Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο τέλος κρίθηκε το πρόσημο για τον ΓΔ

Συνεδρίαση χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και με την αξία συναλλαγών σχεδόν στα 32 εκατ. ευρώ. Eurobank και Πειραιώς στους πρωταγωνιστές της ημέρας. Ανοδικά κινήθηκαν Lamda Development και Μυτιληναίος. Οριακή κάμψη για ΟΤΕ.

ΧΑ: Στο τέλος κρίθηκε το πρόσημο για τον ΓΔ

Παρά τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, που κινήθηκαν στον απόηχο της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Μεξικού και την σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας αναλώθηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και με τον Γενικό Δείκτη να αποφεύγει να δοκιμάσει τιμές υψηλότερα των 740 μονάδων.

Παρά τα ουδέτερα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 4,12% η απόδοση του Κρατικού 10ετους τίτλου), οι αγοραστές, σήμερα, φάνηκαν περισσότερο επιφυλακτικοί, ίσως επηρεασμένοι και ατό τις κινήσεις των γνωστών "short" funds, που δεν έδειξαν να προβληματίζονται από την τελευταία ανοδική αντίδραση, την οποία έφερε η επαφή με το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, αλλά αντίθετα διατήρησαν, ή και αύξησαν τις "απαισιόδοξες" θέσεις τους, με πλέον ενδεικτική περίπτωση αυτή της Lansdowne Partners (UK) LLP, που αύξησε την καθαρή αρνητική της θέση στην Πειραιώς, στο 2,41%, κάτι που επισημάνθηκε και στο χθεσινό σχόλιο της στήλης για την Αγορά Παραγώγων.

Η εικόνα στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, παρά το γεγονός ότι και οι τέσσερις τίτλοι "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με ήπιες πιέσεις στην Alpha Bank (-0,29%), εμφανώς μεγαλύτερες στην Εθνική (-0,16%, αλλά έφθασε ενδοσυνεδριακά μέχρι και -4,57%), από όσους επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην διαδικασία του reverse split, ενώ προς υψηλότερα επίπεδα κινήθηκαν Πειραιώς (+1,78%) και Eurobank (+2,67%), καθώς ήταν αυτές που είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 752,95 (-1,06%) και 768,22 μονάδων (+0,94%), στις 17.00 βρέθηκε στις 761,53 (+0,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε στις 766,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,67%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, που απευθύνονται σε παίκτες με πιο "αργά αντανακλαστικά", αν ο εν λόγω δείκτης υπερβεί στις 776 μονάδες, το αισιόδοξο σενάριο εξαντλείται στην ζώνη 815 - 908, με ενδιάμεση αντίσταση στις 790 και 804 μονάδες. Η πλησιέστερη στήριξη στις 734 - 732 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "τα πρώτα χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ετοιμάζονται να βγάλουν προς πώληση, ή τιτλοποίηση οι Εγχώριες Τράπεζες, εστιάζοντας σε περιπτώσεις Δανειοληπτών που είναι αποδεδειγμένα μη συνεργάσιμοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο εγχείρημα αναμένεται να αναληφθεί πριν το τέλος του έτους και θα αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου, ύψους 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για στεγαστικά σε Ευρώ και Ελβετικό Φράγκο, τα οποία έχουν δοθεί, στη συντριπτική τους πλειονότητα, κατά την περασμένη δεκαετία".

Την πεποίθηση ότι η άρση του "waiver" είναι αντιμετωπίσιμη, κατέθεσαν στο Bloomberg οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.

"Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν ήδη αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης στην κορύφωση της κρίσης, με δανεισμό από τις Αγορές", τονίζει ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank.

"Το αντίκτυπο από το ότι δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε Ελληνικό χρέος θα είναι ελάχιστο", εκτιμά ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς πηγαίνει ακόμα παραπέρα, περιγράφοντας την άρση του "waiver" ως "πρακτικά 'μη γεγονός' (non event). Η Τράπεζα έχει πάρει μέτρα για να μεταφέρει περίπου 1 δισεκατομμύριο χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στη Διατραπεζική Αγορά repos".

Alpha Bank έχει διατηρήσει γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αντικαθιστώντας Ελληνικά Κρατικά ομόλογα και έντοκα με άλλο ενεργητικό που γίνεται αποδεκτό από την ΕΚΤ", υποστηρίζει ο Δημήτριος Ματζούνης.

Αφήνοντας τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η Αγορά δεν επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών.

'Το θετικό momentum των Διεθνών Αγορών και οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα Τραπεζών και εταιρειών Πετρελαιοειδών, επιτρέπουν αισιοδοξία για συνέχιση της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, στο βαθμό που υπάρξει η απαραίτητη συναλλακτική βελτίωση για να ξεπεραστούν τα τεχνικά όρια της περιοχής των 740 μονάδων. Η απειλή από την κόντρα της Ιταλίας με την Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό ωστόσο, παραμένει" ανέφερε στις πρωινές της προβλέψεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Με θετικά πρόσημα στις Διεθνείς Αγορές ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου 'κοιτάζει' την περιοχή 750 μονάδων. Η κίνηση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Τραπεζικού δείκτη, εν όψει και των ανακοινώσεων των Τραπεζικών αποτελεσμάτων Α΄ εξαμήνου αυτήν την εβδομάδα. Εν μέσω μιας αμφιβόλου μεγέθους και διάρκειας ανοδικής αντίδρασης, μιας και ο όγκος συναλλαγών είναι σημαντικά συρρικνωμένος, ενώ οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, η επιλογή των κατάλληλων μετοχικών τίτλων είναι η στρατηγική που ενδείκνυται. Θα επαναξιολογήσουμε την τεχνική εικόνα μετά την υπέρβαση των 750 μονάδων και παράλληλα επικεντρωνόμαστε στα αποτελέσματα των εισηγμένων που παρακολουθούμε" τόνιζε η Merit Sec.

Αντίθετα, η Beta Sec. ανέφερε πως "παρά το ανοδικό momentum οι όγκοι συναλλαγών δεν υποστηρίζουν την τάση. Αν δεν ενισχυθεί ο τζίρος περιμένουμε μικρή υποχώρηση με την πλειονότητα των μετοχών να συσσωρεύει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα".

Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το σημερινό ενδιαφέρον των traders επικεντρώθηκε στην είδηση σύμφωνα με την οποία "μέσω… Πολωνίας μπορεί να δει κάποιες εισροές το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με ανακοίνωση του FTSE, η αναθεώρηση των δεικτών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου, προβλέπει ότι η Πολωνία, με στάθμιση 19,25% στον FTSE Emerging Europe All Cap, θα μεταταχθεί από τις Αναπτυσσόμενες στις Αναπτυγμένες Αγορές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα με στάθμιση 6,08% να είναι μεταξύ των τριών Αγορών που θα ωφεληθούν περισσότερο σε ότι αφορά τις εισροές, δεδομένου ότι θα αυξήσει τη βαρύτητά της στον δείκτη. Μάλιστα οι Ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη θα αυξηθούν από 22 σε 25, με την προσθήκη των Lamda Development (+2,24%), Τέρνα Ενεργειακή (0%) και ΕλβαλΧαλκόρ (+5,88% και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση).

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και χρήζει λεπτομερέστερης αναφοράς η περίπτωση των ΛΑΜΔΑ και ΤΕΝΕΡΓ, που δεν αποκλείεται να απασχολήσουν τους traders και τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Η Lamda Development συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως ήταν τουλάχιστον αξιοσημείωτη η υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 6,65 ευρώ (+6,40%). Κλείσιμο υψηλότερα των 6,41 ευρώ δίνει ημερήσιο σήμα αγορών, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 6,65 - 6,71 και 6,77 - 6,89 ευρώ.

Απόλυτα ελεγχόμενες αποδείχθηκαν οι σημερινές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών για την Τέρνα Ενεργειακή, παρά το γεγονός ότι μόλις χθες ο τίτλος βρέθηκε σε νέα πολυετή υψηλά. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 6,38 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 5,62 ευρώ.

Από την άλλη, εμφανώς "αδύναμος" ο τίτλος της Jumbo (-0,78%) συμπλήρωσε και έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ. Η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 12,52 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 13,58 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου λίγοι τίτλοι "διεκδικούν μερίδιο προσοχής" ασφαλώς και το πλέον σταθερό αγοραστικοί κοινό δείχνει να διαθέτει η ΕΚΤΕΡ (+10,19%).

"Ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ιντρακάτ (+1,18%), Ιντρακόμ (+3,35%) και Intralot (+2,86%), όλο και ψηλότερα ο Μπήτρος (+19,61%) και η Βιοτέρ (+17,65%, πάντα με "ανοιχτές" εντολές αγορών), εμφάνιση πωλητή στην Εβροφάρμα (-10,34%), ενώ παραμένει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι η ΚΛΜ (-2,4%).

Χωρίς ουσιαστική αλλαγή τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με το πιο συντηρητικό πρίσμα των βραχυπρόθεσμων διαγραμμάτων και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός συνεχίζει να έχει ζητούμενο το κλείσιμο, σε πρώτη φάση, υψηλότερα των 746 - 750 μονάδων και σε δεύτερη υψηλότερα των 764 μονάδων.

Διόρθωση που θα επεκταθεί χαμηλότερα των 724 μονάδων, θα ξαναβάλει σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 715 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,04%), αφού η στήριξη των 1869 μονάδων έδωσε των αναμενόμενη αντίδραση, είναι ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 1943 - 1953 μονάδων. Ο μεγάλος "άθλος" των αγοραστών θα είναι η επιβεβαιωμένη υπέρβαση των 1992 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1966 μονάδες.

Για την ραγδαία επιδείνωση της εικόνας, αρκεί το κλείσιμο χαμηλότερα των 1815 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το μη πειστικό αφήγημα της Ελληνικής Οικονομίας για τη μεταμνημονιακή περίοδο, για λόγους που έχουν επισημανθεί από το σύνολο των αναλυτών, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 700 μονάδων, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση για το 2018 (705,2 μονάδες στις 22/8), με τις συναλλαγές να είναι σχετικά αυξημένες" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, στα επίπεδο των 700 μονάδων οι αγοραστές κινητοποιήθηκαν, εκτιμώντας ενδεχομένως ότι σημαντικός αριθμός μετοχών, Τραπεζών αλλά και άλλων Δεικτοβαρών, έχουν ελκυστική τιμολόγηση, σαν αποτέλεσμα των αθρόων πωλήσεων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες (συνθήκες "υπερπουλημένης" Αγοράς), καθώς η Αναδυόμενη Ελληνική Αγορά επηρεαζόταν από την Τουρκική κρίση αλλά και την αντιπαράθεση Ιταλίας - Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό που ανέβαζε τις αποδόσεις των ομολόγων.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η Τουρκική κρίση είναι σε ύφεση ελέω των swaps 3 δισ. $ από το Κατάρ. Η Ιταλία ίσως βρει αγοραστές για τα ομόλογά της από τις ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση Κόντε – Τραμπ. Οι ΗΠΑ συνάπτουν εμπορική συμφωνία με το Μεξικό, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στη μέχρι τώρα στάση τους. Και ο Πάουελ, επικεφαλής της Federal Reserve, διατυπώνει προσεκτικά τις απόψεις του για τις επιτοκιακές αυξήσεις προκαλώντας την ευαρέσκεια των Αγορών.

Επομένως, το διεθνές περιβάλλον τροφοδοτεί με θετικό τρόπο τις Αγορές επιδρώντας ευεργετικά και στα της Ελλάδος, με τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων να έχουν σταθεροποιηθεί στο 4,10% - 4,20%. Αν δε ληφθεί υπόψη και η αναβάθμιση της Πολωνικής Αγοράς σε Ανεπτυγμένη προς το τέλος Σεπτεμβρίου από τoν FTSE, δικαιούμαστε να προσβλέπουμε σε αυξημένες εισροές κεφαλαίων από τα funds που δραστηριοποιούνται στις Αναδυόμενες Αγορές και θα αντικαταστήσουν τις "Πολωνικές θέσεις" με άλλους τίτλους, Ελληνικούς μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω θα κριθούν τελικά από τον τρόπο που θα διατυπωθεί το Ελληνικό αφήγημα από την Ελληνική Κυβέρνηση, με όσα θα λεχθούν στη ΔΕΘ στις 8 -9 Σεπτεμβρίου.

Η Επενδυτική Κοινότητα αναμένει να υπάρξουν εξαγγελίες με σαφές περιεχόμενο, φιλικά προσκείμενες προς το Επιχειρείν και να υλοποιηθούν διαθρωτικές αλλαγές με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις (ΕΛΠΕ, κοκ) και άλλες κινήσεις (μεταβίβαση ΕΕΓΑ κ.α.) και την έναρξη μεγάλων επενδύσεων (Ελληνικό κ.α.), ενώ η παροχολογία οφείλει να ελαχιστοποιηθεί.

"Μέχρι τότε, ο πήχης των προσδοκιών δύσκολα θα αναβαθμιστεί, ενόσω οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να είναι εγκλωβισμένος μεταξύ 700 - 750 μονάδων" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη" παραφωνία τον Shanghai Composite (-0,10%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης ASX 200 (+0,57%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ελεγχόμενη διόρθωση στον Χρυσό, μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας θα μπορούσε να ξεπεράσει το όριο του 3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες που υποσχέθηκε προεκλογικά η Ιταλική Κυβέρνηση", δήλωσε στην Il Fatto Quotidiano ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο ίδιος επανέλαβε πως "η Κυβέρνηση στοχεύει σε Εθνικοποίηση των Αυτοκινητοδρόμων που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται η 'Autostrade per I’ Italia”.

Με σταθερό υψηλό ρυθμό αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι χορηγήσεις δανείων στις Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των Τραπεζικών δανείων προς τις μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 4,1%, όπως και τον Ιούνιο. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα Νοικοκυριά παρέμεινε, επίσης, σταθερός στο 3% τον Ιούλιο.

Αλλάζοντας Ήπειρο, το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών διευρύνθηκε τον Ιούλιο, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε μηνών, σύμφωνα με μία πρώτη ανάγνωση. Το γεγονός ίσως οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Η διαφορά όσον αφορά τα Εμπορικά Προϊόντα – εξαιρουμένων των Υπηρεσιών – αυξήθηκε 6,3%, στα $72,2 δισ., από το αναθεωρημένο ποσό των $67,9 δισ. του Ιουνίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως υπενθυμίζει το MarketWatch, είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να φτάσει στα $69,4 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ένα σχετικά αδύναμο τρίμηνο για την Εθνική Τράπεζα αναμένει η Eurobank Equities.

Τα αδύναμα αποτελέσματα, σημειώνει η χρηματιστηριακή, οφείλονται στη μείωση των εσόδων κατά 11% σε ετήσια βάση και έκτακτες δαπάνες ύψους 40 εκατ. ευρώ από το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που αναμένεται να οδηγήσουν σε ζημιές στο τρίμηνο.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή προβλέπει ζημιές ύψους 25,5 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο για την ΕΤΕ.

Η Εθνική ανακοινώνει αποτελέσματα την Παρασκευή 31 Αυγούστου.

Κέρδη ύψους 67 εκατ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσει το δεύτερο τρίμηνο η Πειραιώς, όπως εκτιμά η Eurobank Equities.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το κερδοφόρο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες κατά 36% σε τριμηνιαία βάση και κατά 60% σε ετήσια, στα 104 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ομαλοποίησης του κόστους ρίσκου, μετά και τις υψηλές προβλέψεις στο Q4 του 2017 αλλά και την ολοκλήρωση της πώλησης δυο χαρτοφυλακίων με "κόκκινα δάνεια".

Η Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα στις 31 Αυγούστου.

Αξιολόγηση "ΒΒΒ" για τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς έθεσε ο Οίκος DBRS.

Από το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων ύψους 10 δισ. ευρώ της Τράπεζας, εκκρεμούν πέντε σειρές ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ.

Αύξηση μεγεθών το δεύτερο τρίμηνο προβλέπει για την Αεροπορία Αιγαίου η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "accumulate" με τιμή - στόχο στα 9,9 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι το β΄ τρίμηνο η Αεροπορική εταιρεία θα εμφανίσει αύξηση πωλήσεων 7,4% στα 321 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 16,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,1%, καθώς η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η αποδοτική διαχείριση αναμένεται να έχουν αντισταθμίσει την άνοδο στις τιμές των καυσίμων.

 

Κέρδη ύψους 136,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 210% σε ετήσια βάση, αναμένεται να εμφανίσουν τα Ελ. Πετρέλαια το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, στην οποία διατηρεί σύσταση "accumulate" και τιμή - στόχο στα 8,4 ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ ανακοινώνουν αποτελέσματα την Πέμπτη 30 Αυγούστου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 733,88 (-0,32%) και 739,10 μονάδων (+0,38%), στις 17.00 βρέθηκε στις 736,3 (0%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 737,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Ο τζίρος στα 31,7 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ), ενώ ΜΟΗ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 33,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Fourlis.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σημαντικά στο συμβόλαιο του δείκτη και να επιδεικνύουν αυξητικές τάσεις στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.049 συμβόλαια).

Στα 6.959 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.760 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 681, 604 για τον Σεπτέμβριο και 77 για τον Οκτώβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.944,5) κινήθηκε μεταξύ 1.936,25 και 1.948 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.965), Εθνική (13.067), Alpha Bank (2.926), Πειραιώς (2.095), MIG (268), Intralot (1.594), Μυτιληναίος (137), Ιντρακόμ (158), ΔΕΗ (228), Τέρνα Ενεργειακή (244), Viohalco (215), Lamda Development (565).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 58.401, Eurobank 37.744, Εθνική 182.152, Alpha Bank 23.287, ΔΕΗ 15.247, ΑΔΜΗΕ 10.147, Πειραιώς 20.200.

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα πώλησης για την Πειραιώς, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                               Name of Issuer                   NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,41%

2018-08-23

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2018-08-13

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-01-10

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,31%

 

2018-08-13

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

1,00%

 

2018-08-17

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

 

Oceanwood Capital Management LTD

 

EUROBANK ERGASIAS S.A.

.

 

0,57%

 

2018-07-11

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 18.251.057 τεμ., (από 18.042.057 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 86.642.913 τεμ. (86.642.913), Πειραιώς 21.465.686 τεμ. (21.341.686), ΔΕΗ 6.051.635 τεμ. (6.051.635), Eurobank 20.971.294 τεμ. (21.748.783), Folli Follie Group 1.369.636 τεμ. (1.369.636).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v