Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέφρενο τραπεζικό ράλι 7,13%

Ισχυρότατα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των Πειραιώς, ΑΤΕ και ΤΤ. Φήμες επί φημών και σενάρια επί σεναρίων συντηρούν τη μόχλευση στις τράπεζες, που παρασύρουν και την υπόλοιπη αγορά.

Η μία μετά την άλλη οι φήμες για τραπεζικές συνέργειες πληθαίνουν στην αγορά.

Τα σενάρια το ένα μετά το άλλο, πληθαίνουν με αφορμή βεβαίως την προωθούμενη τριπλή συγχώνευση Πειραιώς, ΑΤΕ – ΤΤ.

Αυτό που ενδιαφέρει τους παίχτες δεν είναι άλλο από την εμφάνιση ενός… τζόκερ, και μάλιστα από τον κλάδο των τραπεζών.

Ενός… αστάθμητου παράγοντα που ωθεί τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1.600 μονάδων και τον FTSE-20 οριακά πάνω από το εύρος των 770-780 μονάδων.

Κατά την εκτίμησή μας ο… αστάθμητος παράγοντας (που μόνο αστάθμητος δεν είναι) έρχεται ακριβώς τη στιγμή που χρειάζονταν η αγορά, οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες.

Και για να μην παρεξηγούμεθα, ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το… δάχτυλό μας, οι τραπεζικές εξελίξεις δρομολογούνται άνωθεν, υποδεικνύονται κεντρικά και έχουν φαρδιά πλατιά την κυβερνητική σφραγίδα.

Αυτό, γιατί πολλά ακούγονται από νωρίς το πρωί, πέριξ των χρηματιστηριακών γραφείων.

Αυτό που ενδιαφέρει τους παίχτες είναι η υπεραντίδραση καταρχήν των Τράπεζας Πειραιώς, ΑΤΕ και ΤΤ, που… εκτινάσσονται έως και 17,8% υψηλότερα.

Προς τα 4,44 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, προς τα 1,18 ευρώ η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, προς τα 3,18 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Όπως, επίσης, η υπεραπόδοση της Eurobank προς τα 4,81 ευρώ, της Alpha Bank προς τα 4,93 ευρώ, και της Εθνικής Τράπεζας έως τα 11,17 ευρώ, καθώς όλα – μα όλα τα σενάρια – έχουν ως καθοριστικό καταλύτη και τελικό αποδέκτη τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Και ο νοών νοείτο.

Αυτό που μένει να φανεί, κατά την εκτίμηση καλά ενημερωμένων πηγών, είναι κατά πόσο και σε ποια φάση των διεργασιών στον κλάδο θα εμφανιστεί και ο… απαραίτητος ξένος παίχτης.

Εν πάσει περιπτώσει, αυτό που μετρά είναι η συνολικότερη μόχλευση ενός μεγάλου μέρους του ταμπλό, σε μία ομολογουμένως καλή – μεστή συνεδρίαση και όπως σημείωναν πριν από λίγο χρηματιστηριακοί παράγοντες της πιο ενδιαφέρουσας συνεδρίασης της χρονιάς, μέχρι σήμερα.

Μένουμε μέσα στο παιχνίδι, συνεκτιμώντας και την αυριανή ημέρα, λόγω παραγώγων, και βεβαίως τη σεναριολογία που αναμφίβολα – και δικαιολογημένα – θα κυριαρχήσει σε εξειδικευμένα και μη έντυπα το Σαββατοκύριακο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v