Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί δεν φταίει μόνο η... Coca Cola για την πτώση

Κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν Γενικός Δείκτης και τραπεζικές μετοχές με τον τζίρο σε επίμονα χαμηλά επίπεδα. Πτώση σχεδόν 3% για την Coca Cola, πιέσεις και για Σαράντη, Jumbo, Φουρλή, ΓΕΚΤέρνα. Τι αναμένουν οι αναλυτές.

ΧΑ: Γιατί δεν φταίει μόνο η... Coca Cola για την πτώση

Αρνητική έκπληξη, επεφύλαξε η σημερινή συνεδρίαση για το σύνολο όλων όσων έχουν απομείνει και με υπομονή, παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., "day by day".

Και αυτό γιατί οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, θεωρούσαν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχει βρει κάποιον ανοδικό "βηματισμό", οι λίγοι αγοραστές έδειξαν προς στιγμήν να είναι περισσότεροι από τους επίσης λίγους πωλητές και στις τελευταίες συνεδριάσεις είχε αρχίσει να βελτιώνεται η ψυχολογία και να εδραιώνεται η πεποίθηση ότι τα σενάρια επαναπροσέγγισης των πρόσφατων χαμηλών αδυνατίζουν αισθητά, χωρίς πάντως να μπορεί να υποστηριχθεί κατηγορηματικά η οριστική ματαίωσή τους.

Ακόμα και αν το σχετικά θετικό momentum των τελευταίων συνεδριάσεων, είχε σχέση περισσότερο με τη διατήρηση του θετικού διεθνούς περιβάλλοντος, παρά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Βέβαια οι ίδιοι αναλυτές έσπευδαν να προσθέσουν ότι "θα χρειαστούν νέοι καταλύτες για να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για Ελληνικούς τίτλους".

"H ευφορία των Διεθνών Αγορών διαμορφώνει προϋποθέσεις για συνέχιση της αφύπνισης των αγοραστών. Αν αυτό συνοδευτεί με συναλλακτική βελτίωση, αυξάνεται η πιθανότητα να ξεπεραστεί η αντίσταση των 775 μονάδων, που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση. Η αναζήτηση κατάλληλων καταλυτών συνεχίζει να παραμένει" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Κόντρα στις παραπάνω εκτιμήσεις, η σημερινή συνεδρίαση "ανάγκασε" τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινηθούν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να κλείσουν σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας, οπότε το μόνο που συνεχίζει να δείχνει σταθερό στο Χ.Α. είναι ο απαράδεκτα χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων).

Ασφαλώς και αρκετοί από τους αναλυτές, έσπευσαν να ρίξουν το "φταίξιμο" για την σημερινή υποχώρηση, στην διόρθωση της ΕΕΕ.

Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και την χθεσινή συνεδρίαση, η κεφαλαιοποίηση της 3Ε πλησίαζε απειλητικά τα 12 δισ. ευρώ και η διόρθωση της μετοχής ήταν απόλυτα αναμενόμενη.

Το "ερώτημα του εκατομμυρίου" αφορά την χρηματιστηριακή συμπεριφορά των υπόλοιπων Δεικτοβαρών τίτλων, καθώς σε μεγάλα διαστήματα της συνεδρίασης δεν υπήρχε τίτλος από το σύνολο του FTSE25, που να σημειώνει κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ και η λήξη της συνεδρίασης βρήκε μόνο την μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+1,4%) με κέρδη μεγαλύτερα του 1%.

Άρα μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για γενικευμένη διόρθωση, μέσα στα πλαίσια που θα επέτρεπε ένας ιδιαίτερα χαμηλός - απογοητευτικός τζίρος.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο "κόκκινο" και αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης "είδαν" και τα δύο πρόσημα.

Το ίδιο συνέβη και με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 865,8 (+0,31%) και 857,6 μονάδων (-0,64%), στις 17.00 βρέθηκε στις 859,68 (-0,40%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 858,27 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,57%.

Ο εν λόγω δείκτης είχε πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, την υπέρβαση των 867 μονάδων, όμως αν συνεχίσουν να "δηλώνουν παρόντες" οι πωλητές, δεν αποκλείεται να επαναδοκιμαστεί η ισχυρή στήριξη στις 838 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, σε δύο μήνες, στις 15 Σεπτεμβρίου, οι 160.000 Δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη και χρωστούν 'κόκκινα' δάνεια 18 δισ. ευρώ, κυρίως σε στεγαστικά και καταναλωτικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αυτόματη άρση του Καταθετικού/Τραπεζικού τους απορρήτου και αν φέρουν αντίρρηση, θα εξωθούνται από τον Νόμο χάνοντας την προστασία. 

Μεταφερόμενοι εκτός Τραπεζικού ταμπλό, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΛΠ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,1712 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,14552 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Entersoft ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,13 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1105 ανά μετοχή).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη Τραπεζικών blue chips, δικαιωματικά η αναφορά ξεκινά από τον τίτλο της ΕΕΕ (-2,92%), ο οποίος κατά την σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Αν συνεχιστεί η υποχώρηση, πολλά θα κριθούν στην ζώνη στήριξης 30,75 - 30,32 ευρώ, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 29,14 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 27,82 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΕΕ συμμετέχει στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 10,71%.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα διόρθωσε ήπια ο Μυτιληναίος (-0,23%). Όσο ο τίτλος παραμένει υψηλότερα των 8,70 ευρώ, είναι στο "κάδρο" οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,85, 9,12 και 9,45 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, καλό θα ήταν να μην διασπαστεί η στήριξη στα 8,39 - 8,00 ευρώ.

Η επαφή με την δύσκολη ζώνη 5,30 - 5,60 ευρώ, έφερε την αναμενόμενη διόρθωση στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,78% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα "στο κόκκινο". Το ημερήσιο "stop long" έχει ανέβει στα 4,955 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ ήταν η μοναδική Δεικτοβαρής μετοχή που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 1%. Η παραμονή του τίτλου υψηλότερα των 5,62 ευρώ (ημερήσιο "stop short") επιβεβαίωσε το ημερήσιο σήμα αγορών. Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 5,95 - 6,00 ευρώ. Η σημερινή κίνηση του τίτλου, χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν MIG (-1,33%) και Ιντρακόμ (-0,16%), "ντουμπλάρισε" τις πτωτικές συνεδριάσεις η Ιντερτέκ (-0,54%), εμφάνιση πωλητή στον Ελλάκτωρα (-6,98%), ενώ δικέκοψε το "καρέ" των ανοδικών συνεδριάσεων η Τρ. Αττικής (-3,17%).

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -7% για την Mevaco (+7,53%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Creta Farm (+7,69%), Παπουτσάνη (+1%) και Νηρέα (+0,11%), πάντα σε επαφή μα τα ιστορικά υψηλά ο Ικτίνος (+0,40%), δοκιμάζει τιμές πέριξ των 12,00 ευρώ η Quest (-1,64%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΚΤΕΡ (+1,56%) και ΕΛΧΑ (+1,40%), όμως χωρίς αμφιβολία τις εντυπώσεις συνεχίζει να κερδίζει η κίνηση της Attica Group (+5,84%) και όχι μόνο γιατί συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το Χ.Α. θα παραμείνει στο "τραινάκι της αδιαφορίας", όσο δεν διαφαίνεται ο καταλύτης που θα βγάλει τον Γενικό Δείκτη από το εύρος των 735 - 785 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 773 - 775 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 784 - 789 μονάδες.

Σε περίπτωση διόρθωσης, οι πρώτες στηρίξεις στις 763, 759 και 754 μονάδες. Από εκεί και χαμηλότερα, οι πιθανότητες γυρίζουν υπέρ των πωλητών.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,20%), για την επιστροφή υψηλότερα των 2055 και για την διεκδίκηση κίνησης υψηλότερα των 2060 μονάδων, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τις 2095 μονάδες, απαιτείται σημαντική αύξηση του τζίρου και αυτό δεν διαφαίνεται στις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις του Χ.Α.
Σε περίπτωση που η διόρθωση επεκταθεί χαμηλότερα των 1992 μονάδων, απαιτείται άμεσο κλείσιμο "long" θέσεων.

"Φρένο" στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διατήρηση και περαιτέρω διεύρυνση της ευελιξίας στην Αγορά Εργασίας, ενίσχυση του ανταγωνισμού στις Αγορές Προϊόντων και Υπηρεσιών και την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος συνιστά το ΔΝΤ για την Ελλάδα, σε έκθεσή του για την πορεία της Οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Εν αναμονή της ειδικής έκθεσης και της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους για την Χώρα μας, στο τέλος του μήνα, το Ταμείο σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα, ενώ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία ανατροπή στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας.

Επίσης, ζητά πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε Μηχανικούς, Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους, αλλά και ευθυγράμμιση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 767,01 μονάδες (-0,87%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 767,84 (-0,77%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 766,64 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,92%.

Ο τζίρος στα 17,3 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΥΔΑΠ δεν "κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Viohalco, Grivalia, Lamda Development, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, παρά ταύτα 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Μόνο ο δείκτης ASX 200 (+0,28%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Shanghai Composite (-0,53%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις υποχώρησης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρούν ακόμα χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, "οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Μεταποίησης ανησυχούν για τον αντίκτυπο από τους δασμούς που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση Τραμπ", σύμφωνα με την έκθεση "Beige Book" της Fed που καταγράφει την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας.

"Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ήταν 207.000 την τελευταία εβδομάδα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ότι θα φτάσουν τις 220.000", όπως μεταδίδει το CNBC. Ο αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν επιδόματα ανεργίας υποχώρησε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 48½ ετών, καθώς η Αγορά Εργασίας συνεχίζει να ενδυναμώνεται.

"Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 8.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουλίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου του 1969", σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Τι λένε οι αναλυτές

"Η Θερινή ραστώνη που έχει χτυπήσει το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, συνεχίζεται αργά και βασανιστικά, για όσους είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν για 7 ώρες ανούσιες συνεδριάσεις" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι χαμηλοί όγκοι και η μικρή μεταβλητότητα δεν λειτουργούν ως κίνητρο για τους εναπομείναντες Συμμετέχοντες. Αν σύντομα δεν υπάρξει ο απαραίτητος καταλύτης που θα ξυπνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με σημαντική αύξηση όγκων, η κατάσταση θα δυσκολέψει, αφού η παρατεταμένη αδράνεια δεν αποτελεί συνήθως καλό σημάδι.

Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων και τα ευμενή σχόλια του Διεθνούς Τύπου, παρά την μικρή αποκλιμάκωση, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, παραμένοντας το 10ετες ομόλογο πέριξ του 3,85% - 4%. Ο βασικός στόχος των ειδικών διαπραγματευτών είναι να κρατηθεί σε αυτά και λίγο χαμηλότερα επίπεδα, για να επιχειρηθεί άλλη μια "προστατευμένη" έξοδος στις Αγορές..

Οι αποκοπές μερισμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές μετοχές, μαζί με το επιφυλακτικό κλίμα των Διεθνών Αγορών, αλλά και την Καλοκαιρινή περίοδο χαμηλών όγκων, εντείνουν την επιφυλακτικότητα και την στάση αναμονής στο Χ.Α., ανακυκλώνοντας αυτά τα χαρακτηριστικά της Αγοράς.

Ο δείκτης Τραπεζών, που θα αποτελέσει και την κινητήρια δύναμη στο προσεχές διάστημα, παλεύει να λύσει ανοδικά το επίπεδο των 865 - 870 μονάδων. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου θα δώσει δυναμική για προσέγγιση των 920 μονάδων. Αδυναμία διάσπασής του το προσεχές διάστημα, οδηγεί πάλι στις στηρίξεις των 820 - 800 αποτελώντας και την τελευταία γραμμή άμυνας για αποφυγή των χειρότερων.

O Γενικός Δείκτης όσο παραμένει κάτω από τις 785 - 790 μονάδες, σε ημερήσιο γράφημα, δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα του. Διάσπαση των 790 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση του επιπέδου των 820 μονάδων. Η συνεχιζόμενη παραμονή κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών του (784,17), μας δημιουργεί ανησυχία, καθιστώντας τις 740 μονάδες κρίσιμο επίπεδο στήριξης, τυχόν διάσπαση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα .

Αντίστοιχα μόνο έγκυρη διάσπαση των 2055 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση, αρχικά των 2130 και στη συνέχεια, των 2.200 μονάδων. Όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από τον ημερήσιο εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών (2045,70) και με χαμηλούς όγκους, η τεχνική εικόνα παραμένει αρνητική, με σημαντικές στηρίξεις τις 2.000 και 1950 μονάδες.

Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης, στην παρούσα φάση, θα δώσουν τυχόν πολιτικές εξελίξεις, μετά "τα μπάνια του Λαού", συνοδευόμενες από μια ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με λιγότερο Κράτος - φόρους και περισσότερες Ιδιωτικές επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Η χρυσή ευκαιρία της Ελληνικής Οικονομίας χάθηκε τα προηγούμενα 3 έτη. Τα απαραίτητα άλματα που έπρεπε να κάνει, εκμεταλλευόμενη το καλό διεθνές περιβάλλον, δυστυχώς δεν έγιναν. Μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης, τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και της Χρηματιστηριακής Αγοράς μπαλώθηκαν και δεν λύθηκαν.

Οι Διεθνείς Αγορές μπαίνουν σε μία φάση διόρθωσης, ολοκληρώνοντας τον πολυετή ανοδικό κύκλο τους και δεν θα μας αφήσουν ανεπηρέαστους στον Μικρόκοσμό μας.

Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο οι Επενδυτές στην παρούσα συγκυρία και με τους τρέχοντες όγκους συναλλαγών, να προτιμήσουν τις Παραλίες, παρά την βασανιστική παρακολούθηση ενός άνευρου Ελληνικού Χρηματιστήριου.

Μια ματιά στο άνοιγμα και στο κλείσιμό του θα τους διαφωτίσει πλήρως.

"Η σημαντική αύξηση όγκων για πάνω από 2 - 3 μέρες θα αποτελέσει το καμπανάκι αλλαγής στάσης και εγρήγορσης των Συμμετεχόντων" επισημαίνει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Σε premium γύρισε το ΣΜΕ του FT 25

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Καταβύθιση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.277 συμβόλαια).

Στα 3.972 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.853 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.133, 1.880 για τον Ιούλιο, 2.195 για τον Αύγουστο και 58 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.035,5) κινήθηκε μεταξύ 2.032 και 2.042 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υπερτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.095), Εθνική (2.810), Alpha Bank (391), Πειραιώς (429), ΔΕΗ (189), ΟΤΕ (246), Μυτιληναίο (207), Ελλάκτωρα (896), ΟΠΑΠ (172), Ελληνικά Πετρέλαια (110).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 62.795, Eurobank 34.647, Εθνική 197.927, Alpha Bank 22.497, ΔΕΗ 15.459, ΑΔΜΗΕ 10.176, Πειραιώς 25.422.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 16.386.207 τεμ., (από 16.367.016 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.642.914 τεμ. (91.642.914), Πειραιώς 16.441.703 τεμ. (16.484.703), ΔΕΗ 5.254.548 τεμ. (5.254.548), Eurobank 21.618.547 τεμ. (21.618.547), Folli Follie Group 1.402.946 τεμ. (1.402.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v