Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι μετοχές που κινούνται για το... κάτι παραπάνω

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με βοήθεια από τις διεθνείς αγορές, η εγχώρια επιχειρεί να κινηθεί υψηλότερα. «Κλειδί» ο τζίρος και οι εξελίξεις στις τράπεζες. Προχωρά το reverse split της Εθνικής. Η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Οι μετοχές που κινούνται για το... κάτι παραπάνω

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street, θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, ξεχώρισε η επαναφορά του DAX πάνω από τις 12.500 μονάδες και στο ΧΑ συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης. Με τους long να έχουν τον πρώτο λόγο από την αρχή της συνεδρίασης (724,58) ανεβάζοντας σταδιακά ρυθμό (έως τις 739,02), για να κλείσει η συνεδρίαση στις 736,27 μονάδες. Ακριβώς στο δεύτερο άνω όριο που είχε τεθεί από τα χαμηλά των 700 μονάδων, ως σημείο αναφοράς. 

Στις 736,27 ο ΓΔ, με τον ΔΤΡ κατά 2,88% υψηλότερα στις 761,05 μονάδες (επίσης εντός στόχου) και κατά 1,32% ο FTSE25 στις 1.942,84 μονάδες. 

Παρά το γεγονός της αργίας στο Λονδίνο, συναλλαγές (15,634 εκατ. μετοχές), τζίρος (25,947 εκατ. ευρώ) θεωρήθηκαν σχετικά ικανοποιητικές, καθώς από την πλευρά των πωλητών παρέπεμπαν σε φειδωλές, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις από την πλευρά των αγοραστών επιλεκτικές κινήσεις σε τιμές (για τον ΓΔ) κατά 4,41% υψηλότερες σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα και (για τον ΔΤΡ) κατά 9% πάνω σε διάστημα εβδομάδας. 

Μπορεί να έχει συνέχιση η ανοδική διόρθωση, κίνηση που ξεκίνησε μεν από τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, αλλά σχεδόν άμεσα υποστηρίχθηκε από όλο και περισσότερες μετοχές του δείκτη και blue chips, με αποτέλεσμα στη χθεσινή συνεδρίαση, η μόνη από τις 21 μη τραπεζικές ήταν η Coca Cola, με το οριακά αρνητικό 0,03% στα 29,60 ευρώ.

Ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, έχει τα περιθώρια περαιτέρω κίνησης με πρώτο σημείο τις 780 μονάδες, συνεκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα 6μήνου θα ανακοινωθούν Πέμπτη και Παρασκευή και ότι η Εθνική θα μείνει εκτός στο διάστημα 29-31, επιστρέφοντας με αναπροσαρμοσμένη τιμή (Χ10) από την προσεχή Δευτέρα. 

Εως τις 800 μονάδες η κίνηση για τον ΔΤΡ, έχει τα χαρακτηριστικά της αναστροφής από τα χαμηλά των 688-686 μον. στις 21-22 Αυγούστου, ενώ για την πειστική υπέρβασή τους (800) θα απαιτηθούν ουσιαστικές εξελίξεις και περισσότερα καύσιμα. Συνεπώς να δούμε πρώτα εάν σήμερα οι αγοραστές θα συνεχίσουν ή θα ενεργοποιηθούν περισσότερες εντολές για μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, ενδεχόμενο ικανό για να «δοκιμάσει» τις 750 μονάδες και βλέπουμε.

Σημειωτέον ότι στον κλάδο πραγματοποιήθηκε το 30% της αξίας συναλλαγών. 

Τεχνικά για τον ΓΔ, όπως δείχνει το διάγραμμα, σήμερα θα φανεί εάν είναι εφικτή η συνέχεια προς τις 743 με στόχο τις 750 ή θα χαμηλώσει προς τις 726 μονάδες. 

Μόλις 1 από τις 25 του δείκτη η μετοχή με οριακά αρνητικό πρόσημο και 6 από τις 20 της μεσαίας κατηγορίας, αλλά με τις «βαριές» σε ανοδική τάση (πλην MIG). 

Πρακτικά δυνάμεις για συνέχιση υπάρχουν, ωστόσο θα ήθελα να δω την εν δυνάμει προσφορά στην περίπτωση που η συνεδρίαση κινηθεί υψηλότερα στα πρώτα 30' της συνεδρίασης. Θα το δούμε στη συνέχεια. 

Για τον FTSE25 στο διάγραμμα φαίνονται οι αντιστάσεις στις 1.962 και 1.980, αλλά και οι στηρίξεις στις 1.935 και 1.913 μονάδες. 

Δυνατά χαρτιά για τον δείκτη, εκτός από τα τραπεζικά που έχουν το momentum, ο ΟΤΕ που επιβεβαιώνει απόλυτα την τεχνικότητα της κίνησής του, η επιθετική (κυρίως λόγω MSCI Greece) Motor Oil, η επανακάμψασα ΔΕΗ, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και οι ΤΕΝΕΡΓ, Μυτιληναίος, Lamda Development. 

Σε ποιες μετοχές του δείκτη θα επιχειρηθεί μερική κατοχύρωση θέσεων θα δούμε στην αρχή (ή στη διάρκεια της συνεδρίασης στην περίπτωση αρνητικού ξεκινήματος) και ποιες από αυτές με εβδομαδιαία-μηνιαία long τάση θα επανέλθουν ανοδικά. Συνεκτιμώντας πως την Παρασκευή κλείνει χρηματιστηριακά ο Αύγουστος και ως κατ' αρχάς ζητούμενο είχε τεθεί ένα κλείσιμο στις (τουλάχιστον) 736 μονάδες. Ενδεχόμενο που με βάση τη χθεσινή εικόνα της αγοράς είναι εφικτό και μένει σήμερα να ισχυροποιηθεί (ή όχι) περισσότερο. 

Λογικά σήμερα θα πρέπει να περιμένουμε συναλλαγές περισσότερες των 25-28 εκατ. ευρώ. 

Το 10ετές στα 4,202% (στο 3,156% το ιταλικό), το GREK πάνω από τα 9$ μετά από καιρό, στα 9,04$. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v