Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Στάση» με... ανύπαρκτο τζίρο!

Στις 765 μονάδες παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο, ενδεικτικό της επενδυτικής «άπνοιας», να προσγειώνεται μόλις στα 18,6 εκατ. Ξεχώρισε η Πειραιώς από τις τράπεζες, άνοδος για Coca Cola. Τι λένε οι αναλυτές.

Χρηματιστήριο: «Στάση» με... ανύπαρκτο τζίρο!

Ακόμα μία συνεδρίαση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη, εν μέσω συνεχών εναλλαγών προσήμων, να διεκδικεί την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και να την στερείται μέσω των τελικών δημοπρασιών και τους επαγγελματίες του χώρου να ψάχνουν τις ατζέντες τους, αναζητώντας την ημερομηνία έναρξης της Καλοκαιρινής τους αδείας (!)

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη χωρίς τις βοήθειες των Ευρωπαϊκών Αγορών (μέχρι τις 17.00 αρκέστηκαν σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, περιμένοντας την σημερινή ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο), με τον Δείκτη να αρκείται σε κίνηση οριακά μεγαλύτερη των τεσσάρων μονάδων και με τα μηνύματα να συνεχίζονται ουδέτερα από την Αγορά ομολόγων (συνεχίστηκε η πλάγια κίνηση, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,81%).

Ανεξαρτήτως του τελικού προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση προστέθηκε με ιδιαίτερη ευκολία στην "νηοπομπή" των απογοητευτικών συνεδριάσεων των τελευταίων ημερών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), αυξάνοντας κατακόρυφα τις ανησυχίες των επαγγελματιών του χώρου, ακόμα και για το άμεσο μέλλον.

Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι αν συνεχιστεί η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, σενάριο απόλυτα πιθανό καθώς θα "κορυφώνονται τα μπάνια του Λαού", όλο και περισσότερες ΑΧΕ θα έρχονται αντιμέτωπες με αυξημένα θέματα ρευστότητας, τα οποία ασφαλώς και δεν μπορεί να καλύψει ένας τζίρος που δείχνει την τάση να προσγειωθεί και χαμηλότερα των είκοσι εκατ. ευρώ (!)

"Η ασάφεια γύρω από τα αποτελέσματα της συνάντηση Τραμπ -Πούτιν οδήγησε στη σταθεροποίηση της Wall Street και κατ΄ επέκταση των Διεθνών Αγορών. Επομένως, το διεθνές περιβάλλον δεν θα ασκήσει θετική επιρροή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που πρέπει να βρει εσωτερικούς καταλύτες για να συνεχίσει για 4η συνεχόμενη ημέρα την ανοδική του κίνηση, ενδεχόμενο που έχει χαμηλή πιθανότητα για να συμβεί" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι πλην Πειραιώς (+1,25%) που κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο", τόσο οι Alpha Bank (-0,51% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Eurobank (+0,70%) και Εθνική (-0,08%), όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 852,08 (-0,23%) και 858,52 μονάδων (+0,52%), στις 17.00 βρέθηκε στις 857,94 (+0,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 854,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,10%.

Μένοντας στον Τραπεζικό δείκτη και την τεχνική του εικόνα, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, που απευθύνονται σε παίκτες με πιο "αργά αντανακλαστικά", ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 894 μονάδες, που πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος των αγοραστών, με ενδιάμεση αντίσταση στις 865 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 894 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 920 μονάδες. Από την άλλη, όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει, με κλεισίματα, χαμηλότερα των 865 μονάδων, ο χρόνος μετράει υπέρ των πωλητών.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "την υποψηφιότητα του Παύλου Μυλωνά για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα προέκρινε πριν από λίγο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Εκτελεστική Επιτροπή όσο και το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισαν να προτείνουν με ξεκάθαρο τρόπο προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ τον Παύλο Μυλωνά για νέο CEO. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και 2,5 μήνες, ο Παύλος Μυλωνάς εκτελεί προσωρινά καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου, μετά την αποχώρηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη".

Λίγα βήματα πριν την έξοδο στις Διεθνείς Αγορές βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου που θέλουν την Αθήνα να "γιορτάζει" την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στις 20 Αυγούστου, με μια πετυχημένη έκδοση ομολόγου.

Στην Αθήνα, το Οικονομικό Επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τηρούν στάση αναμονής, αναφορικά με τα επόμενα βήματα εξόδου της Χώρας στις Αγορές. Το βασικό μήνυμα που στέλνουν είναι "δεν βιαζόμαστε" και κάνουν το σχεδιασμό τους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η απουσία σημαντικών ειδήσεων, περιορίζει ακόμα περισσότερο το μειωμένο ενδιαφέρον για τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., με εξαίρεση την περίπτωση του Ελλάκτωρα, λόγω της κόντρας των βασικών Μετόχων και των υψηλών όγκων που διακινεί η μετοχή".

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου δεν ήταν πολλοί οι τίτλοι που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, ανεξαρτήτως προσήμου, με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας (Viohalco -2,07%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,49%, ΕΕΕ +1,23%, ΕΥΔΑΠ +1,41%, ΟΠΑΠ -1,07%, Σαράντης -1,34%, Τέρνα Ενεργειακή +1,50%, Τιτάν -1,20%).

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lamda Development (+0,63%) με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Ο τίτλος έχει μπροστά του την σημαντική ζώνη αντίστασης 6,40 - 6,65 ευρώ, με το ημερήσιο "stop long" να εντοπίζεται στα 6,04 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τέρνα Ενεργειακή (+1,50%) με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 5,40 ευρώ, δίνει προϋποθέσεις κίνησης προς τα 5,90 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 5,23 ευρώ και οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στα 4,94 - 4,90 και 4,70 - 4,65 ευρώ.
Συνεχίζει να "ταλαιπωρείται" πέριξ των 4,60 ευρώ ο τίτλος της ΕΧΑΕ (-0,97%), που σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας.

Το ημερήσιο "stop short" στα 4,72 ευρώ και αμέσως μετά η ζώνη 4,90 - 5,30 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 4,50 ευρώ, επιτρέπει την υποχώρηση προς τα 4,30 - 4,10 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΛΧΑ (+1,79%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Σελόντα (+1,29%) και Τρ. Αττικής (+4,09%), κάτι κινείται στην BriQ (+2,16%), ανέβασε συναλλαγές η Quest (+0,84%), κοντά στα ιστορικά του υψηλά ο Ικτίνος (+0,80%), από τις 10/7 έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο το Πλαίσιο (+1,22%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η Attica Group (+4,11%).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το Χ.Α. θα παραμείνει στο "τραινάκι της αδιαφορίας", όσο δεν διαφαίνεται ο καταλύτης που θα βγάλει τον Γενικό Δείκτη από το εύρος των 735 - 785 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο Δείκτης έχει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 785 - 808, που οριοθετείται από τους δύο ΚΜΟ 30 εβδομάδων και τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 εβδομάδων. Η υπέρβαση και μετατροπή της σε στήριξη αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για να επιστρέψει ο Δείκτης σε βιώσιμο ανοδικό βηματισμό, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 843 μονάδες.

Το ιδανικό σενάριο για τους αγοραστές, θα ήταν η πρώτη διόρθωση να μην δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 759 - 754 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,13%), στις 2046 - 2049 μονάδες, συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών, ενώ αμέσως μετά "περιμένουν" οι 2055 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Πλησιέστερη κρίσιμη στήριξη στις 2005 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Επιστρέφοντας στα υπόλοιπα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 762,98 (-0,36%) και 767,2 μονάδων (+0,19%), στις 17.00 βρέθηκε στις 767,02 (+0,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 765,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,05%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 18,3 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ απέσπασαν το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ και ΑΡΑΙΓ.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΔΜΗΕ, ΓΡΙΒ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Fourlis και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Τιτάν.
Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex (+0,54%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,25%). Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street. Προσπαθεί να αντιδράσει το Πετρέλαιο, απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών στην Κίνα τον Ιούνιο. Η μέση τιμή των νέων κατοικιών σε 70 Κινεζικές Πόλεις αυξήθηκε 1,1% τον Ιούνιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στη διάσκεψη κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας στο Τόκιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ - Ιαπωνίας.

"Η εμπορική συμφωνία είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ διαπραγματευτεί η ΕΕ και θα δημιουργήσει μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών που θα καλύπτει πάνω από 600 εκατομμύρια Ανθρώπους", όπως τονίζει η ΕΕ στην σχετική της ανακοίνωση, στέλνοντας ένα μήνυμα εναντίωσης στον προστατευτισμό του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από την Ιαπωνία, ο Τουσκ και ο Γιούνκερ έκαναν έναν σταθμό στο Πεκίνο, με την ευκαιρία της 20ης Συνόδου ΕΕ -Κίνας, με τον ίδιο σκοπό, τη σύσφιγξη των σχέσεων απέναντι στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του μισθού στη Βρετανία, στο χαμηλότερο επίπεδο του εξαμήνου.

Ο μέσος εβδομαδιαίος μισθός αυξήθηκε 2,5% σε ετήσια βάση, κατά τους τρεις μήνες μέχρι το Μάιο, επιβραδύνοντας από το 2,6% του προηγουμένου τριμήνου. Η αύξηση των μισθών εκτός των επιδομάτων, επιβραδύνθηκε στο 2,7%.

Τα σημερινά στοιχεία εμφάνισαν ότι ο δείκτης της ανεργίας παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975, στο 4,2%, ενώ το ποσοστό των Ανθρώπων σε απασχόληση αυξήθηκε στο 75,7%, καθώς δημιουργήθηκαν 137.000 θέσεις εργασίας στο τρίμηνο μέχρι το Μάιο.

"Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 25 Ιουλίου, ανακοίνωσε την Τρίτη. Οι δύο Ηγέτες θα συζητήσουν για το Εμπόριο", σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Fed ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,6% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,5% τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,6%.

O Τζερόμ Πάουελ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας, στην κατάθεσή του στη Γερουσία, υποστηρίζοντας πως τα ρίσκα από την εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ αντισταθμίζονται από τη δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης του.

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε πως η Αγορά Εργασίας στις ΗΠΑ συνεχίζει να ενισχύεται και ότι για την ώρα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θεωρεί πως "είναι καλύτερο να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια".

Τι λένε οι αναλυτές

"Με το συναλλακτικό τοπίο να παραμένει αμετάβλητο, εξαιρετικά υποτονικό δηλαδή ακόμη και για Καλοκαιρινή περίοδο, οι λίγοι αγοραστές δείχνουν να είναι περισσότεροι από τους επίσης λίγους πωλητές" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, στις τελευταίες συνεδριάσεις, παρά τη μετάθεση της καταβολής της δόσης ύψους 15 δισ. από τους Δανειστές, αρχίζει να βελτιώνεται η επενδυτική ψυχολογία και να εδραιώνεται η πεποίθηση ότι τα σενάρια επαναπροσέγγισης σε χαμηλότερες επιδόσεις, κάτω από τις 740 μονάδες δηλαδή για το Γενικό Δείκτη, αδυνατίζουν αισθητά. Χωρίς πάντως να μπορεί να υποστηριχθεί κατηγορηματικά η οριστική ματαίωσή τους.

Το σχετικά θετικό momentum των τελευταίων συνεδριάσεων, περισσότερο με τη διατήρηση του θετικού διεθνούς περιβάλλοντος παρά από εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Ειδικότερα, τα βελτιωμένα εταιρικά αποτελέσματα 2ου τριμήνου στις ΗΠΑ, με τις Επενδυτικές Τράπεζες (J.P. Morgan, Citi, Bofa) να πρωταγωνιστούν, οδηγούν τους δείκτες στη Wall Street ψηλότερα και επηρεάζουν θετικά όλα τα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Στα καθ’ ημάς, οι μετοχικές εξελίξεις στην Ελλάκτωρ δίνουν ένα εμφανές προβάδισμα στην πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση και στο σχέδιο αναδιάταξης του Δ.Σ., με έμφαση στη βελτίωση των παθογενειών που υπάρχουν στην εταιρική διακυβέρνηση που αναγνωρίζεται και από τη σημερινή διοίκηση.

Είναι δε πιθανό οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ να συνιστούν μια σημαντική ένεση εμπιστοσύνης για τα δρώμενα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά το κλίμα καχυποψίας που προκάλεσε η υπόθεση Folli-Follie και για άλλες εταιρείες, που ωστόσο διαψεύστηκε από το διαχειριστή του "QCM" σε δημόσια παρέμβασή του.

Πάντως, παρά τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης για τις Ελληνικές εταιρείες, τη συνεχιζόμενη θετική εικόνα της Αγοράς ομολόγων και την επιτυχή έκδοση του ομολόγου του ΟΤΕ (απόδοση 2,375% στη 4ετία και σημαντική υπερκάλυψη), θα χρειαστούν νέοι καταλύτες για να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για Ελληνικούς τίτλους.

Καταλύτες που να μεταφέρουν "ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης" για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, όπως η ολοκλήρωση μιας Ιδιωτικοποίησης, των ΕΛΠΕ για παράδειγμα, ή η επιτυχής έξοδος στις Αγορές με τη διάθεση 10ετους τίτλου με απόδοση κάτω από το 4%, εξελίξεις που δεν είναι δυνατό να πιθανολογηθούν για το αμέσως προσεχές διάστημα. Επομένως, το σκηνικό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα θα διαφοροποιηθεί με τα υφιστάμενα συναλλακτικά δεδομένα, με το σενάριο ανοδικής κίνησης να βρίσκει αντίσταση στις 775 μονάδες, ενώ εκείνο της καθοδικής να βρίσκει στήριξη στις 759 μονάδες.
Στο διεθνές περιβάλλον, το ΔΝΤ συνεχίζει να διατυπώνει αισιόδοξες προβλέψεις για την Παγκόσμια Οικονομία (+3,9% για το 2019), παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τους σημαντικούς κινδύνους εν μέσω Εμπορικού πολέμου. Από την άλλη πλευρά, η BlackRock, κορυφαία σε εκπόνηση μοντέλων για επενδυτικούς κινδύνους, θεωρεί ότι η κλιμάκωση των δασμών των ΗΠΑ για τα Κινέζικα προϊόντα θα επιφέρει απώλειες πάνω από 10% στις μετοχές το 2019.

"Με τη διατήρηση του Τραμπ στον Προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, ίσως δεν είναι δύσκολη η πρόβλεψη για την περαιτέρω κλιμάκωση του Εμπορικού πολέμου, εξέλιξη που οι υπνοβατούσες Αγορές έχουν μάλλον απωθήσει. Μέχρι τώρα τουλάχιστον" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΧΑ: Με οριακό premium τα ΣΜΕ του FT 25 

Ανοδική ήταν η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Καθίζηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.092 συμβόλαια).

Στα 5.776 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.817 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.188, 2.523 για τον Ιούλιο, 2.642 για τον Αύγουστο και 23 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.035,75) κινήθηκε μεταξύ 2.021,25 και 2.036,75 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (65.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (933), Εθνική (1.856), MIG (443), Alpha Bank (254), Πειραιώς (278), ΔΕΗ (158), ΟΤΕ (282), Μυτιληναίο (172), Ελλάκτωρα (659), Ελ. Πετρέλαια (112), Jumbo (158).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 62.665, Eurobank 33.225, Εθνική 198.804, Alpha Bank 22.221, ΔΕΗ 15.229, ΑΔΜΗΕ 10.007, Πειραιώς 25.031.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 16.083.016 τεμ., (από 15.583.486 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.642.914 τεμ. (91.642.914), Πειραιώς 16.4841.153 τεμ. (16.484.203), ΔΕΗ 5.254.548 τεμ. (5.254.545), Eurobank 21.618.547 τεμ. (21.658.547), Folli Follie Group 1.402.946 τεμ. (1.402.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.


 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v