Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση... γενικευμένης διόρθωσης στο ΧΑ!

Προς τις 750 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, με την μεγάλη πλειοψηφία των blue chips στο «κόκκινο». Βαριές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Στο «συν» η Coca Cola.

Συνεδρίαση... γενικευμένης διόρθωσης στο ΧΑ!

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, με τίτλο "Γιατί δεν 'φταίει' μόνο η ΕΕΕ για την διόρθωση".

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν ακολουθία της χθεσινής συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται, εκ νέου, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και οι πιέσεις να ανεβάζουν στροφές μετά τις 14.00 και αφού είχαν λήξει τα συμβόλαια Ιουλίου στην Αγορά Παραγώγων.

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα και την μικρή ενδυνάμωση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 7 συνεδριάσεων).

"Στη σημερινή συνεδρίαση, είναι προγραμματισμένη η τακτική αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P, χωρίς ωστόσο να αναμένεται μεταβολή, ενώ λήγουν τα ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα. Πιθανολογείται επομένως αυξημένη μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα στο Χ.Α. επιβαρύνθηκε, μετά την "απόφαση" των Ευρωπαϊκών Αγορών να κινηθούν "νότια" και αφού είχαν αλλάξει αρκετές φορές πρόσημο, ενώ ουδέτερα ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 3,83% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Με τα παραπάνω δεδομένα και ανεξαρτήτως του τελικού προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, εκείνο το οποίο δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στο Χ.Α. είναι ο χαμηλός τζίρος, αύξηση του οποίου θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Παίρνοντας στην σημερινή συνεδρίαση "step by step", αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 0,9 εκατ., ενώ το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, για να συμπληρωθεί χρειάστηκε 35 λεπτά συνεδρίασης.

Στις 13.45, όταν και διακόπηκαν οι συναλλαγές για την λήξη των Παραγώγων Ιουλίου, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στο μέχρι στιγμής χαμηλό των 759,89 μονάδων (-0,88%), ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στο μέχρι εκείνη την στιγμή χαμηλό των 844,29 μονάδων (-1,63%) και ο τζίρος στο εντυπωσιακό ποσό των 6,8 εκατ. ευρώ (!)

Η επανέναρξη των συναλλαγών στις 14.00, έφερε τους πωλητές να παρουσιάζουν επιθετικότερες διαθέσεις, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να σημειώσουν νεότερα χαμηλά ημέρας και να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση αρκετά κοντά σε αυτά, αφήνοντας αρνητικές παρακαταθήκες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-3,71%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, "δικαιώνοντας" την "Oceanwood Capital Management LLP" που αύξησε την "short" θέση της στην μετοχή από 0,81%, σε 0,90%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το σημερινό κλείσιμο του τίτλου χαμηλότερα των 1,95 και 1,90 ευρώ, ασφαλώς και δημιούργησε έναν πρώτο προβληματισμό για τους "όψιμους" αγοραστές, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 1,87 και 1,80 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 1,834 ευρώ.

Τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, έχει να παρουσιάσει η μετοχή της Εθνικής (-1,44%). Σε περίπτωση απώλειας της στήριξης στα 0,2520 ευρώ, απαιτείται σημαντική μείωση των "long" θέσεων.

Εκεί που ο Τραπεζικός δείκτης έδειχνε ότι μπορεί να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 867 μονάδων, οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις αποδείχθηκαν αρκετές να "γκρεμίσουν" τον εν λόγω δείκτη χαμηλότερα και από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 838 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 832 μονάδες (-3,06%), στις 17.00 είχε αντιδράσει μέχρι τις 835,39 (-2,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 832,13 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,05%.

Επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 838 μονάδων, θα βάλουν σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 830 και 824 μονάδες, ενώ από εκεί και χαμηλότερα τα σενάρια για καταγραφή νέων βραχυπρόθεσμων χαμηλών, θα έχουν επιστρέψει δριμύτερα.

"Οι συνέπειες του πακέτου διάσωσης δεν θα τελειώσουν την ημέρα που θα τελειώσει και το ίδιο το πρόγραμμα της Ελλάδας", σημείωσε η Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters και αυτή ήταν η μοναδική είδηση, εγχώριου ενδιαφέροντος και ήλθε να επιβεβαιώσει το σύνολο των αναλυτών, που θεωρούν ότι η Εγχώρια Αγορά θα παραμείνει καθηλωμένη λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων - καταλυτών που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις.

Νέα αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ περίπου εμφάνισε το Δημόσιο χρέος Γενικής Κυβέρνησης το α' τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε στα 322,5 δισ. ευρώ, από 317,4 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και 313,09 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο.

"Η Ελλάδα εξέρχεται από τα προγράμματα στις 20 Αυγούστου, μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη με κάποια όμως μειονεκτήματα καθώς, θεωρητικά, η Χώρα θα χάσει το 'waiver' της ΕΚΤ που επιτρέπει αγορές Ελληνικών ομολόγων και ενδεχόμενη συμμετοχή της Χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης", σημειώνει η Credit Suisse. Ο Οίκος επισημαίνει ότι τελικά είναι απόφαση της ΕΚΤ αλλά σημειώνει ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν τα τέλη του έτους, που ολοκληρώνεται. Ωστόσο, μια θετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ θα έστελνε ένα ξεκάθαρο θετικό σινιάλο στις Αγορές, κάτι που η Credit Suisse θεωρεί πιθανό.

Αν η "μεγάλη εικόνα" στον Τραπεζικό ταμπλό ήταν κακή, στο ταμπλό του μη Τραπεζικού 25αρη, τα πράγματα δεν ήταν εντυπωσιακά καλύτερα (είχε προειδοποιήσει η χθεσινή συνεδρίαση για την επιδείνωση του κλίματος), καθώς με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,57%), ΕΕΕ (+0,52%), ΕΧΑΕ (+0,77%), ΟΛΠ (+0,58%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,30%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Grivalia και Σαράντη.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ (-3,21%), με το ημερήσιο "stop long" να εντοπίζεται στα 10,14 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής υψηλότερα των 10,70 ευρώ, συνεχίζουν να υφίστανται οι προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 10,98 ευρώ.

Τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες τέσσερις, "μετράει" ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-2,21%), με απόλυτα σημαντική την στήριξη στα 9,30 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 9,79 ευρώ και οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στα 9,85 και 10,20 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές των Πλ. Κρήτης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,148 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1258 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας "Αιολική ΑΕΕΧ" στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, η Ίλυδα (+9,80%) προσπάθησε να "ρεφάρει" το χθεσινό -9,73%, η Ευρ. Πίστη (+3,15%) έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο από τις 11/7, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Cenergy (+1,59%), ΕΚΤΕΡ (+0,51%) και ΕΛΧΑ (+1,03%), ενώ μετά τις 22/6, σήμερα επέστρεψε στις συναλλαγές ο Σφακιανάκης (+0,41%).

Νέα ιστορικά υψηλά για τον Ικτίνο (+8,70%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Καρέλια (+2,94%), τρίτη για τον Παπουτσάνη (+0,99%), επέστρεψαν οι πωλητές στην Intralot (-2,35%), ενώ πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αθροίζουν MIG (-3,47%) και Ιντρακόμ (-2,28%).

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε σημαντικά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη χάθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία οι πρώτες στηρίξεις στις 763 και 759 μονάδες και η "κατρακύλα" σταμάτησε στο τελευταίο "προπύργιο" των αγοραστών, στις 754 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 754 μονάδων, γυρίζει τις πιθανότητες, συντριπτικά, υπέρ των πωλητών.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,54%), η αποφασιστική "μάχη" θα δοθεί στις 1992 μονάδες. Κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, απαιτεί άμεσο κλείσιμο "long" θέσεων.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία έφερε εβδομαδιαίες απώλειες 0,99% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 2,57% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,98% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 5,03%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 753,42 μονάδες (-1,72%), στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 756,7 (-1,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 754,36 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,6%.

Ο τζίρος στα 34,8 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΕΕ και ΟΤΕ απέσπασαν το 38,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΜΟΗ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Viohalco.

Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, παρά ταύτα 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Μόνο ο Nikkei (-0,29%) υποχώρησε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Shanghai Composite (+2,05%).

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με οριακά κέρδη κινείται η Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι πιέσεις από τις τιμές του Πετρελαίου ενίσχυσαν τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών, τον Ιούνιο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού για Βιομηχανικά Προϊόντα έκανε άλμα κατά 3%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδίδουν οι Financial Times. Η ανάγνωση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters για 2,9%.

"H ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχει κορυφωθεί και τα ρίσκα στο outlook είναι εξαιρετικά σοβαρά, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας απότομης προσγείωσης για την οικονομία του Νομισματικού Μπλοκ", προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως υπάρχουν καλοί λόγοι μιας ήπιας προσγείωσης, αλλά εκτιμά πως οι προοπτικές της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες.

Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έχουν υποστηριχθεί από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ΔΝΤ καλεί την ΕΚΤ να μην αποσύρει την νομισματική τόνωση απότομα, καθώς οι Αγορές θα τιμωρούσαν γρήγορα τα πιο αδύναμα Μέλη της Ευρωζώνης.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, κριτική στη Fed έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως δεν είναι ενθουσιασμένος με τις αυξήσεις επιτοκίων. Ο κ. Τραμπ, αφού επισήμανε πως "έχει τοποθετήσει έναν πολύ καλό άνθρωπο στη Fed", υποστήριξε πως "ανησυχεί ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μπορούν να βάλουν τις ΗΠΑ σε μειονεκτική θέση, καθώς η νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι ΕΚΤ και BoJ παραμένει χαλαρή". Πρόσθεσε ωστόσο πως "η Fed έχει το ελεύθερο να κάνει ότι θεωρεί καλύτερο". 

Τι λένε οι αναλυτές

"Με 'υποβασταζόμενο' τζίρο συναλλαγών κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης προς τη ζώνη των 770 με 767 μονάδων 'δροσίζοντας' λίγο τους βραχυχρόνιους επενδυτές, για να ακολουθήσει η διόρθωση των δύο τελευταίων ημερών" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Η διόρθωση ήταν απόλυτα αναμενόμενη, καθώς κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα θα χρειαζόταν σημαντική ενίσχυση στο καθαρό όγκο συναλλαγών, "αρπάζοντας" σε επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές ισχυρά διαγραμματικά επίπεδα τιμών, όπως για παράδειγμα τα €2 στην Alpha Bank, τα €11 στον ΟΤΕ, τα €10 στον ΟΠΑΠ, τα €9 στο Μυτιληναίο, τα €0,28 στη Εθνική Τράπεζα, τα €7,40 στα ΕΛΠΕ.

Μόνο τότε ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για το επίπεδο ανασύνταξης των αγοραστών στις 805 με 800 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν απόλυτα αναμενόμενο ένα νέο "pullback" προς τη γνωστή περιοχή των 750 μονάδων.

Στο εκτιμώμενο διαγραμματικό πεδίο των 2040 με 2060 μονάδων ανηφόρισε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεφεύγοντας από το καθοδικό εναγκαλισμό της ζώνης των 2017 με 2000 μονάδων. Ο συνδυασμός της αύξησης στο τζίρο συναλλαγών με το πάτημα άνω των 2060 μονάδων θα "ανάψει το πράσινο φως" για μια "επίφοβη" ανοδική κίνηση προς το ορόσημο των 2100 μονάδων.

Αντίθετα, το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 2022 μονάδων, ασφαλώς και δεν αφήνει την καλύτερη "επίγευση" για την λήξη της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Ο Τραπεζικός Δείκτης συνέχισε τη βήμα - βήμα αδύναμη κίνησή του προς τη βραχυχρόνια αντίσταση των 880 μονάδων, για να ακολουθήσει ταχύτερη επιστροφή προς τη διαγραμματική βάση των 830 με 824 μονάδων.

"Η διακύμανση αυτή ξενίζει ιδιαίτερα τους ενεργούς Επενδυτές, μιας που ο συγκεκριμένος δείκτης έχει δώσει άλλα 'διαπιστευτήρια', από απόψεως μεταβλητότητας, στοιχείο, που επιτείνει την αίσθηση 'σαθρότητας' σε κάθε αγοραστική κίνηση" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

"Είναι λυπηρό να βλέπεις το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη τα τελευταία χρόνια" σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου.

Στις 18/03/2014 βρισκόταν στις 1.369,56 μονάδες και μετά έγιναν οι Ευρωεκλογές και τα όσα επακολούθησαν. Σήμερα παλεύουμε με τις 750 μονάδες και ο τζίρος έχει μηδενίσει.

Το Καλοκαίρι φέτος, έχει πολλά κοινά με το Καλοκαίρι του 2014. Και τότε είχαμε ανάπτυξη και τότε βγαίναμε από τα μνημόνια και τότε οι εκλογές ήταν στον ορατό ορίζοντα. Το 2014 όλα πάγωσαν μετά τις Ευρωεκλογές. Φέτος με την υπόθεση του Follie - η οποία όμως ήταν μόνο η αφορμή.

Η βασική αιτία είναι η επιστροφή του "περιμένουμε χειροπιαστά αποτελέσματα" στις συναλλαγές των Ξένων και οι σπασμωδικές κινήσεις των Ελλήνων, όποτε απαιτούνται αποτελέσματα. Στην περίπτωση της Follie, οι Ξένοι φαίνεται να περιμένουν κάποιον Αρμόδιο να τους διαβεβαιώσει ότι το ίδιο δεν θα ξανασυμβεί και με άλλες Επιχειρήσεις.

Όσον αφορά την πραγματική Οικονομία, ότι έχει να κάνει με λεφτά, δεν κινείται. Ο αναπτυξιακός δεν δουλεύει, οι επιδοτήσεις πάνε σιγά, οι πληρωμές Δημοσίου προς Ιδιώτες σέρνονται, οι εισπράξεις από τα μνημόνια αναβάλλονται και πάει λέγοντας.

Ότι έχει να κάνει με νούμερα και πανηγύρια πάει καλά. Φόροι, εισφορές και πρόστιμα καταγράφονται (αλλά δεν εισπράττονται) και πλεονάσματα και ανάπτυξη επίσης καταγράφονται αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Από πανηγύρια δε, άλλο τίποτε.

Στο Χρηματιστήριο έχουμε μια νέα εισαγωγή εταιρείας μετά από πολλά χρόνια, η οποία καλό θα ήταν να πάει καλά για να βοηθήσει και άλλες εταιρείες να τη μιμηθούν.

Τεχνικά το Χρηματιστήριο έχει αντιστάσεις στις 767 μονάδες, στις 780 και μετά τις 805. Ευτυχώς έχει δημιουργηθεί στήριξη στις 750 μονάδες περίπου και έχουμε και τις 735 μονάδες να "κρατάνε τα μπόσικα".
"Με αυτό το τζίρο και το γενικό κλίμα αναμονής που επικρατεί, οι πιθανότητες να ξαναβρεθούμε σύντομα στα επίπεδα της αρχής του έτους, έχουν μειωθεί σημαντικά" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

"Λίγες ειδήσεις, ίδιο μοτίβο. Σε στάση αναμονής φαίνεται να έχει μπει, για τα καλά, η Αγορά, αφού η μετάθεση και η καθυστέρηση είναι κοινός τόπος για όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν το Χρηματιστήριο" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η στάση της ΕΚΤ για την διατήρηση, ή την άρση του "waiver" παραμένει γρίφος, τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών φαίνεται ότι θα ενταθούν προς το τέλος Αυγούστου, ενώ το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές παραμένει ένα ελκυστικό πεδίο σεναρίων για τους Συμμετέχοντες στην Αγορά.

Το Χρηματιστήριο έχει πλέον το "άλλοθι" της Καλοκαιρινής εποχικότητας, μια περίοδο που κατά μέσο όρο στα τελευταία 5 χρόνια οι τζίροι να περιορίζονται στο 60% του ετήσιου μέσου όρου. Δεδομένης της ιδιαίτερα χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας που έχει παρατηρηθεί φέτος, η συρρίκνωση των συναλλαγών φαίνεται ιδιαίτερα "επίπονη" για τους Συμμετέχοντες, καθώς μόλις 14 μετοχές καταφέρνουν να συμπληρώνουν συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση, από την αρχή του έτους.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 41 συνεδριάσεις σε μια ζώνη διακύμανσης 45 μονάδων. Σε αυτό το εύρος η συναλλακτική δραστηριότητα έχανε σε κάθε ταλάντωση και ένα μέρος από την δυναμική της. Το αποτέλεσμα είναι μια αργή συσσώρευση τιμών, χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση και χωρίς κάποια μετοχή - ηγέτη να μπορεί να ξεχωρίσει και να πάρει τα "ηνία" της Αγοράς. Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης δεν φαίνεται να έχει δυνάμεις για να διαφοροποιήσει την εικόνα του στο άμεσο μέλλον και οι συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να μπορούν να μεταβάλλουν την βραχυπρόθεσμη εικόνα του.

Ενδεικτική ήταν η αδυναμία διάσπασης των 780 μονάδων, επίπεδο στο οποίο έχει προσκρούσει τρεις φορές στους δύο τελευταίους μήνες ο Γενικός Δείκτης. Οι κινητοί μέσοι έχουν αρχίσει να συγκλίνουν προς τις 760 μονάδες, συμβαδίζοντας με την πορεία του Γενικού Δείκτη, αντανακλώντας την αναποφασιστικότητα που επικρατεί στις τάξεις τόσο των Αγοραστών, όσο και των Πωλητών. Η πλάγια κίνηση σε εύρος διακύμανσης παραμένει το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα, το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα υπάρξουν βελτιώσεις διαρκείας στον όγκο και την διάχυση των συναλλαγών.

Η επαναληπτική γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ (Τετάρτη 25 Ιουλίου 12:00) στα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά ξεχωρίζει από το οικονομικό ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας. Συνελεύσεις έχουν και οι Τράπεζα Αττικής (την ίδια μέρα) και Εθνική Τράπεζα (26/7). Στην συνέλευση της Εθνικής το βασικό θέμα είναι η συρρίκνωση του αριθμού των μετοχών (reverse split) σε αναλογία 10 παλαιές για μία νέα μετοχή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αναβληθείσα συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Αττικής, με θέμα την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και την έκδοση ομολόγου.

Χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου θα διαπραγματεύεται ο Φουρλής (€0,10) από τις 24 Ιουλίου, ενώ αποτελέσματα εξαμήνου θα ανακοινώσει η Τιτάν την Πέμπτη 26 Ιουλίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Στο διάστημα 24 με 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της CNL Capital.

"Η εβδομάδα κλείνει με τα αποτελέσματα της Ανδρομέδα την Παρασκευή 27 Ιουλίου και την πολύ ενδιαφέρουσα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τακτική γενική συνέλευση της Marfin Investment Group την ίδια ημέρα" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Αυξήθηκε το premium στα ΣΜΕ του FT 25

Πτωτικά ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνέπεσε και με την λήξη των συμβολαίων Ιουλίου.

Σταθερές οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.453 συμβόλαια).

Στα 7.613 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.395 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.110, 1.647 για τον Ιούλιο, 2.419 για τον Αύγουστο και 44 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.008,25) κινήθηκε μεταξύ 2.000 και 2.038,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε την υπερτίμηση στο 0,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.777), Εθνική (5.215), Alpha Bank (2.369), Πειραιώς (1.681), ΔΕΗ (394), ΟΤΕ (187), Μυτιληναίο (326), Ελλάκτωρα (689), ΟΠΑΠ (322), ΑΔΜΗΕ (162), MIG (483), Viohalco (153), Τέρνα Ενεργειακή (189).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 62.766, Eurobank 35.563, Εθνική 199.285, Alpha Bank 22.555, ΔΕΗ 15.546, ΑΔΜΗΕ 10.239, Πειραιώς 25.450.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 16.701.207 τεμ., (από 16.386.207 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.642.914 τεμ. (91.642.914), Πειραιώς 16.047.774 τεμ. (16.441.703), ΔΕΗ 5.234.548 τεμ. (5.254.548), Eurobank 21.618.547 τεμ. (21.618.547), Folli Follie Group 1.402.946 τεμ. (1.402.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v