Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη

Βαριές απώλειες (-23,7%) αλλά όχι τρίτο limit down για την Πειραιώς. Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή και Alpha Bank οι μεγάλοι κερδισμένοι της συνεδρίασης. Ρευστοποιήσεις σε ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα και Motor Oil.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη

Συνεδρίαση που επιβεβαίωσε την στάση αναμονής που έχουν επιλέξει αρκετοί Traders, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. στην Πειραιώς, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και στην οποία οι αγοραστές και σήμερα, έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους στο δεύτερο μισό των συναλλαγών, αλλά έπεσαν πάνω στην αρνητική έκπληξη των τελικών δημοπρασιών.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης οι εναλλαγές προσήμων, η μικρή υποχώρηση της καθαρής αξίας συναλλαγών και το ενδιαφέρον για επιμέρους τίτλους, από όσα χαρτοφυλάκια έχουν πάψει να ασχολούνται με την πορεία των κύριων δεικτών και έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην πορεία επιμέρους μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της Πειραιώς, αλλά και θα έχει γίνει γνωστή η ετυμηγορία της S&P για το Ελληνικό αξιόχρεο, θα κληθούν να δείξουν αν το Χ.Α. έχει την απαιτούμενη δυναμική να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, ή κάπου εδώ οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι, έχουν προεξοφλήσει και τα πλέον αισιόδοξα σενάρια.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι μετοχές των ΔΕΗ (0%) και Motor Oil (-3,38%), καθώς ανακοίνωσαν χθες αποτελέσματα χρήσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αναλυτών, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου, αλλά με βελτίωση στις ελεύθερες ταμειακές ροές, ενώ της Motor Oil αδύναμα.

Αξίζει να σημειωθεί η διστακτικότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, παρά τα μικρά κέρδη των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, σε μια προσπάθεια αντίδρασης μετά τις αξιοσημείωτες χθεσινές απώλειες, ενώ η προσοχή των Επενδυτών θα είναι στραμμένη στην αυριανή συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

Στα υπ΄ όψιν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την προσφυγή κατά του μηχανισμού δημιουργίας κοινού Ευρωπαϊκού χρέους, με στόχο την παρεμπόδιση της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης. Το Δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος επί της ουσίας, αλλά απέρριψε το αίτημα επείγουσας διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και το κύριο θέμα των συζητήσεων στα Χρηματιστηριακά Γραφεία ήταν και σήμερα, η Α.Μ.Κ. της Πειραιώς, καθώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών.

Η Paulson & Co, η Helikon Investment και ο Αρ. Μυστακίδης δεσμεύτηκαν να αποκτήσουν, ως cornerstone Επενδυτές, νέες μετοχές στην τιμή διάθεσης της συνδυασμένης προσφοράς, βάζοντας 265 εκατ. ευρώ η Πρώτη, 40 εκατ. ευρώ ο Δεύτερος και 75 εκατ. ευρώ η Helikon. Μετά την Α.Μ.Κ. και υπό το σενάριο που η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί στο ανώτατο του εύρους (1,15 ευρώ), η Paulson & Co θα κατέχει το 18,62%, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης το 2,9% και η Helikon το 5,22% της Πειραιώς Financial Holdings.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μία ακόμα συνεδρίαση, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Πειραιώς (-23,7%, αν και δεν πήγε “μονομπλόκ” στο ανώτατο όριο πτώσης), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+3,22%), Εθνική (-2,65%) και Eurobank (+0,57%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 567,8 (-1,25%) και 588,88 μονάδων (+2,42%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 580,01 (+0,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 576,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,23%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 573 μονάδων, παραμένει σαν πρώτος στόχος των αγοραστών οι 599 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), με απώτατο στόχο τις 655 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 573, οι επόμενες στηρίξεις στις 560 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), 550 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 544 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και 534 μονάδες (ημερήσιο “stop long”, το οποίο θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “υπερκάλυψη ήδη από σήμερα, πρώτη ημέρα της συνδυασμένης προσφοράς, αναμένεται να εμφανίσει το διεθνές βιβλίο προσφορών της Πειραιώς Financial Holdings, καθώς ένα σημαντικό μέρος των, έως, 1.020.000.000 νέων μετοχών δεσμεύεται για τους cornerstone investors και το ΤΧΣ. Paulson & Co, Μυστακίδης και Helikon δεσμεύονται να διακρατήσουν τις μετοχές που θα αποκτήσουν, μέσω της Ιδιωτικής τοποθέτησης, μόλις για 90 ημέρες. Αντίστοιχης διάρκειας είναι και το ‘lock-up period’ για το ΤΧΣ, υπό την αίρεση συνήθων εξαιρέσεων”.

Πληροφορίες της στήλης από ΑΧΕ, που έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, αναφέρουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων με σκοπό την εγγραφή Ιδιωτών στην αύξηση της Πειραιώς, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτά τα κεφάλαια, εναλλακτικά, θα αναζητήσουν και άλλες τοποθετήσεις στο ταμπλώ του Χ.Α.

Εν τω μεταξύ, την τυπική έγκριση της γ.σ. των Μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, πήρε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι “η πώληση ήταν αναγκαία καθώς η Τράπεζα έχει δεσμευτεί έναντι της DG Comp από το 2015”.

Αναφερόμενος στο “plan B” που ήθελε την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο, τόνισε ότι “η υλοποίησή του δεν θα είχε σίγουρα αποτελέσματα και ίσως να επέφερε δυσμενείς συνέπειες για την Τράπεζα”.

Στην ίδια γραμμή, με τους Επικεφαλής των υπόλοιπων Τραπεζών, ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε ότι “η Τράπεζα θα είναι σε θέση να δώσει μέρισμα στους Μετόχους σε ένα με δυο χρόνια, όταν θα έχει αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα των ‘κόκκινων’ δανείων”.

Μικτή η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου και σήμερα επιβεβαιώθηκε το “rotation”, αλλά η έλλειψη διάθεσης από πολλούς τίτλους να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα.

Έτσι, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΒΙΟ (+6,44%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,05%), ΕΥΔΑΠ (+0,11%), ΜΥΤΙΛ (+0,83%), ΤΕΝΕΡΓ (+4,10%) και TITC (+0,12%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ, ΦΡΛΚ και ΔΕΗ.

Αν και ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+2,05%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,185 ευρώ (-2,71%) ακολούθησε προσπάθεια αντίδρασης, προκειμένου να αποφευχθεί η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και το κλείσιμο σε νέα χαμηλά τμηνου, όμως οι αντεγκλήσεις μεταξύ των, νέων, βασικών Μετόχων, καλά κρατούν.

Η Μέτοχος Greenhill Investements Limited, των Εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη κατέθεσε χθες, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αυτοτελές αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της Ελλάκτωρ, καταγγέλοντας κρυφή συμφωνία των Ολλανδών της Reggeborgh με Εγχώριους Συνεργάτες της, για άλωση και στη συνέχεια διάλυση της Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με την Greenhill, η Reggeborgh σε συνεργασία με συνεργαζόμενους Μετόχους, απέκτησαν παράνομα τον έλεγχο της Ελληνικής Κατασκευαστικής Εταιρείας.

Η Διοίκηση της Ελλάκτωρ επιβεβαίωσε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Greenhill κατά της Εταιρείας, γνωστοποιώντας ότι η εκδίκαση θα γίνει σήμερα και εκτιμώντας ότι “η υπό κρίση αίτηση είναι νόμω και ουσία αβάσιμη”.

Πέραν των ασφαλιστικών μέτρων χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε επιπρόσθετα και αγωγή κατά της Reggerborgh, ζητώντας, ουσιαστικά, την αναστολή του δικαιώματός της, να ψηφίζει επί των θεμάτων της Ελλάκτωρ.

Σημειώνεται ότι η εξ’ αναβολής συνεδρίαση της έκτακτης γ.σ. της Εταιρείας έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 22/4/2021.

Υπενθυμίζεται ότι αν ο τίτλος δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1,1920 ευρώ, μπορεί να “ανοίξει η καταπακτή” προς τα 1,10 ευρώ. Πρώτη σημαντική αντίσταση και ημερήσιο “stop short” στα 1,38 ευρώ

Εν τω μεταξύ, Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της άντλησης 500 εκατ. ευρώ, μέσω πράσινου ομολόγου, από τη Μυτιληναίος. Η διαδικασία εκκίνησε, με την αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο να βρίσκεται πέριξ του 2,5%.

Ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (+0,83%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 14,30 ευρώ, οι αγοραστές έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 16,00 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση τα 15,09 ευρώ. Η οποιαδήποτε διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 13,83 (ημερήσιο “stop long”) – 13,81 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 12,88 – 12,55 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-1,57%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Προσοχή, καθώς το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 5,66 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 5,22 ευρώ. Παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,04 ευρώ, για να αυξηθούν οι προσδοκίες πιθανής κίνησης προς τα 6,70 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος του μη Τραπεζικού FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Motor Oil (-3,83%), στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα χρήσης 2020 και την μη διανομή μερίσματος. Η μετοχή έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 12,20 (gap) και 11,57 ευρώ. Πρώτη αντίσταση, η μέχρι πρότινος στήριξη στα 13,18 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις και ξεκινώντας από τα πλέον άξια θετικής αναφοράς, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Entersoft (+5,33%), Cenergy (+4,90%) και Performance (+4,48%).

Από εκεί και πέρα, το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 13/4 για την Γενική Εμπορίου (-5,17%), στις 14/4 για την MIG (-2,60%) και στις 15/4 για την Intralot (-4,14%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Ευρωσυμβούλους (0%), Newsphone (+18,73%), Logismo (+1,96%), Μινέρβα (+7,29%), Κυριακούλη (+3,13%) και Ίλυδα (+3,21%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Αλουμύλ (-1,48%) και Κρι Κρι (-1,07%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 12/4 για την Ναύπακτο (+4,76% και υψηλά 161 μηνών), ενώ σε υψηλά 155 μηνών έκλεισε η Έλαστρον (+4,82%).

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -6,07% από την AVE (+2,04), στις έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν από τον Ικτίνο (+4,70%) και στην πτωτική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,278 ευρώ (κλείσιμο 9/4) από την Ελγέκα (+3,20%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Lavipharm (-5,26%) και Βιοτέρ (-6,48%).

Παρουσία πωλητή σε Sato (-6,41%), Doppler (-5,19%), Unibios (-2%) και Τζιρακιάν (-3,07%), πλαγιοκαθοδικά από τα 3,195 ευρώ (κλείσιμο 8/4) ο Κέκροπας (-4,86%) και από τα 0,2305 ευρώ (κλείσιμο 14/4) η Τρ. Αττικής (-0,71%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ιντρακόμ (+6,77%) και η ΕΛΧΑ (+3,20%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), κάτι κινείται σε ΑΑΑΠ (+0,79%) και ΛΕΒΠ (0%), επιστροφή αγοραστών στην AS Company (+1,77%), ενώ συνεχίζεται η συσσώρευση στα Πλ. Θράκης (+0,83%) εν όψει της αυριανής ενημέρωσης των Αναλυτών.

Χωρίς αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών η σημερινή συνεδρίαση.

Για τον Γενικό Δείκτη, δεν αποτελεί θετική ένδειξη ότι συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη στις 893 μονάδες, εξέλιξη που ενδυναμώνει το σενάριο πιθανού “retest” των 850 μονάδων. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 823 μονάδες (ημερήσιο “stop long”, το οποίο θα ανέβει στις επόμενες συνεδριάσεις). Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 908, προκειμένου ο ΓΔ να κινηθεί προς τις 950 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ανακτήθηκε και σήμερα η σημαντική στήριξη στις 2140 μονάδες, με τις επόμενες να εντοπίζονται στις 2106 – 2099 (απλός ΚΜΟ 20 ημερών) και 2072 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Το ημερήσιο “stop long” στις 1976 μονάδες, αλλά θα ανέβει αισθητά στις επόμενες συνεδριάσεις. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η ζώνη αντίστασης στις 2200 – 2240 μονάδες (gap).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Οι αμφιβολίες αναφορικά με το ρυθμό ανάκαμψης της Παγκόσμιας Οικονομίας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψυχολογία, με την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς να διαμορφώνει την τάση στην Αγορά, από πλευράς ρευστότητας”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Eurobank Eq.

“Ξεκίνησε σήμερα το ενεργειακό φόρουμ του Χ.Α. και άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ εταιρικά αποτελέσματα και τηλεδιασκέψεις διαμορφώνουν την τάση”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 862 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 862 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 880 και 900 μονάδες. Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ήταν χαμηλότερα τόσο από τις δικές μας προβλέψεις, όσο και από του consensus σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA). Ωστόσο, η εικόνα είναι μικτή λόγω της μεγάλης παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και της μείωσης του καθαρού δανεισμού. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €4,6 δισ. (-6% σε ετήσια βάση), σχεδόν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €885,8 εκατ. (166% σε ετήσια βάση), χαμηλότερα τόσο από τις προβλέψεις μας (-7%) όσο και από το consensus (-8%). Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €35,2 εκατ., έναντι ζημιών €1,68 δισ. το 2019, χαμηλότερα τόσο από τις προβλέψεις μας, όσο και από το consensus. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα €605,5 εκατ. (183% σε ετήσια βάση), με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να μειωθεί κατά €403 εκατ., στα €3,28 δισ. το 2020. Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι ο στόχος για το 2021 είναι η επανάληψη των επιδόσεων του 2020 σε επίπεδο επαναλαμβανόμενου EBITDA, ο οποίος είναι χαμηλότερος τόσο από τις προβλέψεις μας (€942 εκατ.), όσο και από του consensus (€969 εκατ.). Αδύναμα τα αποτελέσματα και της Motor Oil όπως αναμενόταν. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €6,1 δισ. (-35% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €86 εκατ. (-82%) και οι καθαρές ζημίες στα €111 εκατ. (-149%). Η Εταιρεία είχε ελεύθερες ταμειακές εκροές ύψους €413,5 εκατ., λόγω λειτουργικών ταμειακών εκροών ύψους €131,9 εκατ. και των επενδύσεων ύψους €281,6 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €566,4 εκατ., στα €920,8 εκατ. το 2020. Το ΔΣ θα προτείνει στην ετήσια τακτική συνέλευση των Μετόχων, στις 16 Ιουνίου, τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2020”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όλες οι Περιοχές του Πλανήτη εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα, πλην Ευρώπης. Βραχυπρόθεσμα συνεχίζουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί και αξιολογούμε τα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα κατά περίπτωση, με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό. Η Motor Oil κατέγραψε χαμηλότερα ενοποιημένα προσαρμοσμένα EBITDA Δ΄ τριμήνου κατά 56,4%, στα 34 εκατ. ευρώ, έναντι 78 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ και η ΔΕΗ είχε ένα δυσκολότερο τρίμηνο (Δ΄ τρίμηνο) συνεισφέροντας επαναλαμβανόμενα EBITDA 189 εκατ. ευρώ, εκ των 886 εκατ. ευρώ σε επίπεδο έτους”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Στην θέση του “αποδιοπομπαίου τράγου”, για ακόμη μια φορά βρέθηκε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την πρόσφατη διόρθωση της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Τα αλλεπάλληλα limit down, αν και απολύτως αναμενόμενα, έδωσαν την αφορμή για διόρθωση που έψαχνε η Αγορά, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.

Πλέον o ΓΔ δείχνει να “χωνεύει” τις όποιες “αναταράξεις” προέκυψαν, με τους σημερινούς όγκους και το “ξεκλείδωμα” στην μετοχή, να υποδηλώνουν ότι γίνεται μια προσπάθεια διαμόρφωσης νέων ισορροπιών.

Διαγραμματικά, η διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων αποτελεί, προς το παρόν, υγιή εξέλιξη, μετά την εμφανή κόπωση των τελευταίων ημερών.

Το ανοδικό κανάλι που κινείται ο Γενικός Δείκτης τους τελευταίους τρείς μήνες διατηρείται ανέπαφο, με το κάτω εύρος να ενισχύεται από τον ΚΜΟ των 30 ημερών και τις 865 μονάδες. Χαμηλότερα από τις 865 μονάδες, ο ΓΔ εμφανίζει στηρίξεις στις 840 και 825 μονάδες, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για ανοδική διαφυγή είναι η καθαρή υπέρβαση της ζώνης των 900 - 910 μονάδων, σε ημερήσιο κλείσιμο.

Άξιο αναφοράς το pattern “Island Reversal” που παρατηρείται σε όλους τους κύριους δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πρακτικά το μοτίβο δημιουργείται από την ύπαρξη ενός ανοδικού και ενός πτωτικού χάσματος (Gap), θυμίζοντας έτσι μια διαγραμματική “νησίδα”. Το pattern αυτό προβλέπει πτώση των τιμών, ενώ ακυρώνεται με την υπέρβαση του πτωτικού “χάσματος” στις 898 μονάδες.

Η “εξαέρωση” του δείκτη Τραπεζών βρήκε για ακόμη μια φορά στήριξη στον ΚΜΟ των 30 ημερών και τις 555 μονάδες, κρατώντας το βραχυπρόθεσμο αγοραστικό σήμα σε ισχύ. Όπως και στον Γενικό Δείκτη, έτσι και ο ΔΤΡ θα πρέπει να κατοχυρώσει την ζώνη των 600 - 610 μονάδων, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι καλύτερο. Αξιόλογες στηρίξεις εντοπίζουμε στις 555 και 530 μονάδες, όπου και κρίνεται η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη τάση, αντίστοιχα.

“Earning season” για τις Αμερικανικές Εταιρείες, όπου το τελευταίο διάστημα οι μετοχές τους εμφανίζουν πολύ μεγάλα κέρδη. Η ερχομένη εβδομάδα είναι και η κρισιμότερη της περιόδου, καθώς ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τριμήνου οι μεγαλύτεροι Τεχνολογικοί Κολοσσοί.

“Τα αποτελέσματα θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις ‘φουσκωμένες’ αποτιμήσεις, επηρεάζοντας έτσι και την πορεία των Αμερικανικών δεικτών και φυσικά την ευρύτερη εικόνα του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία στην Ινδία.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Ήπιες ρευστοποιήσεις στο Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα $1800 ο Χρυσός, σαφώς μεγαλύτερα κέρδη από το Ασήμι, πάνω από τα $56000 το Bitcoin, πάνω από τα $2400 το Ethereum.

Αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Βρετανία τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7%, τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ενώ οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 0,8%.

“H Αμερικανική Οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει, προσωρινά, λίγο υψηλότερο πληθωρισμό φέτος, καθώς θα ενισχύεται η ανάκαμψη και οι πιέσεις στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες θα οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές σε κάποιους Τομείς, αλλά η Fed δεσμεύεται να διατηρήσει την όποια υπέρβαση του στόχου εντός ορίων”, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ,

Την απειλή ότι Χώρες με υψηλό Δημόσιο χρέος μπορεί να βρεθούν σε κενό στήριξης, έφερε ξανά στο προσκήνιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι “μια απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού, σε χρόνο dt θα φέρει σε κίνδυνο τους πιο ‘αδύναμους κρίκους”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “μεταξύ 3% και 4% βάζουν τον πήχη της ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας οι Εκπρόσωποι των Θεσμών, χωρίς να μπορούν, ούτε αυτοί, να προχωρήσουν σε ασφαλείς προβλέψεις. Η επέκταση της πανδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων, προκαλεί για μία ακόμα φορά ανατροπές στις προβλέψεις, ενώ το μόνο βέβαιο είναι πως το τελικό πρωτογενές έλλειμμα του τρέχοντος έτους, δεν θα έχει καμία σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του προϋπολογισμού”.

“Μείωση του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση των Ελληνικών Τραπεζών κάτω από το 30% στο τέλος του 2021, από 36% στο τέλος Σεπτεμβρίου, εφόσον αυτές υλοποιήσουν τις σημαντικές τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ‘Ηρακλής”, προβλέπει ο Οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με την Fitch, “οι Χώρες με υψηλά ποσοστά δανείων σε καθυστέρηση, όπως οι Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και Πορτογαλία, που έκαναν μεγαλύτερη χρήση των πλαισίων για την αναστολή αποπληρωμής των δανείων (moratoria), θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες εισροές νέων δανείων σε καθυστέρηση, όταν λήξουν τα moratoria”.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo στα 17,1, από 16,1 ευρώ, δίνει η Eurobank Equities, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "hold".

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 870,39 (-0,73%) και 881,05 μονάδων (+0,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 878,12 (+0,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 875,44 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,15%.

Ο τζίρος στα 108,8 εκατ., από τα οποία τα 26,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΡΙ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ – πακέτο 1.900.000 μετοχών, ή του 1,64% της Εισηγμένης, άλλαξε χέρια στα 13 ευρώ ανά μετοχή. Η συνολική αξία της συναλλαγής στα 24,7 εκατ. ευρώ), ενώ ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΒΙΟ και με το θετικό οι ΕΛΠΕ και ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco και στο χαμηλό οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακών απωλειών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η μεταβλητότητα που σημειώθηκε κράτησε σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και τις αύξησε έτι περαιτέρω στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (89.275 συμβόλαια).

Στα 5.821 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.542 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.152, 1.004 για τον Μάιο και 148 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.126) κινήθηκε μεταξύ 2.105 και 2.142,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Ελλάκτωρ, 10.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.298), Alpha Bank (15.175), ΔΕΗ (588), Εθνική (7.595), ΓΕΚ (235), Cenergy (974), ΑΔΜΗΕ (122), ΟΤΕ (202), ΟΠΑΠ (210), Ιντρακόμ (1.030), MIG (704), Μυτιληναίο (127), Viohalco (100), Ελλάκτωρα (346), Τέρνα Ενεργειακή (276), Motor Oil (416), Πειραιώς (56.540).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 60.311, MIG 41.629, Alpha Bank 126.365, Πειραιώς 56.282, ΔΕΗ 20.165, Εθνική 38.803, ΓΕΚ 11.452.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                            Name of Issuer                       NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,15%

2021-03-22

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.772.217 τεμ., (από 43.258.919 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.852.933 τεμ. (1.883.982), Eurobank 38.461.851 τεμ. (38.461.851), ΟΠΑΠ 1.497.222 τεμ. (1.497.222), Εθνική 10.944.923 τεμ. (10.944.923), Πειραιώς 1.463.275 τεμ. (1.452.318).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v