Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 770 ο Γενικός Δείκτης

Ενισχύεται η άνοδος, με αγορές στην πλειονότητα των blue chips, με τον FTSE 25 να «κουμπώνει» με την λήξη στα παράγωγα, μεθαύριο Παρασκευή. Αυξάνεται συγκριτικά ο τζίρος. Ανοδικά κινούνται οι τράπεζες, πτώση για Coca Cola.

ΧΑ: Πάνω από τις 770 ο Γενικός Δείκτης

Εντείνεται η άνοδος στο Χρηματιστήριο μετά τις 16:00, με αγορές στην πλειονότητα των blue chips, με τον FTSE 25 να «κουμπώνει» με την λήξη στα παράγωγα, μεθαύριο Παρασκευή.

Παράλληλα, αυξάνεται συγκριτικά ο τζίρος, καθώς διαμορφώνεται χωρίς τα πακέτα στα 19 εκατ. ευρώ.

Τα εταιρικά αποτελέσματα, η ετυμηγορία της Κομισιόν για τις πρακτικές της Google και ο απόηχος των δηλώσεων Πάουελ συντηρούν το βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum σε εβδομαδιαία βάση, από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μέχρι το Μιλάνο και τη Μαδρίτη, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ακολουθεί, σημειώνοντας θετική μεταβολή 3,08% στο ίδιο διάστημα. 

Συναλλαγές και τζίρος στα συνήθη των τελευταίων ημερών χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια των long να κινηθούν προς τις 790 μονάδες, που είναι και ο κύριος στόχος της ανοδικής διόρθωσης από τα χαμηλά των 740 μονάδων (στις 4 Ιουλίου). 

Μονόδρομος τo stock picking με γνώμονα την ειδησεογραφία σε επιχειρηματικό επίπεδο και την όποια προεξόφληση κινήσεων, συμφωνιών μπορεί να υλοποιηθούν στη συνέχεια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι δύο καθοριστικές γ.σ. της προσεχούς εβδομάδας (Τετάρτη 25/7 του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, Παρασκευή 27/7 του ομίλου MIG), τα νεότερα από το μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής (μετά την εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του τραπεζικού ομίλου) και τις τελευταίες εξελίξεις στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ (Glencore Energy και Vitol Holding).

Ενδιαφέρον στη συνεδρίαση (στον βαθμό του εφικτού βέβαια) από την κινητικότητα μέσω μετοχικών πακέτων (σε ΕΛΛΑΚΤΩΡα, Eurobank), από τις σημαντικές αγορές που συνεχίζονται σε εισηγμένες/μετοχές της «δεύτερης ταχύτητας» (Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και τη μόχλευση σε επιμέρους μετοχές της μεγάλης (αλλά όχι μόνο) κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτικά: το 24% του μέτριου τζίρου που έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, ο αυξημένος τζίρος στη μετοχή του ΟΤΕ (με συναλλαγές έως οριακά πάνω από τα 11 ευρώ), η επάνοδος μετοχών-σηματωρών (Μυτιληναίος, Motor Oil, TITAN), οι αγοραστές σε ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 58/40 μετοχές, με αρκετές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας να υπεραποδίδουν.

Απόρροια των χαμηλών τζίρων η μετά κόπων και βασάνων ήπια σταδιακή ενίσχυση των βασικών δεικτών, με την απόκλιση FTSE25 vs ΔΤΡ να συντηρείται (υπέρ του πρώτου), η δυσκολία να διαμορφωθεί άμεσα ισχυρότερη τάση, με συνέπεια να απαιτούνται 5 συνεδριάσεις για να... κερδηθούν ολόκληρες 12 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Περιορισμένη η συναλλακτική δραστηριότητα και στην αγορά Παραγώγων, με λιγοστά ΣΜΕ στον δείκτη, μόλις 1+1 συνεδριάσεις πριν τη λήξη της απλής σειράς, στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στα 764 τα συμβόλαια του FTSE25 σε μικρό premium 0,26% σε σχέση με την υποκείμενη αγορά.

Στις 15:40 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 13,4 εκατ. ευρώ. Στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα ο μεγαλύτερος τζίρος -στα 2,208 εκατ.- με ξεχωριστή ανάρτηση για τη μετοχή νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Στα 3,844% το ελληνικό 10ετές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v