ΧΑ: Σε εξέλιξη το… στοίχημα με αιχμή τις τράπεζες

Προς τον στόχο των 770 μονάδων αντέδρασε στο ΧΑ ο FTSE 20, με αιχμή τις τράπεζες. Πάνω από τα κρίσιμα 10,4 ευρώ η Εθνική και υπεραπόδοση για την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη.

"Παίζεται" το στοίχημα των 770 μονάδων για τον FTSE 20. Με αντίδραση του Γενικού Δείκτη αρχικά προς τις 1.588,5 και του 20άρη έως τις 763,4 μονάδες, το… στοίχημα φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, δίνει τις πρώτες ευκαιρίες κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων, θεωρώντας ικανή απόδοση την αντίδραση του Γενικού Δείκτη από τα επίπεδα των 1. 4 1 0 έως τα σημερινά υψηλά.

Διόλου αμελητέα μεταβολή για βασικούς δείκτες και μετοχές εάν συνεκτιμηθούν η συγκυρία, η… ανομβρία αποδόσεων και η… λειψυδρία θετικών αφορμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κίνηση αρχικά οδηγήθηκε προς τις πρώτες ουσιαστικές αντιστάσεις, αυτές που κατά γενική εκτίμηση των αναλυτών θα αποτελέσουν τα… stress tests όσων κινούνται βραχυπρόθεσμα. Κυρίως όμως όσων μένουν εντός παιδιάς με ορίζοντα τη συνεδρίαση της 16ης/7, δηλαδή της τρίτης Παρασκευής του Ιουλίου, με ό,τι θα μπορούσε να σημάνει αυτό για εκείνους που ενεργοποιούνται αντασφαλιστικά και στην αγορά παραγώγων.

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνεται από χρηματιστηριακές πηγές, πως ανάλογη είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στα ΣΜΕ του FTSE 20 και βασικών μετοχών, με στόχευση τις 770 - 780 μονάδες του 20άρη. Το αν και πώς θα βγει αυτό το ποντάρισμα εξαρτάται βεβαίως από το κλίμα στις ξένες αγορές και στις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Έξωθεν, οι ενδείξεις δεν είναι αρνητικές, επιβαρυντικές εν πάση περιπτώσει, και θα λέγαμε πως προσφέρουν -πάντα βραχυπρόθεσμα- ένα ευνοϊκό περιβάλλον.

Στο εσωτερικό η αγορά έχει κάθε λόγο να κινείται στον… απόηχο της επιτυχημένης δημοπρασίας, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Κατ' επέκταση, και σε άλλες μετοχές του FTSE20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα 10,51 ευρώ η Εθνική Τράπεζα, που έχει αντιδράσει αρχικά έως τα 10,54 και προσώρας παραμένει υψηλότερα των καθοριστικών 10,4 ευρώ. Στα 4,59 ευρώ η Alpha Bank, στα 4,60 ευρώ η Eurobank, στα 3,66 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου (για την οποία θα επιμείνουμε στην εκτίμησή μας πως η επικείμενη ΑΜΚ λειτουργεί υπέρ της μεσοπρόθεσμα). Στα 4,08 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, στα 2,72 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στα 4,24 ο Μυτιληναίος, στα 18,55 ευρώ η CCH, στα 8,25 ευρώ η Motor Oil.

Οι μέχρι τώρα συναλλαγές είναι μάλλον ικανοποιητικές, μετά τη χθεσινή "αφύπνιση" μέρους της αγοράς και ενίσχυσης -έπειτα από καιρό- του τζίρου και της εμπορευσιμότητας σε τεμάχια. Στα 2,16 ευρώ η Alapis από τον Mid 40, στα 17,66 ευρώ, χαμηλότερα κατά 1,5% η Folli Follie, στο 0,72 η Ιντρακόμ, στο 0,88 η Proton Bank, στο 0,37 ευρώ η Γενική, που ενισχύεται έως 5,2%, και στα 4,77 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές η ΕΧΑΕ με βραχυπρόθεσμα ανοδική διαγραμματική απεικόνιση.

Πριν από λίγο στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχυόταν κατά 0,4%, παραμένοντας (το σημαντικότερο) σε τροχιά υψηλότερα των 6.200 μονάδων. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα -ίσως έως και την Παρασκευή- για τη γερμανική αγορά και το Χ.Α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v