Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι πωλητές, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 755 μονάδων. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha, ΟΠΑΠ. Κέρδη για Coca Cola, OΛΠ. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Απνοια μέχρι και τη δημοπρασία, μπουρίνι ακριβώς με τη διαδικασία «κλεισίματος» στα Παράγωγα, με πιεστικές πωλήσεις και σημαντική διόρθωση για τους βασικούς δείκτες και μετοχές.

Μέχρι τις 14:00 η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει τα 6,5 εκατ. ευρώ, για να... εκτοξευθούν κατά 10 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της δημοπρασίας, οπότε και εντάθηκαν οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, με συνέπεια τη διόρθωση του FTSE25 προς το όριο των 2.000, διορθώνοντας από την ενδοσυνεδριακή κορυφή των 2.055 μον. (την Τετάρτη).

Κλάδος-βαρίδι ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να διορθώνει σχεδόν 3% με πιεστικές πωλήσεις κυρίως σε Alpha Bank και Eurobank, με συνέπεια να παρασυρθούν χαμηλότερα όχι μόνον οι Εθνική και Πειραιώς αλλά και οι περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε πως η υποχώρηση αυτή της μεγάλης κατηγορίας έχει σηματοδοτηθεί από τα μέσα της προχθεσινής συνεδρίασης και αφού ο FTSE25 είχε ενισχυθεί έως τις 2.055 μονάδες, επίπεδο όπου «κούμπωσαν» αρκετά Συμβόλαια του δείκτη για τη σειρά που έληξε σήμερα, ενώ μέρος των οποίων μετακυλίσθηκε στην επόμενη σειρά. Το... άξιον αναφοράς είναι πως αυτή η νέα υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου έρχεται σε μία συγκυρία που η Standard & Poor's αναβάθμισε τους συστημικούς ομίλους και η Deutsche Bank ξεκινά την κάλυψή τους, διακρίνοντας και δύο πλεονεκτήματα έναντι των ευρωπαϊκών. Αυτό που γίνεται με τον τραπεζικό κλάδο είναι ενδεικτικό της στάσης των ξένων και της επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί εδώ και εβδομάδες. Παρά την αναβάθμιση από τα ξένα σπίτια, τις θετικές εκθέσεις και αναλύσεις, η επενδυτική κοινότητα (traders και επενδυτές) παραμένει απαθής, με συνέπεια ο ΔΤΡ πολύ δύσκολα να μπορεί να βγάλει αντίδραση υψηλότερα των 880 μονάδων, σε αυτή τη φάση.

Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της δημοπρασίας, αφορούσε στις τραπεζικές μετοχές ενώ λιγότερο σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil, TITAN κ.α. blue chips.

Πάνω από 3% οι απώλειες για τη μετοχή της Αlpha Βank, προς το 1,90 ευρώ, της Eurobank, προς το 0,833, με συγκριτικά αυξημένες πωλήσεις, μετά τις 14:00-14:15.

Ωστόσο εκτός από τον τραπεζικό κλάδο, αδύναμη διαμορφώνεται η εικόνα για την πλειονότητα των blue chips, δηλαδή εκείνης της ομάδας μετοχών που οδήγησε τον ΓΔ από τις 745 προς τις 775 μονάδες. Για τον ΓΔ ζητούμενο είναι -για τους long- ένα κλείσιμο όχι χαμηλότερα των 759 μονάδων. Αντίστοιχα για τον ΔΤΡ ένα κλείσιμο όχι χαμηλότερα των 848 μονάδων.

Αυτό που μένει να φανεί στη συνέχεια είναι εάν θα καλυφθεί μέρος των απωλειών που σημειώθηκαν στο διάστημα 14:00-14:15, κατά πόσον θα μπορέσει να αντιδράσει η αγορά ή έστω συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη.

Εως τα 10,54 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ διορθώνοντας από τα 11,01 ευρώ της Τετάρτης- Πέμπτης (... υποψία σχηματισμού διπλής κορυφής), έως τα 9,455 η μετοχή του ΟΠΑΠ από τα 9,90 ευρώ της Τετάρτης.

Σε μόλις 4+1 μετοχές του δείκτη δεν υπερισχύουν οι πωλητές, και συγκεκριμένα σε τίτλους των Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ, που είναι χωρίς μεταβολή.

Σε 5 μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι long έχουν τον πρώτο λόγο: Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ικτίνος, MLS, Πλαίσιο. Στις 14:35 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 20,1 εκατ. ενώ στις 30/64 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v