Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατάει τα κέρδη του το ΧΑ

Με βοήθειες από τα blue chips, η άνοδος του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 820 μονάδες. Σταθεροποιητική κίνηση και τζίρος στο τραπεζικό ταμπλό, «ανάσες» για Folli Follie. Υπεραποδίδουν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil.

Κρατάει τα κέρδη του το ΧΑ

Στην Ευρώπη τηρείται στάση αναμονής για την αντίδραση -σήμερα- της Wall Street στις τελευταίες κινήσεις Τραμπ.

Οριακά χαμηλότερα στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 12.893 μονάδες, στη Νέα Υόρκη υψηλότερα 0,37% τα futures του S&P 500 στις 2.680 μονάδες.

Αυτά εκτός, γιατί εντός συνεχίζεται η προσπάθεια αποκατάστασης των... ζημιών που επέφερε η «υπόθεση FF Group», με σχετικά ικανοποιητικά, προσώρας, αποτελέσματα.

Σταθερά πάνω από το όριο των 797-800 στις 820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με την επίμαχη μετοχή να παίρνει ανάσες αλλά με τον τραπεζικό κλάδο να έχει «γυρίσει» σε οριακά αρνητικό έδαφος. Μοιρασμένη η εικόνα για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αποθαρρυντική ένδειξη η νέα άνοδος/επιβάρυνση της απόδοσης του 10ετούς, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Στο εύρος των 818,49-827,79 μονάδων ο ΓΔ, στις 820 νωρίτερα (0,28%), με τον ΔΤΡ από το αρχικό υψηλό των 994 έως τις 971 νωρίτερα σε καθοδική πορεία. Ανοδική ήταν του 10ετούς στα 4,228% ενώ πριν από μία ώρα είχε φτάσει και στα 4,263%.

Χρηματιστηριακός παράγων δεν συνέδεε μεν άμεσα την επιβάρυνση της απόδοσης με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία στο χρηματιστήριο, πλην όμως σε κάποιο βαθμό συνέβαλε και αυτό στην όλη κατάσταση. Η εικόνα των αγορών ομολόγων, με τα επιτόκια να «τσιμπούν», δυσχεραίνει την προσπάθεια της Αθήνας να βγει σχετικά άμεσα στις αγορές με ένα νέο ομόλογο, ενώ και η «βαριά» εικόνα που διαμορφώνεται στο εταιρικό ομόλογο μίας διεθνώς γνωστής ελληνικής εταιρείας αφήνει τη σκιά της.

Ακραίες διακυμάνσεις για τα δύο εταιρικά ομόλογα του FF Group (περισσότερα στον Εκηβόλο), με βαθιά υποτίμηση στα μέσα της συνεδρίασης, αποτελούν μία άλλη όψη ενός προβλήματος που και σύνθετο είναι και σε βάθος εκτείνεται.

Το ενθαρρυντικό είναι πως ο μεγάλος όγκος συναλλαγών/τζίρου έχει μεταφερθεί και πάλι στον τραπεζικό κλάδο (ενώ τις προηγούμενες 2-3 ημέρες μονοπωλούσε το FF Group), με το 49% να έχει πραγματοποιηθεί σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Με θετικό πρόσημο Εθνική και Πειραιώς, με αρνητικό Αlpha Βank και Eurobank, σε ένα σχετικό rotation ρευστότητας/θέσεων, με αποτέλεσμα τη συντήρηση του κλαδικού δείκτη πάνω από τις 960-970 και έχοντας νωρίτερα προσεγγίσει την περιοχή των 1.000 μονάδων.

Από τα 21 blue chips του δείκτη, στα 9 υπερισχύουν οι αγοραστές και στα 12 οι πωλητές. Μεγαλύτερη απόδοση για τη μετοχή του FF Group, που κερδίζει και άλλο μέρος από το χαμένο έδαφος. Εως τα 9,26 ευρώ, θυμίζοντας πως η διόρθωση ξεκίνησε από τα επίπεδα των 14+ για να φτάσει έως τα χαμηλά των 6,64, απ' όπου και αντιδρά. Αξία συναλλαγών πάνω από τα 9 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 41 εκατ.) ενώ πέραν των 4 τραπεζικών ακολουθούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo, Intralot. 

Ενθαρρυντικό για τους long το ότι σήμερα αντιδρούν ανοδικά και οι δύο μετοχές ΟΤΕ-ΟΠΑΠ, για την πρώτη με αφορμή και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πριν τη συνεδρίαση, για τη δεύτερη επιχειρώντας αντίδραση από τα 9,225 ευρώ. Αυξημένοι τζίροι σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ενώ συγκριτικά αυξημένος και στη μετοχή της ΔΕΗ, όπου επίσης επιχειρείται ανοδική αντίδραση.

Με αγοραστές στις μετοχές των ΔΕΗ, Εθνικής, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΙΤΑΝ, FF Group. Μεγαλύτερη απόδοση, στις 16:00, με 9,12% για τη μετοχή του ομίλου.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν η προσπάθεια επαναφοράς της Intralot (5%), η υπεραπόδοση τίτλων όπως των ΥΓΕΙΑ, Νηρέας, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, ASco, Attica Bank.

Σε απόλυτη ισοπαλία, 52/52, η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v