Τρίτη και 13 για τους... πωλητές στη Σοφοκλέους!

Εκτίναξη τιμών με αυξημένο τζίρο στη Σοφοκλέους, με συμμάχους το θετικό διεθνές κλίμα και την επιτυχημένη δημοπρασία. Πάνω από τα 10 ευρώ επέστρεψε η Εθνική, "άλμα" για MIG, MPB και Κύπρου.

Χρειάστηκαν 16 συνεδριάσεις προκειμένου ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας να “ξαναδεί” κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, όμως δεν έδειξαν να φτάνουν 28 συνεδριάσεις προκειμένου να επιτευχθεί ένα πρώτο τεχνικά ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 10,34 ευρώ, αν και ενδοσυνεδριακά ο τίτλος βρέθηκε και σε υψηλότερα επίπεδα.

Ασφαλώς η σημερινή Τραπεζοκεντρική ανοδική διόρθωση είχε σαν “συμμάχους” τον σχετικά αυξημένο τζίρο που επέστρεψε εκ νέου υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ και ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων και βέβαια την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Το 88% της μικτής αξίας συναλλαγών σε τίτλους του 20αρη και το 47% μόλις σε δύο μετοχές και πιο συγκεκριμένα σε Εθνική (35,5 εκατ. ευρώ) και Alpha Bank (24 εκατ. ευρώ).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές, τόσο στην Σοφοκλέους, όσο και στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (μηδέ και της Πορτογαλίας εξαιρουμένης), “άκουσαν” τις ειδήσεις επιλεκτικά και έλαβαν περισσότερο υπ΄ όψιν τους τις θετικές.

Αυτές ξεκίνησαν χθες το βράδυ με τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της Alcoa και τα οποία ήταν καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 22%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή έφθασαν τα 13 cents, όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή 11,4 cents.

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τις πωλήσεις 2010, προχώρησε η BMW ανακοινώνοντας παράλληλα, ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, προβλέπει πλέον ότι οι πωλήσεις της σε διεθνές επίπεδο θα αυξηθούν κατά 10% το 2010.

Αντίθετα μικτά συναισθήματα δημιούργησαν τα στοιχεία του ινστιτούτου ZEW.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μελλοντικών οικονομικών προσδοκιών μειώθηκε στο 21,2 τον Ιούλιο, από 28,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη μείωσή του στο 26.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον δείκτη τρέχοντος οικονομικού κλίματος, που τον Ιούνιο ενισχύθηκε εντυπωσιακά στο 14,6 από 7,9 τον προηγούμενο μήνα.

Όμως υπήρξαν και εγχώρια θετικά νέα και αυτά δεν ήταν άλλα από την σημαντική υπερκάλυψη κατά 3,64 φορές και απόδοση 4,65% που ολοκληρώθηκε η δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου έπειτα από τρεις μήνες απουσίας του Δημοσίου από τις Αγορές.

Αντίθετα οι σημερινοί αγοραστές τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, έδειξαν “ανοσία” και έλλειψη προβληματισμού στις αρνητικές ειδήσεις που δεν ήταν και λίγες.

Έτσι, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε "Α1", με σταθερό outlook, προχώρησε η Moody's. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η υποβάθμιση της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες οφείλεται στην εκτίμηση ότι η οικονομική ευρωστία της Χώρας θα αποδυναμωθεί μεσοπρόθεσμα.

Επίσης η αδύναμη επενδυτική εμπιστοσύνη και η χαμηλή ζήτηση σε εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια, αλλά και σε καταθέσεις είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που έπληξαν τον Αμερικανικό Τραπεζικό κλάδο κατά το β ΄τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της FED, στα οποία εμπεριέχονται αλλαγές στο λογιστικό σύστημα, τα δάνεια που χορηγούν οι Αμερικανικές Τράπεζες κατέγραψαν πτώση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ διαμορφώθηκαν στα 6,88 τρισ. δολάρια έως τα τέλη του Ιουνίου. Επιπλέον, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, οι καθυστερήσεις σε πληρωμές στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κατά 7,5% το Μάιο από 6,42% το Μάρτιο.

Ακόμη, κάμψη 11% εμφάνισε ο δείκτης KBW Bank Index, ο οποίος παρακολουθεί τις 24 μεγαλύτερες Τράπεζες των ΗΠΑ, κατά το β΄ τρίμηνο, μετά από άνοδο 22% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. “Το α΄ τρίμηνο ήταν ασυνήθιστα ισχυρό, ενώ το δεύτερο αναμένεται να είναι ασυνήθιστα αδύναμο”, υπογραμμίζει ο Moshe Orenbuch, αναλυτής στη Credit Suisse.

Στο εσωτερικό, “κώδωνας κινδύνου” αυτή την φορά από το ΒΕΑ, σύμφωνα με στοιχεία του οποίου με διπλάσιο ρυθμό από ότι ανοίγουν φαίνεται ότι κλείνουν τους τελευταίους μήνες οι Επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το ΒΕΑ, θλιβερή απόδειξη αποτελούν τα στοιχεία που δίδονται στην δημοσιότητα από το μητρώο με βάση τις ημερομηνίες ίδρυσης και διακοπής λειτουργίας των Επιχειρήσεων μελών του για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2010. Συνολικά το εξάμηνο ιδρύθηκαν 789 επιχειρήσεις ενώ διέκοψε την λειτουργία σχεδόν διπλάσιος αριθμός επιχειρήσεων και συγκεκριμένα 1448.
 
Την ίδια στιγμή, τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία μαρτυρούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει περίπου 60.000 Επιχειρήσεις ενώ περισσότεροι από 110.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δηλαδή σε μία καθαρά Τραπεζοκεντρική Αγορά, ευνόητο είναι ότι της σημερινής ανοδικής κίνησης ηγήθηκε ο Τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +3,97% του κλαδικού του δείκτη.

“Γκαζόν” θύμισε το ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχώρισαν οι MIG (+7,27%), MPB (+5,3%), Eurobank (+4,62%) και Κύπρου (+6,29%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Μυτιληναίο, Αγροτική και Εθνική και του 2% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν στην πλευρά των αγοραστών και την Deutsche Bank).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Alpha Bank οι σημερινές συναλλαγές είναι οι υψηλότερες του τελευταίου διμήνου (οι αμέσως υψηλότερες στην συνεδρίαση της 10/5 με όγκο 9998220 τεμ.), ενώ τεχνικά ζητούμενο είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 4,72 ευρώ, κάτι που θεωρητικά ανοίγει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 5,10 ευρώ.

Τέλος με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Coca-Cola, Motor Oil, Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, αλλά σχετικά γρήγορα γύρισε σε οριακά αρνητικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας των 1527,24 μονάδων (10.59). όμως οι αγοραστές ανέκτησαν εκ νέου τα ηνία της Αγοράς και ο Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1577,08 μονάδες (16.26) για να κλείσει τελικά στις 1567,48 με κέρδη 2,61%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 127 εκατ. από τα οποία τα 6 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική, αλλά και ενδεικτική η τελική εικόνα με 129 ανοδικές μετοχές έναντι 49 πτωτικών, όμως η επιφυλακτικότητα που επέδειξαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση επέτρεψε μόλις σε 14 τίτλους να κλείσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.


Τι λένε οι αναλυτές

Συγκρατημένα αισιόδοξη μερίδα των επαγγελματιών του χώρου, συνεχίζει να “υπερασπίζεται” την υπερπουλημένη εικόνα των περισσότερων τίτλων, το καλό κλίμα στις διεθνείς Αγορές και την προσπάθεια βελτίωσης των αποτιμήσεων που επιχειρείται κυρίως από εγχώριες δυνάμεις (κατά κύριο λόγο στους τίτλους του 20αρη).

Αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι λίγο ψηλότερα θα “δοκιμαστεί” η δυναμική της Αγοράς, εν τούτοις τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά μηνύματα δείχνουν θετικά και αυτά ενθαρρύνουν τους τολμηρούς traders, καθώς όπως ισχυρίζονται όσοι σπεύδουν να τοποθετηθούν το πρώτο 20% από τα πρόσφατα χαμηλά είναι πιο δύσκολο, καθώς ψηλότερα η Αγορά θα έχει αποκτήσει τάση (!)

Η θετική έκβαση της σημερινής προσπάθειας του Ελληνικού Δημοσίου να “βγει” στις διεθνείς Αγορές μέσω της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το κλίμα που θα επικρατήσει στην Ελληνική Αγορά το επόμενο διάστημα, υποστηρίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Πέραν αυτού την εβδομάδα που ξεκίνησε αναμένουμε τη δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων εξαμήνου μεγάλων διεθνών ομίλων, που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι θετικά, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τόσο τις ξένες Αγορές, όσο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Για τις επόμενες δέκα ημέρες στο προσκήνιο θα βρίσκονται οι Τράπεζες και η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Στις 23 Ιουλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των “stress tests”, δηλαδή των τεστ κεφαλαιακής επάρκειας υπό δυσμενείς συνθήκες των μεγάλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών, που θα δείξουν αν το χρηματοπιστωτικό σύστημα διαθέτει επαρκείς αντοχές

Στη Χώρα μας, πάντως, την προσπάθεια για βελτίωση της κεφαλαιακής του επάρκειας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ανακοίνωσαν δύο Τράπεζες. Η Τραπεζα Κυπρου που θα προχωρήσει σε αύξηση 435 εκατ. ευρώ περί τα μέσα Σεπτεμβρίου υπέρ των παλαιών μετόχων, προσφέροντας δύο νέες μετοχές για κάθε επτά παλαιές έναντι 2 ευρώ έκαστη και η Geniki Bank που περί τα μέσα Αυγούστου αρχικά θα κάνει reverse split αντικαθιστώντας κάθε 10 παλαιές μετοχές με μία νέα και εν συνεχεία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 340 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων, προσφέροντας 3 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά έναντι 3,19 ευρώ έκαστη.

Όσον αφορά τα διεθνή Χρηματιστήρια και κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, παρατηρήθηκε σχετική μεταφορά κεφαλαίων από την Αγορά ομολόγων στις μετοχές, αφού οι διεθνείς επενδυτές δείχνουν να γέρνουν υπέρ της πιθανότητας να κινηθούν –τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- τα Χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος. Πάντως, η απόδοση των ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το 3%, κάτι που δείχνει την “εμπιστοσύνη” των επενδυτών στην οικονομία των ΗΠΑ, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο και από τεχνικής απόψεως, η απόλυτα βραχυχρόνια τάση στην εγχώρια Αγορά έχει γυρίσει σε ανοδική και δεν αποκλείεται αυτό να συνεχιστεί έως τις 23/7.

Κατά τον αναλυτή της Guardian ο FTSE έκοψε ανοδικά τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (711 μονάδες) και οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 750 (ο εν λόγω δείκτης έκλεισε οριακά ψηλότερα αλλά χρειάζεται επιβεβαίωση) και στις 800 μονάδες.

Καλή η εικόνα της Αγοράς και κατά τον Απόστολο Μάνθο που όπως ήταν αναμενόμενο επικέντρωσε την προσοχή του στον τίτλο της Εθνικής.

Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει ότι στο ημερήσιο chart τιμών η τιμή της μετοχής ναι μεν έχει απομακρυνθεί από το καθοδικό τριγωνικό σχηματισμό και από το μέσο του μεσοπρόθεσμου καθοδικού καναλιού, αλλά για να μπορέσει να επιβεβαιώσει την ανοδική διάσπαση της περιοχής των 10,08€ με 10,78€ θα χρειαστεί σημαντική αύξηση στον όγκο συναλλαγών.

Διαγραμματικά πάντως η μετοχή δείχνει να έχει κατεβάσει καθοδική “ταχύτητα” αρνούμενη να δοκιμάσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις το ισχυρό όριο στήριξης των 8,12€. Η άρνηση μάλιστα αυτή έχει δημιουργήσει έναν mini βατήρα σταθεροποίησης στην περιοχή των 8.84€, επίπεδο, όπου εκτιμάται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στη πορεία της μετοχής.

Ιδιαίτερα θετικό pattern θα είναι η δημιουργία μιας ισχυρής δίμηνης τουλάχιστον βάσης πέριξ των 8,8 με 10,37 ευρώ, γεγονός, που θα ενισχύσει σημαντικά το σενάριο λήξης της μακροπρόθεσμης πτώσης από τη κορυφή (28,25 ευρώ) καλλιεργώντας έτσι συνθήκες ενός έντονου ανοδικού στροφέα, που μπορεί να φέρει τον τίτλο προς την επόμενη αντίσταση των 12,20 ευρώ.

Θετικά μηνύματα, κατά την άποψη του κ. Μάνθου και από τον Γενικό Δείκτη με την αμέσως επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στις 1598 μονάδες. Όμως, τεχνικά, περισσότερο κρίσιμη θεωρείται η αμέσως επόμενη αντίσταση των 1626 μονάδων, καθώς ανοδική διαφυγή του Δείκτη μπορεί να σηματοδοτήσει κίνηση προς τις 1690 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v