Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το ενδιαφέρον στο επόμενο βήμα

Η κίνηση της Πειραιώς τάραξε τα "λιμνάζοντα" τραπεζικά νερά. Μένει να φανεί στη συνέχεια κατά πόσον ήταν μελετημένη. Πονηρή λόγω σημαντικών υπεραξιών και Παραγώγων η σημερινή συνεδρίαση. Οι τράπεζες στο επίκεντρο.

Το, ό τι το…ματς στις τράπεζες αρχίζει (όπως αναφέρουν οι Αν. Παπαιωάννου-Χρ. Κίτσιος) είναι προφανές από αργά προχθές το βράδυ, όταν διαρρέονταν οι κινήσεις που εχθές επισημοποιήθηκαν από τον Μιχ. Σάλλα.

Το αν θα υπάρχει συνέχεια στην θετική επίπτωση, που προκάλεσαν οι πρώτες ειδήσεις στο Χρηματιστήριο, τις ξένες αγορές και την αγορά, εναπόκειται στην ορθότητα των χειρισμών τόσο της κυβέρνησης όσο των λοιπών εμπλεκόμενων-ενδιαφερόμενων.

Όμως αυτό, που ενδιαφέρει πρωτίστως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες είναι το θετικό…μέτρημα από τα χαμηλά των 663 μονάδων για τον FTSE 20 (από τις 1/7) έως την κορυφή των 789,6 μονάδων μέσα σε 11 συνεδριάσεις. Από τις οποίες μάλιστα οι 9 είταν ανοδικές με τις τέσσερεις τελευταίες να αποφέρουν σχεδόν 60 μονάδες για τον 20άρη.

Αυτό, που μετρά για τους ίδιους παίκτες είναι, πως τα Συμβόλαια του FTSE 20, που είχαν ανοιχτεί προς τις 770-780 μονάδες με ορίζοντα την σημερινή συνεδρίαση και τρίτη Παρασκευή του μήνα δίνουν ένα πολύ καλό ποσοστό υπεραξίας.

Τους ενδιαφέρει επίσης, πως σχεδόν με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου προεξόφλησης (που έφερε τον 20άρη έως τις 757,8 μονάδες) εμφανίστηκε ένας ισχυρός…joker που έδωσε συνέχεια με έναν δεύτερο πιο επιθετικό γύρο. Με αιχμή μάλιστα τις τράπεζες που επανέρχονται στο προσκήνιο.

Το πως θα χειριστεί η κυβέρνηση, η διοίκηση της Πειραιώς, οι άλλοι ιδιώτες τραπεζίτες, οι συνδικαλιστές των ΑΤΕ-ΤΤ το θέμα αναλύεται διεξοδικά σε πληθώρα άρθρων και σχολίων του euro2day.

Αυτό, που εξετάζεται από την στήλη είναι το ενδεχόμενο διαμόρφωσης προϋποθέσεων μόχλευσης, επανεισόδου της ελληνικής αγοράς στο ευρωπαικό παιχνίδι και το ενδεχόμενο προσέκλυσης ξένων βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων που ποντάρουν στην διαμορφούμενη τάση.

Πρακτικά θεωρούμε, από χρηματιστηριακής και μόνο… ματιάς, θετικό το ότι τα ξένα ΜΜΕ αναφέρονται και πάλι στην ελληνική αγορά με μάλλον θετική διάθεση, αποδίδουν και στις τελευταίες εξελίξεις βοήθεια στην ενίσχυση του ευρώ (υψηλότερα του 1,29$ σε υψηλά 2 μηνών) και την προσδοκία τους πως αυτό το παιχνίδι, που άνοιξε εχθές, θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλά οφέλη.

Εάν υποθέσουμε πως όλα πηγαίνουν απρόσκοπτα, μεθοδικά έτσι όπως έχουν σχεδιασθεί κεντρικά τότε θα ποντάραμε στο επόμενο στοίχημα. Αυτό της έκτασης της ανοδικής αντίδρασης προς τις 850 (και σε επόμενη φάση) έως τις 950 μονάδες. Βέβαια όλα αυτά μένει να επιβεβαιωθούν ή όχι, μένει να βγουν στην πράξη ενδεχόμενο όχι 100% σίγουρο.

Ειδικά σήμερα, που λόγω των Παραγώγων και των σημαντικών κερδών 2-3ημέρου απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v