Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Ηπιες απώλειες στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 765 μονάδων. Στο κόκκινο Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Αlpha Bank. Κέρδη για Σαράντη, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ. Χαμηλός παραμένει ο τζίρος.

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με λήξη της απλής σειράς μηνός Ιουλίου στα Παράγωγα. Νωρίτερα στις ασιατικές αγορές μεικτά πρόσημα, μετά το «τέλος» στο 5ήμερο ανοδικό σερί στη Wall Street, με τα futures του S&P 500 να «δείχνουν» οριακά αρνητικό ξεκίνημα, σήμερα, από τις 2.802 μονάδες. 

Από νωρίς μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με άξια αναφοράς την εκ νέου επιβάρυνση στα ομόλογα του ευρω-νότου. Ενδεικτικά στις 10:30 το ιταλικό 10ετές ήταν 3,03% υψηλότερα στα 2,582%, το πορτογαλικό κατά 0,92% στο 1,758%, τάση που επηρεάζει και το ελληνικό. Προ ολίγου το 10ετές «τσίμπησε» 0,60% στα 3,868%, γεγονός που καθιστά μη ελκυστική την όποια σκέψη θα μπορούσε να υπάρχει για μία νέα έκδοση ομολόγου, σε αυτή τη φάση των αγορών. 

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφορμή για τις ήπιες πιέσεις είναι οι δηλώσεις Τραμπ για επιτόκια και το δολάριο, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Brexit και το ζήτημα της επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Ενδεικτική του προβληματισμού που έχει διαμορφωθεί (κυρίως) στη Γερμανία, η εκτίμηση του γερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου DIHK για τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη επιβολή δασμών (25%) στα εισαγόμενα Ι.Χ. και ανταλλακτικά, στις ΗΠΑ. 

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στα καθ' ημάς, μετά την «κορύφωση» της βραχύβιας κίνησης έως τα τοπικά υψηλά της Τετάρτης έχουν αναλάβει οι πωλητές, με συνέπεια το «γύρισμα» των βασικών δεικτών. Για τον FTSE25, η αντίδραση έως τις 2.055 μονάδες (επίπεδο όπου «κούμπωσαν» αρκετά ΣΜΕ του δείκτη, ενόψει της σημερινής λήξης) αποτέλεσε σημείο αναφοράς και αναστροφής της τάσης, με τον δείκτη να υποχωρεί οριακά χαμηλότερα των 2.030 μονάδων. 

Με λίγες κινήσεις από την πλευρά των long η αρχή της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη από τις 766,25 μονάδες, με τον FTSE25 από τις 2.029,62 και με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 855,07 μονάδες. 

Περιορισμένες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος στα συνήθη των τελευταίων ημερών μεγέθη, με τον μέσο όρο στα 24,69 εκατ. (μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση).

Με το... άνοιγμα από τα 30,97 έως τα 31,36 η μετοχή της Coca Cola, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v