Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Ξαναζωντανεύουν" οι τράπεζες

Μέσα στο… παιχνίδι παραμένει η αγορά, με τον ΓΔ στις 1.615-1.618 μ. Παραμένουν σε θετικό έδαφος οι τράπεζες (πάνω από τα 11 ευρώ η Εθνική), συντηρείται η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Πάνω από στηρίξεις, αλλά… χαμηλότερα ακόμη σε θέματα αξιολόγησης βασικοί δείκτες και μετοχές.

Στις 1.615 - 1.618 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που για σήμερα "γράφει" χαμηλό στις 1.592 μονάδες, στις 790 ο Ftse20, με τοπικό πυθμένα στις 774 μονάδες.

Πληρούνται δηλαδή μέχρι τώρα οι τεχνικές προδιαγραφές, συντηρείται η βραχυπρόθεσμη τάση (που σημειωτέον ξεκινά από τα χαμηλά των 663 μονάδων την 1η/7) και μένει να ενισχυθούν οι ενθαρρυντικές ενδείξεις προς το κλείσιμο και της αγοράς παραγώγων.

Ενθαρρυντικά θεωρούνται ότι μέχρι τώρα οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι, η στήριξη που παρέχεται από φιλικά χαρτοφυλάκια λειτουργεί και οι εν δυνάμει πωλητές έχουν αναθεωρήσει τη μέχρι και προχθές πωλητική στάση τους.

Το ότι δεν έχουν πειστεί ακόμη είναι εμφανές, ωστόσο αρκετοί κλείνουν θέσεις πώλησης στα παράγωγα και προχωρούν σε περιορισμένες αγορές μετοχών στην υποκείμενη αγορά.

Για πόσο… θα εξαρτηθεί από τον διεθνή περίγυρο και τη σαφήνεια των χειρισμών και κινήσεων που θα γίνουν σύντομα από τους εμπλεκομένους.

Πάντως, η διάθεση πωλητών - αγοραστών επιβεβαιώθηκε από την ευκολία, με την οποία λίγο μετά τις 13:45 οι βασικοί δείκτες επέστρεψαν σε θετικό έδαφος. Στα 4,54 ευρώ η Πειραιώς, στα 3,35 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο 1,16 ευρώ η Αγροτική, με μάλλον καλές συναλλαγές ειδικότερα στην περίπτωση του Τ.Τ., που εμφανίζεται δυνατότερο βραχυπρόθεσμα.

Ενδιαφέρουσα παράμετρος για όσους κινούνται με γνώμονα και το ΧΠΑ η στάση συγκεκριμένων ξένων οίκων, με τους… εκτιμητές S&P και Fitch να αποτιμούν από τη δική τους σκοπιά τις εξελίξεις.
 
Ο διεθνής παράγοντας ενδέχεται να εμφανιστεί ενεργότερος τις επόμενες ημέρες εάν πειστεί πως το… παιχνίδι μπορεί να του αποφέρει οφέλη. Από καθαρά χρηματιστηριακές υπεραξίες μέχρι πακέτα μετοχών και προμήθειες.

Μετοχές μη τραπεζικές κυρίως αυτές που στήριζαν τον 20άρη στα… δύσκολα (λ.χ. ΔΕΗ ) αλλά και άλλων εταιριών αυτής της κατηγορίας (Μυτιληναίος, Βιοχάλκο,Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.) υποχωρούν με ήπια ποσοστά και ελεγχόμενη προσφορά.

Πάντως, στο… ταμπλό αποτιμώνται ήδη τα πρώτα οφέλη, με τη συνολική αποτίμηση του Χ.Α. να ξεπερνά και πάλι (από χθες) τα 60 δισ. ευρώ και τη σημαντική ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών, με τις εισηγμένες του κλάδου να φτάνουν τα 18,8 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, η αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται πλέον στα 6,7 δισ. ευρώ. Στο 1,53 δισ. ευρώ έχει ενισχυθεί η αποτίμηση της Τράπεζας Πειραιώς, στα 953 εκατ. του Τ.Τ. και στο 1,06 δισ. ευρώ της Αγροτικής.

Πριν από λίγο ο DAX στη Φρανκφούρτη κυμαινόταν στις 6.185 μονάδες, ενώ τα συμβόλαια από τη Wall παρέπεμπαν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα του DJIA από τις 10.310 και του S&P 500 από τις 1.093 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v