Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κυρίαρχο το stock picking

Αποστάσεις από το Χρηματιστήριο κρατούν οι επενδυτές, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και κατασκευαστικό κλάδο στρέφονται τα βλέμματα. Η προσοχή και στις ξένες αγορές.

ΧΑ: Κυρίαρχο το stock picking

Στάση με... ανύπαρκτο τζίρο χθες στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 765,35 μονάδες. Στην αξία συναλλαγών των μόλις 18,287 εκατ. ευρώ εστίασε ο Θανάσης Σταυρόπουλος καθώς ακόμη μία συνεδρίαση με τζίρους χαμηλότερα των 20 εκατ. ευρώ ήρθε να προστεθεί στη σειρά του Ιουλίου.

Απογοητευτική, όσον αφορά στην ενεργή παρουσία traders και επενδυτών, η εικόνα της αγοράς, με τον ΓΔ στα... αβαθή, χαμηλότερα των 800 μονάδων, επίπεδα που έχουν... εγκαταλειφθεί από τη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου. Τότε για τελευταία φορά σημειώθηκε τιμή στα 802 για τον ΓΔ, για να ακολουθήσει έκτοτε η «ταλαιπωρία» με χαμηλές τιμές στην περιοχή πέριξ των 740 μονάδων. 

Επί της ουσίας, ως μη γενόμενη η χθεσινή συνεδρίαση, που δεν είχε καν το επιμέρους ενδιαφέρον της Δευτέρας σε μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ Τέρνα και 2-3 blue chips που δημιουργούσαν ελπίδες για κάτι καλύτερο. Εστω για το stock picking. 

Οπως σημειώνει έμπειρος αναλυτής, η χθεσινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι (αλλά και δεν αφαίρεσε) στην τεχνική εικόνα του ΓΔ, απλά περιορίστηκε στο να επιβεβαιωθεί ως στήριξη πλέον ο ΚΜΟ 30 ημερών -στις 763 μονάδες-, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η υπέρβαση των 765, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 767,20 μονάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχόμενη διόρθωση δεν θα πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 759 ή έστω των 754 μονάδων, προκειμένου να διατηρηθούν βάσιμες οι ελπίδες πως αργά ή γρήγορα θα διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα. 

Σε καλύτερη θέση ο FTSE25 καθώς όχι μόνο έχει υπερβεί το αντίστοιχο για τον ΓΔ σημείο των 765 μονάδων -δηλαδή τις 2.023- αλλά επιβεβαιώθηκε ως στήριξη την Τρίτη. Πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση η ζώνη των δύο ΚΜΟ 200 ημ., για την υπέρβαση της οποίας θα απαιτηθούν πολλαπλάσιος τζίρος και μία... μη αναμενόμενη θετική είδηση, που θα μπορούσε να... αφυπνίσει την αγορά, τους traders. 

Για το θέμα της ενδεχόμενης νέας έκδοσης ομολόγου, η αγορά δεν θα πρέπει να περιμένει κάτι... βιαστικό, με τους αρμόδιους πολύ ορθά να «κλείνουν τα αυτιά» στις... Σειρήνες όσων ξένων πιέζουν για μία έκδοση σε αυτό τον χρόνο. Τα υψηλά επίπεδα του ιταλικού 10ετούς δεν καθιστούν συμφέρουσα μία έκδοση ούτε 3ετούς, πόσω δε μάλλον 10ετούς ομολόγου, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει χρηματοδοτική ανάγκη. Το να βιαστεί ο ΟΔΔΗΧ να «βγάλει» ένα 10ετές με επιτόκιο στο 4% ή και λίγο «τσιμπημένο» δεν προσθέτει κάτι στην καμπύλη επιτοκίων που μεθοδικά διαμορφώνεται σε συνεργασία με τον ESM, με τις συμβουλές της Rothschild και τις εκτιμήσεις των σημαντικότερων (κυρίως) αμερικανικών οίκων. 

Η... μη αναμενόμενη θετική είδηση θα πρέπει να αναμένεται από άλλο μέτωπο και κατά πάσα πιθανότητα όχι από αυτό των ομολόγων.

Ενδεχομένως μία σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη, μία συμφωνία ή ανακοίνωση που θα κάνει αίσθηση, δίνοντας τις αφορμές για μόχλευση σε επιμέρους κλάδους. Ιδωμεν, καθώς ζυμώσεις και επαφές γίνονται σε 2-3 μέτωπα, ας περιμένουμε λίγες μέρες...

Για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, που πλέον εμφανίζει ανοδική απόκλιση και έναντι του Γενικού Δείκτη (πέραν του Τραπεζικού), το μεγάλο στοίχημα για τους long παίζεται στις 2.055-2.060 μονάδες, που σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή, «αποτελεί φρούριο των short που πολύ δύσκολα θα παραδώσουν». 

Στις 2.032,05 μον. ο δείκτης, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να υποχωρούν, αλλά με τον ΟΤΕ με αυξημένο τζίρο (2,555 εκατ.) και επιβεβαίωση των 10,70 ευρώ. Εάν η τιμή αυτή επιβεβαιωθεί σήμερα ως στήριξη, τότε η επόμενη κίνηση για τη μετοχή είναι πάνω από τα 11 ευρώ.

Συνέχιση στις (υπο)στηρίξεις η Coca Cola με 1,23% στα 31,34, με νέο ενδοσυνεδριακά υψηλό στα 31,38 ευρώ. Στα 11,64 δισ. πλέον η... θηριώδης -για τα δεδομένα του ΧΑ- αποτίμηση του ομίλου, ξεπερνώντας κατά πολύ τη συνολική των τραπεζών και αντιστοιχώντας στο σχεδόν 1/5 του συνόλου της αγοράς.

Μετοχές με κίνηση χθες που δεν πέρασε απαρατήρητη: Attica Συμμετοχών με 4,11% στο 1,52 ευρώ με συναλλαγές αξίας 123.427 ευρώ, ΕΥΔΑΠ με 1,41% στα 5,77 με τζίρο 697.694, με τα 645.120 με πακέτο για 112.000 μετοχές στα 5,72 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή με πακέτο για 76.213 μετοχές στα 5,25 ευρώ, Παπουτσάνης, Briq, Πλαστικά Θράκης, Space, ASCo, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κέκροψ από τα μεσαία-μικρότερα. 

Για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, συνεχίζεται η συσσώρευση, με άνω σημείο το... κενό πέριξ των 880 μονάδων από τη συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου.

Από τις μετοχές του κλάδου, η Alpha Bank είναι πλησιέστερα προς την τιμή της τρίτης αμκ, των 2 ευρώ, αλλά σήμερα στην Εθνική στρέφεται, εύλογα, το ενδιαφέρον. Τα νεότερα για τη θέση του CEO, όπως αναλυτικά καταγράφει για την υποψηφιότητα Παύλου Μυλωνά η Αναστασία Παπαϊωάννου, ενδεχομένως να αποτυπωθούν στο χρηματιστηριακό ταμπλό. 

Οι εξελίξεις από το μέτωπο των αγωγών αναφέρονται λεπτομερώς από τον Χρήστο Κολώνα.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v