Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Nέα υποχώρηση για το Γενικό Δείκτη

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 715 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 3% για τη μετοχή της Motor Oil. Aνοδο καταγράφουν Fourlis, Εθνική, Alpha Lamda. Πτώση για Eurobank, OTE, Tιτάνα, Viohalco.

ΧΑ: Nέα υποχώρηση για το Γενικό Δείκτη

Σε θετικό έδαφος τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια ενόσω ανακάμπτει ελαφρώς η τουρκική λίρα και υποχωρεί λίγο η απόδοση του 10ετούς. Επιπλέον η θετική εικόνα των futures στην Wall Street διευκολύνει τις κινήσεις των long σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. Ενδεικτικά με 0,55% στις 2.835 μον. ο S&P 500 και με 0,45% στις 12.218 ο DAX.

Στο ΧΑ σε μία συνεδρίαση συγκριτικά αυξημένων συναλλαγών οι δείκτες κυμαίνονται μεταξύ αρνητικού-θετικού πρόσημου με τον ΓΔ να έχει περάσει στο συν τρεις φορές και ισάριθμες στο μείον. Η διακύμανση των δεικτών περιορίζεται σε στενό εύρος, που για τον ΓΔ διαμορφώνεται στις 716,69-724,61, για τον ΔΤΡ στις 731,08-749,10 και στις 1.891,34- 1.913,41 μονάδες.

Ωστόσο λίγο μετά τις 15:20 o Γενικός Δείκτης κατηφορίζει προς τις 715 μονάδες, με απώλειες της τάξεως του 0,75%.

Εμφανής, μέχρι τώρα, η αδυναμία των αγοραστών να ωθήσουν και κρατήσουν την αγορά υψηλότερα, με σημαντικό σημείο αναφοράς για τον ΓΔ τις 723 μον. (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) αλλά και με 2 βασικές ενδείξεις (10ετές ομόλογο, GREK) αρνητικές για τους αγοραστές. Το μεν 10ετές δεν λέει να υποχωρήσει χαμηλότερα του 4,20% το δε GREK (*) μετά και τη νέα διόρθωση του υποχωρεί στα πολύ σημαντικά 8,34 δολάρια.

Μεγαλύτερος των 20 εκατ. ο τζίρος (στις 14.10΄) ενδεικτικός της κινητικότητας που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις και από τις δύο πλευρές -πωλητών/ αγοραστών- με τους πρώτους να έχουν κερδίσει σε διάστημα εβδομάδος πάνω από 30 μονάδες. Δεδομένου, ότι αύριο λήγει η απλή σειρά μηνός Αυγούστου για τα ΣΜΕ του ftse25 οι 1.890 μονάδες θεωρούνται σημείο αναφοράς και- πιθανόν- στήριξης για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το 34% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, μεγαλύτερος σε Alpha Bank και εμφανή την προσπάθεια να διαφυλαχθεί η γραμμή των 1,55 ευρώ με την αξία των συναλλαγών νωρίτερα να ξεπερνά τα 3,6 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου του πακέτου για 300.000 στα 1,605 ευρώ). Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, με πιεστική προσφορά στη μετοχή του ΟΠΑΠ που μετά και τις σημερινές πωλήσεις/πιέσεις χάνει 4,21% σε διάστημα εβδομάδος και 7,61% σε μηνιαίο. Ενα από τα αγαπημένα χαρτιά των funds, ο ΟΠΑΠ, μετρά απώλειες 13,10% για φέτος ενώ από το υψηλό των 11,15 στις 25 Ιανουαρίου "ταλαπωρείται" σταθερά από τους πωλητές.

Τρίτη μετοχή, στην σχετική κατάταξη με βάση τον τζίρο ο ΟΤΕ που μετά την θεαματική πορεία της προηγούμενης εβδομάδος έχει "γυρίσει" αρνητικά με εβδομαδιαίες απώλειες 5,32%, με 1,93% στο μήνα και 7,13% από την αρχή του έτους.Αντιθέτως συνεχίζει ανοδικά, για δεύτερη κατά σερί συνεδρίαση, η μετοχή της Motor Oil μετά τον...αιφνιδιασμό των funds από την κίνηση της MS με τη ένταξη στον δείκτη MSCI Greece. Αυξημένες εισροές και σήμερα και υψηλότερες τιμές έως τα 19,86 ευρώ, με την αξία των συναλλαγών προς τα 2,9 εκατ. ευρώ.

Sarantis και Fourlis μετοχές δύο εταιρειών με έκθεση στην τουρκική οικονομία, που πιέστηκαν τις τελευταίες συνεδριάσεις αντιδρούν σήμερα έως τα 7 και τα 5,32 ευρώ αντίστοιχα. Η Fourlis νωρίτερα προχώρησε σε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού καθησυχάζοντας, σημειώνοντας ότι η συνεισφορά σε πωλήσεις και τα EBTIDA είναι ελάχιστη, ενώ το σύνολο του δανεισμού της θυγατρικής είναι σε τοπικό νόμισμα.

Στις 35/47 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με τις μετοχές των Ικτίνου και Πλαίσιο να ξεχωρίζουν συναλλακτικά.

Νωρίτερα η μετοχή του Ικτίνου "ισοφάρισε" το ιστορικό υψηλό (σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο), ενώ το Πλαίσιο αποδεικνύεται ανθεκτικό στην τελευταία διόρθωση (m/m οι Eurobank Equities και ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή).

Ο τζίρος προς τα 22 εκατ. ευρώ αρκετά πάνω από το μέσο όρο των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

(*) ...μία εικόνα (ανησυχητική) χίλιες λέξεις του GREK (Global X FTSE Greece 20) που μας υπενθύμισε ο φίλτατος (Elliot61 da Priest/στην ανάρτηση μας για το 10ετές). Το ελληνικό... συμβόλαιο έχει περιθώριο διόρθωσης μέχρι τα 7,85$, μετά...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v