντική επίδραση κατά το προσεχές διάστημα στην Αγορά, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε μία σειρά θετικών παραγόντων, αλλά και κάποιες εστίες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στις εξελίξεις.

Καταρχήν αποτελεί θετική εξέλιξη η επιτυχής ολοκλήρωση των "stress tests" για τις τέσσερεις συστημικές Τράπεζες η οποία συνοδεύτηκε και από θετικές, σε γενικές γραμμές, εκθέσεις από Διεθνείς Οίκους (Goldman Sachs, Moody’s). Στα μακροοικονομικά φαίνεται ότι υπάρχει βελτίωση σε μεγέθη κατανάλωσης, εξαγωγών και οικονομικού κλίματος.

Παράλληλα, ακούσαμε στο πρόσφατο "Med Petroleum Summit", να αναφέρονται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων εκτιμήσεις σχετικά με τα αποθέματα Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου που βρίσκονται στις Περιοχές Νότια της Κρήτης, οι οποίες σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών οδηγούν σε εκτιμήσεις για Κρατικά έσοδα της τάξεως των 600 δισ. ευρώ, περίπου, σε βάθος 25ετίας.

Σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης αναμένονται στο διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου. Η επιτυχής έκβαση της αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του σχεδίου ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, που με την σειρά του θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Χώρας από τους Διεθνείς Οίκους αξιολόγησης.

Πηγή ανησυχιών θα μπορούσαν να αποτελέσουν τυχόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των παραπάνω, η εμφάνιση κάποιων σοβαρών παρατηρήσεων από την ολοκλήρωση του ελέγχου στην εταιρεία Foll -Follie καθώς και τυχόν αρνητικές εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο.

"Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι το γενικό κλίμα για την Εγχώρια Αγορά, για το προσεχές δίμηνο, είναι κατά βάση θετικό και θα υπάρξει προσπάθεια να σταθεροποιηθούμε σε επίπεδα Γενικού Δείκτη περί τις 880 μονάδες και άνω, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε κάποια από τις παραμέτρους που αναφέραμε παραπάνω" τονίζει ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Ινδικός δείκτης Sensex (-0,21%) υστέρησε, κατά την σημερινή συνεδρίαση, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+0,89%).

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από Χρυσό και Ευρώ, μικρή διόρθωση, μετά το ράλι, για το Πετρέλαιο.
Μένοντας στο τελευταίο, "η επιστροφή της τιμής του Αργού στα $100 το βαρέλι, αποτελεί πλέον ένα πιθανό σενάριο", σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America.

Οι αναλυτές της Αμερικανικής Τράπεζας υποστηρίζουν πως "η κατάρρευση της παραγωγής στη Βενεζουέλα και η πτώση των Ιρανικών εξαγωγών, λόγω των Αμερικανικών κυρώσεων, αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το πλεόνασμα προσφοράς".

Ξεκινώντας από την Ασία, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Κίνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυξήθηκε 1,8% τον Απρίλιο από πέρυσι, ενώ τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί κατά 2,1%. Ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από την πρόβλεψη της Wall Street Journal για 1,9%. Η Κυβέρνηση έχει στόχο να κρατήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα από το 3% φέτος.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Βρετανική μεταποιητική παραγωγή σημείωσε αναπάντεχη πτώση τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας 0,2% σε μηνιαία βάση και ήταν χειρότερη από τη δημοσκόπηση του Reuters που έκανε λόγο για 0,2% άνοδο. Σε ετήσια βάση ήταν 2,5% υψηλότερη, αλλά πάλι χαμηλότερα από το 3,3% που έδειχνε δημοσκόπηση του Reuters.

Συνολικά η βιομηχανική παραγωγή – που περιλαμβάνει και τη Μεταποίηση και την Ενέργεια – αυξήθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με την ανάπτυξη 1,3%, που είχε τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν 0,4%.

Ο τομέας των Κατασκευών υποχώρησε κατά 2,3% τον Μάρτιο, σημειώνοντας την πιο μεγάλη πτώση από τον Αύγουστο του 2012, αλλά σε συμφωνία με τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για μείωση κατά 2,2%.

Το Εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε στα 10,203 δισ. Στερλίνες τον Φεβρουάριο, από 12,228 δισ. τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις.

Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές. Όπως σημείωσε, "η αδύναμη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της έναρξης του 2018 ήταν πιθανόν μόνο προσωρινή, αλλά θέλει να δει μία άνοδο τους επόμενους μήνες πριν αυξήσει τα επιτόκια".

Η BoE αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της τον Αύγουστο.
Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού¨, οι τιμές καταναλωτή ανέκαμψαν τον Απρίλιο λιγότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,2% τον Απρίλιο, μετά από πτώση 0,1% το Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,3%.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5% τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2017. Το Μάρτιο ο πληθωρισμός είχε κινηθεί στο 2,4%.

Εξαιρουμένης της ευμετάβλητης κατηγορίας των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,1%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος την προηγουμένη εβδομάδα, κοντά σε χαμηλό 49 ετών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διατηρήθηκαν στις 211.000 την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαϊου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στις 218.000.

"Η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) υποχώρησε τον Απρίλιο στα 10,21 δισ. ευρώ, από 13,55 δισ. ευρώ το Μάρτιο", ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τις εντυπώσεις της από την επίσκεψη στην Αθήνα και τα ραντεβού με Ευκλείδη Τσακαλώτο, εκπροσώπους των Θεσμών αλλά και του Τραπεζικού τομέα καταγράφει η HSBC, σε νέα έκθεσή της για την Ελλάδα. Όπως σημειώνει, τέσσερα είναι τα θέματα στην ατζέντα: κλείσιμο αξιολόγησης, ελάφρυνση χρέους, συμμετοχή ΔΝΤ και η φύση της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Για ολοκλήρωση ενός σημαντικού ορόσημου από τις Ελληνικές Τράπεζες, στον δρόμο προς ένα πιο "φυσιολογικό" Τραπεζικό περιβάλλον στη Χώρα, κάνει λόγο η DRRS, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του "stress test".
Ο Οίκος σημειώνει ότι οι βασικοί δείκτες εποπτικών κεφαλαίων (CET1) των τεσσάρων Τραπεζών στο δυσμενές σενάριο, παρέμειναν πάνω από το 5,5%, δείχνοντας ότι οι Τράπεζες έχουν επαρκή "μαξιλάρια" ρευστότητας.
Η DBRS συμπεραίνει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του "stress test", λογικά θα μειώσει τις ανησυχίες για νέα ανακεφαλαιοποίηση και θα διευκολύνει την καλύτερη πρόσβαση στις Αγορές, μειώνοντας το premium που καταβάλλουν οι τέσσερις Τράπεζες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τον στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement έως το προσεχές Eurogroup στις 24 Μαϊου επαναλαμβάνει ο Μάριο Σεντένο σε επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, για τα αποτελέσματα της προηγούμενης συνεδρίασης του Οργάνου.

Όπως αναφέρει, σε αυτή ενημερώθηκαν από τους Θεσμούς για την κατάσταση αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση και ανακοινώθηκε η επιστροφή τους στην Αθήνα στις 14 Μαϊου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των εννέα μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 824,88 (+0,76%) και χαμηλό τις 815,51 μονάδες (-0,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 818,86 (+0,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 817,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,12%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 53,3 εκατ., από τα οποία τα 11,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ και ΦΦΓΚΡΠ απέσπασαν το 40,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΕΕ και Eurobank.

Δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Grivalia και Jumbo.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, παρά ταύτα 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με απόφαση του Χ.Α. η μετοχή της εταιρείας "Ευρωσύμβουλοι" μεταφέρονται στην Κατηγορία "Επιτήρησης". Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 11ης Μαΐου 2018.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση με θετικό τελικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε και λόγω μεταβλητότητας, από μικρή αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.022 συμβόλαια).

Στα 8.311 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.362 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.866, 1.427 για τον Μάιο και 439 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.139,5) κινήθηκε μεταξύ 2.130,5 και 2.158,25 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.948), Εθνική (17.769), MIG (3.942), Alpha Bank (4.642), Πειραιώς (2.389), ΔΕΗ (1.036), Μυτιληναίο (146), Intralot (705), Ελ. Πετρέλαια (101), Viohalco (112), ΟΠΑΠ (166), Folli Follie Group (1.142), Cenergy (150), Ελλάκτωρα (131), Ιντρακόμ (125), ΟΤΕ (188).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 78.455, Eurobank 24.686, Εθνική 148.247, Alpha Bank 22.668, Πειραιώς 15.744, ΔΕΗ 10.671, Ελλάκτωρα 10.101, ΑΔΜΗΕ 10.015.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                             Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.040.653 τεμ., (από 14.040.653 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.009.578 τεμ. (101.009.578), Πειραιώς 17.800.367 τεμ. (17.835.367), ΔΕΗ 5.398.586 τεμ. (5.399.484), Eurobank 22.678.325 τεμ. (23.004.004), Folli Follie Group 2.359.448 τεμ. (1.902.506).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v