Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν έγινε το… κάτι παραπάνω στο ΧΑ

Δεύτερη ημέρα ανοδικής αντίδρασης αλλά με το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Με βοήθειες από Fosun στο +8 η Folli Follie, αντίδραση και για τη ΔΕΗ. Η εικόνα στις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη και τα blue chips που έχουν ενδιαφέρον.

Δεν έγινε το… κάτι παραπάνω στο ΧΑ

Δεύτερη μέρα ανοδικής αντίδρασης, με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως όσοι επαγγελματίες του χώρου παρακολούθησαν την σημερινά δρώμενα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, από αρχής μέχρι τέλους, μάλλον δεν έφυγαν περισσότερο ήσυχοι από τα γραφεία τους, μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Στους "αστερίσκους" της σημερινής συνεδρίασης, η σημαντική υποχώρηση του τζίρου, η εμφανής οπισθοχώρηση των βασικών δεικτών από τα πρωινά υψηλά και το κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας, αλλά και η επιστροφή των αρνητικών μηνυμάτων από τις Αγορές ομολόγων, παρά την νέα αποκλιμάκωση του επιτοκίου από την σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο μειώθηκε στο 0,59%, από 0,79% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία.

Παρά ταύτα συνεχίστηκαν οι πωλήσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους να σκαρφαλώσει στο 4,23%, ενώ η ανοδική τάση των αποδόσεων επεκτάθηκε και στα Αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να ξαναπιάνει το 3%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

"H απόφαση Τραμπ για απόσυρση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν συνιστά πλήγμα για τις Αγορές, με την τιμή του Πετρελαίου να κινείται πάλι ανοδικά και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα να επανέρχεται στη Μ. Ανατολή, εξελίξεις που αναμένεται να επιτείνουν την ήδη ψηλή μεταβλητότητα και στο Χ.Α." ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Καλοδεχούμενη η προσπάθεια επαναφοράς της Αγοράς μετά τις πιέσεις που προηγήθηκαν, αλλά επιθυμούμε μια τουλάχιστον σταθεροποιητική εικόνα για τις επόμενες 2 - 3 συνεδριάσεις. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες η κατοχύρωση της περιοχής τεχνικών αντιστάσεων μεταξύ 835 - 850 μονάδων, είναι, πιθανώς, μια δύσκολη υπόθεση χωρίς την ύπαρξη θετικών καταλυτών, όπως την ύπαρξη εξελίξεων σχετικά με το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος. Η ισοτιμία ευρώ / δολάριο ενδέχεται να σταθεροποιηθεί στην περιοχή του 1,17 - 1,18, ενώ σημαντική διαφοροποίηση από αυτά τα επίπεδα θα επηρεάσει καθοριστικά και τους αντίστοιχους μετοχικούς δείκτες" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινή συνεδρίασης, το "σήριαλ" της Folli Follie Group (+8,19%) καλά κρατεί. Άλλωστε δεν υπήρχε παράγοντας της Αγοράς που να περιμένει ταχύτατες εξελίξεις.

Έτσι, επανήλθε η "Quintessential Capital Management" για το θέμα των σημείων πώλησης της Folli Follie, μετά τη σχετική λίστα που δημοσιοποίησε η FF. Σύμφωνα με την "QCM", "η λίστα της FF δημοσιοποιήθηκε για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του fund, αναφορικά με τον αριθμό των σημείων πώλησης, ωστόσο η FF δεν έχει εξηγήσει γιατί οι πληροφορίες που παρείχε για το δικό της store locator, περιλαμβάνει τουλάχιστον 100, ή περισσότερα κλειστά καταστήματα".

Επίσης, σχολιάζει πως η λίστα της FF έχει τέτοια μορφή, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιβεβαίωση σημαντικών πληροφοριών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Κινεζική "Fosun", με αγορές μετοχών, ανέβασε το ποσοστό της από 13,886%, σε 15,007% και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο για το σημερινό θετικό πρόσημο του τίτλου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, "στην πρόσληψη της 'Ernst&Young' ως Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή, που θα αναλάβει την εξέταση των οικονομικών καταστάσεων μητρικής και ομίλου, κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες του 'Euro2day.gr', η Folli Follie. Σημειώνεται ότι η κίνηση προήλθε μετά από υπόδειξη της Επ. Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να διαλευκανθεί η βασιμότητα των κατηγοριών της QCM".

Εννοείται ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα, για τον τίτλο της ΦΦΓΚΡΠ δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή τεχνική προσέγγιση, καθώς η τάση μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό και η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, όμως θα είναι μία πρώτη θετική ένδειξη το επιβεβαιωμένο κλείσιμο του τίτλου υψηλότερα της ζώνης των 9,60 - 9,90 ευρώ.

Ανεξαρτήτως όλων των παραπάνω, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να δηλώνουν ανήσυχοι, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση της ΦΦΓΚΡΠ, ανεξάρτητα από την τελική της έκβαση, δημιούργησε "πρόσφορο έδαφος" στην αρνητική φημολογία που θα εμφανίζεται κατά διαστήματα, αναφορικά με τις λογιστικές καταστάσεις, κυρίως, των εξωστρεφών Ελληνικών εισηγμένων και σε συνεδριάσεις πανικού κανείς δεν θα βλέπει τις αγοραστικές ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιάζονται.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη του φίλου Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.), σύμφωνα με την οποία, "κατά την χθεσινή συνεδρίαση βιώσαμε ένα 'flash crash', σαν να πανικοβλήθηκε η Αγορά και έβγαλε όλο το φόβο της σε 'χαρτιά' που κάποιοι, στο πίσω μέρος του μυαλού τους, θεώρησαν πως μπορεί να έχουν την τύχη της Folli Follie, ή που ο ισολογισμός δείχνει ότι δεν μπορούν να βγάλουν κέρδη, ή που δεν μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια κ.α. Περνάμε σε αναθεώρηση των αριθμών με ένα νέο ασφάλιστρο κινδύνου και πλέον απαιτείται περισσότερη 'καχυποψία' και καλό θα είναι οι επενδυτές να ζητούν να δουν κέρδη και cash flow, ενώ όλα δείχνουν ότι η Αγορά θα χρειαστεί τον χρόνο της, για να ξεπεράσει την υφιστάμενη κρίση αξιοπιστίας".

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και σήμερα επιβεβαιώθηκε η υφιστάμενη επιφυλακτικότητα, παρά το ξεκίνημα με ανοδική "ουρά".

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 994,66 μονάδες (+2,13%), για να ακολουθήσει, σχεδόν, μόνιμη πλαγιολισθητική κίνηση μέχρι τις 969,58 (-0,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 972,73 (-0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 974,28 μονάδες με οριακά κέρδη 0,04%.

Για τον εν λόγω δείκτη, αν και δοκίμασε την υπέρβαση των 990 μονάδων, που θα ήταν μία θετική ένδειξη, η σημαντική υποχώρηση και το κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας, επαναφέρει το σενάριο δοκιμασίας της στήριξης στις 921 μονάδες.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των ημερήσιων διαγραμμάτων και όσον αφορά τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, για την Alpha Bank (+0,46%) το ημερήσιο "stop long" έχει ανέβει στα 2,03 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιβεβαιωμένης υπέρβασης των 2,18 ευρώ, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αναρρίχησης προς την επόμενη αντίσταση των 2,38 ευρώ.

Η χθεσινή επίδοση έδωσε σήμα εξόδου για την Εθνική (0%), με το ημερήσιο "stop short" να εντοπίζεται στα 0,35 ευρώ. Η ενδιάμεση αντίσταση στα 0,32 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 0,297 ευρώ.

Στην περίπτωση της Eurobank (-1,36% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,01 - 1,04 και 1,17 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 0,902 ευρώ.

Τέλος για την Πειραιώς (+1,30%), η υπέρβαση των 3,22 ευρώ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 3,30 και 3,70 ευρώ. Στα 3,03 ευρώ το "stop long".

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν, σύντομα, στον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία επιδιώκουν οι Τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, καθώς αυξάνεται η εποπτική πίεση, ενώ οι πρόσθετες προβλέψεις για συντελεσθείσες (TAR) και αναμενόμενες ζημιές (IFRS 9) δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δραστικές λύσεις, ιδιαίτερα στις υπερχρεωμένες μεγάλες εταιρείες. Ο SSM έχει διαμηνύσει στις Τράπεζες ότι ως τον Οκτώβριο, όταν και θα ξεκινήσει η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης, θα πρέπει να δώσουν επαρκές δείγμα ότι λειτουργούν τα νέα 'εργαλεία', μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ταχύτερα από τους στόχους. Αν το πράξουν, ίσως βελτιωθεί η κατηγορία κινδύνου, στην οποία τις κατατάσσει, εξαιτίας του ιδιαίτερα υψηλού αποθέματος 'κόκκινων' δανείων, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση του ελάχιστου εποπτικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνο θα παραμείνουν καθηλωμένες στην υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου, αλλά είναι πιθανόν να ζητηθεί η υποβολή σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης, τα οποία θα περιλαμβάνουν δράσεις περαιτέρω μείωσης στα κόστη και περιορισμού δραστηριοτήτων σε εξωτερικό και εσωτερικό".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος του ΟΤΕ (+1,41%), στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2018. Αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 11,72 ευρώ, τότε θα μπορεί να αναμετρηθεί με το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 12,00 ευρώ. Αντίθετα, καθοδική διάσπαση των 11,46 ευρώ (ημερήσιο "stop long"), μπορεί να ανοίξει διάδρομο υποχώρησης προς τα 10,50 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της ΔΕΗ (+3,49%). Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Επόμενες αντιστάσεις στα 2,38 και 2,72 ευρώ, ενώ αμέσως μετά "περιμένει" το ημερήσιο "stop short" στα 2,92 ευρώ. Τελευταίο "προπύργιο" των "buyers" στα 2,04 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, ο όμιλος Intralot (+4,09%) ανακοίνωσε ότι μέσω της ελεγχόμενης θυγατρικής της, Intralot Global Holdings BV, προχώρησε στην επαναγορά ομολογιών ύψους €1,5 εκατ. (€500M, 5.25% Senior Notes due 2014 ISIN XS1685702794) έναντι μετρητών. Οι εν λόγω ομολογίες διαπραγματεύονται στην Αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου. Η μετοχή επέστρεψε σε θετικό κλείσιμο μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όπως και η Ιντρακόμ (+1,64%), ενώ με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και η Ιντρακάτ (+1,67%) μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν συνυπολογιστεί η πίεση που προηγήθηκε, η αντίδραση και των τριών τίτλων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον αδύναμη.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Τζιρακιάν (-3,85%), έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά, αθροίζει η ΕΛΧΑ (-0,62%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η Autohellas (+2,54%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Γενική Εμπορίου (+4,03%), ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Mermeren (+9,28%). Αν δεν υπάρχει κάποια εντυπωσιακή ανακοίνωση στην επικείμενη γ.σ. της 5/6, η κεφαλαιοποίηση έχει αρχίσει να γίνεται "απαιτητική".

Ευνόητο είναι ότι με το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, η σημερινή συνεδρίαση δεν άφησε και τις καλύτερες τεχνικές παρακαταθήκες, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 821 - 831, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, θα είναι ιδιαίτερα αρνητική ένδειξη το κλείσιμο χαμηλότερα των 797 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,15%), η πρώτη αντίσταση στις 2160 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 2080 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η αβεβαιότητα σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη εισηγμένων εταιρειών, που προκλήθηκε λόγω του θέματος της ΦΦΓΚΡΠ, ανοίγει τον "ασκό του Αιόλου", καθώς κανείς δε μπορεί να γνωρίζει πότε θα υπάρξει το επόμενο "χτύπημα" και σε ποιον τίτλο" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η υπεραντίδραση της Αγοράς στο συγκεκριμένο περιστατικό, απέδειξε πόσο ευάλωτη είναι η επενδυτική διάθεση στην παρούσα φάση, αλλά και το πόσο εύκολα χειραγωγήσιμη μπορεί να γίνει η Αγορά λόγω της "ρηχότητάς" της.

Ίσως, και με δεδομένη την ολοκλήρωση των Τραπεζικών "stress test" και ενώ το θέμα του Κρατικού χρέους δεν σημειώνει ουσιαστική πρόοδο, η Αγορά να έψαχνε μία οποιαδήποτε αφορμή προκειμένου να διορθώσει. Αυτή η αφορμή βρέθηκε και μάλιστα τη στιγμή που οι Ξένες Αγορές έχουν πλαγιοανοδικές τάσεις, άρα δεν μπορούν να πάρουν το "φταίξιμο" για την αύξηση της μεταβλητότητας.

Από διαγραμματική άποψη, ο Γενικός Δείκτης έχει σημαντικές στηρίξεις στις 787 και στις 767 μονάδες και αντιστάσεις στις 840 και στις 865. Η τάση θα γυρίσει σε θετική με παραμονή του Δείκτη πάνω από τον 30άρη εκθετικό μέσο όρο, που βρίσκεται στις 825 μονάδες. "Θετική κρίνεται και η χθεσινή ενδοσυνεδριακή αντίδραση από τα χαμηλά ενός μήνα, που δημιούργησε candlestick αντιστροφής τύπου 'Hammer", τονίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,44%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,44%).

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την "Γηραιά Ήπειρο", απότομη υποχώρηση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Η μεταποιητική παραγωγή, σύμφωνα με τους Financial Times, υποχώρησε 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ συνολικά η βιομηχανική παραγωγή είχε απώλειες 1,3%. Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Μάρτιο – 0,4% χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο και ενώ οι προσδοκίες ήταν για άνοδο 0,4%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού χονδρικής επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, βασική μέτρηση για τον βιομηχανικό πληθωρισμό που συχνά θεωρείται ως ένδειξη για την πίεση στις τιμές καταναλωτή, ενισχύθηκε 2,6% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Ήταν λιγότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών, που έκαναν λόγο για αύξηση 2,8% και κινήθηκε πτωτικά από το 3% του Μαρτίου.

Σε μηνιαία βάση, ενισχύθηκε 0,1%, σημειώνοντας υποχώρηση από το 0,3% του Μαρτίου, ενώ ήταν και πάλι χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται, σταδιακά, να ενισχυθεί περαιτέρω, μετά από μια εξαιρετική σεζόν για τον Τουρισμό το 2017 και λόγω της αυξανόμενης απασχόλησης", αναφέρει στις νέες οικονομικές της προβλέψεις για το 2018 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η EBRD εκτιμά πως η βελτίωση των τάσεων στις επενδύσεις, στην απασχόληση και στο κλίμα θα συνεχιστούν τόσο το 2018, όσο και το 2019 και θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας κατά 2,2% φέτος και κατά 2,3% το 2019.

"Μέτριο τρίμηνο όσον αφορά στα κέρδη, αλλά ισχυρά αποτελέσματα στο μέτωπο της μείωσης των 'κόκκινων' δανείων θα εμφανίσει η Πειραιώς, η οποία ανακοινώνει αύριο το Q1, μετά το κλείσιμο της Αγοράς", σύμφωνα με την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

Τα αποτελέσματα Q1 αναμένεται να είναι ικανοποιητικά, όσον αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και της ρευστότητας και με χαμηλότερη έκθεση στον ELA. Ωστόσο, στο μέτωπο της κερδοφορίας, αναμένεται ένα ακόμη ζημιογόνο τρίμηνο, λόγω χαμηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους και έκτακτων παραγόντων που θα πλήξουν τις λειτουργικές δαπάνες.

Η Τράπεζα αναμένεται να εμφανίσει ζημίες ύψους 45 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

"Δεδομένου ότι η Folli Follie χρειάζεται με διαφάνεια να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς του 'QCM' αν πρόκειται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Επενδυτών, η λίστα που παρουσίασε απέχει πολύ από το να είναι μια καλή αρχή", τονίζει η στήλη "Alphaville" των Financial Times.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 827,79 μονάδες (+1,21%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 818,96 (+0,13%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 818,67 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,09%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 59,6 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΚΤΙΝ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΤΙΤΚ), ενώ ΦΦΓΚΡΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ. Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και Μυτιληναίος.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ και Μυτιληναίος.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση με θετικό τελικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε από σημαντική συρρίκνωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.410 συμβόλαια).

Στα 8.362 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.391 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.560, 1.393 για τον Μάιο και 167 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.133,5) κινήθηκε μεταξύ 2.130 και 2.160 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.290), Εθνική (13.689), MIG (2.917), Alpha Bank (5.172), Πειραιώς (2.237), ΔΕΗ (2.293), Μυτιληναίο (227), Intralot (875), Ελ. Πετρέλαια (127), Viohalco (221), ΟΠΑΠ (242), Folli Follie Group (1.567).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 80.193, Eurobank 24.792, Εθνική 148.587, Alpha Bank 22.167, Πειραιώς 15.693, ΔΕΗ 10.922, Ελλάκτωρα 10.188, ΑΔΜΗΕ 10.003.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                               Name of Issuer                  NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.040.653 τεμ., (από 13.789.014 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.009.578 τεμ. (99.361.361), Πειραιώς 17.835.367 τεμ. (17.858.929), ΔΕΗ 5.399.494 τεμ. (5.399.484), Eurobank 23.004.004 τεμ. (23.004.004), Folli Follie Group 1.902.506 τεμ. (907.102).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v