Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ταυρομαχίες" στο τραπεζικό ταμπλό!

Η είδηση της πρότασης της Πειραιώς για ΑΤΕ και ΤΤ και τα σενάρια για νέες κινήσεις τροφοδότησαν με "καύσιμα" την αγορά, με τον ΓΔ πάνω από τις 1.600. "Άλμα" 6,5% για τράπεζες, στο +21,5% το ΤΤ.

Η είδηση υποβολής δημόσιας πρότασης, από την Τρ. Πειραιώς για εξαγορά του 77% της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και του 33% του Ταχ. Ταμιευτηρίου, έδωσε τα απαιτούμενα “καύσιμα” στην διαφαινόμενη κόπωση του εγχώριου Χρηματιστηριακού ταμπλό και τον “joker” στα χέρια των αγοραστών προκειμένου να “τραβήξουν” τις αποτιμήσεις σε υψηλότερα επίπεδα και να δημιουργήσουν σημαντικό “άγχος” σε όσους επιμένουν να διατηρούν “short” θέσεις στο Χ.Α.

Στο πρώτο άκουσμα της είδησης η Αγορά “έντυσε” με “πράσινο” χρώμα όλο το Τραπεζικό ταμπλό και έδειξε να αδιαφορεί, τόσο για το σημαντικότατο discount (0,53 ευρώ, υποτίμηση 50,3%) που εμπεριείχε η πρόταση της Πειραιώς για τον τίτλο της Αγροτικής (αντίθετα για τον τίτλο του Ταχ. Ταμιευτηρίου η προτεινόμενη τιμή εξαγοράς ήταν τα 3,5 ευρώ, που σημαίνει premium 29,6%, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τιμή κλεισίματος στην συνεδρίαση της 14/7), όσο και για την διαφαινόμενη Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς που έρχεται να ακολουθήσει τις Α.Μ.Κ. που έχουν ήδη εξαγγείλει Τρ. Κύπρου και Γενική.

Από την άλλοι επιχειρήματα φαίνεται να έχουν και οι ενθουσιώδεις αγοραστές που έσπευσαν να τοποθετηθούν σε Τραπεζικούς τίτλους και μάλιστα επιθετικά.

Η αισιόδοξη σχολή σκέψης εκτιμά ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα καλέσει την Τρ. Πειραιώς να βελτιώσει σημαντικά την δημόσια πρότασή της και βέβαια ότι αυτή η κίνηση είναι ο προπομπός σημαντικότατων εξελίξεων στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Μάλιστα οι πιο “προχωρημένοι” εκτιμούν ότι στην πορεία το νέο Τραπεζικό “πακέτο” που θα δημιουργηθεί από την συγχώνευση των τριών Τραπεζών, ίσως αποδειχθεί “ελκυστικό” και προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγαλύτερου “ονόματος” (εγχώριου ή ξένου) του Χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση η Αγορά φάνηκε να επιχορηγεί την είδηση απαγκίστρωσης των Αγροτικής και Ταχ. Ταμιευτηρίου, από τις “αγκυλώσεις” του Δημοσίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρωινές φήμες ανάγκασαν το δ.σ. του Χ.Α. να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των τριών τίτλων, που επέστρεψαν στο σύστημα συναλλαγών στις 13.50, εμφανίζοντας επιθετικούς αγοραστές τόσο η μετοχή του υποψήφιου αγοραστή όσο και οι τίτλοι των υποψήφιων εξαγοραζόμενων. Και αν στον περίπτωση του Ταχ. Ταμιευτηρίου ο “ενθουσιασμός” των αγοραστών δικαιολογείται από το προτεινόμενο premium, στην περίπτωση της Αγροτικής, η “συμπεριφορά” της μετοχής, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα της πρότασης, προκάλεσε απορίες.

Με αυτά και με αυτά ο Δείκτης “ξαναείδε” κλείσιμο υψηλότερα των 1600 μονάδων, κάτι που είχε να συμβεί από την συνεδρίαση της 19ης Μαϊου (κλείσιμο 1636,48), ενώ ο σημερινός τζίρος των 163,5 εκατ. ευρώ, ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 36 συνεδριάσεων (ο αμέσως υψηλότερος στην συνεδρίασης της 26/5/2010 με 303,4 εκατ.).

Το 90% του σημερινού τζίρου σε τίτλους του 20αρη και το 49% της μικτής αξίας συναλλαγών μόλις σε δύο μετοχές και πιο συγκεκριμένα σε Εθνική και Alpha Bank.

Μόλις τέσσερις οι τίτλοι του 20αρη που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola, Motor Oil, MIG, ΟΠΑΠ, όμως και εδώ οι απώλειες δεν ξεπέρασαν την μία ποσοστιαία μονάδα.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+21,48%), Πειραιώς (+12,66%), και Eurobank (+7,19%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για Αγροτική και Alpha Bank, του 5% για την Εθνική και του 3% για Κύπρου, Ελλάκτωρα και MPB.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν και Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1622,24 μονάδες (16.17) και έκλεισε τελικά στις 1608,74 μονάδες με κέρδη 2,22%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος ξεπέρασε τα 163 εκατ. από τα οποία τα 3,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 126 ανοδικές μετοχές έναντι 53 πτωτικών και 20 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 21,48%.

Μεταξύ των μετοχών που συνδύασαν κέρδη και ικανοποιητικές συναλλαγές και οι Vell Group, Aspis Bank, Dionic, Imperio, Proton Bank, Τρ. Αττικής, Γενική Τρ., Μηχανική (προν.), εβζ κ.λ.π.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σχολιάζοντας την κίνηση της Πειραιώς, επισημαίνουν πως αποτελεί τον προπομπό για σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο το επόμενο διάστημα, καθώς θα αρχίσει να "ζεσταίνεται" εκ νέου το θέμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων στις Τράπεζες και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως τους προσεχείς μήνες οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

Επικεφαλής της κούρσας οι μετοχές των "μικρών" Τραπεζών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων τους επόμενους μήνες, αποτελώντας εύκολο "θήραμα" για εγχώριους και ξένους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Αντίθετα σκεπτικισμό, αν όχι επιφυλακτικότητα, δείχνει η εικόνα των διεθνών Αγορών, της Wall Street συμπεριλαμβανομένης, καθώς τα μηνύματα που έλαβαν οι Αγορές του εξωτερικού, μάλλον μικτά συναισθήματα δημιούργησαν.

Στα θετικά η σημαντική ενίσχυση των καθαρών κερδών κατά 76% που ανακοίνωσε η JP Morgan για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ανακοίνωσε αύξηση κερδών στο τρίμηνο στα 4,8 δισ. δολ, που αντιστοιχεί σε 1,09 δολ. ανά μετοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 74 σεντ ανά μετοχή.

Αντίθετα η Fed εμφανίστηκε επιφυλακτική σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης, που δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ.

Αρνητικά λειτούργησαν επίσης τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου εμφανίστηκε μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υποχωρώντας στο 10,3% από το 11,9%.

Στα μάκρο της ημέρας, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση σημείωσε ο αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ που αιτήθηκαν για επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα έως τις 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης οι αιτήσεις υποχώρησαν κατά 29.000 στις 429.000, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Αυγούστου του 2008. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν οι αιτήσεις να μειωθούν κατά 9.000.

Παράλληλα, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, μειώθηκε κατά 11.750 στις 455.250 για την εβδομάδα έως τις 10 Ιουλίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, που διαρκούν πάνω από μια εβδομάδα, ενισχύθηκαν κατά 247.000 στις 4.681.000 για την εβδομάδα έως τις 3 Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή, με πολύ πιο αργό ρυθμό επεκτάθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο ή το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Fed για το μεταποιητικό δείκτη Empire State, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State υποχώρησε στις 5,08 μονάδες τον Ιούλιο από 19,57 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πολύ μικρότερη πτώση στις 18,5 μονάδες.

Τεχνική αντίδραση στο άκουσμα της είδησης για την δημόσια πρόταση της Πειραιώς, θεωρεί την σημερινή εικόνα της Αγοράς, ο Σπύρος Παπαθανασίου, ενώ επισημαίνει σαν θετικό σημάδι την επαναφορά του τζίρου υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, αν αυτό συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec., η Αγορά μετά την πρώτη ανάγνωση θα πρέπει να περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες για το επιχειρούμενο deal, ενώ με “ατμομηχανή” τις Τράπεζες δεν αποκλείεται να ανοίξει η “όρεξη” της Αγοράς και για άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Επίσης ο κ. Παπαθανασίου τονίζει ότι έχει αυξηθεί η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου και στις διεθνείς Αγορές και αυτό δείχνει να υποβοηθάται από τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ όσον αφορά την Σοφοκλέους, προβληματισμό συνεχίζει να δημιουργεί η επιδεικτική απουσία του retail.

Η Αγορά για τις επόμενες συνεδριάσεις θα μείνει προσηλωμένη στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ σίγουρα και παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις δείχνουν να δίνουν ανοδικό momentum στο Χ.Α., η τάση πρέπει ακόμα να εξετάζεται “day by day” τονίζει με έμφαση ο Μάνος Χατζηδάκης.

Κατά την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι εκτιμήσεις εκτός βραχυπρόθεσμου ορίζοντα θα συνεχίσουν να εμπεριέχουν σημαντικό ρίσκο, ενώ όσον αφορά το νέο Τραπεζικό σχήμα που τείνει να δημιουργηθεί επισημαίνει: “Το νέο σχήμα θα έχει περίπου 1000 υποκαταστήματα και 25.000 υπαλλήλους και θα είναι το μεγαλύτερο εγχώριο Τραπεζικό δίκτυο.

Οι επικαλύψεις σε οργανικά τμήματα (Corporate Finance, Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, Leasing) είναι σχετικά περιορισμένες.

Τα έσοδα από τόκους των τριών Ιδρυμάτων το 2009 αθροιστικά διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ ευρώ καθιστώντας το σχήμα ως το τρίτο μεγαλύτερο από τις εγχώριες Τράπεζες.

Σε άλλες παραμέτρους που έχουν ενδιαφέρον επισημαίνουμε την συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Εurobank με ποσοστά άνω του 5% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Συμπερασματικά από την πρώτη εικόνα εκτιμάται ότι το deal είναι θετικό για τους μετόχους της Τρ. Πειραιώς. Αναμένουμε περισσότερα στοιχεία για ενδεχόμενες αναδιαρθρώσεις (κόστους, τμημάτων κλπ), την διαχείριση του δυναμικού και την διοικητική δομή”.

Εντυπωσιασμένος με την “κρυμμένη” δυναμική της Αγοράς δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος που “αποκρυπτογραφώντας” την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, θεωρεί σαν τεχνικά ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1626 μονάδων, κάτι που θα επιτρέψει στον Δείκτη να ελπίζει σε κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 1690 μονάδων.

Όμως το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, μένει και στην κίνηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που σημείωσε νέα υψηλά διμήνου και αναφέρει: “Βραχυχρόνια ανοδική συσσώρευση μέσα στο εύρος τιμών 1,2788 με 1,2680 πραγματοποιεί στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις η συναλλαγματική ισοτιμία EUR/USD βρισκόμενη πολύ κοντά στην αντίσταση, που οριοθετεί στο Fibo chart των 144 λεπτών η γραμμή αντίστασης στα 1,28 περίπου.

Πιθανή ανοδική ή καθοδική διάσπαση του εν λόγω ταλαντευτικού σχηματισμού θα δώσει ισχυρό trade με καλό αριθμό κερδοφόρων “pips”. Ανοδική διάσπαση θα φέρει την ισοτιμία σε “κόντρα” με τη ζώνη αντίστασης των 1,28 με 1,283, βάζοντας όμως ως στόχο το όριο του 1,3018.

Αντιθέτως καθοδική διάσπαση θα δημιουργήσει συνθήκες “pullback” προς τη σημαντική γραμμή στήριξης, στα 1,2607, βάζοντας όμως ως καθοδικό όριο τον 200άρη στο 1,2468.
Από την ανάλυση τώρα των τεχνικών δεικτών φαίνεται να υπερισχύει το σενάριο συνέχισης της ανοδικής τάσης και κίνησης προς το 1,3.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v