Οι βραχυπρόθεσμοι παίρνουν τα κέρδη τους

Ευκαιρίες για κατοχύρωση κυρίως βραχυπρόθεσμων θέσεων (από τα χαμηλά των 1.410), αλλά και νέων πωλήσεων από ξένους που συνεχίζουν να αποχωρούν προσφέρει η συνεδρίαση. Πέριξ των 750-755 ο 20άρης.

Ευκαιρίες για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων πρόσφερε αρκετές η σημερινή συνεδρίαση. Με οδηγό τις τοπικά υψηλές τιμές στην αρχή της συνεδρίασης, αρκετοί ήταν αυτοί που μπήκαν στον πειρασμό της ρευστοποίησης θέσεών τους.

Αυτό έχει ως συνέπεια την υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών από τα αρχικά υψηλά, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει προς τις 1.568 μονάδες και τον FTSE 20 προς τις 750 μονάδες.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, πρόκειται κυρίως για ξένους αλλά και για εγχώριους παίκτες, με διαφορετική όμως σύνθεση και προσανατολισμό.

Οι μεν ξένοι, κυρίως μεσομακροπρόθεσμοι επενδυτές, συνεχίζουν να ρευστοποιούν μετοχές ελληνικών εταιριών στη σταθερή εδώ και μήνες διαδικασία αποχώρησής τους από την ελληνική αγορά.

Ως προς τους εγχώριους, πρόκειται κυρίως για βραχυπρόθεσμους παίκτες, ειδικότερα για εκείνους που τοποθετήθηκαν με βάση τις 1.400 μονάδες του Γενικού Δείκτη και τις 665 μονάδες του 20άρη.

Αντίστοιχα στις τράπεζες οι πρώτες τοποθετήσεις τους είχαν ξεκινήσει για παράδειγμα από τα 8,8 - 8,9 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι ενδεικτικό πως από τα 10,5 - 10,6 ευρώ η μετοχή της Εθνικής έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής αντίδρασης, πιεζόμενη προς τα 10,35 ευρώ.

Στα 4,5 ευρώ κυμαίνεται η Eurobank, στα 4,56 ευρώ η Alpha Bank, στα 4,04 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα Κύπρου διαμορφώνεται στα 3,58 ευρώ, η Marfin Popular στο 1,57 ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 2,70 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες του FTSE 20, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται κατά 1,5% στα 6,7 ευρώ, της ΔΕΗ στα 12,24 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 11,47 ευρώ. Ο Μυτιληναίος ισορροπεί στα 4,21 ευρώ, η Motor Oil στα 8,20 ευρώ, η Coca Cola στα 18,50 ευρώ, ενώ η Τιτάν και τα ΕΛΠΕ διαμορφώνονται στα 16,60 και 6,05 ευρώ αντίστοιχα.

Ανάλογες κινήσεις σημειώνονται και στο μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Folli Follie, Alapis, Σιδενόρ, Γενική Τράπεζα, Μηχανική κ.ά.).

Λίγο πριν από τις 14:00 επιχειρήθηκε να επιβεβαιωθούν ενδοσυνεδριακά οι στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη, τον 20άρη και τις τράπεζες, κάτι που επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Σταδιακά, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως 0,2% προς τις 1.570 μονάδες και τις 752 ο FTSE 20.

Θα ήταν καλό, και από τεχνική πλευρά, η συνεδρίαση να "κρατήσει" το μεγαλύτερο μέρος (αν όχι το σύνολο) της χθεσινής μεγάλης αντίδρασης. Τουλάχιστον σε επίπεδο βασικών δεικτών, μετοχών και εντυπώσεων.

Όλα αυτά πάντα με ορίζοντα έως και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v