Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 770 χωρίς... τζίρο

Σε χαμηλότερα επίπεδα υποχωρούν τα blue chips, με τις πιέσεις στον τίτλο της Coca Cola να «βαραίνουν» τον FT 25. Ηπιες πιέσεις στις τράπεζες, σε θετικό έδαφος η ΕΤΕ. Πτώση για Σαράντη, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα. Περιορισμένος ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 770 χωρίς... τζίρο

Με απώλειες κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χαμηλότερα κατά 0,72% στις 768,23 μονάδες το ΧΑ.

Με τη «βαριά» μετοχή της Coca Cola σταθερά από την αρχή της συνεδρίασης με απώλειες μεγαλύτερες του 2% να δίνει τον... ρυθμό για χαμηλότερα, η συνεδρίαση εξελίσσεται λίγο ως πολύ φυσιολογικά στα επίπεδα των 772,54-767 μονάδων, με κύριο χαρακτηριστικό τις συνήθεις εδώ και μέρες περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο.

Ενδεικτικό το ότι η αξία συναλλαγών ξεπέρασε το όριο των 10 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 15:25, με τα μόλις 2,7 εκατ. να έχουν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Με τις τράπεζες... μη επενδύσιμες (όπως αποτυπώνεται για σχεδόν δύο εβδομάδες στον περιορισμένο τζίρο), η προσοχή των λιγοστών ενεργών traders και παικτών περιορίζεται σε επιλεκτικές κινήσεις. Μονόδρομος το stock picking, όπως σημειώνουμε εδώ και μέρες, με την... αφύπνιση των blue chips να έχει δώσει λίγο νεύρο στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στην περιοχή των 2.036 μονάδων ο FTSE25, στις 860 ο Δείκτης Τραπεζών, με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση που είχε υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα να διορθώνει σήμερα περισσότερο απ' ό,τι ο τραπεζικός κλάδος.

Χρηματιστηριακός παράγων απέδιδε τη σημερινή διόρθωση στην αρνητική εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (μετά από έναν βραχύβιο ανοδικό κύκλο), στην απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την πλειονότητα των ξένων και στη θετική απόδοση αρκετών μετοχών αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον αύριο Παρασκευή λήγει η απλή σειρά μηνός Ιουλίου στα Παράγωγα, με το Συμβόλαιο του δείκτη να έχει «κουμπώσει» στις 2.055 μονάδες, με συνέπεια από αυτό το τοπικό υψηλό να έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις.

Ούτως ή άλλως, σε μία «ρηχή» αγορά με τζίρους στα 25-30 εκατ. ευρώ αρκούν λίγες εντολές αγοράς ή πώλησης για να κινηθούν δείκτες μετοχές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Το γεγονός πως για αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η εβδομαδιαία απόδοση είναι θετική εξηγεί τη στάση ορισμένων παικτών να «κλειδώσουν» βραχυπρόθεσμες υπεραξίες.

Οπως σημειώναμε στα προηγούμενα σχόλιά μας, το «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών σε συνδυασμό με τη φυσιολογική στάση ή και μικρή διόρθωση της Wall Street αλλά και με τα κέρδη εβδομάδας, θα έδιναν προβάδισμα στους πωλητές.

Αναμφίβολα το... ξεκίνημα της Coca Cola με πτωτικό χάσμα (για τους λόγους που εξηγήσαμε από νωρίς στον Εκηβόλο) επηρέασε τις κινήσεις των λιγοστών traders, που προτίμησαν να «κλειδώσουν» μέρος των θέσεών τους.

Αλλωστε για μετοχές όπως ο ΟΤΕ, η ΓΕΚ Τέρνα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Τέρνα Ενεργειακή, η Αεροπορία Αιγαίου, η Viohalco κ.α., μία απόδοση μεγαλύτερη του 2% σε διάστημα λίγων συνεδριάσεων αποτιμάται ως επαρκής σε μία αγορά που έχει ξεμείνει από επενδυτές και κίνητρα.

Στις 15:55 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 11,6 εκατ. ευρώ, η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 39/44 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v