Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με σύμμαχο τις ξένες αγορές

Η ανοδική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων παρέχει στήριγμα στην εγχώρια αγορά. Μετακύλιση θέσεων στα blue chips και νέα υψηλά για τη μετοχή της Coca Cola. Η προσοχή στραμμένη (και) στον κατασκευαστικό κλάδο. H τεχνική ανάλυση.

ΧΑ: Με σύμμαχο τις ξένες αγορές

Σε ανοδική φορά τα χρηματιστήρια, με τη Wall Street να δίνει τον ρυθμό και μάλιστα με τον S&P να περνά στις 2.815 μονάδες, ξεπερνώντας το υψηλό 5 μηνών. Ενδεικτικό της... μεγέθυνσης της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς το γεγονός πως η Amazon αποτιμάται σχεδόν... 5 ΑΕΠ της Ελλάδος, έχοντας χρηματιστηριακή αξία $900 δισ.

Κοινή εκτίμηση στις αγορές διεθνώς πως όσο η Νέα Υόρκη δεν δίνει σήμα εισόδου σε πτωτικό κύκλο, μεγάλης υποχώρησης, τόσο τα χρηματιστήρια από κοντινότερη ή μεγαλύτερη απόσταση θα ακολουθούν. 

Ετσι και στο ΧΑ, η χθεσινή συνεδρίαση είχε περισσότερο ενδιαφέρον, κινητικότητα και κάποιες ενδείξεις... αφύπνισης, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος. 

Ενθαρρυντικό το γεγονός πως κυρίως ο FTSE25 υπερέβη την κρίσιμη αντίσταση που είχε διαμορφωθεί σε διάστημα μηνός, «κλείνοντας» στις 2.055 μονάδες και με μόλις 3 από τις 25 μετοχές να σημειώνουν αρνητικό πρόσημο.

Ενθαρρυντικό το ότι ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις δύσκολες 770 μονάδες, ενισχύοντας τις πιθανότητες του σεναρίου επαναπροσέγγισης των 790 μονάδων, όπως ήταν ο στόχος από τα τελευταία χαμηλά των 740 μονάδων. 

Στις 863 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να μην μπορεί να προσελκύσει -ακόμη- το «γρήγορο χρήμα» παρά τις συνεχείς εκθέσεις, αναλύσεις ξένων οίκων, με τελευταία την Deutsche Bank να ξεκινά την κάλυψη των μετοχών των συστημικών ομίλων. Ζητούμενη για τον ΔΤΡ η υπέρβαση (τουλάχιστον) των 880-890 μονάδων, στόχος που για να επιτευχθεί χρειάζεται την Alpha Bank πάνω από τα 2 ευρώ, τη Eurobank όσο κοντινότερα γίνεται προς το 1 ευρώ και ει δυνατόν Εθνική και Πειραιώς να ανεβάζουν τον πήχη. Τα χθεσινά πακέτα, που άλλαξαν χέρια στη Eurobank (στο 0,871 ευρώ) θα μπορούσαν να προοιωνίζονται ανοδική κίνηση για τη μετοχή, που με 2,85% έχει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από τις συστημικές τραπεζικές. Σηματωρός για τον κλάδο σήμερα-αύριο η Eurobank και βλέπουμε.

Στα blue chips συνεχίζεται η ανοδική μετακύλιση θέσεων, που θυμίζω ξεκίνησε αρχές της προηγούμενης εβδομάδος με οδηγό την Coca Cola, για να ακολουθήσει ο ΟΤΕ με τις δύο βαρύτερες εισηγμένες/μετοχές του ΧΑ να δίνουν -επί της ουσίας- τον τόνο για τις κινήσεις που ακολούθησαν με μεθοδικό rotation στο σχεδόν σύνολο των μετοχών του δείκτη. Και αυτή η κίνηση (από τη Δευτέρα 9 Ιουλίου) παραπέμπει σε μία προσεκτική κίνηση ορισμένων ισχυρών χεριών που, αξιοποιώντας την προηγηθείσα υποχώρηση των τιμών, ενεργοποιήθηκε long με σημαντικά αποτελέσματα.

Σε νέα υψηλά, στα 31,90 ευρώ, η μετοχή της Coca Cola με εβδομαδιαία απόδοση 3,67% και αποτίμηση 11,85 δισ. πάνω από το όριο των 11 ευρώ -ενδοσυνεδριακά ο τίτλος του ΟΤΕ με 5,69% σε εβδομαδιαία μέτρηση και αποτίμηση 5,37 δισ. Με 5,26% σε εβδομαδιαίο η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με 4,77% του Μυτιληναίου, με 3,20% της Motor Oil, περίπου όσο και η Jumbo κ.ο.κ., δείχνοντας το τι ακριβώς συμβαίνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ξεκινώντας από τις 749 μονάδες της Δευτέρας 9ης Ιουλίου. 

Από τη στιγμή που επανακάμπτουν τα blue chips, απόλυτα φυσιολογική είναι η δημιουργία μόχλευσης σε μία ευάριθμη ομάδα εισηγμένων/μετοχών από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Μετοχές με... story αποδίδουν ικανοποιητικά αυτό το διάστημα, πετυχαίνοντας -απ' ό,τι δείχνουν τα στοιχεία- να επανενεργοποιήσουν ένα μικρό μέρος της επενδυτικής κοινότητας. Κάτι είναι και αυτό. 

Τεχνικά ζητούμενο για σήμερα ένα δεύτερο συνεχόμενο «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 770 μονάδες, η επιβεβαίωση των 2.055 μον. ως σημείου αναφοράς για τον FTSE25 και το βλέμμα στην αυριανή λήξη της σειράς Ιουλίου στα παράγωγα. Εχει μείνει πίσω ο τραπεζικός, κλάδος-κλειδί για οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής ανόδου για τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο η συντήρηση του 10ετούς στα επίπεδα του 3,85% δείχνει πως ακόμη δεν είναι η ώρα του. Εκτίμησή μου πως ο κλάδος θα αρχίσει να... αφυπνίζεται από τη στιγμή που το 10ετές «σπάσει» το όριο του 3,80% και πάρει κλίση προς τα 3,70%.

Και αυτό δεν διαφαίνεται, προσώρας, όπως και η όποια κίνηση για μία βιαστική νέα έκδοση ομολόγου.     

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v