Νέο χαμηλό τριετίας στη Σοφοκλέους

Όρθιοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, όσοι επιμένουν να αναμιγνύονται στα δρώμενα της Σοφοκλέους και βέβαια είδαν εικόνα αποσύνθεσης, με τον Γ Δ να επιστρέφει σε επίπεδα Ιουλίου 2005 με απώλειες 4,15%.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι προσφορές τέλος (!) Από σήμερα ξεκίνησαν επίσημα οι εκπτώσεις (!!)

Όρθιοι παρακολούθησαν την σημερινή συνεδρίαση, όσοι έχουν ακόμα τις αντοχές να παρακολουθούν τα δρώμενα στην Σοφοκλέους και βέβαια είδαν εικόνα αποσύνθεσης, με τον Γενικό Δείκτη να δίνει όχι μόνο νέο χαμηλό τρέχοντος έτους σε κλείσιμο, αλλά και νέο χαμηλό τριετίας επιστρέφοντας σε επίπεδα Ιουλίου 2005 και βέβαια και πάλι το Χ.Α. υπεραπέδωσε σε απώλειες των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Με την ψυχολογία στο ναδίρ, την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου στο μηδέν και την επιδεικτική (και όπως αποδεικνύεται σωστή) αποστασιοποίηση των κωδικών λιανικής από το Χ.Α., η πιθανότητα “retest” των πρόσφατων χαμηλών (3107 μονάδες) δείχνει εξαιρετικά ισχυρή (αν συνυπολογιστεί και η σημερινή ένταση της πτώσης) και αν από εκεί δεν υπάρξει ουσιαστική αντίδραση, το 2 για πρώτο νούμερο του Δείκτη θα αρχίσει να φαίνεται ευκρινέστερα (!)

Όλα τα βλέμματα παραμένουν στην Wall Street, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πιστωτικής κρίσης και τις “ρωγμές” που μπορεί να επιφέρει στα θεμέλια του Αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Από εκεί και πέρα, το νέο ιστορικό του ευρώ έναντι του δολαρίου και η υποχώρηση του δείκτη (επενδυτικής εμπιστοσύνης) ZEW στην Γερμανία σε χαμηλά 16 ετών, ήταν απλά οι αφορμές για τον σημερινό καταιγισμό πωλήσεων που έπληξαν τις Αγορές και κατά πολλαπλασιαστική επέκταση και την Σοφοκλέους.

Παραιτημένοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, αδυνατούν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πρόβλεψη επισημαίνοντας ότι η πορεία του Χ.Α. είναι σε αποκλειστική εξάρτηση από την πορεία των διεθνών Αγορών και από τις διαθέσεις των ξένων κεφαλαίων που ρευστοποιούν θέσεις κατά το δοκούν και χωρίς τον φόβο του “αντίπαλου δέους”, αφού οι αγοραστές εκτός 20αρη είναι ελάχιστοι και ακόμα χαμηλότερα είναι ανύπαρκτοι.

Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μικρότερη κεφαλαιοποίηση ασφαλώς και δεν υποχωρεί από τις “εισαγόμενες” πωλήσεις, αλλά από το γεγονός ότι οι ελάχιστοι καθημερινοί πωλητές “αντικρύζουν” ακόμα λιγότερους αγοραστές και μάλιστα “στημένους” σε εμφανώς χαμηλότερα επίπεδα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Αντίθετα στην μεσαία κεφαλαιοποίηση και σε μετοχές που διατηρούν θέσεις τα ξένα χαρτοφυλάκια, σε αρκετές (αν όχι στις περισσότερες) περιπτώσεις τα διαγράμματα αρχίζουν να “γέρνουν” επικίνδυνα (!)

Για τεχνική ανάλυση ούτε λόγος, απλά αναφέρεται ότι αν ο FTSE δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1696 μονάδων η επόμενη στήριξη οριοθετείται στις 1654 και από εκεί και χαμηλότερα σαν στηρίξεις θεωρούνται οι 1595, 1550 και 1530 μονάδες.

Από τις μετοχές του 20αρη ούτε ένας τίτλος δεν κατόρθωσε να διασωθεί με θετικό πρόσημο, εξ ού και το -4,68% του εν λόγω δείκτη, ενώ το -5,49% του Τραπεζικού δείκτη καταδεικνύει τον αρνητικότερο πρωταγωνιστή ημέρας.

Μάλιστα αν ο δείκτης του Τραπεζικού κλάδου υποχωρήσει από την ζώνη 4335-4319 (οι “απαισιόδοξοι” υποστηρίζουν ότι υπάρχει “ουρά” πωλήσεων στα χρηματιστηριακά γραφεία και η οποία θα ενεργοποιηθεί αν κλείσει στο “βαθύ κόκκινο” η Wall Street), οι επόμενες στηρίξεις στις 4195, 4098 και 3791 μονάδες.

Τουλάχιστον άξια λόγου και τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που αναφέρει ότι μόνο η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. περίπου 4,7 δισ ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες της κεφαλαιοποίησης της Σοφοκλέους ξεπερνούν τα 74 δισ (!).

Στο ταμπλό του 20αρη που θύμιζε Άνφηλντ όταν παίζει η Λίβερπουλ, με απώλειες μεγαλύτερες του 6% Alpha Bank και Eurobank και του 5% Πειραιώς, Coca-Cola και Εθνική (έκλεισε σε χαμηλό 25 μηνών και αν κλείσει χαμηλότερα των 24,96 ευρώ, μπορεί να υποχωρήσει προς τα 24,5ο και 23,20 ευρώ).

Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα, Κύπρου και MPB και του 3% για Μυτιληναίο, ΟΤΕ και MIG.

Επίσης απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ, Ταχ. Ταμιευτήριο και Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, Αγροτική, ενώ με απλά αρνητικό πρόσημο διασώθηκε ο τίτλος της Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα πλαγιοκαθοδικά, υποχώρησε μέχρι τις 3173,28 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 3177,93 με απώλειες 4,15%, ενώ ο τζίρος αρκετά αυξημένος έφθασε τα 243 εκατ. από τα οποία τα 8 αφορούσαν “πακέτα”.

“Οδηγός για αντικαταθλιπτικά” η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές έναντι 228 πτωτικών και 26 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 16,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v