Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια… ανάδυσης στο Χρηματιστήριο

Το αρνητικό ξεκίνημα έδωσε τη θέση το σε μια προσπάθεια αντίδρασης των τραπεζών αλλά και δεικτοβαρών blue chips, σε μια παράλληλη κίνηση με τις διεθνείς αγορές. Πιέσεις στη Μετοχή του ΟΠΑΠ και της Coca Cola.

Προσπάθεια… ανάδυσης στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την προσοχή σε Κωνσταντινούπολη και Νέα Υόρκη.
Η μικρή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας σε συνδυασμό με την ανάλογη υποχώρηση του 10ετούς έδωσαν την αφορμή στους long να επιχειρήσουν το άνοιγμα της συνεδρίασης από λίγο υψηλότερα επίπεδα. Σε Φρανκφούρτη και Παρίσι οι δείκτες DAX και CAC κινήθηκαν έως 0,35% υψηλότερα για να διολισθήσουν νωρίτερα στο 0,18%.

Με θετικό πρόσημο και τα futures στην Wall Street, μετά την χθεσινή διόρθωση σε τεχνολογία και S&P 500. Στις 2.827 μον. και 0,25% τα futures του δείκτη παραπέμποντας σε μία διστακτική προσπάθεια ανάκτησης μέρους του εδάφους, που χάθηκε εχθές.

Στον ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών και το ΧΑ, με τους traders να προχωρούν αρχικά σε λίγες αγορές με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κυμανθεί έως τις 721,81 μονάδες αλλά στο 10λπετο να έρθει το μείον έως 3,50% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και να «γυρίσει» προς τις 716,69 μονάδες. Η διόρθωση της μετοχής του Οργανισμού και μάλιστα με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές είχε ως συνέπεια την ενεργοποίηση πωλήσεων σε επί μέρους blue chips με τον FTSE25 να χάνει έως 0,39% στις 1.898 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν αυτές τις πωλήσεις στον ΟΠΑΠ, όπως στη συνέχεια και στον τίτλο της Alpha Bank σε κινήσεις funds που μη μπορώντας να ρευστοποιήσουν μετοχές της Folli Follie μείωναν θέσεις τους σε άλλα χαρτιά του δείκτη. Οπως είχε εξηγηθεί την Τρίτη (στον Εκηβόλο) η ένταξη της Motor Oil στον MSCI Greece σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της FF στον Small Cap προκαλεί αυτές τις παράπλευρες κινήσεις.

Εως τα 8,99 ευρώ χαμηλότερα η μετοχή του ΟΠΑΠ, έως τα 1,572 της Alpha Βank, έως τα 10,71 του ΟΤΕ ενώ ο ΤΙΤΑΝας στα 19,98 επίσης με απώλειες ενώ η Jumbo αντιδρά στα 13,54 ευρώ. Στα 0,2392 οριακά χαμηλότερα η Εθνική, με θετικό πρόσημο Eurobank στα 0,774 και Πειραιώς επίσης με συν στα 2,35 ευρώ και την Motor Oil έως τα 19,48 ευρώ να συμπληρώνει (από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 3 ης Σεπτεμβρίου) την ομάδα μετοχών του MSCI Greece.

Στην περιοχή των 738 μονάδων ο ΔΤΡ με την τάση να αλλάζει όταν μετά τις 10.53΄ η Alpha Βank πέρασε σε οριακά θετικό πρόσημο. Για τον κλάδο το διάστημα κρίσεως είναι το 3ήμερο Τετάρτης 29- Παρασκευής 30 Αυγούστου, οπότε και θα ανακοινωθούν κατά σειρά τα οικονομικά μεγέθη των Πειραιώς (29/8), Alpha Bank, Eurobank (30/8) και Εθνικής (31/8). Το κλειδί, σύμφωνα με τους αναλυτές, βρίσκεται στο αν θα σημειωθεί ανάκαμψη στα προ προβλέψεων έσοδα, κάτι που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Βεβαίως θα έχουν προηγηθεί οι πρώτες συνεδριάσεις με την ελληνική οικονομία "εκτός μνημονίων" μέρες κρίσιμες που θα φανεί και η διάθεση των αγορών και των κάθε λογής funds.

Στις 1.900 ο δείκτης έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως και τις 1.891,34 μονάδες δίνοντας την δυνατότητα σε κατόχους (λίγων) Συμβολαίων του δείκτη να "κλείσουν" τις θέσεις τους για τον Αύγουστο. Με απόδοση έως και 35 μονάδων μέσα σε 4-5 συνεδριάσεις οι πωλητές (από τις 1.926 ) όσοι κατοχυρώνουν τα ΣΜΕ τους σε αυτά τα επίπεδα αποκομίζουν ένα σημαντικό όφελος.

Δεδομένου, ότι αύριο λήγει η απλή σειρά Αυγούστου η περιοχή των 1.890 μον. θα μπορούσε να θεωρηθεί σημείο αναφοράς και- υπό προϋποθέσεις- στήριξη για τον μεγάλο δείκτη.

Αυξημένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος πάνω από το μέσο όρο των προηγούμενων δύο εβδομάδων (μη συμπεριλαμβανόμενων των πακέτων στον ΟΤΕ) με 2 πακέτα να έχουν αλλάξει χέρια, στις 11.00. Ενα για 100.000 μετοχές της Grivalia στα 8,38 και ένα για 300.000 της Alpha Bank στα 1,605 ευρώ. Συνολικά 1,319 εκατ. ευρώ σε σύνολο τζίρου 6,915 εκατ. στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Στις 39/18 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με μεγαλύτερο ποσοστό οι μετοχές των Μαθιός, Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος κ.ά.

Το ανοδικό "γύρισμα" της Alpha Bank, μετά το πακέτο και η μείωση των απωλειών στον ΟΠΑΠ σε συνδυασμό με τις αγορές σε ΟΤΕ και μία ομάδα blue chips ξανάβαλε τους δείκτες σε φορά αντίδρασης. Αυτή η αλλαγή τάσης λίγο μετά τις 11.05΄ όταν στην Φρανκφούρτη ο DAX επανέκαμπτε προς τις 12.190 και στην Κωνσταντινούπολη το 10ετές υποχωρούσε σε οριακή απόσταση από το όριο του 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v