Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες στις 736 μονάδες

Με την Πειραιώς σε ρόλο οδηγού ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 2,88% και η αγορά υπερκάλυψε τις απώλειες της Παρασκευής. Ακολούθησαν ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΕΛ.ΠΕ. Σε μέτρια επίπεδα κινήθηκε ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Με τράπεζες στις 736 μονάδες

Με "χορηγούς" τις Διεθνείς Αγορές και με, σχεδόν, "γενική επιστράτευση" στο ταμπλώ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, επιχειρήθηκε η υπέρβαση των 736 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, κάτι που ήταν ένα πρώτο ζητούμενο, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, καθώς τα μηνύματα παρέμειναν ουδέτερα από την Αγορά ομολόγων (στο 4,13% η απόδοση του 10ετους Κρατικού τίτλου), σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα νέα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν την Παρασκευή οι Nasdaq και S&P 500 και που δείχνουν να συνεχίζουν και σήμερα, αλλά και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόουμ Πάουελ, ο οποίος είπε πως "η σταδιακή προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν η Αμερικανική Οικονομία και η αύξηση των θέσεων εργασίας".

Ώθηση στις Αγορές έδωσε και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε κάποιες τροποποιήσεις σε ότι αφορά τη διαχείριση του γουάν.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά το διστακτικό ξεκίνημα, οι αγοραστές έδειξαν σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα και στα χρηματιστηριακά γραφεία το "στοίχημα" της ημέρας ήταν αν ο Γενικός Δείκτης θα κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 736 μονάδων.

Από την άλλη, ο τζίρος δείχνει να επιμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και αυτό διατηρεί σε ισχύ το ερώτημα "αν η επιχειρούμενη πλαγιοανοδική κίνηση, μετά την πρόσφατη επαφή του Δείκτη με το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, είναι απλά 'ανακωχή' πωλήσεων, ή είναι επί θύραις, σταδιακή επιστροφή των αγοραστών".

"Στην εβδομάδα που ξεκινά σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των Τραπεζών προς το τελευταίο διήμερο, αλλά και των εταιρειών Πετρελαιοειδών (στις 29/8 η Motor Oil και στις 30/8 τα ΕΛΠΕ), ενώ στις 29/8 αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της Εθνικής ενόψει του reverse split (1ν/10π). Θα ανακοινωθεί επίσης ο Κυβερνητικός ανασχηματισμός. Υπάρχουν επομένως προϋποθέσεις για συναλλακτική βελτίωση με ενισχυμένη μεταβλητότητα" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η Merit Sec. περιορίστηκε να επισημάνει ότι "οι συνθήκες δεν έχουν διαφοροποιηθεί και για το λόγο αυτό παραμένουμε επιφυλακτικοί και επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένες μετοχές με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό".

Από εκεί και πέρα και όσο ο τζίρος παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ξένων χαρτοφυλακίων παραμένουν σε ρόλο θεατή και τίποτα δεν δείχνει πιθανή επιστροφή τους, παρά το θετικό momentum στις Διεθνείς Αγορές και παρά τις θετικές εκθέσεις των Ξένων Οίκων για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι της αντίδρασης, μετά την υποχώρηση της Παρασκευής, ηγήθηκε ο Τραπεζικός κλάδος, κάτι ποτ επιβεβαιώνεται και από το τελικό +2,88% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών.

Ο εν λόγω δείκτης θέλει "πολλή δουλειά" για να ξαναδώσει σήμα τοποθετήσεων, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα ημερήσια διαγράμματα, καθώς το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στις 858 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 790 και 825 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 745 και 688 μονάδες.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τους επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Έτσι, για την Alpha Bank (+2,82%), οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,74 και 1,85 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 1,90 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος, οι στηρίξεις στα 1,665 και 1,63 ευρώ.

Για την Eurobank (+1,90%) το ημερήσιο "stop short" στα 0,889 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 0,82 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 0,66 και 0,55 ευρώ.

Για την Πειραιώς (+6,38%), η επόμενη αντίσταση στα 2,475 και 2,67 ευρώ και το σήμα τοποθετήσεων με την υπέρβαση των 2.73 ευρώ. Σημαντικές στηρίξεις στην ζώνη 2,28 - 2,22 ευρώ.

Για την Εθνική (+2,25%), που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ειδική περίπτωση", η επόμενη αντίσταση στα 0,2535 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 0,236, 0,228 και 0,218 ευρώ. Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως θεωρητικά, καθώς με απόφαση της Τράπεζας, η 28/08/2018 έχει οριστεί ως η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των 9.147.151.527 υφισταμένων κοινών ονομαστικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από την επομένη εργάσιμη 29/08/2018 παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΕΤΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντικατάστασή τους, σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενα και θα επανέλθει στο ταμπλώ με την νέα τιμή στις 3 Σεπτεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό η ΕΤΕ αποφάσισε την αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής από 0,30 ευρώ σε 3,00 ευρώ και μείωση του συνολικού αριθμού τους από 9.147.151.527 σε 914.715.153 νέες μετοχές, με συνένωση των εν λόγω μετοχών (reverse split) σε αναλογία 10 παλαιών κοινών μετοχών της Τράπεζας έναντι 1 νέας κοινής μετοχής της Τράπεζας.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αιφνιδίασε θετικά τους περισσότερους από τους εγχώριους αναλυτές, που περίμεναν την συνέχιση της συσσώρευσης με απόλυτα επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ οι ίδιοι τόνιζαν σαν πρώτο ζητούμενο στην σταδιακή αύξηση των συναλλαγών.

Το τελευταίο ασφαλώς και δεν επετεύχθη, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος έδωσε "δείγματα γραφής" από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς χρειάστηκε 21 λεπτά για να συμπληρώσει το πρώτο εκατομμύριο, στο πρώτο ημίωροι η αξία συναλλαγών έφθασε στα 1,45 εκατ. και στην πρώτη ώρα στα 2,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, τα αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο και οι ροές κεφαλαίων που σχετίζονται με τις αλλαγές στον MSCI να δώσουν τον τόνο αυτή την εβδομάδα.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υποσημείωσης ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΕΕΕ (-0,03%) και ΟΛΠ (-0,73%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Fourlis.

Από εκεί και πέρα, από τις 1/2 είχε να "δει" κλείσιμο υψηλότερα των 20,00 ευρώ ο τίτλος της Motor Oil (+1,70%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας. Αν υπερκεράσει την ζώνη 20,45 - 20,77, θα ξαναδεί τα υψηλά των 21,5 - 21,90 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 19,18 ευρώ.

Μετά από 10 συνεδριάσεις ξαναήλθε σε επαφή με το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ, η μετοχή της Viohalco (+1,87%). Το ημερήσιο "stop short" στα 3,16 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 2,80 και 2,72 ευρώ.

Τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις, αθροίζει η Αεροπορία Αιγαίου (+0,75%). Αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 8,18 ευρώ (ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 8,40 - 8,60 ευρώ. Πολύ ισχυρή η στήριξη στα 7,80 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίζεται η "επιβίβαση" "διορατικών" χαρτοφυλακίων στην ΕΚΤΕΡ (+3,85%), προσδοκίες για μετοχικές ανακατατάξεις στην Ιντρακάτ (+4,51%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Λούλη (+0,93%) και τέσσερις για την ΕΛΧΑ (+2,48%).

Από τις 14/8 έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο ο Μπήτρος (+7,75%) πάντα με λίγες συναλλαγές, μετά από εννέα πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έντεκα αντέδρασε η Intralot (+4,11%), επιμένει πλαγιοανοδικά με "ανοιχτές" εντολές αγορών η Βιοτέρ (+0,99%), ενώ σήμερα "ρεφάρισε" το -8,12% της Παρασκευής η ΓΕΚΕ (+9,91%).

Σταδιακή βελτίωση της εικόνας, δείχνουν τα ημερήσια διαγράμματα για τους βασικούς δείκτες.

Για τον Γενικό Δείκτη, η υπέρβαση των 736 μονάδων, δίνει σαν επόμενο στόχο την ζώνη 745 - 750. Οι 716 μονάδες είναι κοντινή στήριξη και μόνο με κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσουμε και πάλι το επίπεδο του 700. Το ημερήσιο "stop short" στις 764 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,32%), το 1950 είναι κοντινή σημαντική αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει την περιοχή του 2000. Το 1896 αντίστοιχα κοντινή μας στήριξη με κύριο επίπεδο το 1872.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μπροστά μας έχουμε την έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση θα ξεδιπλώσουν ουσιαστικά το πρόγραμμα τους" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πριν από αυτό φαίνεται ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε ανασχηματισμό. Έχουμε μπει σε μία προεκλογική περίοδο χωρίς να ξέρουμε τον ακριβή χρόνο των εκλογών, γεγονός που μπορεί να κρίνει την κίνηση της Αγοράς.

Η Moody’s σε έκθεσή της επισημαίνει πως πρέπει να ακολουθήσουμε τα συμφωνημένα και πως μία απόκλιση από αυτά σίγουρα θα προβληματίσει. Πλέον είναι γεγονός η πώληση του ΥΓΕΙΑ, μιας και ομόφωνα αποφασίστηκε από την ΜΙG.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να κινείται με αργά βήματα, σε σχέση με τα "κόκκινα" δάνεια, κάτι που προβληματίζει.

Το μνημόνιο επίσημα έχει τελειώσει, με τους Θεσμούς να έρχονται κάθε τρίμηνο ξεκινώντας από τις 10 Σεπτεμβρίου, για να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Αν η Χώρα ακολουθήσει τα συμφωνημένα χωρίς να κάνει κινήσεις που θα επηρεάζουν τους στόχους, μπορεί να ξεκινήσει μία νέα πορεία.

"Η προσέλκυση επενδύσεων είναι το πρώτο μέλημά μας αν θέλουμε να πετύχουμε και να ξεπεράσουμε τους στόχους στην ανάπτυξη, κάτι που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε πιο εύκολα τους φόρους" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+2,17%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι μεγάλες βιομηχανίες της Κίνας έριξαν ρυθμό τον Ιούλιο, καθώς δημοσιοποίησαν χαμηλότερη ανάπτυξη κερδών.

Όπως μετέδωσε το MarketWatch, τα βιομηχανικά κέρδη ενισχύθηκαν 16,2% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο και σε σύγκριση με την ετήσια ανάπτυξη 20% του Ιουνίου.

Τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς, υπήρξε ενίσχυση των κερδών του τομέα κατά 17,1%, σχεδόν αμετάβλητη εικόνα από το 17,2% του Ιανουαρίου - Ιουνίου, αυτής της χρονιάς επίσης.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Αύγουστο, για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Ifo.

To επιχειρηματικό κλίμα ενισχύθηκε, στις 103,8 μονάδες, από 101,7 τον προηγούμενο μήνα και από 103,7 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η πρόβλεψη έκανε λόγο για 101,9.

Η τρέχουσα αποτίμηση κινήθηκε επίσης ανοδικά, στις 106,4 μονάδες, από 105,4 τον Ιούλιο και από 105,1 πέρυσι. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε 105,4 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις κινήθηκαν ιδιαίτερα ανοδικά στις 101,2, από 98,2 τον Ιούλιο, ενώ ήταν χαμηλότερα από το επίπεδο των 102,2 σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 98,5.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 108,3 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Motor Oil το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 203% σε ετήσια βάση, όπως προβλέπει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "accumulate" με τιμή - στόχο στα 21,5 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι μετά το ήπιο περιβάλλον στον κλάδο διύλισης το πρώτο τρίμηνο, η ανάκαμψη των περιθωρίων σε συνδυασμό με ισχυρά κέρδη από τα αποθέματα, λόγω της ενίσχυσης στην τιμή του Πετρελαίου, έδωσαν ώθηση στην κερδοφορία της εταιρείας το δεύτερο τρίμηνο.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 724,58 μονάδες (-0,04%), όμως από εκεί και πέρα οι αγοραστές πήραν τον έλεγχο της τάσης "σπρώχνοντας" τον Δείκτη μέχρι τις 739,02 μονάδες (+1,95%). Στις 17.00 ο Δείκτης είχε υποχωρήσει στις 736,39 (+1,59%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 736,27 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,58%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 25,9 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΑΛΦΑ), ενώ ΜΟΗ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 23% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας ο Fourlis.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 30 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με ανοδική συνεδρίαση ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές παρέμειναν σχετικά χαμηλά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.665 συμβόλαια).

Στα 6.760 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.686 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.054, 1.826 για τον Σεπτέμβριο και 228 για τον Οκτώβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.943,75) κινήθηκε μεταξύ 1.915,25 και 1.955 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.500 Motor Oil, 20.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.233), Εθνική (6.344), Alpha Bank (2.951), Πειραιώς (2.156), ΟΤΕ (172), MIG (1.703), Intralot (346), Μυτιληναίος (169), ΑΔΜΗΕ (110), Ιντρακόμ (129), ΔΕΗ (410), Τέρνα Ενεργειακή (179), Viohalco (270).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 58.335, Eurobank 37.005, Εθνική 181.220, Alpha Bank 22.596, ΔΕΗ 15.321, ΑΔΜΗΕ 10.145, Πειραιώς 20.260.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                              Name of Issuer                 NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,41%

2018-08-23

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2018-08-13

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-01-10

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,31%

 

2018-08-13

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

1,00%

 

2018-08-17

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

 

Oceanwood Capital Management LTD

 

EUROBANK ERGASIAS S.A.

.

 

0,57%

 

2018-07-11

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 18.042.057 τεμ., (από 17.992.057 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 86.642.913 τεμ. (86.642.913), Πειραιώς 21.341.686 τεμ. (20.387.686), ΔΕΗ 6.051.635 τεμ. (6.051.635), Eurobank 21.748.783 τεμ. (21.506.783), Folli Follie Group 1.369.635 τεμ. (1.369.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v