Αφυπνίστηκαν οι τράπεζες μετά τη δημοπρασία

Η Πορτογαλία δεν… φόβισε τις ευρωαγορές που αντιδρούν υψηλότερα. Στον ίδιο κυματισμό και το ΧΑ, όπου δείκτες, μετοχές προσεγγίζουν τις πρώτες κρίσιμες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις. Υπεραπόδοση για τραπεζικές μετοχές.

Ο διεθνής περίγυρος ευνοεί μία ανοδική αντίδραση στο ΧΑ.

Αλλά και από το εγχώριο μέτωπο τα νεότερα, τουλάχιστον αυτά που αφορούν στη σημερινή δημοπρασία, λειτουργούν επίσης υποστηριχτικά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη γενικότερα ώθηση κύριων χρηματιστηριακών δεικτών, και μετοχών υψηλότερα, σε μία κίνηση που συμπεριλαμβάνει Λισσαβόνα, Μαδρίτη, άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και φτάνει μέχρι την Αθήνα.

Προς τις 1.560 μονάδες αντιδρά ο Γενικός Δείκτης (2,1%), προς τις 750 κινείται ο 20άρης υπεραποδίδοντας (2,7%), καθώς όλες οι τραπεζικές αντιδρούν έως και 4,8% υψηλότερα.

Από κοντά το σύνολο των μετοχών του 20άρη, η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά και πολλά χαρτιά από τη μεσαία – χαμηλότερη.

Σημειολογικά θεωρούμε την ανοδική διάσπαση των 10 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα ως ικανό σήμερα να προσελκύσει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, όχι μόνο στην εν λόγω μετοχή, αλλά στον κλάδο γενικότερα.

Η Τράπεζα Κύπρου αντιδρά έως και 4,8%, το ΤΤ έως 2,7%, η Τράπεζα Πειραιώς έως 3,1%, η ΜΡΒ έως 3,3%, ενώ Alpha Bank, Eurobank ενισχύονται έως 2,5%.

Κυρίως τραπεζικού χαρακτήρα η αντίδραση, που έγινε ισχυρότερη από τη στιγμή που το Χρηματιστήριο της Λισσαβόνας «γύρισε» σε θετικό έδαφος και της Μαδρίτης έως 1,6% υψηλότερα πριν από λίγο.

Αναμφίβολα, η αγορά σηματωρός παραμένει για την Ευρώπη η γερμανική, με τον Dax στη Φραγκφούρτη πριν από λίγο, να πιάνει και πάλι τις 6.155 μονάδες.

Στα 8,22 ευρώ η Motor Oil, στα 4,16 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 16,74 ο Τιτάν, στα 18,40 η 3E, στα 3,18 ο Ελλάκτωρ, στα 6 ευρώ τα ΕΛΠΕ συμπληρώνουν το απόλυτα θετικά σερί 20 στα 20 για τον δείκτη.

Το ενδιαφέρον είναι πως η αντίδραση επιχειρείται εδώ και 30-45 λεπτά με αυξημένες συγκριτικά συναλλαγές που διαχέονται και στις μετοχές εταιριών μεσαίας αποτίμησης.

Ενδεικτική από τον 40άρη θεωρούμε την περίπτωση των ΕΧΑΕ (4,55 ευρώ), Alapis (2,13 ευρώ), Intracom (0,69 ευρώ), Σιδενόρ (2,33 ευρώ), Φουρλής (6,78 ευρώ), αλλά και ορισμένων ακόμη από αυτήν την κατηγορία, αλλά και τον SC-80.

Πριν από λίγο η αγορά κυμαίνονταν στις 1.560-1.565 μονάδες κατά 2,3% υψηλότερα, με την αξία των συναλλαγών στις 13:10 να φτάνει τα 54,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v