Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα πλεονεκτήματα των short

Το διεθνές περιβάλλον διατηρεί εγκλωβισμένη την εγχώρια αγορά αφήνοντας λίγα περιθώρια για ανάσες. Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα για τους βασικούς δείκτες και τι σηματοδοτεί η αύξηση του όγκου των συναλλαγών. Η προσοχή και στα παράγωγα.

ΧΑ: Τα πλεονεκτήματα των short

Με πλεονέκτημα οι short.  Τεχνολογικές πιέσεις στην Wall Street, απώλειες πάνω από 1% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ η χθεσινή αργία μάλλον "προστάτεψε" τους long από τον κίνδυνο μίας νέας διόρθωσης. 

Μόλις 20,32 μονάδες πάνω από το όριο των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη, με οριακά αρνητικό "γύρισμα" στο τέλος και αφού η προσπάθεια ανάκαμψης αποδείχθηκε "άνθρακες". 

Με απώλειες 1,33% ακόμη χαμηλότερα στις 735,42 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, διασώθηκε- κυρίως λόγω Motor Oil και δευτερευόντως με Εθνική, Πειραιώς και ΟΠΑΠ στις 1.904,51 ο FTSE25 με την αξία των συναλλαγών στα 36,658 εκατ. από τα οποία το 43% πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο. Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, την Τρίτη, με τζίρο πάνω από το μέσο όρο των προηγούμενων δύο εβδομάδων (εξαιρούμενων των πακέτων στη μετοχή του ΟΤΕ) με αύξηση του στις τράπεζες. Οπερ δείχνει, ότι ορισμένα χαρτοφυλάκια μειώνουν διακριτικά θέσεις τους και στις τραπεζικές και στα blue chips. 

Κίνηση που γίνεται στη λογική της μείωσης ρίσκου σε αναδυόμενες αγορές; της προληπτικής στάσης εν όψει της εξόδου στις αγορές; συνδυασμός των δύο ή και κάτι άλλο μαζί; η ουσία είναι πως το ΧΑ υποχωρεί 4,55% σε διάστημα εβδομάδος και 5,93% σε μηνιαίο και κατά πως φαίνεται η καθοδική πορεία δύσκολα θα αναστραφεί. Το πιθανότερο η διακριτική αυτή μείωση θέσεων να συνεχιστεί δοκιμάζοντας σε αυτόν η σε δεύτερο χρόνο και τις... 699 μονάδες, τις 1.880 για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τις 690 για τον τραπεζικό.

Σήμερα και αύριο το πιθανότερο να έχουμε κινήσεις από την πλευρά των short και λόγω της αυριανής λήξης των ΣΜΕ μηνός Αυγούστου με τις 1.900 να έχουν στοχοθετηθεί εδώ και (σχεδόν) δύο εβδομάδες, όπως δύο φορές είχαμε αναφέρει σε σχόλια μας. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; νέες ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και κυκλικά σε blue chips το πιθανότερο καθώς εχθές οι διεθνείς αγορές διόρθωσαν και όσον αφορά στην τουρκική κρίση δεν διαφαίνεται σύντομα τέλος, κάθε άλλο μάλιστα, με τον Μάικ Πενς να προειδοποιεί πως "...η Τουρκία καλά θα κάνει να μην δοκιμάσει που μπορεί να φτάσει ο Τραμπ"

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχείρησε να αναλύσει τα βαρίδια που κρατούν εγκλωβισμένο το ΧΑ, και θα σταθώ στο ορόσημο της 21 ης Αυγούστου. Μπορεί ο Ευ. Τσακαλώτος να επιχείρησε, την Τρίτη, να εμφανιστεί καθησυχαστικός όσον αφορά στις επιπτώσεις της κρίσης στην έξοδο της χώρας στις αγορές πλην όμως η πραγματικότητα είναι ότι τους όρους θα τους επιβάλλουν/διαμορφώσουν τα funds, οι αγορές και όχι η Αθήνα. Και μακάρι να επιβεβαιωθεί ο ΥΠΟΙΚ, ειδάλλως...

Με τον... αέρα της χθεσινής διόρθωσης σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη οι πωλητές ξεκινούν σήμερα με πλεονέκτημα και μόνον κάποια... αιφνίδια ανατροπή (ενδεχομένως από απρόσμενη ενέργεια του Τούρκου προέδρου) θα μπορούσε να δώσει μία αναλαμπή στους αγοραστές. Για αναλαμπές μιλάμε, πλέον, και όχι αλλαγή της μηνιαίας τάσης που γίνεται όλο και πιο καθαρά πτωτική. 

Για τον ΓΔ στις 714/5 μονάδες υπάρχει ένα μικρό ανάχωμα, πιθανότατα να δοκιμαστεί στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, σημείο που αντιστοιχεί λίγο χαμηλότερα των 730 μον. για τον ΔΤΡ. Στον τραπεζικό κλάδο παραμένει το κλειδί της τάσης, με την αρνητική εικόνα του κλάδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να λειτουργεί υπέρ των πωλητών. Επιπρόσθετα στον κλάδο αλλά και σε συγκεκριμένα blue chips βγαίνουν αναγκαστικές πωλήσεις λόγω μη δυνατότητας ρευστοποίησης θέσεων στην "εγκλωβισμένη" μετοχή της Folli Follie (λόγω των αλλαγών στους δείκτες MSCI, ενδεχόμενο που "ανεβάσαμε" στον Εκηβόλο της Τρίτης). 

Για "μαχαίρι" 50% στα τραπεζικά καταστήματα, για τη διετία 2019-20 κάνει λόγο η Αναστασία Παπαϊωάννου και αυτή είναι άλλη μία παράμετρος του θεωρούμενου- μέχρι τώρα- ως μη επενδύσιμου κλάδου. Προοπτική, που αναπόφευκτα θα έχει και τις παράπλευρες της επιπτώσεις κατ' αρχήν στην κτηματαγορά.    

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v