Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Η Δημόσια Πρόταση και η επόμενη μέρα για τον όμιλο

Τι σημαίνει για την επιχείρηση και τους επενδυτές η κίνηση των βασικών μετόχων. Οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος, τα σενάρια και το νέο καμπανάκι κινδύνου για οικονομία και ΧΑ. Πού αποσκοπεί η διοίκηση του ομίλου.

Τιτάν: Η Δημόσια Πρόταση και η επόμενη μέρα για τον όμιλο

Ένας όμιλος που θα διατηρήσει την παραγωγή του εκεί που ήδη βρίσκεται, αλλά αντίθετα θα έχει ως έδρα το Βέλγιο, ως κέντρο διοίκησης την Κύπρο και θα είναι εισηγμένος σε τρία χρηματιστήρια (Euronext Βελγίου, Euronext Παρισίων και Αθήνας), θα είναι το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης που υπέβαλαν χθες οι βασικοί μέτοχοι της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις. Από τη μια πλευρά, δημιουργεί καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης σε έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει στο μέλλον για τους μετόχους του και τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η χθεσινή δημόσια πρόταση των μετόχων της ΤΙΤΑΝ αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια άλλων παρόμοιων κινήσεων στις οποίες προχώρησαν μεγάλοι ελληνικοί βιομηχανικοί όμιλοι (π.χ. Coca-Cola HBC, Viohalco) και είναι αποτέλεσμα των δομικών προβλημάτων που παρουσιάζει εδώ και χρόνια η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει προ πολλού!

Ειδικότερα στο ΧΑ, οι προβληματισμοί είναι έντονοι καθώς οι νέες εισαγωγές είναι ελάχιστες, οι μεγάλες εταιρείες του επιλέγουν άλλη χρηματιστηριακή έδρα, ενώ οι δημόσιες προτάσεις των βασικών μετόχων διαδέχονται η μία την άλλη (το τελευταίο έτος, Μάρμαρα Κυριακίδη, ΚΟΡΡΕΣ, Nexans Hellas, ενώ επίκεινται Νηρέας, Ιχθυοτροφεία Σελόντα και άλλες).

Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη δεν εξέπληξε το επενδυτικό κοινό, καθώς ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είχε διαμηνύσει από την τακτική γενική συνέλευση του περασμένου Ιουνίου (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr): «Η παραμονή της έδρας μας στην Ελλάδα μάς έχει στοιχίσει κατά το παρελθόν και συνεχίζει να μας στοιχίζει. Κάτι που μας έχει επισημανθεί και από αναλυτές του εξωτερικού. Εμείς παλεύουμε στα ίσα με τα ξένα μεγαθήρια ως μια ανεξάρτητη ελληνική εταιρεία. Επιθυμία μας είναι να μείνουμε στην Ελλάδα, αλλά έχουμε την υποχρέωση να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι και ανταγωνιστικοί».

Με το ίδιο άλλωστε σκεπτικό δικαιολόγησε η ΤΙΤΑΝ και την υποβολή της χθεσινής δημόσιας πρότασης, σημειώνοντας: «Οι κύριοι στόχοι της δημόσιας πρότασης ανταλλαγής είναι:

- να αντικατοπτριστεί και να ενισχυθεί ο διεθνής χαρακτήρας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου ΤΙΤΑΝ,

- να εισαχθεί ο όμιλος ΤΙΤΑΝ σε μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, που θα του προσφέρει πρόσβαση σε ευρύτερη βάση επενδυτών, ενισχύοντας τη ρευστότητα των μετοχών του και

- να διευρυνθούν οι πηγές άντλησης κεφαλαίων του ομίλου ΤΙΤΑΝ, βελτιώνοντας την πρόσβασή του στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το διεθνές τραπεζικό σύστημα, με πιο ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την μεταφορά έδρας ο όμιλος δεν θα έχει κανένα φορολογικό όφελος, όπως τόνισε η διοίκηση της εισηγμένης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Οι πιθανότητες επιτυχίας - Σενάρια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr, όλα δείχνουν πως το εγχείρημα της δημόσιας πρότασης θα στεφθεί με επιτυχία.

«Βασικοί μέτοχοι και ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν γύρω στο 90% των κοινών μετοχών. Οι ξένοι δεν έχουν κανένα λόγο να διαφωνήσουν με την πρόταση των βασικών μετόχων, προτιμώντας την Αθήνα, από τον συνδυασμό της τριπλής διαπραγμάτευσης σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Αθήνα.

Επιπλέον, οι προνομιούχοι μέτοχοι θα σπεύσουν πιθανότατα να δεχτούν την πρόταση ανταλλαγής, καθώς θα μετατρέψουν ουσιαστικά τους τίτλους σε κοινούς, κερδίζοντας σημαντικά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Και πέραν όλων αυτών, κινήσεις που επιλέγονται από τη διοίκηση για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας ωφελούν στο τέλος της ημέρας και τους μετόχους μειοψηφίας, ανεξάρτητα από το αν αυτοί είναι Έλληνες ή ξένοι, θεσμικοί ή ιδιώτες».

Σε περίπτωση λοιπόν επιτυχίας της δημόσιας πρότασης (αποδοχή άνω του 90% σε κοινούς και προνομιούχους), τότε οι κάτοχοι των κοινών μετοχών που δεν αποδέχτηκαν τη δημόσια πρόταση θα αναγκαστούν να επιλέξουν: Ή να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με ισόποσους της βελγικής Titan Cement International, ή να τους πουλήσουν προς 20,83 ευρώ. Οι προνομιούχοι μέτοχοι θα υποχρεωθούν είτε να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με ισόποσους (κοινούς επίσης) της βελγικής Titan Cement International, είτε να τους πουλήσουν προς 16,62 ευρώ.

Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που (αναμφίβολα, δεν αποτελεί το πιθανότερο σενάριο) η δημόσια πρόταση αποτύχει και τελικά αποδεχτεί τη μετατροπή π.χ. μόνο το 70%; Τότε, οι βασικοί μέτοχοι της ΤΙΤΑΝ έχουν δύο επιλογές:

Πρώτον, να ανακαλέσουν τη δημόσια πρόταση, αφήνοντας τα πράγματα όπως είναι σήμερα.

Και δεύτερον, να αποδεχτούν την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε και έτσι να διαπραγματεύονται δύο μετοχές της ΤΙΤΑΝ: Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετοχές που θα αντιστοιχούν στο 100% της περιουσίας της ΤΙΤΑΝ και στο Χρηματιστήριο του Βελγίου (και παράλληλα σε Παρίσι και Αθήνα) άλλες μετοχές που θα αντιστοιχούν στο 70% της περιουσίας της ΤΙΤΑΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v